Реалистично ли е да се повишат чувствително доходите в България?

Снимка: Радио ВИДИН

КНСБ настоява за нова политика на доходите през следващите 4 години и заплатите да се увеличават с 12 до 15% годишно.

"1000 евро дава друго послание към всички българи, които работят навън. За съжаление 70% от българите получават работна заплата под средната, а разликите между София и Видин са още по-драматични- в София е 1500 лева вече средната заплата, а във Видин- 700. Много е важно какво ще стане с цените на електроенергията през есента. Ако има второ увеличение и то по-сериозно, съм притеснен, че тогава ще има нужда от по-голямо увеличение на доходите и ще има сигурно и протести.", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите искат близо 1 милиард и 700 милиона лева от бюджета за 2019 година да бъдат предназначени за по-високи заплати и допълнителна издръжка. В същото време правителството изразява намерения за намаляване на външния дълг. Вместо да отидат за дългове, тези  пари могат да се инвестират и без това  дефицитния пазар на труда под формата на заплати и други стимули, добави Пламен Димитров

В момента покупателната способност на българите е повече от два пъти по-ниска от средната за Европейския съюз. Повишаването на доходите е основен приоритет за правителството, заяви депутатът от Враца, част управляващата коалиция, Красимир Богданов:

"Политиката, която "Обединени патриоти" наложиха още в началото на този мандат и един от нашите основни приориети- повишаването на доходите, продължава и през настоящата година. Надяваме се, че ще залегне и в новия бюджет за 2019 година. Настояваме за допълнителни възможности за повишаване на доходите. Имаме икономически растеж и Брутният вътрешен продукт се повишава с около 5 млрд. на година. Нашето настояване е тези средства да бъдат насочени именно към социалната политика, доходите и повишаване на минималната работна заплата."

Финансовият анализатор и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов обаче е на мнение, че механичното и рязко повишаване на заплатите, каквото предлагат синдикатите, е опасно и само ще доведе до по-висока инфлация.

"Такова нещо без икономическа основа, която я няма в момента, освен че съдържа спекулативен момент, просто води до едно нещо, което се нарича инфлация и всъщност, когато е механично, само води до негативно отражение върху самите доходи и върху икономиката на една държава, сривайки основата. Спекулирането с номинални заплати, а не с покупателна способност, може да бъде използвано само с политически цели, но никой нормален икономист не би твърдял, че това отразява състоянието на икономиката и зад него стои нуждата да бъдат увеличени определени доходи. По средата на лятото такъв "ентусиазъм" е доста странен."

Според Любомир Дацов при сегашните темпове ще са необходими около 50 години, за да догоним средноевропейските доходи.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима..

публикувано на 09.11.18 в 16:55

Пациенти от Видин продължават да ходят на хемодиализа в Монтана

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум". От Здравното министерство..

публикувано на 08.11.18 в 12:11

Кое налага поредната смяна на касовите апарати

Предстои да посрещнем 2019 година с промени, касаещи обслужването на търговските обекти. От Националната агенция за приходите (НАП) изискват подмяна на касовите апарати и фискалните устройства, а бизнесът определи масовата подмяна като пореден удар върху легалната икономика. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март..

публикувано на 07.11.18 в 11:41

Бюджет 2019- плюсове и минуси

Проектобюджетът за следващата година влиза на първо четене в Народното събрание. "Той е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода", каза премиерът Бойко Борисов . Според лидера на БСП Корнелия Нинова предложеният от ГЕРБ бюджет е за оцеляване на правителството . От левицата обявиха, че няма да се регистрират в..

публикувано на 06.11.18 в 14:01