Реалистично ли е да се повишат чувствително доходите в България?

Снимка: Радио ВИДИН

КНСБ настоява за нова политика на доходите през следващите 4 години и заплатите да се увеличават с 12 до 15% годишно.

"1000 евро дава друго послание към всички българи, които работят навън. За съжаление 70% от българите получават работна заплата под средната, а разликите между София и Видин са още по-драматични- в София е 1500 лева вече средната заплата, а във Видин- 700. Много е важно какво ще стане с цените на електроенергията през есента. Ако има второ увеличение и то по-сериозно, съм притеснен, че тогава ще има нужда от по-голямо увеличение на доходите и ще има сигурно и протести.", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите искат близо 1 милиард и 700 милиона лева от бюджета за 2019 година да бъдат предназначени за по-високи заплати и допълнителна издръжка. В същото време правителството изразява намерения за намаляване на външния дълг. Вместо да отидат за дългове, тези  пари могат да се инвестират и без това  дефицитния пазар на труда под формата на заплати и други стимули, добави Пламен Димитров

В момента покупателната способност на българите е повече от два пъти по-ниска от средната за Европейския съюз. Повишаването на доходите е основен приоритет за правителството, заяви депутатът от Враца, част управляващата коалиция, Красимир Богданов:

"Политиката, която "Обединени патриоти" наложиха още в началото на този мандат и един от нашите основни приориети- повишаването на доходите, продължава и през настоящата година. Надяваме се, че ще залегне и в новия бюджет за 2019 година. Настояваме за допълнителни възможности за повишаване на доходите. Имаме икономически растеж и Брутният вътрешен продукт се повишава с около 5 млрд. на година. Нашето настояване е тези средства да бъдат насочени именно към социалната политика, доходите и повишаване на минималната работна заплата."

Финансовият анализатор и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов обаче е на мнение, че механичното и рязко повишаване на заплатите, каквото предлагат синдикатите, е опасно и само ще доведе до по-висока инфлация.

"Такова нещо без икономическа основа, която я няма в момента, освен че съдържа спекулативен момент, просто води до едно нещо, което се нарича инфлация и всъщност, когато е механично, само води до негативно отражение върху самите доходи и върху икономиката на една държава, сривайки основата. Спекулирането с номинални заплати, а не с покупателна способност, може да бъде използвано само с политически цели, но никой нормален икономист не би твърдял, че това отразява състоянието на икономиката и зад него стои нуждата да бъдат увеличени определени доходи. По средата на лятото такъв "ентусиазъм" е доста странен."

Според Любомир Дацов при сегашните темпове ще са необходими около 50 години, за да догоним средноевропейските доходи.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11