Реалистично ли е да се повишат чувствително доходите в България?

Снимка: Радио ВИДИН

КНСБ настоява за нова политика на доходите през следващите 4 години и заплатите да се увеличават с 12 до 15% годишно.

"1000 евро дава друго послание към всички българи, които работят навън. За съжаление 70% от българите получават работна заплата под средната, а разликите между София и Видин са още по-драматични- в София е 1500 лева вече средната заплата, а във Видин- 700. Много е важно какво ще стане с цените на електроенергията през есента. Ако има второ увеличение и то по-сериозно, съм притеснен, че тогава ще има нужда от по-голямо увеличение на доходите и ще има сигурно и протести.", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите искат близо 1 милиард и 700 милиона лева от бюджета за 2019 година да бъдат предназначени за по-високи заплати и допълнителна издръжка. В същото време правителството изразява намерения за намаляване на външния дълг. Вместо да отидат за дългове, тези  пари могат да се инвестират и без това  дефицитния пазар на труда под формата на заплати и други стимули, добави Пламен Димитров

В момента покупателната способност на българите е повече от два пъти по-ниска от средната за Европейския съюз. Повишаването на доходите е основен приоритет за правителството, заяви депутатът от Враца, част управляващата коалиция, Красимир Богданов:

"Политиката, която "Обединени патриоти" наложиха още в началото на този мандат и един от нашите основни приориети- повишаването на доходите, продължава и през настоящата година. Надяваме се, че ще залегне и в новия бюджет за 2019 година. Настояваме за допълнителни възможности за повишаване на доходите. Имаме икономически растеж и Брутният вътрешен продукт се повишава с около 5 млрд. на година. Нашето настояване е тези средства да бъдат насочени именно към социалната политика, доходите и повишаване на минималната работна заплата."

Финансовият анализатор и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов обаче е на мнение, че механичното и рязко повишаване на заплатите, каквото предлагат синдикатите, е опасно и само ще доведе до по-висока инфлация.

"Такова нещо без икономическа основа, която я няма в момента, освен че съдържа спекулативен момент, просто води до едно нещо, което се нарича инфлация и всъщност, когато е механично, само води до негативно отражение върху самите доходи и върху икономиката на една държава, сривайки основата. Спекулирането с номинални заплати, а не с покупателна способност, може да бъде използвано само с политически цели, но никой нормален икономист не би твърдял, че това отразява състоянието на икономиката и зад него стои нуждата да бъдат увеличени определени доходи. По средата на лятото такъв "ентусиазъм" е доста странен."

Според Любомир Дацов при сегашните темпове ще са необходими около 50 години, за да догоним средноевропейските доходи.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27