Реалистично ли е да се повишат чувствително доходите в България?

Снимка: Радио ВИДИН

КНСБ настоява за нова политика на доходите през следващите 4 години и заплатите да се увеличават с 12 до 15% годишно.

"1000 евро дава друго послание към всички българи, които работят навън. За съжаление 70% от българите получават работна заплата под средната, а разликите между София и Видин са още по-драматични- в София е 1500 лева вече средната заплата, а във Видин- 700. Много е важно какво ще стане с цените на електроенергията през есента. Ако има второ увеличение и то по-сериозно, съм притеснен, че тогава ще има нужда от по-голямо увеличение на доходите и ще има сигурно и протести.", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите искат близо 1 милиард и 700 милиона лева от бюджета за 2019 година да бъдат предназначени за по-високи заплати и допълнителна издръжка. В същото време правителството изразява намерения за намаляване на външния дълг. Вместо да отидат за дългове, тези  пари могат да се инвестират и без това  дефицитния пазар на труда под формата на заплати и други стимули, добави Пламен Димитров

В момента покупателната способност на българите е повече от два пъти по-ниска от средната за Европейския съюз. Повишаването на доходите е основен приоритет за правителството, заяви депутатът от Враца, част управляващата коалиция, Красимир Богданов:

"Политиката, която "Обединени патриоти" наложиха още в началото на този мандат и един от нашите основни приориети- повишаването на доходите, продължава и през настоящата година. Надяваме се, че ще залегне и в новия бюджет за 2019 година. Настояваме за допълнителни възможности за повишаване на доходите. Имаме икономически растеж и Брутният вътрешен продукт се повишава с около 5 млрд. на година. Нашето настояване е тези средства да бъдат насочени именно към социалната политика, доходите и повишаване на минималната работна заплата."

Финансовият анализатор и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов обаче е на мнение, че механичното и рязко повишаване на заплатите, каквото предлагат синдикатите, е опасно и само ще доведе до по-висока инфлация.

"Такова нещо без икономическа основа, която я няма в момента, освен че съдържа спекулативен момент, просто води до едно нещо, което се нарича инфлация и всъщност, когато е механично, само води до негативно отражение върху самите доходи и върху икономиката на една държава, сривайки основата. Спекулирането с номинални заплати, а не с покупателна способност, може да бъде използвано само с политически цели, но никой нормален икономист не би твърдял, че това отразява състоянието на икономиката и зад него стои нуждата да бъдат увеличени определени доходи. По средата на лятото такъв "ентусиазъм" е доста странен."

Според Любомир Дацов при сегашните темпове ще са необходими около 50 години, за да догоним средноевропейските доходи.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева , а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година. "Аз съм изключително..

публикувано на 12.07.18 в 14:17

Ще спре ли да се топи Северозападът

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата . На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на..

публикувано на 11.07.18 в 13:16

Трябва ли да спазваме етикет и полезна ли е човешката суета

В миналото отдаването на голямо внимание към самите нас се е смятало за грях, но в наши дни то се възприема като уважение към себе си и околните. Оказва се, че суетата може и да е полезна, когато я използваме, за да направим добро впечатление. Но е и вредна, щом стане наша фикс идея. Суетата е израз на желанието да ни обърнат..

публикувано на 09.07.18 в 12:43