Библиотеката във Враца стимулира творческото писане

2
Снимка: Архив


Продължават предизвикателствата, които Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца организира за децата и тийнейджърите в града. Те започнаха на 2 юли и ще продължат до края на месец август. Тази година акцентът е поставен върху творческото мислене, талантите, креативността и интереса към търсене на знания и насърчаване на четенето. Сред подготвените инициативи е академия за творческо писане. Тя  е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да се работи с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията. Идеята е да се срещнат с гост-ментори, които да им предадат опита си. Първият гост-ментор, който се срещна с бъдещите разказвачи, бе учителят по български език и литература в Профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх" Косьо Костандинов. Той провокира участниците да редят рими и заедно написаха първите си строфи. Академията продължава и днес, от 16 часа в "Зона за тийнейджъри" на библиотеката, когато ментор на участниците ще бъде кореспондентът на Българското национално радио във Враца Ива Антонова:

"Ще говорим с децата за ефективното четене. Това е умение, което ти дава възможност да се чувстваш пълноценен, като личност. Когато още като дете прочетеш, че някой страда или е щастлив, ти правиш връзката между твоето лично преживяване и това, което е отвън. Когато вече пораснеш и видиш връзката- можеш да го пресъздадеш, да го напишеш, да го преживееш по правилния начин. Това е изключителна полза от четенето... Моите приятели, които четат от деца са пълноценни навсякъде, умеят да се наложат, но на приятелите ми, които не четат им е по-трудно... Благодаря на библиотеката за поканата и вярвам, че четящите хора са пълноценни, независимо какво четат."

Всички инициативи, които библиотеката организира през лятото са безплатни, като идеята е да са полезни и интересни за децата на Враца. За всяка от дейностите са записани по около 30 деца, но групите са отворени и всеки, който желае може да се запише Какво мислят децата за летните предизвикателства, ще разберем от самите тях на по-късен етап, когато преминат през повечето от тях.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00