Библиотеката във Враца стимулира творческото писане

Снимка: Архив


Продължават предизвикателствата, които Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца организира за децата и тийнейджърите в града. Те започнаха на 2 юли и ще продължат до края на месец август. Тази година акцентът е поставен върху творческото мислене, талантите, креативността и интереса към търсене на знания и насърчаване на четенето. Сред подготвените инициативи е академия за творческо писане. Тя  е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да се работи с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията. Идеята е да се срещнат с гост-ментори, които да им предадат опита си. Първият гост-ментор, който се срещна с бъдещите разказвачи, бе учителят по български език и литература в Профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх" Косьо Костандинов. Той провокира участниците да редят рими и заедно написаха първите си строфи. Академията продължава и днес, от 16 часа в "Зона за тийнейджъри" на библиотеката, когато ментор на участниците ще бъде кореспондентът на Българското национално радио във Враца Ива Антонова:

"Ще говорим с децата за ефективното четене. Това е умение, което ти дава възможност да се чувстваш пълноценен, като личност. Когато още като дете прочетеш, че някой страда или е щастлив, ти правиш връзката между твоето лично преживяване и това, което е отвън. Когато вече пораснеш и видиш връзката- можеш да го пресъздадеш, да го напишеш, да го преживееш по правилния начин. Това е изключителна полза от четенето... Моите приятели, които четат от деца са пълноценни навсякъде, умеят да се наложат, но на приятелите ми, които не четат им е по-трудно... Благодаря на библиотеката за поканата и вярвам, че четящите хора са пълноценни, независимо какво четат."

Всички инициативи, които библиотеката организира през лятото са безплатни, като идеята е да са полезни и интересни за децата на Враца. За всяка от дейностите са записани по около 30 деца, но групите са отворени и всеки, който желае може да се запише Какво мислят децата за летните предизвикателства, ще разберем от самите тях на по-късен етап, когато преминат през повечето от тях.
Вижте още

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51

За устойчивия транспорт в Седмицата на мобилността

От 16 до 22 септември отбелязваме Европейската седмица на мобилността. Тази година тя преминава под мотото "Комбинирай, движи се!". Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим и разходите си, и въглеродния отпечатък. Какви възможности за мобилност имат жителите на град Лом? "Аз работя с хора с увреждания близо 20 години и..

публикувано на 20.09.18 в 16:38

Бащата на българското шампанско- проф. д-р Трифон Иванов

Видната личност от Българския Северозапад днес живее в Пловдив . Роден е на 7 февруари 1918 година в село Раброво . Проф. Иванов е един от основателите на Университета по хранителни технологии в града под тепетата, асистент, хонорован преподавател, заместник декан и заместник ректор там, участник във Втората световна война , а в главата му..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

В "Музикална зона" на 20 септември 2018 слушаме барабаниста Бъди Рич – 1 част

Бъди Рич е сред най-влиятелните барабанисти на всички времена. Изключително гъвкав и техничен, виртуоз на барабаните, прецизен аранжор, сред най-желаните музиканти за сътрудничество. Свири във всички знаменити бендове по време и след края на Втората световна война. Неговият собствен биг бенд е сред най-добрите, уловил тенденциите на времето,..

публикувано на 20.09.18 в 09:00
Теодора Петкова /вдясно/ и директора на Исторически музей - Чипровци д-р Анита Комитска

Книжка за оцветяване разкрива пъстротата на чипровския килим

Книжка за оцветяване с мотиви от чипровски килими издаде графичният дизайнер Цветелина Петкова . Книжката  е продължение на първата, създадена от нея преди седем години и след това два пъти преиздавана. Интерес към двете части проявяват детски градини и училища от цялата страна, търсят ги и възрастни. Всеки може да намери по нещо за себе си, смята..

обновено на 19.09.18 в 17:01

Видинчани сигнализират за лошо състояние на тротоар

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за разрушена настилка и лошо общо състояние на тротоара по ул. "Цар Симеон Велики“ във Видин , в участъка от №26 до №32. Посоченият участък се очаква да поеме част от пешеходния поток по време на ремонта на централната пешеходна зона на Видин, а в момента по него липсват тротоарни плочи и са се образували..

обновено на 19.09.18 в 16:32