Библиотеката във Враца стимулира творческото писане

Снимка: Архив


Продължават предизвикателствата, които Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца организира за децата и тийнейджърите в града. Те започнаха на 2 юли и ще продължат до края на месец август. Тази година акцентът е поставен върху творческото мислене, талантите, креативността и интереса към търсене на знания и насърчаване на четенето. Сред подготвените инициативи е академия за творческо писане. Тя  е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да се работи с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията. Идеята е да се срещнат с гост-ментори, които да им предадат опита си. Първият гост-ментор, който се срещна с бъдещите разказвачи, бе учителят по български език и литература в Профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх" Косьо Костандинов. Той провокира участниците да редят рими и заедно написаха първите си строфи. Академията продължава и днес, от 16 часа в "Зона за тийнейджъри" на библиотеката, когато ментор на участниците ще бъде кореспондентът на Българското национално радио във Враца Ива Антонова:

"Ще говорим с децата за ефективното четене. Това е умение, което ти дава възможност да се чувстваш пълноценен, като личност. Когато още като дете прочетеш, че някой страда или е щастлив, ти правиш връзката между твоето лично преживяване и това, което е отвън. Когато вече пораснеш и видиш връзката- можеш да го пресъздадеш, да го напишеш, да го преживееш по правилния начин. Това е изключителна полза от четенето... Моите приятели, които четат от деца са пълноценни навсякъде, умеят да се наложат, но на приятелите ми, които не четат им е по-трудно... Благодаря на библиотеката за поканата и вярвам, че четящите хора са пълноценни, независимо какво четат."

Всички инициативи, които библиотеката организира през лятото са безплатни, като идеята е да са полезни и интересни за децата на Враца. За всяка от дейностите са записани по около 30 деца, но групите са отворени и всеки, който желае може да се запише Какво мислят децата за летните предизвикателства, ще разберем от самите тях на по-късен етап, когато преминат през повечето от тях.
Вижте още

Михаил Белчев- 50 години на сцена

Тази година Михаил Белчев отбеляза 72-ри рожден ден. А миналата седмица на именния си ден - "Св. Архангел Михаил"- отпразнува 50г. на сцена. Неговите песни завинаги ще останат в сърцата на публиката. Автор е на музика за театрални постановки и филми. Два пъти е носител на Голямата награда на фестивала "Златният Орфей". За песните си получава първи..

публикувано на 12.11.18 в 09:29

Млади български артисти с концерт-спектакъл във Враца и Мездра

За пръв път във Враца и Мездра на 12-ти и 13-ти ноември ще бъде представен концерт-спектакъл "А сега накъде... Младите в музиката" . В инициативата се включва оркестъра на Симфониета Враца, а младежкият проект е финансиран от Фонд „Култура“ Община Враца, Община Мездра и Национален Фонд „Култура“.  Концертната изява е по идея на Илона..

публикувано на 11.11.18 в 15:02

"Неделник" от 11 ноември 2018 година

Брой 231 вече е на сайта. За начало разбира се ще прегледаме старите вестници. А пък един мой селски от Дражинци си има дракон. Да. Истински. Ханс се казва. Дракона де. И е китайски воден дракон. Иначе Даниел Пеков обича животинките от малък. Гущери, гущерици, змейове и змеици...И така, всеки търси златната ябълка. Аз я намерих с..

публикувано на 11.11.18 в 13:54

Какво да направим, за да наследим живот вечен

Осма Неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че милосърдието, грижата за нашия ближен трябва да бъде неизменна част от нашия духовен и социален живот. В притчата за добрия самарянин Господ Иисус Христос ни открива смисъла на духовния живот и произхождащите от това дела, като момент,..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Защо катастрофите в Медовница са почти ежедневие?

"Жена загина при тежка катастрофа на главен път Е-79, след село Медовница в посока Видин." "Мотоциклетист загина през почивните дни на пътя във видинското село Медовница ." " Катастрофа затрудни снощи движението по международен път Е-79 . Тежкият пътен инцидент е станал на влизане в  Медовница , съобщиха жители на димовското..

обновено на 09.11.18 в 17:57

Представяме ви Мис и Мистър Видин 2018

"Мис и Мистър Видин 2018" - Вероника Йорданова и Антон Ангелов , гостуваха на Радио ВИДИН. Те спечелиха съревнованието за красота в края на октомври на церемония във Видин. "Мис Видин" е 17 годишна и учи в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", специалност "Организация на хотелиерство". "Мистър Видин" е на 22 години и емладши инспектор в Районното..

публикувано на 09.11.18 в 17:04