Библиотеката във Враца стимулира творческото писане

Снимка: Архив


Продължават предизвикателствата, които Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца организира за децата и тийнейджърите в града. Те започнаха на 2 юли и ще продължат до края на месец август. Тази година акцентът е поставен върху творческото мислене, талантите, креативността и интереса към търсене на знания и насърчаване на четенето. Сред подготвените инициативи е академия за творческо писане. Тя  е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да се работи с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията. Идеята е да се срещнат с гост-ментори, които да им предадат опита си. Първият гост-ментор, който се срещна с бъдещите разказвачи, бе учителят по български език и литература в Профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх" Косьо Костандинов. Той провокира участниците да редят рими и заедно написаха първите си строфи. Академията продължава и днес, от 16 часа в "Зона за тийнейджъри" на библиотеката, когато ментор на участниците ще бъде кореспондентът на Българското национално радио във Враца Ива Антонова:

"Ще говорим с децата за ефективното четене. Това е умение, което ти дава възможност да се чувстваш пълноценен, като личност. Когато още като дете прочетеш, че някой страда или е щастлив, ти правиш връзката между твоето лично преживяване и това, което е отвън. Когато вече пораснеш и видиш връзката- можеш да го пресъздадеш, да го напишеш, да го преживееш по правилния начин. Това е изключителна полза от четенето... Моите приятели, които четат от деца са пълноценни навсякъде, умеят да се наложат, но на приятелите ми, които не четат им е по-трудно... Благодаря на библиотеката за поканата и вярвам, че четящите хора са пълноценни, независимо какво четат."

Всички инициативи, които библиотеката организира през лятото са безплатни, като идеята е да са полезни и интересни за децата на Враца. За всяка от дейностите са записани по около 30 деца, но групите са отворени и всеки, който желае може да се запише Какво мислят децата за летните предизвикателства, ще разберем от самите тях на по-късен етап, когато преминат през повечето от тях.
Вижте още

Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е..

публикувано на 17.07.18 в 16:20

Млади пътешественици посетиха Видин

Двама "професионални пътешественици " посетиха лагера на участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин . Кенет Ломина, на 20 години, от Ирландия и Сюзън Комеги, на 21 години, от Естония са обиколили 6 страни по поречието на Дунав. Това са Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България. Пътешествието им започва преди..

публикувано на 17.07.18 в 16:11

Всички заявени паралелки след 7 клас във Видинско са запълнени още на първо класиране

Успех при записването на седмокласниците след първи прием в желаните от тях учебни заведения, отчита Регионалното управление на образованието във Видин. Завършилите седми клас в Област Видин са 742 ученици, от които 675 са подали заявления за първо класиране. 667 са класианите, 4 не са се записали и 1 дете е подало за второ класиране. Това е..

публикувано на 17.07.18 в 15:50

Ще се реши ли проблемът с недостига на лекари за детското отделение във Враца?

От началото на тази седмица стана ясно, че във врачанската болница “Христо Ботев" няма достатъчно доктори , за да се запълни графикът на детското отделение. Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров , който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Нивото на компетентност на врачанската болница е..

публикувано на 17.07.18 в 15:00

Д-р Ивайло Каменов: Имплантирането на тазобедрена става е една от най-успешните операции в наши дни

Повод за смяна на тазобедрена става най-често са напредналите стадии на т. нар. коксартроза. Това заболяване се среща предимно при възрастни и при хора, които са страдали като деца от вродена луксация на тазобедрената става, обясни в предаването "Направление здраве" д-р Ивайло Каменов , ортопед-травматолог от УМБАЛ "Царица Йонна" - София. Той..

публикувано на 17.07.18 в 13:17

150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит

На 17 юли се навършват 150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит . Намираме повод в тази годишнина, за да ви разкажем за човека Никола Караабов и за духовника, управлявал 57 години Видинска епархия, известен с приноса си за спасяването на българските евреи, с архипастирската и с дарителската си дейност. Разгръщаме личния дневник на..

обновено на 17.07.18 в 10:43