Предприемат мерки срещу африканската чума по свинете във Видинско

Снимка: БГНЕС

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин извършват проверки в свиневъдните обекти и в дворовете на стопаните, които отглеждат свине за лична консумация. Инспекциите са част от мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, установено в съседна Румъния, обясни директорът на институцията д-р Адриян Данков
"В областта има една промишлена свинеферма с около три хиляди свине, две хиляди осемстотин и няколко, която е в Новоселци, и две по-малки, които са така наречените "тип А". Те не са промишлени, с по-малък капацитет, също изпълняват мерките за биосигурност. Това са в Медовница, община Димово и в град Кула. И отделно вървят и проверки в така наречения заден двор- свинете за лична консумация. Контрол на движението на свине също осъществяваме."
Табели информират влизащите през граничните пунктове за действащата забрана за внос на свинско месо за лична консумация. Около 70 килограма свинско месо е иззето досега на граничните пунктове "Брегово" и "Връшка чука". Фризери за съхранение на конфискуваното месо до неговото обезвреждане са поставени на пунктовете и на Дунав мост 2. 

Снимка: Радио ВИДИН
Разкрити са дежурни телефони, на които денонощно могат да се подават сигнали при съмнение за болестта, обясни д-р Данков:

"0889 72 20 67 е телефонът на д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните", 0882 46 90 39 - д-р Николов от същия отдел, 0887 26 82 37- д-р Ангелов. По всяко едно време на тези телефони могат да се подават сигнали, ако има някакво притеснение за заболяване или пък за диво прасе, намерено мъртво в гората, за да може да се вземат проби, да се изследват и съответно, ако има заболяване, да не се разнася заразата."

Досега на дежурните телефони са подадени три сигнала. Проведени са изследвания, които са дали отрицателен резултат за болестта.

Вижте още

Снимката на 16 юли 2018 година

Вършец може да получи близо 1 милион евро по проекти. Общината кандидатства с три предложения по програма за развитие на селските райони 2014-2020 година. Обществено обсъждане на проект за асфалтиране на улици ще се проведе в Берковица. Ремонтните дейности ще бъдат финансирани с кредит от 600 000 лева, обясни кметът Милчо Доцов. 15 улици..

публикувано на 16.07.18 в 18:09

Йоана Лиловска от Мездра стана звезда на „Музите“

Малката певица изпълни народните песни "Цъфнало цвеке шарено“, „Мятало ленче ябълка“, „Шепа светлина“ и „Без радио не мога“ , с които взе най-високото отличие на 13-я Международен Младежки фестивал на изкуствата "Музите"- Созопол 2018. Талантливата звезда на „Музите“ се подготвя в Центъра за подкрепа на личностно развитие в Мездра..

публикувано на 16.07.18 в 16:58

Вършец чака финансиране за ремонти

Близо 1 милион евро могат да влязат във Вършец по проекти . Общината кандидатства с три предложения по програма за Развитие на селските райони 2014-2020 година.  Местният парламент даде съгласие Община Вършец да кандидатства с проект за реконструкцията на детска градина “Слънце” и спортните площадки на открито за баскетбол и волейбол, съобщи кметът..

публикувано на 16.07.18 в 15:12

Библиотеката в Каленик получи дарение

Библиотеката към читалище "Съзнание" във видинското село Каленик п олучи дарение от детски книги. Библиотекарят Вероника Венчова разказа повече за добрия жест:  "Една жена, детето ѝ пораснало и тя решила да дари детските му книжки. И публикувала в една група във Фейсбук, че има 15-ина книжки, ако някой има желание, да се запише."..

публикувано на 16.07.18 в 14:11

Община Берковица организира изкачване до връх „Ком“

Туристическият преход е на 22 юли /неделя" и е посветен на 168 години от рождението на Иван Вазов – Патриарха на българската литература. Сборният пункт е сградата на Общинска администрация в 7.00 часа сутринта. Ще има организиран транспорт за желаещите от Берковица до хижа Ком – нова. Изкачването към връх „Ком“ ще започне след като..

публикувано на 16.07.18 в 14:00

Завърши първата седмица от оперния фестивал в Белоградчик

С балета „Дон Кихот” по музика на Лудвиг Минкус и либрето на Мариус Петипа завърши първата седмица от летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали” . Лекият и забавен сюжет, в съчетание с великолепната игра на Марта Петкова, в ролята на Китра и Николай Хаджитанев, в ролята на Базил, бе един запомящ се финал на балетните..

публикувано на 16.07.18 в 11:00