Предприемат мерки срещу африканската чума по свинете във Видинско

Снимка: БГНЕС

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин извършват проверки в свиневъдните обекти и в дворовете на стопаните, които отглеждат свине за лична консумация. Инспекциите са част от мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, установено в съседна Румъния, обясни директорът на институцията д-р Адриян Данков
"В областта има една промишлена свинеферма с около три хиляди свине, две хиляди осемстотин и няколко, която е в Новоселци, и две по-малки, които са така наречените "тип А". Те не са промишлени, с по-малък капацитет, също изпълняват мерките за биосигурност. Това са в Медовница, община Димово и в град Кула. И отделно вървят и проверки в така наречения заден двор- свинете за лична консумация. Контрол на движението на свине също осъществяваме."
Табели информират влизащите през граничните пунктове за действащата забрана за внос на свинско месо за лична консумация. Около 70 килограма свинско месо е иззето досега на граничните пунктове "Брегово" и "Връшка чука". Фризери за съхранение на конфискуваното месо до неговото обезвреждане са поставени на пунктовете и на Дунав мост 2. 

Снимка: Радио ВИДИН
Разкрити са дежурни телефони, на които денонощно могат да се подават сигнали при съмнение за болестта, обясни д-р Данков:

"0889 72 20 67 е телефонът на д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните", 0882 46 90 39 - д-р Николов от същия отдел, 0887 26 82 37- д-р Ангелов. По всяко едно време на тези телефони могат да се подават сигнали, ако има някакво притеснение за заболяване или пък за диво прасе, намерено мъртво в гората, за да може да се вземат проби, да се изследват и съответно, ако има заболяване, да не се разнася заразата."

Досега на дежурните телефони са подадени три сигнала. Проведени са изследвания, които са дали отрицателен резултат за болестта.

Вижте още

Снимката на 19 февруари 2019 година

Преклонихме се пред Апостола на свободата. Мащабни ремонти на инфраструктурата на град Козлодуй предстоят тази година. Основен приоритет е ремонтът на ул. "Христо Ботев" и на кв. "ЖК 3 - ЮГ".  Ще бъде ремонтиран и централният площад на града. Предвидена е и инвестиция, която ще даде нов живот на старата асфалтова настилка, каза заместник кметът Весела..

публикувано на 19.02.19 в 18:12

Началното училище в Белоградчик отбеляза патронен празник

НУ „Васил Левски” в Белоградчик отбеляза патронния си празник. Празничният ден започна с караул пред барелефа на Апостола във фоайето на училището и програма, изнесена от учениците от 3-ти клас. Р ежисьорът Искрен Красимиров изнесе урок по родолюбие. Той показа филми за Васил Левски, Райна Княгиня и Христо Ботев. Поетът Красимир Стефанов..

публикувано на 19.02.19 в 14:38

Изгрява Супер Луна

Суперлуние ще можем да наблюдаваме тази вечер. Характерно за това астрономическо явление е, че Луната е в пълната си фаза, докато е най-близо до Земята. Тогава тя е видимо по-голяма и по-ярка, обясни физикът от Института по астрономия към Българската академия на науките  Пенчо Маркишки : "Това означава съвпадение на момента на пълнолунието,..

публикувано на 19.02.19 в 14:07

Преклонихме се пред Апостола на свободата

Видин отбеляза  146 години  от гибелта на  Васил Левски . В катедралния храм  "Св. Димитър Солунски"  бе отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола на българската свобода.  "Свиден син. Всичко, което той имаше, го отдаде на своя народ - без да се щади, без да мисли користно за себе си. С една мисъл само: свободата, благото,..

публикувано на 19.02.19 в 13:05

Обвинените за грабежа в Дреновец са уличени и в друго посегателство в селото

Двамата 18-годишни младежи от селата Динково и Дондуково, които са обвиняеми за грабеж и побой над 69 -годишната жена във видинското село Дреновец са задържани за 72 часа с прокурорско постановление. Те са уличени и в още един грабеж в Дреновец- на 75-годишна жена. Извършителите ѝ отнели, след употреба на сила, златен пръстен, ръчен часовник,..

публикувано на 19.02.19 в 10:45

Жени художници подредиха изложба в Монтана

Изложба на жени художници откриха в експозиционна зала „Кутловица” в Монтана .  Тя е посветена на 8 март и за четвърта години неизменно присъства в календара на Дружеството на художниците „Тенец“, съобщи художничката и основен организатор Таня Василева : "В миналото ролята на жената е била най-често като обект вдъхновител на ума и сърцето..

публикувано на 19.02.19 в 09:00

Почитаме паметта на Апостола

Днес, 19 февруари, се навършват 146 години от обесването на Васил Левски- идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация.  Видин ще отдаде почит към Апостола на свободата със заупокойна молитва в катедралния храм от 10:30 часа. Поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски в града..

публикувано на 19.02.19 в 08:00