Предприемат мерки срещу африканската чума по свинете във Видинско

Снимка: БГНЕС

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин извършват проверки в свиневъдните обекти и в дворовете на стопаните, които отглеждат свине за лична консумация. Инспекциите са част от мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, установено в съседна Румъния, обясни директорът на институцията д-р Адриян Данков
"В областта има една промишлена свинеферма с около три хиляди свине, две хиляди осемстотин и няколко, която е в Новоселци, и две по-малки, които са така наречените "тип А". Те не са промишлени, с по-малък капацитет, също изпълняват мерките за биосигурност. Това са в Медовница, община Димово и в град Кула. И отделно вървят и проверки в така наречения заден двор- свинете за лична консумация. Контрол на движението на свине също осъществяваме."
Табели информират влизащите през граничните пунктове за действащата забрана за внос на свинско месо за лична консумация. Около 70 килограма свинско месо е иззето досега на граничните пунктове "Брегово" и "Връшка чука". Фризери за съхранение на конфискуваното месо до неговото обезвреждане са поставени на пунктовете и на Дунав мост 2. 

Снимка: Радио ВИДИН
Разкрити са дежурни телефони, на които денонощно могат да се подават сигнали при съмнение за болестта, обясни д-р Данков:

"0889 72 20 67 е телефонът на д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните", 0882 46 90 39 - д-р Николов от същия отдел, 0887 26 82 37- д-р Ангелов. По всяко едно време на тези телефони могат да се подават сигнали, ако има някакво притеснение за заболяване или пък за диво прасе, намерено мъртво в гората, за да може да се вземат проби, да се изследват и съответно, ако има заболяване, да не се разнася заразата."

Досега на дежурните телефони са подадени три сигнала. Проведени са изследвания, които са дали отрицателен резултат за болестта.

Вижте още

Снимката на 20 ноември 2018 година

Световният ден на детето отбелязаха във видинската Детска градина "Синчец". Директорът Мая Проданова отправи своя призив към всички деца и техните родители, а някои от възпитаниците на детското заведение поздравиха връстниците си с днешния празник. Световният ден на детето е насочен към осигуряване на по-добро бъдеще за децата в България и по света...

публикувано на 20.11.18 в 17:50

Монтана взима мерки за по-чист въздух

Сменят печките на твърдо гориво с газови котлета. Община Монтана търси финансиране с пари от Европа. Целта е да се намали замърсяването на въздуха . Община Монтана приключва изпълнението на проект „Разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на..

публикувано на 20.11.18 в 17:22
„Въвеждане на Пресвета Богородица в храма“, Тициан, 1534 – 1538

Деца и младежи във Враца се срещат с владиката на Въведение Богородично

Врачанският митрополит Григорий ще посети детска градина, училище и поправителен дом на празника Въведение Богородично , който се отбелязва на 21 ноември, съобщават от митрополията. Владиката ще разговаря с деца и младежи в Деня на християнското семейство и православната младеж. Празникът ще започне с архиерейска света литургия. Тя ще бъде..

публикувано на 20.11.18 в 11:34

Млад мъж загина при катастрофа между Мизия и Оряхово

24-годишен пътник загина след сблъсък с лек автомобил на пътя между Мизия и Оряхово . Инцидентът е станал вчера около 12 часа, след като кола с несъобразена скорост е навлязла в насрещното платно и удря друга. Още четирима души от двата автомобила са с наранявания. Пробите за алкохол на двамата шофьори са отрицателни. Образувано е досъдебно..

публикувано на 20.11.18 в 10:00

Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината . Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и..

публикувано на 20.11.18 в 08:30

Снимката на 19 ноември 2018 година

Почистени и проходими са населените места в Община Видин след първия снеговалеж . Падналият мокър сняг прекъсна електроснабдяването за 13 населени места в област Монтана . Между 11 и 25 сантиметра е снежната покривка в региона. Първият сняг нанесе тежки поражения на електрическата мрежа в мездренско, съобщават от Общината...

публикувано на 19.11.18 в 17:50