Предприемат мерки срещу африканската чума по свинете във Видинско

Снимка: БГНЕС

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин извършват проверки в свиневъдните обекти и в дворовете на стопаните, които отглеждат свине за лична консумация. Инспекциите са част от мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, установено в съседна Румъния, обясни директорът на институцията д-р Адриян Данков
"В областта има една промишлена свинеферма с около три хиляди свине, две хиляди осемстотин и няколко, която е в Новоселци, и две по-малки, които са така наречените "тип А". Те не са промишлени, с по-малък капацитет, също изпълняват мерките за биосигурност. Това са в Медовница, община Димово и в град Кула. И отделно вървят и проверки в така наречения заден двор- свинете за лична консумация. Контрол на движението на свине също осъществяваме."
Табели информират влизащите през граничните пунктове за действащата забрана за внос на свинско месо за лична консумация. Около 70 килограма свинско месо е иззето досега на граничните пунктове "Брегово" и "Връшка чука". Фризери за съхранение на конфискуваното месо до неговото обезвреждане са поставени на пунктовете и на Дунав мост 2. 

Снимка: Радио ВИДИН
Разкрити са дежурни телефони, на които денонощно могат да се подават сигнали при съмнение за болестта, обясни д-р Данков:

"0889 72 20 67 е телефонът на д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните", 0882 46 90 39 - д-р Николов от същия отдел, 0887 26 82 37- д-р Ангелов. По всяко едно време на тези телефони могат да се подават сигнали, ако има някакво притеснение за заболяване или пък за диво прасе, намерено мъртво в гората, за да може да се вземат проби, да се изследват и съответно, ако има заболяване, да не се разнася заразата."

Досега на дежурните телефони са подадени три сигнала. Проведени са изследвания, които са дали отрицателен резултат за болестта.

Вижте още

Млада поетеса представя първа стихосбирка в Берковица

Утре /20.09./ ще се състои премиерата на първата стихосбирка на Ана-Мария Герасимова "Пияните мисли на една трезва глава" . Деветнадесетгодишната берковчанка представя стихове от последните три години.  "Повечето са за любовта - разбираемо е, аз съм млад човек. Корицата е моя лична картина, останалите са на моя вуйчо Валентин Герасимов...

публикувано на 19.09.18 в 09:30

Пътни полицаи в Монтана раздават листовки

Засилен е контролът по пътищата в страна по повод на инициативата на европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ за Ден без жертви на пътя. В Монтана пътни полицаи раздават листовки.   За трета поредна година областната администрация в  Монтана оказа съдействие за провеждането на операцията с изработването на брошури,..

публикувано на 19.09.18 в 08:30
Отборът на СУ

Ученици от Кула представят област Видин на републиканските състезания за млади огнеборци

Отборът на Средно училище „Васил Левски“- Кула   представя област Видин на републиканските състезания „Млад огнеборец“, които са днес и утре в курорта Албена. Отборът спечели областния етап на състезанията във Видин през май. Учениците от Кула са сред най-малките млади огнеборци, каза   директорът на Регионална дирекция „Пожарна..

публикувано на 19.09.18 в 07:50

Снимката на 18 септември 2018 година

Над 300 подписа е събрала Марияна Павлова, майката която протестира от началото на месеца във Видин в подкрепа на националното движение "Системата ни убива" . Можете да се подпишете в подкрепа на каузата на майките на деца с увреждания всеки ден от 10 до 11 часа пред бившия магазин "Валентина" в центъра на Видин. С около 20 лева ще е повишението на..

публикувано на 18.09.18 в 17:50

Катастрофа с две жертви край Бяла Слатина

Млад мъж и жена, бременна в 5-ия месец, са загиналите при тежка катастрофа , която стана в ранния следобед днес край Бяла Слатина .  Вероятната причина за инцидента е шофиране с превишена скорост от страна на шофьора, показват първоначалните версии на криминалистите. Ударът е бил в дърво и е станал на прав участък на пътя към село..

публикувано на 18.09.18 в 16:52

По-малко жертви на пътя отчитат в Монтана

Намаляване на пътния травматизъм в област Монтана отчетоха от пътната полиция.  До края на август в региона са станали 94 тежки пътно-транспортни произшествия, с 5-ма убити и 129 ранени. За същия период на миналата година със 7 повече са катастрофите и ранените. Загиналите на пътя са със 7 по-малко, съобщи главен инспектор Елвис Иванов , началник..

публикувано на 18.09.18 в 16:44