Ще спре ли да се топи Северозападът

Снимка: Полина Тодорова

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата. На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на населението и човека при БАН. Анализът бе изготвен на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, Националния статистически институт (НСИ), ООН и Световната банка. Основният извод в проучването бе, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Прогнозираното намаление на населението в периода до 2040 г. е значително- около 20-25 на сто според различните проекции. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна. 

Какво се случва, обаче, в българския Северозапад?


Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи. Не е обнадеждаваща ситуацията в най- бедния регион на Европейския съюз - Видинска област. Разговаряхме с Цветан Цветков, началник на отдел "Статистически изследвания - Видин". 

"Населението на област Видин е 86 927 души, разпределено в 11 общини, като очаквано най- големият брой е в община Видин- 54 700 души. Населението на област Видин представлява 1,2% от населението на страната. Това е областта с най- нисък брой на населението. В сравнение с предходната година населението намалява с 2,2%" - каза Цветан Цветков и допълни: 

Снимка"Продължава намалението на населението в по- отдалечените места. Община Бойница е с 996 души. След нея е община Макреш с 1 310 души. Преброяването на населението се провежда веднъж на 10 години. Следващото ще е през 2021 година, като в момента текат процедури и консултации относно критичния момент на самото преброяване."


Според проведеното проучване в началото на годината делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително, стана ясно още във въпросното проучване. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст. 

"Населението на Северозапада не се топи направо се изпарява, а хората, от които зависи спирането на този процес, се движат в различна орбита и не могат да преценят проблемите на нашия регион. Младите искат сигурност, може да живеем бедно, но да ни е спокойно. Какво получаваме- образователна система, която се сменява всяка година, здравеопазване на, което не маже да разчиташ, а ако ти се наложи спешно да закараш детето до болница, по нашите пътища няма да е спешно" - така коментира темата Иван Божинов от село Дондуково.


Каква е ситуацията в област Враца - потърсихме за коментар Ралица Спасова от отдел "Статистически изследвания" към НСИ в града под Околчица. 

"Данните към края на 2017 година показват, че населението в област Враца намалява, бих казала не с драстични темпове. През 2016 година сме били 168 727, а сега ставаме 165 645 души. Раждаемостта е 1 329 деца, 680 момичета и 649 момчета. Имаме намаление на раждаемостта" - каза Ралица Спасова.


Погледнахме и към област Монтана и разговаряхме с Бойка Борисова, началник на отдел "Статистически изследвания" към НСИ в Монтана". 

"Продължават процесите на намаляване и застаряване на населението в област Монтана. В края на 2017 населението на областта е 132 214 души. Това представлява 1,9% от населението на страната и по този показател областта се нарежда на 18-то място. Преобладават жените, които са 51,1% от общото население" - каза  Бойка Борисова.  В област Монтана има 11 общини, в които населението е неравномерно разпределено. Пет от общините са с население под 5 000 души и в тях живеят около 13% от населението на областта, а в община Монтана живеят 37% от жителите, каза още Бойка Борисова.


На фона на мрачните статистики и прогнози преди ден стана ясно, че държавата ще бори застаряването. До края на годината властта се заема да поощрява младите да раждат. Целта на правителството е до края на 2018 г. у нас да се родят 65 500 бебета - или поне за толкова ще стигнат парите в хазната. 2100 от тях трябва да са близнаци. Потърсихме за коментар депутата от видинския регион Росен Живков

"Малко ненавременна мярка, но все пак трябва ефективно да се съдейства по всякакви начини. Нашите депутати от "Обединени патриоти" още през миналия мандат направиха опити и съвместно с партньорите ни от ГЕРБ толерираха и подпомогнаха развитието на програмата за повишаването на раждаемостта" - каза Росен Живков

Друга цел на държавата е да намалеят бащите, които не признават децата си. И 20 хиляди души да се обявят, че имат български произход, въпреки че живеят в чужбина. И докато правителството разпределя парите, за да мотивира новите раждания, Националната статистика ще подготвя новото преброяване, което трябва да се случи през 2021 г. Ръководството не се ангажира за това колко ще струва преброяването, но напомни, че при класическото са ангажирани около 45 000 души. Според последните данни, населението в страната намалява средно с около 50 хиляди души на година. В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, стана ясно от проучването в началото на 2018-та. Очакванията са това да се случи в още 11 страни в ЕС - Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватия, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г. Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на броя на населението. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11

Д-р Юлиян Петров: Всички заедно трябва да възвърнем уважението към учителската професия

В навечерието на новата учебна година все повече се заговори за недостиг на учители в българската образователна система . В следващите между 5 и 15 години се очаква проблемът още повече да се задълбочи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки,..

публикувано на 13.09.18 в 13:41