Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли да се топи Северозападът

Снимка: Полина Тодорова

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата. На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на населението и човека при БАН. Анализът бе изготвен на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, Националния статистически институт (НСИ), ООН и Световната банка. Основният извод в проучването бе, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Прогнозираното намаление на населението в периода до 2040 г. е значително- около 20-25 на сто според различните проекции. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна. 

Какво се случва, обаче, в българския Северозапад?


Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без столицата, и се очаква този процес да продължи. Не е обнадеждаваща ситуацията в най- бедния регион на Европейския съюз - Видинска област. Разговаряхме с Цветан Цветков, началник на отдел "Статистически изследвания - Видин". 

"Населението на област Видин е 86 927 души, разпределено в 11 общини, като очаквано най- големият брой е в община Видин- 54 700 души. Населението на област Видин представлява 1,2% от населението на страната. Това е областта с най- нисък брой на населението. В сравнение с предходната година населението намалява с 2,2%" - каза Цветан Цветков и допълни: 

Снимка"Продължава намалението на населението в по- отдалечените места. Община Бойница е с 996 души. След нея е община Макреш с 1 310 души. Преброяването на населението се провежда веднъж на 10 години. Следващото ще е през 2021 година, като в момента текат процедури и консултации относно критичния момент на самото преброяване."


Според проведеното проучване в началото на годината делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително, стана ясно още във въпросното проучване. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст. 

"Населението на Северозапада не се топи направо се изпарява, а хората, от които зависи спирането на този процес, се движат в различна орбита и не могат да преценят проблемите на нашия регион. Младите искат сигурност, може да живеем бедно, но да ни е спокойно. Какво получаваме- образователна система, която се сменява всяка година, здравеопазване на, което не маже да разчиташ, а ако ти се наложи спешно да закараш детето до болница, по нашите пътища няма да е спешно" - така коментира темата Иван Божинов от село Дондуково.


Каква е ситуацията в област Враца - потърсихме за коментар Ралица Спасова от отдел "Статистически изследвания" към НСИ в града под Околчица. 

"Данните към края на 2017 година показват, че населението в област Враца намалява, бих казала не с драстични темпове. През 2016 година сме били 168 727, а сега ставаме 165 645 души. Раждаемостта е 1 329 деца, 680 момичета и 649 момчета. Имаме намаление на раждаемостта" - каза Ралица Спасова.


Погледнахме и към област Монтана и разговаряхме с Бойка Борисова, началник на отдел "Статистически изследвания" към НСИ в Монтана". 

"Продължават процесите на намаляване и застаряване на населението в област Монтана. В края на 2017 населението на областта е 132 214 души. Това представлява 1,9% от населението на страната и по този показател областта се нарежда на 18-то място. Преобладават жените, които са 51,1% от общото население" - каза  Бойка Борисова.  В област Монтана има 11 общини, в които населението е неравномерно разпределено. Пет от общините са с население под 5 000 души и в тях живеят около 13% от населението на областта, а в община Монтана живеят 37% от жителите, каза още Бойка Борисова.


На фона на мрачните статистики и прогнози преди ден стана ясно, че държавата ще бори застаряването. До края на годината властта се заема да поощрява младите да раждат. Целта на правителството е до края на 2018 г. у нас да се родят 65 500 бебета - или поне за толкова ще стигнат парите в хазната. 2100 от тях трябва да са близнаци. Потърсихме за коментар депутата от видинския регион Росен Живков

"Малко ненавременна мярка, но все пак трябва ефективно да се съдейства по всякакви начини. Нашите депутати от "Обединени патриоти" още през миналия мандат направиха опити и съвместно с партньорите ни от ГЕРБ толерираха и подпомогнаха развитието на програмата за повишаването на раждаемостта" - каза Росен Живков

Друга цел на държавата е да намалеят бащите, които не признават децата си. И 20 хиляди души да се обявят, че имат български произход, въпреки че живеят в чужбина. И докато правителството разпределя парите, за да мотивира новите раждания, Националната статистика ще подготвя новото преброяване, което трябва да се случи през 2021 г. Ръководството не се ангажира за това колко ще струва преброяването, но напомни, че при класическото са ангажирани около 45 000 души. Според последните данни, населението в страната намалява средно с около 50 хиляди души на година. В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, стана ясно от проучването в началото на 2018-та. Очакванията са това да се случи в още 11 страни в ЕС - Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватия, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. Към тях условно биха могли да се присъединят Словения и Чехия, в които броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 г. Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на броя на населението. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11