Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца има пречиствателна станция

Снимка: Община Враца


Враца вече има нова работеща пречиствателна станция за отпадъчни води, това обяви кметът Калин Каменов.


Обектът, който е част от мегапроекта за воден цикъл на града, е завършен само за две години. Станцията беше приета с акт 16 на 28 юни т.г. С това всички нови и реконструирани съоръжения в пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) са въведени в пълен работен режим.


Проект „Инженеринг за реконструкция на Пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Враца” започва да се изпълнява през 2009 г. с финансиране по оперативна програма /ОП/ „Околна среда 2007-2013 г.". И е успешно завършен в рамките на настоящия програмен период 2014-2020. Възложител е Община Враца. Изпълнител е Консорциум „ВМВ“ ДЗЗД, с водещ партньор „Водстрой“ АД. Общата стойност на проекта е 15 777 158,85 лв. Проектът беше разделен в два етапа на строителство и на две фази.


Кметът Калин Каменов:


"Към ноември 2015 г. на обекта е доставено голяма част от технологичното оборудване за втори етап, а за първия етап "по пътя на водата" вече е било позиционирано в съоръженията и са се изпълнявали монтажните работи. До тогава са били изпълнени и сертифицирани 50% от общата договорна стойност.


СнимкаВ своето начало проектът се реализира трудно, като причина за това беше неразбирателство в консорциума, изпълнител на поръчката. Крайният срок беше пропуснат и по искане на изпълнителя, договорът за финализиране беше удължаван през годините. Дейностите се развиваха бавно, работеше се в режим на неустойки, съгласно общите условия на ФИДИК.“


Промяната на негативната тенденция и отчитане на напредък по проекта започва след 2016 г., с встъпването на кмета Калин Каменов и неговия експертен екип. Проведени са много срещи, отново е избран настоящият изпълнител на ПСОВ – Враца и с помощта на Консорциум „ВМВ“ ДЗЗД, с водещ партньор „Водстрой“ АД, през март 2017 г. е приключен Етап I „Пътят на водата”.


Още от Калин Каменов:


„В момента са пуснати в действие изцяло нови изградени съоръжения, завършени са сградата за обезводняване на утайките, изравнителят за утайкови води, инсталацията за железен хлорид и други съоръжения, които влизат в употреба с приключване на Етап II. До началото на септември миналата година са изградени или рехабилитирани всички основни съоръжения на пречиствателната станция, което позволява нейното пълноценно функциониране в нормален експлоатационен режим.“


Обновената станция е с капацитет от 94 000 жители и осигурява изпълнение на европейските норми за пречистване на отпадъчни води. Проектът се отличава с прилагането на модерна и напълно автоматизирана инженерна технология за пречистване на отпадъчните води, включително за отстраняването на азот и фосфор. Нейната надеждност се гарантира не само от съоръженията от ново поколение, но и от денонощен контрол и наблюдение на експлоатацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28