Първата касиерка на летище Видин, Доксия Пекова: "Отвлякоха самолета ни"

Снимка: Венцислав Величков


В "Думата имат старейшините" днес ви срещам с Доксия Пекова от Видин. Тя е на 78 години, а нейната житейска история е изключително интересна, защото е свързана с бившето летище във Видин. Някои от вас го помнят, а други като мен, от по-младите- само виждаме това, което е останало от него. То е открито, като гражданско летище през 1973 г., и е обслужвало линиите Видин-София и Видин-Варна-Бургас. При самото откриване, на касата за продажба на билети, работа започва Доксия Пекова:

"От самото откриване на летището бях там... До тази работа стигнах съвсем случайно. Работих като касиер извън града и имах малки деца. Наложи се да напусна, защото не можех да смогна. Съвсем случайно Иван Иванов- тогавашният началник на летището, дойде вкъщи и ме попита дали съм съгласна да работя там. Започнах септември и бях 10 дни на обучение в Русе за написването на билетите. Всичко се пишеше на ръка в началото, след това имахме дисплей, фактически компютър. Бяхме свързани с цял свят и можехме да продаваме билети за навсякъде по света... Самолетът пътуваше до София и след това имаше линия до Варна-Бургас. Три-четири години имахме обедна линия, три пъти в седмицата Видин-Варна-Бургас... Много хора се възползваха, особено от Видин до София. Полетът беше половин час, а един час до морето. Цените на билета до София бяха 7,70 лв., но след това го увеличиха на 11,00 лв...."

Как самолетът е бил "отвлечен" и имало ли е сигнали за бомби- тези и още интересни подробности- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Михаил Белчев- 50 години на сцена

Тази година Михаил Белчев отбеляза 72-ри рожден ден. А миналата седмица на именния си ден - "Св. Архангел Михаил"- отпразнува 50г. на сцена. Неговите песни завинаги ще останат в сърцата на публиката. Автор е на музика за театрални постановки и филми. Два пъти е носител на Голямата награда на фестивала "Златният Орфей". За песните си получава първи..

публикувано на 12.11.18 в 09:29

Млади български артисти с концерт-спектакъл във Враца и Мездра

За пръв път във Враца и Мездра на 12-ти и 13-ти ноември ще бъде представен концерт-спектакъл "А сега накъде... Младите в музиката" . В инициативата се включва оркестъра на Симфониета Враца, а младежкият проект е финансиран от Фонд „Култура“ Община Враца, Община Мездра и Национален Фонд „Култура“.  Концертната изява е по идея на Илона..

публикувано на 11.11.18 в 15:02

"Неделник" от 11 ноември 2018 година

Брой 231 вече е на сайта. За начало разбира се ще прегледаме старите вестници. А пък един мой селски от Дражинци си има дракон. Да. Истински. Ханс се казва. Дракона де. И е китайски воден дракон. Иначе Даниел Пеков обича животинките от малък. Гущери, гущерици, змейове и змеици...И така, всеки търси златната ябълка. Аз я намерих с..

публикувано на 11.11.18 в 13:54

Какво да направим, за да наследим живот вечен

Осма Неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че милосърдието, грижата за нашия ближен трябва да бъде неизменна част от нашия духовен и социален живот. В притчата за добрия самарянин Господ Иисус Христос ни открива смисъла на духовния живот и произхождащите от това дела, като момент,..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Защо катастрофите в Медовница са почти ежедневие?

"Жена загина при тежка катастрофа на главен път Е-79, след село Медовница в посока Видин." "Мотоциклетист загина през почивните дни на пътя във видинското село Медовница ." " Катастрофа затрудни снощи движението по международен път Е-79 . Тежкият пътен инцидент е станал на влизане в  Медовница , съобщиха жители на димовското..

обновено на 09.11.18 в 17:57

Представяме ви Мис и Мистър Видин 2018

"Мис и Мистър Видин 2018" - Вероника Йорданова и Антон Ангелов , гостуваха на Радио ВИДИН. Те спечелиха съревнованието за красота в края на октомври на церемония във Видин. "Мис Видин" е 17 годишна и учи в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", специалност "Организация на хотелиерство". "Мистър Видин" е на 22 години и емладши инспектор в Районното..

публикувано на 09.11.18 в 17:04