Първата касиерка на летище Видин, Доксия Пекова: "Отвлякоха самолета ни"

Снимка: Венцислав Величков


В "Думата имат старейшините" днес ви срещам с Доксия Пекова от Видин. Тя е на 78 години, а нейната житейска история е изключително интересна, защото е свързана с бившето летище във Видин. Някои от вас го помнят, а други като мен, от по-младите- само виждаме това, което е останало от него. То е открито, като гражданско летище през 1973 г., и е обслужвало линиите Видин-София и Видин-Варна-Бургас. При самото откриване, на касата за продажба на билети, работа започва Доксия Пекова:

"От самото откриване на летището бях там... До тази работа стигнах съвсем случайно. Работих като касиер извън града и имах малки деца. Наложи се да напусна, защото не можех да смогна. Съвсем случайно Иван Иванов- тогавашният началник на летището, дойде вкъщи и ме попита дали съм съгласна да работя там. Започнах септември и бях 10 дни на обучение в Русе за написването на билетите. Всичко се пишеше на ръка в началото, след това имахме дисплей, фактически компютър. Бяхме свързани с цял свят и можехме да продаваме билети за навсякъде по света... Самолетът пътуваше до София и след това имаше линия до Варна-Бургас. Три-четири години имахме обедна линия, три пъти в седмицата Видин-Варна-Бургас... Много хора се възползваха, особено от Видин до София. Полетът беше половин час, а един час до морето. Цените на билета до София бяха 7,70 лв., но след това го увеличиха на 11,00 лв...."

Как самолетът е бил "отвлечен" и имало ли е сигнали за бомби- тези и още интересни подробности- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00