Първата касиерка на летище Видин, Доксия Пекова: "Отвлякоха самолета ни"

Снимка: Венцислав Величков


В "Думата имат старейшините" днес ви срещам с Доксия Пекова от Видин. Тя е на 78 години, а нейната житейска история е изключително интересна, защото е свързана с бившето летище във Видин. Някои от вас го помнят, а други като мен, от по-младите- само виждаме това, което е останало от него. То е открито, като гражданско летище през 1973 г., и е обслужвало линиите Видин-София и Видин-Варна-Бургас. При самото откриване, на касата за продажба на билети, работа започва Доксия Пекова:

"От самото откриване на летището бях там... До тази работа стигнах съвсем случайно. Работих като касиер извън града и имах малки деца. Наложи се да напусна, защото не можех да смогна. Съвсем случайно Иван Иванов- тогавашният началник на летището, дойде вкъщи и ме попита дали съм съгласна да работя там. Започнах септември и бях 10 дни на обучение в Русе за написването на билетите. Всичко се пишеше на ръка в началото, след това имахме дисплей, фактически компютър. Бяхме свързани с цял свят и можехме да продаваме билети за навсякъде по света... Самолетът пътуваше до София и след това имаше линия до Варна-Бургас. Три-четири години имахме обедна линия, три пъти в седмицата Видин-Варна-Бургас... Много хора се възползваха, особено от Видин до София. Полетът беше половин час, а един час до морето. Цените на билета до София бяха 7,70 лв., но след това го увеличиха на 11,00 лв...."

Как самолетът е бил "отвлечен" и имало ли е сигнали за бомби- тези и още интересни подробности- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е..

публикувано на 17.07.18 в 16:20

Млади пътешественици посетиха Видин

Двама "професионални пътешественици " посетиха лагера на участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин . Кенет Ломина, на 20 години, от Ирландия и Сюзън Комеги, на 21 години, от Естония са обиколили 6 страни по поречието на Дунав. Това са Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България. Пътешествието им започва преди..

публикувано на 17.07.18 в 16:11

Всички заявени паралелки след 7 клас във Видинско са запълнени още на първо класиране

Успех при записването на седмокласниците след първи прием в желаните от тях учебни заведения, отчита Регионалното управление на образованието във Видин. Завършилите седми клас в Област Видин са 742 ученици, от които 675 са подали заявления за първо класиране. 667 са класианите, 4 не са се записали и 1 дете е подало за второ класиране. Това е..

публикувано на 17.07.18 в 15:50

Ще се реши ли проблемът с недостига на лекари за детското отделение във Враца?

От началото на тази седмица стана ясно, че във врачанската болница “Христо Ботев" няма достатъчно доктори , за да се запълни графикът на детското отделение. Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров , който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Нивото на компетентност на врачанската болница е..

публикувано на 17.07.18 в 15:00

Д-р Ивайло Каменов: Имплантирането на тазобедрена става е една от най-успешните операции в наши дни

Повод за смяна на тазобедрена става най-често са напредналите стадии на т. нар. коксартроза. Това заболяване се среща предимно при възрастни и при хора, които са страдали като деца от вродена луксация на тазобедрената става, обясни в предаването "Направление здраве" д-р Ивайло Каменов , ортопед-травматолог от УМБАЛ "Царица Йонна" - София. Той..

публикувано на 17.07.18 в 13:17

150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит

На 17 юли се навършват 150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит . Намираме повод в тази годишнина, за да ви разкажем за човека Никола Караабов и за духовника, управлявал 57 години Видинска епархия, известен с приноса си за спасяването на българските евреи, с архипастирската и с дарителската си дейност. Разгръщаме личния дневник на..

обновено на 17.07.18 в 10:43