Първата касиерка на летище Видин, Доксия Пекова: "Отвлякоха самолета ни"

Снимка: Венцислав Величков


В "Думата имат старейшините" днес ви срещам с Доксия Пекова от Видин. Тя е на 78 години, а нейната житейска история е изключително интересна, защото е свързана с бившето летище във Видин. Някои от вас го помнят, а други като мен, от по-младите- само виждаме това, което е останало от него. То е открито, като гражданско летище през 1973 г., и е обслужвало линиите Видин-София и Видин-Варна-Бургас. При самото откриване, на касата за продажба на билети, работа започва Доксия Пекова:

"От самото откриване на летището бях там... До тази работа стигнах съвсем случайно. Работих като касиер извън града и имах малки деца. Наложи се да напусна, защото не можех да смогна. Съвсем случайно Иван Иванов- тогавашният началник на летището, дойде вкъщи и ме попита дали съм съгласна да работя там. Започнах септември и бях 10 дни на обучение в Русе за написването на билетите. Всичко се пишеше на ръка в началото, след това имахме дисплей, фактически компютър. Бяхме свързани с цял свят и можехме да продаваме билети за навсякъде по света... Самолетът пътуваше до София и след това имаше линия до Варна-Бургас. Три-четири години имахме обедна линия, три пъти в седмицата Видин-Варна-Бургас... Много хора се възползваха, особено от Видин до София. Полетът беше половин час, а един час до морето. Цените на билета до София бяха 7,70 лв., но след това го увеличиха на 11,00 лв...."

Как самолетът е бил "отвлечен" и имало ли е сигнали за бомби- тези и още интересни подробности- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51

За устойчивия транспорт в Седмицата на мобилността

От 16 до 22 септември отбелязваме Европейската седмица на мобилността. Тази година тя преминава под мотото "Комбинирай, движи се!". Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим и разходите си, и въглеродния отпечатък. Какви възможности за мобилност имат жителите на град Лом? "Аз работя с хора с увреждания близо 20 години и..

публикувано на 20.09.18 в 16:38

Бащата на българското шампанско- проф. д-р Трифон Иванов

Видната личност от Българския Северозапад днес живее в Пловдив . Роден е на 7 февруари 1918 година в село Раброво . Проф. Иванов е един от основателите на Университета по хранителни технологии в града под тепетата, асистент, хонорован преподавател, заместник декан и заместник ректор там, участник във Втората световна война , а в главата му..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

В "Музикална зона" на 20 септември 2018 слушаме барабаниста Бъди Рич – 1 част

Бъди Рич е сред най-влиятелните барабанисти на всички времена. Изключително гъвкав и техничен, виртуоз на барабаните, прецизен аранжор, сред най-желаните музиканти за сътрудничество. Свири във всички знаменити бендове по време и след края на Втората световна война. Неговият собствен биг бенд е сред най-добрите, уловил тенденциите на времето,..

публикувано на 20.09.18 в 09:00
Теодора Петкова /вдясно/ и директора на Исторически музей - Чипровци д-р Анита Комитска

Книжка за оцветяване разкрива пъстротата на чипровския килим

Книжка за оцветяване с мотиви от чипровски килими издаде графичният дизайнер Цветелина Петкова . Книжката  е продължение на първата, създадена от нея преди седем години и след това два пъти преиздавана. Интерес към двете части проявяват детски градини и училища от цялата страна, търсят ги и възрастни. Всеки може да намери по нещо за себе си, смята..

обновено на 19.09.18 в 17:01

Видинчани сигнализират за лошо състояние на тротоар

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за разрушена настилка и лошо общо състояние на тротоара по ул. "Цар Симеон Велики“ във Видин , в участъка от №26 до №32. Посоченият участък се очаква да поеме част от пешеходния поток по време на ремонта на централната пешеходна зона на Видин, а в момента по него липсват тротоарни плочи и са се образували..

обновено на 19.09.18 в 16:32