Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Снимка: ПМГ "Екзарх Антим I" Видин

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева, а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година.

"Аз съм изключително удовлетворена от новия формат на отрасловия колективен трудов договор, тъй като той дори в известна степен е надхвърлил проекта, който гласувахме на разширено заседание на Изпълнителния комитет. Традиция стана през последните години Синдикатът на българските учители да полага неимоверни усилия за повишаване на работните заплати в системата на образованието с оглед подобряване състоянието на българския учител, който в края на краищата си остава водещата фигура в системата на образованието и от който зависи в крайна сметка качеството на образованието. В последните години се вижда действително една удовлетвореност на учителите от това, че някой се бори трудът им да бъде подобаващо заплатен и затова, че учителите, за да дават качествен продукт, трябва да бъдат подобаващо оценени. Вижда се и желание от страна на учителите да отговорят на този жест с повече ангажираност и по-голяма отговорност към работата, която вършат. Надявам се това увеличение на работните заплати да насочи все повече млади хора към професията. Проблемът е, че за градове като нашия, където хората масово заминават, съществува риск системата да се оголи откъм кадри. Просто стъпките трябва да стават по-бързи, за да може да се обхванат младите хора и да влязат в системата", обясни Евлогия Манджукова, председател на учителския синдикат към КНСБ във Видин и дългогодишен директор на ПГТ "Михалаки Георгиев".

Правителството уверява, че в края на мандата учителските заплати ще бъдат удвоени. Предвижда се следващите три години началната да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

С увеличение на доходите в образованието нараства и желанието на младите хора да учат за педагози, отчитат от университетите. В същото време в гилдията са притеснени, че учителското съсловие застарява и притеснително голяма част от преподавателите са в предпенсионна възраст. Често обаче младите специалисти в образователната сфера трудно намират работа по ред причини. Такъв е случаят и с Милена Костадинова, която преди години завършва висше образование с квалификация "учител", но така и не успява да се реализира във Видин, заради това се насочва към други професии:

"Преди години, след като завърших, исках да работя по специалността си, имах желание да работя като учител, но тогава ми предлагаха такава работа само в селата и то отдалечени села от Видин. След това си намерих друга работа и вече спрях да търся по тази специалност. Сега, когато ситуацията в сферата на образованието се подобрява, се замислям сериозно дали да не опитам пак."

Ралица Пампорова в момента учи във висше учебно заведение, като мечтата ѝ е да стане учител. Смята, че ще се реализира, но не във Видин, а в по-голям град:

"Това е детската ми мечта, която през годините не се промени. В момента уча "Начална педагогика". Много силно се надявам да започна да се занимавам с това нещо. Когато кандидатствах преди две години един от основните въпроси, които ми задаваха, беше защо точно тази професия, защо точно това си избрала, не е добре платена, не получаваш много в замяна на това, което даваш, но в крайна сметка желанието и страстта за работа с деца надделява. Силно се надявам положението да се подобри и да може да получаваме добри доходи, като възнаграждение на целия труд и усилия, които ще положим. Виждам и колегите в университета колко са отдадени и с какво огромно желание учат тази специалност."

Мартин Вачев пък попада в графата "млади български учители". Нямал никакви съмнения, че точно това иска да работи. По възрожденски смята, че учителството е призвание, но не крие, че в системата има редица несъвършенства и трудности пред младите специалисти:

"Образованието ми като историк с педагогически профил ми даде занаят в ръцете, както се казва. Винаги ми е било любопитно преподаването на историята, като наука, като начин на мислене. Още от много малък знаех, че това е нещо, което е моя мечта. В последните десетилетия обаче се загуби престижа на учителската професия. Когато започнах, имах опасения, че ще ми бъде трудно да се сработя с по-възрастните преподаватели и за съжаление тези опасения се оправдават. Имах опасения и за контакта с децата, въпреки че не толкова отдавна и аз бях ученик. Доста често ми е трудно да разговарям с тях, защото сегашните деца са изключително апатични, летаргични, нямат особени интереси. Относно повишението на заплатите, мисля, че всеки трябва да си върши работата както трябва без значение от заплатата. Съмнявам се, че това ще стимулира повече хора да се впуснат в учителската професия, защото, дори и след последните повишения, това не е заплата, която е дори близо до средната за страната. А относно това дали ще стимулира учителите да си вършат работата по-добре, смятам, че ако някой не си върши работата съвестно, дори и 10 000 лева да му дават, пак ще си върши работата по същия некачествен и неадекватен начин. Аз лично не виждам връзка между повишаването на заплатите и качеството на образованието. Доволен съм, че избрах този път- напук на това, че системата не иска млади учители, напук на заплащането, напук на затрудненията в отношенията с децата, напук на всички онези неща, за които се знае, че са минусите на учителската професия, аз съм щастлив, върша си работата с огромно удоволствие и възнамерявам да продължа да си я върша."

Ще се повиши ли качеството на образованието и ще стане ли по-предпочитана учителската професия след поредното увеличение на заплатите в сектора? Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Ще спре ли да се топи Северозападът

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата . На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на..

публикувано на 11.07.18 в 13:16

Реалистично ли е да се повишат чувствително доходите в България?

КНСБ настоява за нова политика на доходите през следващите 4 години и заплатите да се увеличават с 12 до 15% годишно . "1000 евро дава друго послание към всички българи, които работят навън. За съжаление 70% от българите получават работна заплата под средната, а разликите между София и Видин са още по-драматични- в София е 1500 лева вече средната..

публикувано на 10.07.18 в 13:40

Трябва ли да спазваме етикет и полезна ли е човешката суета

В миналото отдаването на голямо внимание към самите нас се е смятало за грях, но в наши дни то се възприема като уважение към себе си и околните. Оказва се, че суетата може и да е полезна, когато я използваме, за да направим добро впечатление. Но е и вредна, щом стане наша фикс идея. Суетата е израз на желанието да ни обърнат..

публикувано на 09.07.18 в 12:43