Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Снимка: ПМГ "Екзарх Антим I" Видин

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева, а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година.

"Аз съм изключително удовлетворена от новия формат на отрасловия колективен трудов договор, тъй като той дори в известна степен е надхвърлил проекта, който гласувахме на разширено заседание на Изпълнителния комитет. Традиция стана през последните години Синдикатът на българските учители да полага неимоверни усилия за повишаване на работните заплати в системата на образованието с оглед подобряване състоянието на българския учител, който в края на краищата си остава водещата фигура в системата на образованието и от който зависи в крайна сметка качеството на образованието. В последните години се вижда действително една удовлетвореност на учителите от това, че някой се бори трудът им да бъде подобаващо заплатен и затова, че учителите, за да дават качествен продукт, трябва да бъдат подобаващо оценени. Вижда се и желание от страна на учителите да отговорят на този жест с повече ангажираност и по-голяма отговорност към работата, която вършат. Надявам се това увеличение на работните заплати да насочи все повече млади хора към професията. Проблемът е, че за градове като нашия, където хората масово заминават, съществува риск системата да се оголи откъм кадри. Просто стъпките трябва да стават по-бързи, за да може да се обхванат младите хора и да влязат в системата", обясни Евлогия Манджукова, председател на учителския синдикат към КНСБ във Видин и дългогодишен директор на ПГТ "Михалаки Георгиев".

Правителството уверява, че в края на мандата учителските заплати ще бъдат удвоени. Предвижда се следващите три години началната да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

С увеличение на доходите в образованието нараства и желанието на младите хора да учат за педагози, отчитат от университетите. В същото време в гилдията са притеснени, че учителското съсловие застарява и притеснително голяма част от преподавателите са в предпенсионна възраст. Често обаче младите специалисти в образователната сфера трудно намират работа по ред причини. Такъв е случаят и с Милена Костадинова, която преди години завършва висше образование с квалификация "учител", но така и не успява да се реализира във Видин, заради това се насочва към други професии:

"Преди години, след като завърших, исках да работя по специалността си, имах желание да работя като учител, но тогава ми предлагаха такава работа само в селата и то отдалечени села от Видин. След това си намерих друга работа и вече спрях да търся по тази специалност. Сега, когато ситуацията в сферата на образованието се подобрява, се замислям сериозно дали да не опитам пак."

Ралица Пампорова в момента учи във висше учебно заведение, като мечтата ѝ е да стане учител. Смята, че ще се реализира, но не във Видин, а в по-голям град:

"Това е детската ми мечта, която през годините не се промени. В момента уча "Начална педагогика". Много силно се надявам да започна да се занимавам с това нещо. Когато кандидатствах преди две години един от основните въпроси, които ми задаваха, беше защо точно тази професия, защо точно това си избрала, не е добре платена, не получаваш много в замяна на това, което даваш, но в крайна сметка желанието и страстта за работа с деца надделява. Силно се надявам положението да се подобри и да може да получаваме добри доходи, като възнаграждение на целия труд и усилия, които ще положим. Виждам и колегите в университета колко са отдадени и с какво огромно желание учат тази специалност."

Мартин Вачев пък попада в графата "млади български учители". Нямал никакви съмнения, че точно това иска да работи. По възрожденски смята, че учителството е призвание, но не крие, че в системата има редица несъвършенства и трудности пред младите специалисти:

"Образованието ми като историк с педагогически профил ми даде занаят в ръцете, както се казва. Винаги ми е било любопитно преподаването на историята, като наука, като начин на мислене. Още от много малък знаех, че това е нещо, което е моя мечта. В последните десетилетия обаче се загуби престижа на учителската професия. Когато започнах, имах опасения, че ще ми бъде трудно да се сработя с по-възрастните преподаватели и за съжаление тези опасения се оправдават. Имах опасения и за контакта с децата, въпреки че не толкова отдавна и аз бях ученик. Доста често ми е трудно да разговарям с тях, защото сегашните деца са изключително апатични, летаргични, нямат особени интереси. Относно повишението на заплатите, мисля, че всеки трябва да си върши работата както трябва без значение от заплатата. Съмнявам се, че това ще стимулира повече хора да се впуснат в учителската професия, защото, дори и след последните повишения, това не е заплата, която е дори близо до средната за страната. А относно това дали ще стимулира учителите да си вършат работата по-добре, смятам, че ако някой не си върши работата съвестно, дори и 10 000 лева да му дават, пак ще си върши работата по същия некачествен и неадекватен начин. Аз лично не виждам връзка между повишаването на заплатите и качеството на образованието. Доволен съм, че избрах този път- напук на това, че системата не иска млади учители, напук на заплащането, напук на затрудненията в отношенията с децата, напук на всички онези неща, за които се знае, че са минусите на учителската професия, аз съм щастлив, върша си работата с огромно удоволствие и възнамерявам да продължа да си я върша."

Ще се повиши ли качеството на образованието и ще стане ли по-предпочитана учителската професия след поредното увеличение на заплатите в сектора? Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27