Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Снимка: ПМГ "Екзарх Антим I" Видин

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева, а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година.

"Аз съм изключително удовлетворена от новия формат на отрасловия колективен трудов договор, тъй като той дори в известна степен е надхвърлил проекта, който гласувахме на разширено заседание на Изпълнителния комитет. Традиция стана през последните години Синдикатът на българските учители да полага неимоверни усилия за повишаване на работните заплати в системата на образованието с оглед подобряване състоянието на българския учител, който в края на краищата си остава водещата фигура в системата на образованието и от който зависи в крайна сметка качеството на образованието. В последните години се вижда действително една удовлетвореност на учителите от това, че някой се бори трудът им да бъде подобаващо заплатен и затова, че учителите, за да дават качествен продукт, трябва да бъдат подобаващо оценени. Вижда се и желание от страна на учителите да отговорят на този жест с повече ангажираност и по-голяма отговорност към работата, която вършат. Надявам се това увеличение на работните заплати да насочи все повече млади хора към професията. Проблемът е, че за градове като нашия, където хората масово заминават, съществува риск системата да се оголи откъм кадри. Просто стъпките трябва да стават по-бързи, за да може да се обхванат младите хора и да влязат в системата", обясни Евлогия Манджукова, председател на учителския синдикат към КНСБ във Видин и дългогодишен директор на ПГТ "Михалаки Георгиев".

Правителството уверява, че в края на мандата учителските заплати ще бъдат удвоени. Предвижда се следващите три години началната да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

С увеличение на доходите в образованието нараства и желанието на младите хора да учат за педагози, отчитат от университетите. В същото време в гилдията са притеснени, че учителското съсловие застарява и притеснително голяма част от преподавателите са в предпенсионна възраст. Често обаче младите специалисти в образователната сфера трудно намират работа по ред причини. Такъв е случаят и с Милена Костадинова, която преди години завършва висше образование с квалификация "учител", но така и не успява да се реализира във Видин, заради това се насочва към други професии:

"Преди години, след като завърших, исках да работя по специалността си, имах желание да работя като учител, но тогава ми предлагаха такава работа само в селата и то отдалечени села от Видин. След това си намерих друга работа и вече спрях да търся по тази специалност. Сега, когато ситуацията в сферата на образованието се подобрява, се замислям сериозно дали да не опитам пак."

Ралица Пампорова в момента учи във висше учебно заведение, като мечтата ѝ е да стане учител. Смята, че ще се реализира, но не във Видин, а в по-голям град:

"Това е детската ми мечта, която през годините не се промени. В момента уча "Начална педагогика". Много силно се надявам да започна да се занимавам с това нещо. Когато кандидатствах преди две години един от основните въпроси, които ми задаваха, беше защо точно тази професия, защо точно това си избрала, не е добре платена, не получаваш много в замяна на това, което даваш, но в крайна сметка желанието и страстта за работа с деца надделява. Силно се надявам положението да се подобри и да може да получаваме добри доходи, като възнаграждение на целия труд и усилия, които ще положим. Виждам и колегите в университета колко са отдадени и с какво огромно желание учат тази специалност."

Мартин Вачев пък попада в графата "млади български учители". Нямал никакви съмнения, че точно това иска да работи. По възрожденски смята, че учителството е призвание, но не крие, че в системата има редица несъвършенства и трудности пред младите специалисти:

"Образованието ми като историк с педагогически профил ми даде занаят в ръцете, както се казва. Винаги ми е било любопитно преподаването на историята, като наука, като начин на мислене. Още от много малък знаех, че това е нещо, което е моя мечта. В последните десетилетия обаче се загуби престижа на учителската професия. Когато започнах, имах опасения, че ще ми бъде трудно да се сработя с по-възрастните преподаватели и за съжаление тези опасения се оправдават. Имах опасения и за контакта с децата, въпреки че не толкова отдавна и аз бях ученик. Доста често ми е трудно да разговарям с тях, защото сегашните деца са изключително апатични, летаргични, нямат особени интереси. Относно повишението на заплатите, мисля, че всеки трябва да си върши работата както трябва без значение от заплатата. Съмнявам се, че това ще стимулира повече хора да се впуснат в учителската професия, защото, дори и след последните повишения, това не е заплата, която е дори близо до средната за страната. А относно това дали ще стимулира учителите да си вършат работата по-добре, смятам, че ако някой не си върши работата съвестно, дори и 10 000 лева да му дават, пак ще си върши работата по същия некачествен и неадекватен начин. Аз лично не виждам връзка между повишаването на заплатите и качеството на образованието. Доволен съм, че избрах този път- напук на това, че системата не иска млади учители, напук на заплащането, напук на затрудненията в отношенията с децата, напук на всички онези неща, за които се знае, че са минусите на учителската професия, аз съм щастлив, върша си работата с огромно удоволствие и възнамерявам да продължа да си я върша."

Ще се повиши ли качеството на образованието и ще стане ли по-предпочитана учителската професия след поредното увеличение на заплатите в сектора? Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11