Снимката на 12 юли 2018 година

Снимка: Пламен Коцев

Започва реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин. Първата копка беше направена днес от кмета на Общината Огнян Ценков. Проектът е за около 12 милиона лева. С него се цели подобряване на градската среда и качеството на живот. Реконструкцията на пешеходната зона се предвижда да бъде изпълнена в срок от 10 месеца.Машини влязоха в централната пешеходна зона във Враца, която хората наричат Пробива. Дейностите стартираха около сградата на читалище „Развитие“. За да не се пречи на врачани, Пробива няма да бъде затварян, а ще се ремонтира на етапи.


12 улици във Враца ще бъдат асфалтирани през август, каза кметът на общината Калин Каменов. По думите му подготвителните дейности за асфалтиране на улица "Поп Сава Катрафилов" ще приключат до дни и още следващата седмица отсечката ще бъде рехабилитирана.


Започва ремонт на пътя София - Ботевград през Витиня, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Участъкът е алтернативен маршрут за камионите над 12 тона при извършващите се в момента аварийно-възстановителни дейности по съоръженията на автомагистрала „Хемус“. През пролетта отделни участъци бяха изкърпени, но заради интензивния трафик и дъждовете в последните седмици се отвориха дупки в отсечките, които не са обновявани. Днес се работи в участъка от Врачеш към Бебреш. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват пътната сигнализация. До края на деня пътноподдържащото дружество трябва да представи на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов график с предстоящата временна организация на движението и обходните маршрути, по които ще се насочва тежкотоварният трафик по време на ремонтните дейности, заради лошото му състояние.


Семейство в мездренското село Люти дол, чиято къща изгоря в понеделник срещу вторник, е изпаднало в бедствено положение. Пострадалите разпространиха в социалните мрежи зов за помощ. Те се обръщат към всички добри хора, кой с каквото може да помогне. Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. До спешната промяна в Закона се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания в Правилника за прилагане на закона.  Поправките касаят близо половин милион души в страната.  промените влизат в сила със задна дата от 12 юни. 33 проверки на плувни басейни са извършили от април досега служители на Регионална здравна инспекция -Монтана. При тях е инспектирано спазването на Инструкцията за санитарно-хигиенното състояние на плувните басейни, наличие на пречиствателни съоръжения за пречистване на водата в плувните басейни, медицински пунктове, спасители и редовна здравна документация. Досега не са констатирани нарушения на здравните изисквания. 11-годишно момче от Монтана върна на собственика портмоне с 1205 лева. Нито за миг Любо не се и замислил да прибере парите. Любомир Любомиров с приятели и баба му били на кафе в центъра на Монтана. Момчето забелязало до една от масите портмоне и го предало на баба си. По-късно отишли в полицията, от където намерили собственика.С участие на Районна прокуратура - Оряхово е на 03.07.2018 г. е била разбита българска престъпна мрежа, занимаваща се със склоняване към проституция, блудствени действия и трафик на хора. Тя е действала от 2015 година, като през изминалия период във Франция са пристигнали десетки жени с цел проституция.Резултатите от второто класиране на седмокласниците са готови и могат да бъдат проверени на сайта на https://priem.mon.bg/. Проверката се осъществява с входящия номер и код, съобщават от Регионалното управление на образованието във Видин. Класираните на втори етап ученици следва да се запишат в училищата, в които са приети, с оригиналните документи в периода от 13 до 17.07.2018 г., без събота и неделя. Учениците, които са класирани и не се запишат, не запазват местата си. Неприетите, некласираните и незаписаните ученици могат да участват в трето класиране, като подават ново заявление в училищата-гнезда или по електронен път. В заявлението за участие в трето класиране желанията се пренареждат и се посочват само паралелките, за които са обявени свободни места. Свободните места за третия етап на класиране ще бъдат обявени на 19 юли.

Симфоничният оркестър "Celebration", с диригент Кемп Къркланд, ще изнесе концерт на открито в Лом днес. Оркестърът се състои от професионални музиканти, които изпълняват световноизвестни произведения. Концертът е тази вечер от 19.30 часа.

Вижте още

Протестиращи блокираха прохода "Петрохан"

Близо сто човека се събраха в началото на прохода Петрохан, над село Бързия и блокираха за около час движението.   Гражданският протест под мотото „Силни за промяна“ започна около 13.30 часа, а организацията му стана чрез социалните мрежи. Ето и коментар веднага след събитието на един от активните протестиращи общинският съветник Милован..

публикувано на 18.11.18 в 17:18

И Видин на протест

За пореден път протест с искане за смяна на системата се провежда във Видин, след като автошествие имаше и миналата седмица. Участниците се разграничават от всякакви партии и казват, че сами са се организирали в социалната мрежа. Протестът е срещу високите цени на горивата, въвеждането на по- висок данък за старите автомобили и предложената промяна на..

публикувано на 18.11.18 в 17:12

В Мездра почетоха жертвите на пътя

Клубовете на БМЧК от Мездра и Зверино заедно отбелязаха Световния ден на жертвите от пътно транспортни произшествия. Подкрепени от полицаи от РУ "Полиция" Мездра младите червенокръстци раздадоха листовки с послание за спазване на Закона за движение по пътищата и разумно шофиране, като показаха и наученото за оказване на първа долекарска помощ...

публикувано на 18.11.18 в 16:23

Във Враца се проведе форум за пътната безопасност

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се включи във форум за пътната безопасност, с който беше отбелязан Световния ден за възпоменаване на жертвите при пътно- транспортни произшествия. Събитието беше организирано днес във Враца. " Отчетохме в днешния форум факторите, които водят до проблеми и пътно-..

публикувано на 18.11.18 в 16:13

Видин- София - пътуването (не)възможно

Много трудно и бавно се пътува днес от Видин за София. Това разказа преди минути пътуващата в организирано ученическо пътуване с автобус Адрияна Цветкова от Видин : " Не можем да се придвижим. Тръгнали сме в 10,30 часа от автогарата във Видин и в момента сме на Монтана. На кръговото в Монтана, полицаи са отбили пътя за Враца. Не може да се продължи...

публикувано на 18.11.18 в 14:31

Жители на Враца се включват в националния протест в София

50 коли тръгнаха днес от Враца към националния протест в София. Студеното време не уплаши недоволните, но редуцира сериозни силите им за планирания на жълтите павета протест. „Нашето негодувание започна преди около година и половина и беше породено от опитите за ликвидирането на МБАЛ „Христо Ботев“. По-късно подкрепихме основателния..

публикувано на 18.11.18 в 14:08