Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 юли 2018 година

Снимка: Пламен Коцев

Започва реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин. Първата копка беше направена днес от кмета на Общината Огнян Ценков. Проектът е за около 12 милиона лева. С него се цели подобряване на градската среда и качеството на живот. Реконструкцията на пешеходната зона се предвижда да бъде изпълнена в срок от 10 месеца.



Машини влязоха в централната пешеходна зона във Враца, която хората наричат Пробива. Дейностите стартираха около сградата на читалище „Развитие“. За да не се пречи на врачани, Пробива няма да бъде затварян, а ще се ремонтира на етапи.


12 улици във Враца ще бъдат асфалтирани през август, каза кметът на общината Калин Каменов. По думите му подготвителните дейности за асфалтиране на улица "Поп Сава Катрафилов" ще приключат до дни и още следващата седмица отсечката ще бъде рехабилитирана.


Започва ремонт на пътя София - Ботевград през Витиня, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Участъкът е алтернативен маршрут за камионите над 12 тона при извършващите се в момента аварийно-възстановителни дейности по съоръженията на автомагистрала „Хемус“. През пролетта отделни участъци бяха изкърпени, но заради интензивния трафик и дъждовете в последните седмици се отвориха дупки в отсечките, които не са обновявани. Днес се работи в участъка от Врачеш към Бебреш. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват пътната сигнализация. До края на деня пътноподдържащото дружество трябва да представи на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов график с предстоящата временна организация на движението и обходните маршрути, по които ще се насочва тежкотоварният трафик по време на ремонтните дейности, заради лошото му състояние.


Семейство в мездренското село Люти дол, чиято къща изгоря в понеделник срещу вторник, е изпаднало в бедствено положение. Пострадалите разпространиха в социалните мрежи зов за помощ. Те се обръщат към всички добри хора, кой с каквото може да помогне. 



Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. До спешната промяна в Закона се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания в Правилника за прилагане на закона.  Поправките касаят близо половин милион души в страната.  промените влизат в сила със задна дата от 12 юни. 



33 проверки на плувни басейни са извършили от април досега служители на Регионална здравна инспекция -Монтана. При тях е инспектирано спазването на Инструкцията за санитарно-хигиенното състояние на плувните басейни, наличие на пречиствателни съоръжения за пречистване на водата в плувните басейни, медицински пунктове, спасители и редовна здравна документация. Досега не са констатирани нарушения на здравните изисквания. 



11-годишно момче от Монтана върна на собственика портмоне с 1205 лева. Нито за миг Любо не се и замислил да прибере парите. Любомир Любомиров с приятели и баба му били на кафе в центъра на Монтана. Момчето забелязало до една от масите портмоне и го предало на баба си. По-късно отишли в полицията, от където намерили собственика.



С участие на Районна прокуратура - Оряхово е на 03.07.2018 г. е била разбита българска престъпна мрежа, занимаваща се със склоняване към проституция, блудствени действия и трафик на хора. Тя е действала от 2015 година, като през изминалия период във Франция са пристигнали десетки жени с цел проституция.



Резултатите от второто класиране на седмокласниците са готови и могат да бъдат проверени на сайта на https://priem.mon.bg/. Проверката се осъществява с входящия номер и код, съобщават от Регионалното управление на образованието във Видин. Класираните на втори етап ученици следва да се запишат в училищата, в които са приети, с оригиналните документи в периода от 13 до 17.07.2018 г., без събота и неделя. Учениците, които са класирани и не се запишат, не запазват местата си. Неприетите, некласираните и незаписаните ученици могат да участват в трето класиране, като подават ново заявление в училищата-гнезда или по електронен път. В заявлението за участие в трето класиране желанията се пренареждат и се посочват само паралелките, за които са обявени свободни места. Свободните места за третия етап на класиране ще бъдат обявени на 19 юли.

Симфоничният оркестър "Celebration", с диригент Кемп Къркланд, ще изнесе концерт на открито в Лом днес. Оркестърът се състои от професионални музиканти, които изпълняват световноизвестни произведения. Концертът е тази вечер от 19.30 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Изворът в село Градец

Снимката на 15 април 2024 година

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес .  Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции. Простреляното с пневматична пушка дете от Враца..

публикувано на 15.04.24 в 18:05

Нови социални жилища във Видин посрещнаха първите си обитатели

Ключовете на нови социални жилища в комплекс "Христо Ботев"   във Видин връчи кметът Цветан Ценков. 37 апартамента са изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“. Финансирането е  за над  2 240 000 лв., от които 1 905 000 лв. са безвъзмездната помощ. Новите социални жилища са на мястото на бивша детска ясла, която е преустроена. Кметът Цветан..

публикувано на 15.04.24 в 16:29
Народно читалище

Два литературни конкурса събират творби на ученици от Врачанско

Два литературни конкурса за ученици организира библиотеката при Народно читалище "Развитие-1869" - Враца . Единият е насочен къде деца от трети до шести клас и е по повод 11 май - Ден на светите братя Кирил и Методий и професионален празник на българските библиотекари, обясни библиотекарят Владислава Иванчева : "Предизвикваме малчуганите от..

публикувано на 15.04.24 в 14:00

Панорама на образованието ще се проведе във Враца

На 18 април училища, професионални гимназии, филиали на висши учебни заведения от Враца ще представят възможностите, които предлагат за обучение и професионална и профилирана подготовка . Тази, станала традиционна инициатива, има за цел да даде поле за изява на всички училища на територията на общината да се представят пред обществеността...

публикувано на 15.04.24 в 13:00

Стабилизирано е простреляното с пушка дете от Враца

Простреляното с пневматична пушка дете от Враца е оперирано в "Пирогов", лекарите от екипа на проф. Николай Габровски са извадили сачма от мозъка му, съобщиха от Института по спешна помощ. Към момента детето е в стабилно състояние и остава за лечение и активно наблюдение в детската реанимация на болницата. То е на 1,5 години и беше транспортирано в..

публикувано на 15.04.24 в 11:55

Среща в памет на поетесата Валентина Панова ще се състои във Враца

Библиотеката при Народно читалище „Развитие - 1869" във Враца и Конфедерация на българските писатели - клон Враца организират литературна среща в памет на Валентина Панова . На събитието ще бъде представена и последната книга на известната врачанска поетеса, обясни библиотекарят Владислава Иванчева :  "В памет на Валентина Панова и представянето..

публикувано на 15.04.24 в 11:47

Махат излезлите от употреба автомобили от улиците в Берковица

Акция за премахване на изоставени автомобили започва от днес в Берковица . Първоначално собствениците ще бъдат предупредени сами да изместят колите. Комисия от експерти, в която влиза и полицай, назначена със заповед на кмета на Берковица Радослав Найденов, започва проверка от днес за излезли от употреба моторни превозни средства на територията на..

публикувано на 15.04.24 в 11:00