Кой и как контролира улова на риба

Снимка: Радио ВИДИН

От 3 юли са в сила промените в Закона за рибарството и аквакултурите. Как ще се подобри работата на инспекторите от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/?

"Имаме право вече да спираме автомобили, дори мрежи, които нямат регистрация по член 25, превозват мрежи без пломби също ще бъдат санкционирани. Имаме право да задържаме на място, докато дойде полиция, което досега също нямахме право. Просто са много добри промените и мисля, че ще постигнат много по- добра ефективност в работата на служителите на ИАРА. Вече незаконен улов с мрежи може да стигне и до ефективни наказания по Наказателния кодекс", каза Росен Николов, началник на отдел "Рибарство и контрол- Западна България", който обхваща 8 области, сред които и тези от Северозападна България.

В Монтана и Кула има доброволци, които обикалят водоемите и следят за нарушители. Какви правомощия имат те?

"Те могат да минават и да наблюдават и при установяване на нарушения да ни сигнализират за точното място, тъй като все още не са включени в закон, нито са включени в някакви нормативни уредби, по които да могат да задържат или да съставят актове и протоколи. И е редно така да бъде, тъй като все пак държавата е контролиращият орган, не частни организации, тъй като могат да почнат да злоупотребяват. Без да извикат наш служител нямат право да изваждат мрежи, да санкционират и т.н, но по всяко време могат да проверяват за маломерна риба и неща, за които веднага да ни информират и да съдействаме", допълни Росен Николов.

СнимкаАгенцията по рибарство прави опити да увеличи щата на служителите и засега успява да реагира почти на всяко нарушение. Служители на горските стопанства също могат да задържат нарушителите- те могат да работят по Закона за рибарство и да съставят протоколи за извършеното нарушение, с които със съдействие на полицията може да бъде извикан нарушителят и да му бъде съставен акт:

"След като се обадят на нашия служител, той намира начин да намери съдействие и да се задържи човекът. Разделил съм ги на групи, примерно във Видин са трима души, но винаги единият е в резерв. Ако двама са на проверка някъде, единият чака, за да може да тръгне за друго място. В зависимост от количеството, след като е криминализирано, вече по Наказателния кодекс ще може и полицаите да санкционират, когато количеството е прекалено голямо, мрежите са много, тогава и те могат да си заведат досъдебно производство."


СнимкаКак на практика се случва една акция проверихме на язовир "Кула". Четирима доброволни сътрудници към ИАРА от град Кула проверяват редовно освен него и близките водоеми. Сред тях е Станислав Кръстев. На първото място от проверката се оказа, че няма нарушения. След като се легитимира като доброволен сътрудник Станислав Кръстев поиска да види риболовните билети и какъв улов имат:

"Уловена риба нямам, сега преди 15 минути сме дошли. Две въдици имам на дъно и една на плувка. Има риба много- каракуда, таранка... Сега си тръгвам, улов имам- царица. Ще се местя на друго място. И едно оклейче имам. "

Хората казаха, че има риболовци, които не се съобразяват с правилата. Затова и одобряват проверките, които правят доброволните сътрудници:

"Нямат съвест, затова така... Ние сме давали пари за зарибителен материал. Даже, ако може да спрат и нощно време с мрежите..."

СнимкаПроверката продължи на мостчето, в единия край на язовира. Първите, които провери Станислав Кръстев се оказаха изрядни:

"Улов никакъв, нямам живарник. Трябва да сме повече такива, аз идвам заради малките шаранчета. За улов на маломерна риба ще има и бой. Аз обикновено им казвам да ги пускат и ако не искат, им бъркам в живарника и ги пускам аз... Платика, таранка, сомчета, девериги има, но май днеска нищо не ще да кълве. Таранчици малки имам, три. Не се грижи никой за язовира. Преди се източи водата, тревата се огази, изгори. Като се напълни пролетта- чисто навсякъде. Сега е буренясало. Сега са пуснали белия амур, ако може да опасе тази трева..."

Местните хора пазили рибата в язовира и през периода на забраната за риболов. Зарибили са водоема на три пъти с шаранчета и бял амур.

СнимкаПопаднахме и на риболовец, който беше на язовир "Кула" без риболовен билет. С две въдици на различни места във водата и други две извън водоема. Обясни пред доброволния сътрудник, че дошъл преди минути, не бил ходил от няколко години за риба. Отказа на екипа на Радио ВИДИН да бъде сниман и записван. Човекът доброволно остана да изчака инспекторите от ИАРА. Георги Георгиев и Георги Савов се отзоваха веднага на позвъняването на доброволния сътрудник и след около половин час пристигнаха от Видин на язовир "Кула".

"В този случай сме установили нарушение за извършване на любителски риболов без валиден билет за такъв. Ще му бъде съставен акт за административно нарушение. В случая се изземват и въдиците, а рибата е върната във водата, независимо от състоянието ѝ. Санкцията за това нарушение е от 100 до 400 лева", каза Георги Георгиев- главен инспектор "Рибарство и контрол" за област Видин.

Доброволните сътрудници при установяване на нарушител могат да сигнализират в ИАРА или в районните управления на МВР. Не могат да задържат на място нарушителя. Ако той откаже да изчака контролните органи и реши да си ходи, доброволците могат да се обадят в полицията и оттам да им окажат съдействие по задържане и идентифициране на лицето.

"Предявих му акта, обясних му каква ще бъде глобата евентуално. Тъй като нарушението не е толкова фрапиращо, ще пледирам за по- малката глоба. Обясних му какви възражения може да постъпят освен тези по обяснението в акта и каква права има по административно-наказателната преписка впоследствие. Ако иска ще обжалва наказателното постановление, това си е негово право", заяви Георги Савов- главен специалист към ИАРА за област Видин.

СнимкаВ 50% от случаите актовете се обжалват показва практиката досега.

"Проверката от днешния ден показа един нарушител без задължителен риболовен билет. Другите риболовци, 20 души, всички бяха изрядни. Нямаше маломерни риби, от което сме много доволни всички. Защото си има закони и всички трябва да ги спазват", обобщи проверката Станислав Кръстев- доброволен сътрудник към ИАРА.

Разрешеният улов на ден е до 3 килограма- таранка, оклей, бабушка. Щуката обаче може да бъде само една, ако е например до 3 килограма и половина. Уловен втори екземпляр трябва да бъде върнат във водата:

Снимка"За мен съставянето на глоби не е точното решение на проблема, защото всеки един трябва да има сам съзнанието да го направи това нещо- всичката риба, която е над нормата да я пуска доброволно във водата. И аз съм риболовец от много години, от малък, баща ми ме е водил по водоемите. И оттам съм се научил, че малката, маломерна риба като шаранчетата, бел амурчетата, които са много малки, не си заслужава да ги взимаш, защото не стават за ядене, а и по този начин съсипваш поколението", допълни Станислав Кръстев.

Групата, която прави проверки по водоемите в региона около Кула от началото на годината досега е установила над 50 нарушители- за улов на маломерна риба или без риболовен билет. Повече от 90% от риболовците приемат доброволните сътрудници като контролиращ орган.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е..

публикувано на 17.07.18 в 16:20

Млади пътешественици посетиха Видин

Двама "професионални пътешественици " посетиха лагера на участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин . Кенет Ломина, на 20 години, от Ирландия и Сюзън Комеги, на 21 години, от Естония са обиколили 6 страни по поречието на Дунав. Това са Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България. Пътешествието им започва преди..

публикувано на 17.07.18 в 16:11

Всички заявени паралелки след 7 клас във Видинско са запълнени още на първо класиране

Успех при записването на седмокласниците след първи прием в желаните от тях учебни заведения, отчита Регионалното управление на образованието във Видин. Завършилите седми клас в Област Видин са 742 ученици, от които 675 са подали заявления за първо класиране. 667 са класианите, 4 не са се записали и 1 дете е подало за второ класиране. Това е..

публикувано на 17.07.18 в 15:50

Ще се реши ли проблемът с недостига на лекари за детското отделение във Враца?

От началото на тази седмица стана ясно, че във врачанската болница “Христо Ботев" няма достатъчно доктори , за да се запълни графикът на детското отделение. Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров , който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Нивото на компетентност на врачанската болница е..

публикувано на 17.07.18 в 15:00

Д-р Ивайло Каменов: Имплантирането на тазобедрена става е една от най-успешните операции в наши дни

Повод за смяна на тазобедрена става най-често са напредналите стадии на т. нар. коксартроза. Това заболяване се среща предимно при възрастни и при хора, които са страдали като деца от вродена луксация на тазобедрената става, обясни в предаването "Направление здраве" д-р Ивайло Каменов , ортопед-травматолог от УМБАЛ "Царица Йонна" - София. Той..

публикувано на 17.07.18 в 13:17

150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит

На 17 юли се навършват 150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит . Намираме повод в тази годишнина, за да ви разкажем за човека Никола Караабов и за духовника, управлявал 57 години Видинска епархия, известен с приноса си за спасяването на българските евреи, с архипастирската и с дарителската си дейност. Разгръщаме личния дневник на..

обновено на 17.07.18 в 10:43