Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

Снимка: Венцислав Величков
Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е едно от новите в тазгодишното издание. В него се включват деца от цялата страна. 


Мария Ангелова и Йордан Янков от София са ръководители на кино-ателието. Те се занимават професионално с кино. Мария работи като асистент-режисьор в киноцентър в столицата, а Йордан е кинооператор в Пекин. 

"Няма трудност в седмото изкуство, ако човек си върши работата", казаха те за Радио ВИДИН:


"Най-интересното ще е да им обясним как се прави сценарий... Засега всичко е на етап идея. Ще се дават идеи и се надяваме с общи усилия да се получи кратък филм, който да заснемем за 2 дни и за още 2 да го обработим... Ние сме тук с наша техника, с която ще работим... Наша е идеята за тази работилница..."


Стефан Григоров е на 13 години, от София и се включва с голямо желание в работилницата. Казва, че много обича да снима и иска да се занимава с кино:


"Обичам да снимам всичко... Преди малко говорихме, че кадърът на изгрев може да се "изпържи"... Основното е камерата и да знаеш как да работиш с нея и обективите. Имам камера, която беше на дядо и я ползвам. Имам заснет тур на "Баба Вида"... Разбрах, че ще пишем сценарий и ще правим късометражен филм... Още не съм измислил сценарий, но би ми харесало нещо фентъзи..."


Симона Лилова от Видин се включва за първа година в младежкия фестивал и смята, че всеки млад човек трябва да се възползва от тази възможност:


"Избрах да се включа, защото се провежда в моя град. Това по един или друг начин развива града... 5 души сме от Видин, а в цялата група сме 23-ма... Избрах тази работилница, защото исках да опитам нещо ново, в което нямам познания. Много ми харесва."


Програмата продължава тази вечер с концерт на "Оратница" в крепостта "Баба Вида. Фестивалът е до 22 юли, неделя, когато участниците ще отпътуват. 


Повече за кино-работилницата чуйте в звуковия файл.
Вижте още

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два центъра..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59

Какви са правата ни при пътуване със самолет?

Преди да решим да използваме услугите на авиопревозвачите, трябва да бъдем наясно с правата си. Какви са те обаче? Какво се случва, ако срещнем проблем - например с изгубен или повреден багаж? Какво трябва да знаем, ако откажат да ни качат на борда на самолет? Как трябва да реагираме и какво трябва да знаем, ако ни закъснее полета или бъде отменен?..

публикувано на 13.08.18 в 15:44