Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

3
Снимка: Венцислав Величков
Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е едно от новите в тазгодишното издание. В него се включват деца от цялата страна. 


Мария Ангелова и Йордан Янков от София са ръководители на кино-ателието. Те се занимават професионално с кино. Мария работи като асистент-режисьор в киноцентър в столицата, а Йордан е кинооператор в Пекин. 

"Няма трудност в седмото изкуство, ако човек си върши работата", казаха те за Радио ВИДИН:


"Най-интересното ще е да им обясним как се прави сценарий... Засега всичко е на етап идея. Ще се дават идеи и се надяваме с общи усилия да се получи кратък филм, който да заснемем за 2 дни и за още 2 да го обработим... Ние сме тук с наша техника, с която ще работим... Наша е идеята за тази работилница..."


Стефан Григоров е на 13 години, от София и се включва с голямо желание в работилницата. Казва, че много обича да снима и иска да се занимава с кино:


"Обичам да снимам всичко... Преди малко говорихме, че кадърът на изгрев може да се "изпържи"... Основното е камерата и да знаеш как да работиш с нея и обективите. Имам камера, която беше на дядо и я ползвам. Имам заснет тур на "Баба Вида"... Разбрах, че ще пишем сценарий и ще правим късометражен филм... Още не съм измислил сценарий, но би ми харесало нещо фентъзи..."


Симона Лилова от Видин се включва за първа година в младежкия фестивал и смята, че всеки млад човек трябва да се възползва от тази възможност:


"Избрах да се включа, защото се провежда в моя град. Това по един или друг начин развива града... 5 души сме от Видин, а в цялата група сме 23-ма... Избрах тази работилница, защото исках да опитам нещо ново, в което нямам познания. Много ми харесва."


Програмата продължава тази вечер с концерт на "Оратница" в крепостта "Баба Вида. Фестивалът е до 22 юли, неделя, когато участниците ще отпътуват. 


Повече за кино-работилницата чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56