Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

Снимка: Венцислав Величков
Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е едно от новите в тазгодишното издание. В него се включват деца от цялата страна. 


Мария Ангелова и Йордан Янков от София са ръководители на кино-ателието. Те се занимават професионално с кино. Мария работи като асистент-режисьор в киноцентър в столицата, а Йордан е кинооператор в Пекин. 

"Няма трудност в седмото изкуство, ако човек си върши работата", казаха те за Радио ВИДИН:


"Най-интересното ще е да им обясним как се прави сценарий... Засега всичко е на етап идея. Ще се дават идеи и се надяваме с общи усилия да се получи кратък филм, който да заснемем за 2 дни и за още 2 да го обработим... Ние сме тук с наша техника, с която ще работим... Наша е идеята за тази работилница..."


Стефан Григоров е на 13 години, от София и се включва с голямо желание в работилницата. Казва, че много обича да снима и иска да се занимава с кино:


"Обичам да снимам всичко... Преди малко говорихме, че кадърът на изгрев може да се "изпържи"... Основното е камерата и да знаеш как да работиш с нея и обективите. Имам камера, която беше на дядо и я ползвам. Имам заснет тур на "Баба Вида"... Разбрах, че ще пишем сценарий и ще правим късометражен филм... Още не съм измислил сценарий, но би ми харесало нещо фентъзи..."


Симона Лилова от Видин се включва за първа година в младежкия фестивал и смята, че всеки млад човек трябва да се възползва от тази възможност:


"Избрах да се включа, защото се провежда в моя град. Това по един или друг начин развива града... 5 души сме от Видин, а в цялата група сме 23-ма... Избрах тази работилница, защото исках да опитам нещо ново, в което нямам познания. Много ми харесва."


Програмата продължава тази вечер с концерт на "Оратница" в крепостта "Баба Вида. Фестивалът е до 22 юли, неделя, когато участниците ще отпътуват. 


Повече за кино-работилницата чуйте в звуковия файл.
Вижте още
Д-р Димитър Цветков, специалист по репродуктивно здраве

Д-р Димитър Цветков: Над 150 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат на 2 ноември, петък, в град Козлодуй. Те са част от кампанията на столичната болница за женско здраве " Надежда" , която стартира миналата година от Видин. Прегледите и консултациите отново ще се водят от специалиста по репродуктивна медицина д-р Димитър Цветков . В..

обновено на 23.10.18 в 14:17

Брегово се включва в Националната седмица на четенето

С поредица от прояви в Националната седмица на четенето участва и бреговското Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий". Програмата започна с гостуване на журналист от Радио ВИДИН. Поканиха ме, за да разкажа на учениците за своята професия. От практическата част запознах присъстващите с това как се прави репортаж и анкета. Днес ви срещам с..

публикувано на 23.10.18 в 10:01

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа

От днес, 22 октомври, започва Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Тя се провежда всяка година през октомври. Организирана от информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на..

публикувано на 22.10.18 в 17:00

От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни"

Изложба на тема "16 фотоесета- другото лице на воините ни" ще бъде открита от 17 часа днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Подготвена е от кореспондента на БТА Ирена Данаилова и колегата ѝ от Варна Георги Генчев. Включена е в програмата за празника на града Димитровден. Изложбата е посветена на участвалите в Първата световна..

публикувано на 22.10.18 в 14:15

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между" . Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често..

публикувано на 22.10.18 в 11:50

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11