Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

3
Снимка: Венцислав Величков
Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е едно от новите в тазгодишното издание. В него се включват деца от цялата страна. 


Мария Ангелова и Йордан Янков от София са ръководители на кино-ателието. Те се занимават професионално с кино. Мария работи като асистент-режисьор в киноцентър в столицата, а Йордан е кинооператор в Пекин. 

"Няма трудност в седмото изкуство, ако човек си върши работата", казаха те за Радио ВИДИН:


"Най-интересното ще е да им обясним как се прави сценарий... Засега всичко е на етап идея. Ще се дават идеи и се надяваме с общи усилия да се получи кратък филм, който да заснемем за 2 дни и за още 2 да го обработим... Ние сме тук с наша техника, с която ще работим... Наша е идеята за тази работилница..."


Стефан Григоров е на 13 години, от София и се включва с голямо желание в работилницата. Казва, че много обича да снима и иска да се занимава с кино:


"Обичам да снимам всичко... Преди малко говорихме, че кадърът на изгрев може да се "изпържи"... Основното е камерата и да знаеш как да работиш с нея и обективите. Имам камера, която беше на дядо и я ползвам. Имам заснет тур на "Баба Вида"... Разбрах, че ще пишем сценарий и ще правим късометражен филм... Още не съм измислил сценарий, но би ми харесало нещо фентъзи..."


Симона Лилова от Видин се включва за първа година в младежкия фестивал и смята, че всеки млад човек трябва да се възползва от тази възможност:


"Избрах да се включа, защото се провежда в моя град. Това по един или друг начин развива града... 5 души сме от Видин, а в цялата група сме 23-ма... Избрах тази работилница, защото исках да опитам нещо ново, в което нямам познания. Много ми харесва."


Програмата продължава тази вечер с концерт на "Оратница" в крепостта "Баба Вида. Фестивалът е до 22 юли, неделя, когато участниците ще отпътуват. 


Повече за кино-работилницата чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00