Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор "Превантивна и контролна дейност" към РД "ПБЗН" -Видин
Снимка: Радио Видин

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на България при бедствия, аварии, терористични атаки и военни нападения срещу страната, съществувала под различни наименования през периода 18 юли 1936 - 1 януари 2011 година.  


Днес "Гражданска защита" като отделна служба е вече в историята. На 11 ноември 2009 г., Народното събрание прие промените в Закона за МВР, чрез който Главна дирекция "Гражданска защита" става национална специализирана структура на МВР. Главна дирекция "Гражданска защита" при МВР на Република България е закрита на 1 януари 2011 г. съгласно поредните изменения в Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Тогава бе създадена Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, която обединява Главна дирекция "Гражданска защита" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" (ГДПБЗН). Наред с Професионалния празник 14 септември служителите от ГДПБЗН, както и ветераните от "Гражданска отбрана" и "Гражданска защита" почитат днешния 18 юли.

В студиото на Радио ВИДИН гостува главен инспектор Стилиян Пешев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност" към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -Видин. 

"След 25 години служба и особено след 2011 година, когато Пожарната и Гражданска защита се обединиха, разбрах, че пожарът не е единственото и най- страшно бедствие. Не по- малко опасно е водата да залее къщата ти, да застраши живота ти и да унищожи цялото ти имущество. Ледът може да скъса проводниците и ти да се озовеш на тъмно, студено и без водоснабдяване. Снегът може да затрупа единствения път до населеното ти място и ти да се окажеш без медицинска помощ, лекарства, храна и вода. Затова всички акции са специфични със спасени хора, природа и имущество и всички ние сме положили сили да ги преодолеем" - каза главен инспектор Стилиян Пешев и допълни: 

"Продължава изпълнението на редица проекти, по които службата получава специализирано оборудване за реакция при различни по вид инциденти, свързани с изпускане на опасни вещества и радиация. Благодарение на тези проекти имаме възможността да обучим не само нашите служители, но и държавните и общински органи, които отговарят за защитата при бедствия и аварии, както и подрастващите и самото население."

Видинчани изказаха разнопосочни мнения за това, разчитат ли днес на пожарната служба при бедствия и аварии. 

"Бог да ни пази на първо място от всичко в нашата държава. Това сливане говори само по себе си, че не дотам добре са изпълнявани функциите, за да може да се справя добре учреждението самостоятелно. Мисля, че хората до голяма степен се справят сами, а по- късно идват и службите. Винаги може още да се желае във всяко отношение ... Мисля, че момчетата добре си вършат работата ... Аз уважавам тази служба и мисля, че и към днешна дата трябва да съществува тази служба. Препоръчвам дисциплината и самата подготовка да са на много по- добро ниво ... Справят се, наистина, пожарникарите, особено сега, в периода на жътвата. Задължително е да се запознават децата със сигналите, сирените и такива елементарни неща." 
Цялата анкета по темата и разговора с главен инспектор Стилиян Пешев можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11