Кавалджията Живко Василев: Носим в нас българското и то живее най-добре в България


Един от популярните кавалджии у нас - Живко Василев, проведе уъркшоп с участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин. Младият музикант представи възможностите на традиционния български инструмент и обясни, че той по нищо не отстъпва на тези, които са популярни на Запад. За да потвърди думите си, Живко Василев изпълни българска народна музика от различни краища на страната, а след това латино и ритми от други популярни стилове.

"Исках да покажа, че всъщност традицията не е забравена, а се развива по някакъв начин и кавалът, като един от символите на българската традиция, е абсолютно актуален  в 21 век. Всъщност той е претърпял своето развитие и продължава да го претърпява. Свиря на алуминиев кавал точно по този повод, това са различни експерименти, които развиват инструмента, развиват наследството, така че то да бъде запазено и в днешно време. По този повод ние търсим постоянно как да го подобрим, както правят и с другите инструменти, и мисля, че се получава."

Музикантът обича да експериментира, като използва за изработката на инструментите си алуминий, певеце и други материали. Смята, че нетрадиционните материали дават различен цвят на иначе традиционния български кавал.

Освен самостоятелно, младият музикант има изяви и с етно-джаз формацията "Аутентик". В нея Живко Василев участва заедно със сестра си Райна Василева и със своя приятел китарист Виктор Джоргов.

"Започна съвсем на шега, започнахме да експериментираме, подготвихме една песен за един конкурс, в който сестра ми се явяваше. След това видяхме, че има потенциал в това нещо, развихме го, записахме албум и сега вече обикаляме големи фестивали с "Аутентик"."


Въпреки че има изяви по целия свят, Живко Василев не вижда бъдещето си в чужбина:

"Не бих останал да живея в чужбина. Първата причина е, че се чувствам най-добре в България. Не цитирам само София, защото в последно време съм по-скоро в другата част от България. Цитирам България като цяло, България е едно страхотно място. Това, че не е развита, колкото всички останали държави,  е само стимул за мен и за хора като мен да ги настигнем и да ги изпреварим. Това, което си го носим в нас, е българско и то живее най-добре в България."

Как Живко Василев избира кавала и защо това е единственият инструмент, който гони дявола и злите духове, може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11

Когато сме с Христос, ние сме предпазени от дяволски нападения

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи..

публикувано на 19.10.18 в 16:08

Социален център във Видин зарадва клиентите си с разнообразни прояви

Тази седмица беше доста активна за специалистите и клиентите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), който е към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин . Националния ден на благотворителността отбелязаха днес в ЦСРИ- Видин. Трима от специалистите в Центъра - психологът Катя Райчева, логопедът и специален педагог Даниела..

публикувано на 19.10.18 в 15:59
Бившата учебна работилница в Ново село

Как се стопанисват закритите училища в община Ново село

В Новоселска община остана само едно училище –„Св. Св. Кирил и Методий“ в общинския център. Школото, обаче, ревниво пазеше статута си на средно училище и успя да възобнови обучението до 12 клас, като създаде и професионална паралелка. А как се стопанисват училищните здания след закриването на учебните заведения в останалите села на общината?..

публикувано на 19.10.18 в 10:02

Учителят, човекът, другарят Димитров

Да отдадеш живота си на професията учител . "Човекът, когото обичам и уважавам" е заглавието на контролна работа на ученичка от 9 клас от училище в Перник . Или поне тогава, преди 40 години е била в този клас . "Класът ще има час по математика и всички са развълнувани. Не защото обичат предмета, а защото ще имат час при другаря Димитров,..

публикувано на 18.10.18 в 17:00