Кавалджията Живко Василев: Носим в нас българското и то живее най-добре в България


Един от популярните кавалджии у нас - Живко Василев, проведе уъркшоп с участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин. Младият музикант представи възможностите на традиционния български инструмент и обясни, че той по нищо не отстъпва на тези, които са популярни на Запад. За да потвърди думите си, Живко Василев изпълни българска народна музика от различни краища на страната, а след това латино и ритми от други популярни стилове.

"Исках да покажа, че всъщност традицията не е забравена, а се развива по някакъв начин и кавалът, като един от символите на българската традиция, е абсолютно актуален  в 21 век. Всъщност той е претърпял своето развитие и продължава да го претърпява. Свиря на алуминиев кавал точно по този повод, това са различни експерименти, които развиват инструмента, развиват наследството, така че то да бъде запазено и в днешно време. По този повод ние търсим постоянно как да го подобрим, както правят и с другите инструменти, и мисля, че се получава."

Музикантът обича да експериментира, като използва за изработката на инструментите си алуминий, певеце и други материали. Смята, че нетрадиционните материали дават различен цвят на иначе традиционния български кавал.

Освен самостоятелно, младият музикант има изяви и с етно-джаз формацията "Аутентик". В нея Живко Василев участва заедно със сестра си Райна Василева и със своя приятел китарист Виктор Джоргов.

"Започна съвсем на шега, започнахме да експериментираме, подготвихме една песен за един конкурс, в който сестра ми се явяваше. След това видяхме, че има потенциал в това нещо, развихме го, записахме албум и сега вече обикаляме големи фестивали с "Аутентик"."


Въпреки че има изяви по целия свят, Живко Василев не вижда бъдещето си в чужбина:

"Не бих останал да живея в чужбина. Първата причина е, че се чувствам най-добре в България. Не цитирам само София, защото в последно време съм по-скоро в другата част от България. Цитирам България като цяло, България е едно страхотно място. Това, че не е развита, колкото всички останали държави,  е само стимул за мен и за хора като мен да ги настигнем и да ги изпреварим. Това, което си го носим в нас, е българско и то живее най-добре в България."

Как Живко Василев избира кавала и защо това е единственият инструмент, който гони дявола и злите духове, може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева . Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука,..

публикувано на 15.08.18 в 19:25

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма "Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59