Кавалджията Живко Василев: Носим в нас българското и то живее най-добре в България


Един от популярните кавалджии у нас - Живко Василев, проведе уъркшоп с участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин. Младият музикант представи възможностите на традиционния български инструмент и обясни, че той по нищо не отстъпва на тези, които са популярни на Запад. За да потвърди думите си, Живко Василев изпълни българска народна музика от различни краища на страната, а след това латино и ритми от други популярни стилове.

"Исках да покажа, че всъщност традицията не е забравена, а се развива по някакъв начин и кавалът, като един от символите на българската традиция, е абсолютно актуален  в 21 век. Всъщност той е претърпял своето развитие и продължава да го претърпява. Свиря на алуминиев кавал точно по този повод, това са различни експерименти, които развиват инструмента, развиват наследството, така че то да бъде запазено и в днешно време. По този повод ние търсим постоянно как да го подобрим, както правят и с другите инструменти, и мисля, че се получава."

Музикантът обича да експериментира, като използва за изработката на инструментите си алуминий, певеце и други материали. Смята, че нетрадиционните материали дават различен цвят на иначе традиционния български кавал.

Освен самостоятелно, младият музикант има изяви и с етно-джаз формацията "Аутентик". В нея Живко Василев участва заедно със сестра си Райна Василева и със своя приятел китарист Виктор Джоргов.

"Започна съвсем на шега, започнахме да експериментираме, подготвихме една песен за един конкурс, в който сестра ми се явяваше. След това видяхме, че има потенциал в това нещо, развихме го, записахме албум и сега вече обикаляме големи фестивали с "Аутентик"."


Въпреки че има изяви по целия свят, Живко Василев не вижда бъдещето си в чужбина:

"Не бих останал да живея в чужбина. Първата причина е, че се чувствам най-добре в България. Не цитирам само София, защото в последно време съм по-скоро в другата част от България. Цитирам България като цяло, България е едно страхотно място. Това, че не е развита, колкото всички останали държави,  е само стимул за мен и за хора като мен да ги настигнем и да ги изпреварим. Това, което си го носим в нас, е българско и то живее най-добре в България."

Как Живко Василев избира кавала и защо това е единственият инструмент, който гони дявола и злите духове, може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30

Нови правила важат за имитиращите продукти

От вчера са в сила нови правила за имитиращите продукти . Млечните имитиращи продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална опаковка, а потребителите ще могат да ги намерят на отделен от оригиналните стоки щанд. Какви са конкретните изисквания към преработвателите и търговците, посочи началникът на отдел "Контрол по храните" в Областна..

публикувано на 15.01.19 в 15:41
Ремонтът на централната пешеходна зона във Видин

Площадите във Видин и Враца- "Градски бъг на годината"?

Ремонтът на площад „Бдинци“ и централната пешеходна зона във Видин е включен в номинациите на архитектурната платформа whata.org в категорията "Градски бъг на годината" . Видинският площад попада в категорията на лошите примери на ремонти, като доказва засилилата се тенденция през 2018 година за унищожаване на архитектурния детайл в..

публикувано на 15.01.19 в 15:08