Кавалджията Живко Василев: Носим в нас българското и то живее най-добре в България


Един от популярните кавалджии у нас - Живко Василев, проведе уъркшоп с участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин. Младият музикант представи възможностите на традиционния български инструмент и обясни, че той по нищо не отстъпва на тези, които са популярни на Запад. За да потвърди думите си, Живко Василев изпълни българска народна музика от различни краища на страната, а след това латино и ритми от други популярни стилове.

"Исках да покажа, че всъщност традицията не е забравена, а се развива по някакъв начин и кавалът, като един от символите на българската традиция, е абсолютно актуален  в 21 век. Всъщност той е претърпял своето развитие и продължава да го претърпява. Свиря на алуминиев кавал точно по този повод, това са различни експерименти, които развиват инструмента, развиват наследството, така че то да бъде запазено и в днешно време. По този повод ние търсим постоянно как да го подобрим, както правят и с другите инструменти, и мисля, че се получава."

Музикантът обича да експериментира, като използва за изработката на инструментите си алуминий, певеце и други материали. Смята, че нетрадиционните материали дават различен цвят на иначе традиционния български кавал.

Освен самостоятелно, младият музикант има изяви и с етно-джаз формацията "Аутентик". В нея Живко Василев участва заедно със сестра си Райна Василева и със своя приятел китарист Виктор Джоргов.

"Започна съвсем на шега, започнахме да експериментираме, подготвихме една песен за един конкурс, в който сестра ми се явяваше. След това видяхме, че има потенциал в това нещо, развихме го, записахме албум и сега вече обикаляме големи фестивали с "Аутентик"."


Въпреки че има изяви по целия свят, Живко Василев не вижда бъдещето си в чужбина:

"Не бих останал да живея в чужбина. Първата причина е, че се чувствам най-добре в България. Не цитирам само София, защото в последно време съм по-скоро в другата част от България. Цитирам България като цяло, България е едно страхотно място. Това, че не е развита, колкото всички останали държави,  е само стимул за мен и за хора като мен да ги настигнем и да ги изпреварим. Това, което си го носим в нас, е българско и то живее най-добре в България."

Как Живко Василев избира кавала и защо това е единственият инструмент, който гони дявола и злите духове, може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Скъпо ли ще ни излезе великденската трапеза?

Велики четвъртък е денят от Страстната седмица, в който според традицията се боядисват яйца, днес се замесва и тестото за великденските козунаци. Приготовленията за Възкресение Христово не могат да минат и без празнична трапеза. Великден освен християнски е и кулинарен празник. По тази причина традиционната трапеза е богата и добре украсена...

публикувано на 25.04.19 в 18:33

"Панорама на средното образование" се проведе във Видин

Училища от община Видин представиха утвърдения си план-прием за учебната 2019/2020 година по атрактивен начин и чрез разнообразни рекламни материали. На импровизирани щандове деца, представляващи учебните заведения, раздаваха брошури и запознаваха бъдещите гимназисти, както и родителите им с предлаганите специалности- утвърдени и нови.  В..

публикувано на 24.04.19 в 18:29

Да внимаваме с промоциите по Великден, съветват експертите

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече. Преди празници честа практика е по пазарите да се появят продавачи на яйца, бои за тях и козунаци. В повечето случаи цените са по-ниски от тези в магазините.  За какви рискове като потребители трябва да внимаваме?  Потребителите трябва да се научат да..

публикувано на 24.04.19 в 11:14

Световният ден на книгата е

На 23-ти април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, въведен от ЮНЕСКО в празничния календар през 1995 година.  Идеята на празника е да популяризира книгоиздаването, да насърчава четенето, да обърне внимание на сериозни въпроси в областта на литературата, да помогне на страните в затруднено положение, като им предостави..

публикувано на 23.04.19 в 18:02

В "Музикална зона" слушаме KAZKA

Това са те- Саша, Дима и Никита – музикантите, които стоят зад артистичния псевдоним Kazka. Музиката им е с поп звучене и електро-фолк елементи, а текстовете на песните им са на украински език.  Те са в музикалния бизнес едва от две години, но това не им пречи вече да са световноизвестни. Само една песен стои в основата на този успех...

публикувано на 22.04.19 в 09:46

"Неделник" от 21 април 2019 година

Честит празник на всички. "Неделник" брой 254- ти започва с преглед на старите вестници с едни интересни теми от преди много години. Следва материала на Любо Андреев за едно интернет приложение, което показва природни и културни забележителности в Румъния и Северозападна България. Мобилното приложение включва туристически пакети и маршрути..

публикувано на 21.04.19 в 16:14

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00