Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 юли 2018 година

| обновено на 18.07.18 в 17:30

Във Враца почетоха Апостола. Традиционно поклонението се проведе пред паметника на Васил Левски край пощенската палата.


И Монтана отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски. В знак на признателност, представители на областната и общинската администрация и много граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола и радетелите на духа и свободата в центъра на града.


181-вата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски отбелязаха пред паметника на героя в Берковица. Програмата включваше общоградски рецитал и полагане на венци и цветя пред монумента на Левски.

Правителството прие Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия до 2030 година. Документът задава съгласуваната рамка за намаляване на рисковете, за повишаване на готовността и способността за реагиране и бързото възстановяване след бедствия.

 

До началото на месец октомври кметовете ще могат да прехвърлят стопанисваните от тях водоеми на държавата. В резултат на извършените проверки от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е установено, че за общо 858 язовири са необходими строително-ремонтни мероприятия с цел привеждането им в технически изправно състояние, а 414 от тях са класифицирани за неотложен ремонт.

Екипи на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките ще издирват археологически обекти по трасето на главен път Е-79, в участъка Видин-Враца, преди строежа на новия път. Работата ще започне през есента, в рамките на три седмици.


С проекти за 1 125 000 евро кандидатства Община Бойчиновци. Предложенията са подадени по Оперативна програма “Развитие на селските райони”.


466 кг от декар е средният добив от пшеницата в област Монтана. Заради падналите валежи жътвата се забави. 245 000 декара с пшеница са ожънати до момента в Монтанско, съобщиха от Областна дирекция “Земеделие”. Средният добив от декар е 466 кг. Най-добри са добивите в Медковец и Якимово над 500 кг от декар. Земеделците, които са успели да ожънат преди валежите, са прибрали повече зърно. Дъждовете и бурните ветрове на места са уронили зърното. Към момента жътвата на житото е приключила на 60 % от общо засетите 428 000 декара. Почти е приключила жътвата на ечемик. Средният добив е от 462 кг от декар, като най-добри са резултатите във Вълчедръм и Якимово от 475 до 510 кг от декар. Жътвата на рапица е на 90 % при среден добив от 297 кг от декар. На места земеделците са започнали и оран, тъй като в почвата има добра влага. 


Над 1300 здравноосигурени са сменили общопрактикуващия си лекар през юни, информираха от Здравната каса във Видин. Следващата възможност за това е през месец декември.


Община Берковица съобщава, че се удължава срокът, в който ще се измерва костната плътност на  жителите на града. Поради засиления интерес прегледите ще се извършат вместо в обявените два, в три последователни дни - 30 юли, 31 юли и 1 август. Мястото на прегледите остава непроменено - Заседателната зала на Общинска администрация. Всеки, който желае да бъде прегледан, е необходимо да бъде предварително записан. Записването се извършва лично или по телефона в Центъра за услуги и информация на гражданите в Общинска администрация.


Под мотото „Африканска чума по свинете – участниците в ловни излети носят отговорност” премина срещата в Лом, която Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите организираха с ловци от региона. Членовете на местното ловно-рибарско дружество бяха запознати с риска от разпространение на заболяването в България от съседните държави, както и мерките, които трябва да се предприемат при ловни пътувания.


Община Видин подготви терен за скейтборд площадка в Крайдунавския парк. Предвидената за тази цел територия се намира зад паметника на Свободата, в посока към крепостта „Баба Вида“. Преасфалтирани са съществуващи пешеходни алеи и част от кръгово пространство. Действията на Общината са предизвикани от протест на видински деца пред местната управа. Заделените средства в бюджета за новата площадка са 50 000 лева. Ремонтираната площ е около 620 кв.м. Останалата част от голямото кръгово пространство се оформя като продължение на надлъжно разположената първостепенна алея, която води към крепостта. Тази площ е 180 кв. м. Има обособена и пешеходна алея, която да се използва от разхождащите се в парка хора, а границите на скейтборд площадката са маркирани. Около 27 000 лв. от общия размер, заложен в бюджета са за скейт съоръжения. 


Жители на селата Замфирово и Пърличево ще излязат на протест утре сутринта заради пропаднал път, който не позволява движение между двете населени места. Голяма дупка се е образувала на пътната настилка преди повече от година, която все още не е запълнена и участъкът е затворен. 


Народният представител Владислав Николов от 15-ти Плевенски избирателен район направи поредно дарение от хигиенни пособия за 15 деца на възраст от 7 до 18 години от Центъра за настаняване от семеен тип "Приятели" в областния град. По информация на ръководството на Центъра, скоро предстои той да премине под управлението на Община Плевен.


Семейството от мездренското село Елисейна, чийто дом изгоря през месец април тази година, получи дарение под форма на обзавеждане, включващо гардероб, секция и легло с ракла, необходими за новото им жилище. Мебелите са дарени от друго семейство от Мездра. Съдействие е оказал Общинският център за социални услуги и дейности. Припомняме, че семейството остана без дом, след като на Цветница пожар изпепели къщата им. Община Мездра организира мащабна кампания, благодарение на която те се сдобиха с нов дом и обзавеждане, получиха голяма обществена подкрепа, синът - абитуриент отпразнува абитуриентския си бал подобаващо.


Община Видин набира доброволци за оказване на техническа помощ и съдействие при настаняване на зрителите по време на фестивала „Летни вечери на операта и балета „Баба Вида“, за времето от 1-ви до 6-и август. Записването става на място в административната сграда на площад "Бдинци" на партерния етаж. 


Община Кула се подготвя за отбелязването на 102-рия традиционен панаир, който ще се проведе от 13 до 19 август тази година. Готова е културната програма, която включва много събития, забавления и тържества.


8 деца от Козлодуй ще посетят Международен космически лагер в Турция, две от тях вече са в тренировъчната база в Измир. Престоят им става възможен след като Общината и Центърът за творческо обучение им предоставят пълни стипендии.


Видин прие частица от мощите на свети Герман, Чудотворец на цяла Америка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17