Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивше училище и някогашна детска градина във Видин пустеят

4
Снимка: Радио Видин

Годините не спират да трупат своя негативен отпечатък върху много от сградите във Видин, които по една или друга причина днес вече са станали неизползваеми. Какво се случва със зданието на бившето седмо основно училище "Христо Ботев" и запустялата някогашна детска градина до блок "Лебед"? Има ли интерес към тях и ще се използват ли отново сградите? 

Миналата година видинското училище "Христо Ботев" отиде в историята. Ученици и преподаватели бяха обединени с друго учебно заведение - "Отец Паисий". Днес сградата на бившето седмо основно все още е неизползваема и не е ясно какво ще се случи с нея. 

"Напускам училището със смесени чувства. Емоционално, в личен план, ми е доста трудно. Аз съм учила тук и по- късно съм била и преподавател и директор на училището. Спомням си колко игра имаше в този двор. В един момент градът ни умира- жалко е да го кажа" - каза преди време за Радио ВИДИН директорката на закритото вече училище "Христо Ботев" Лиана Иванова. Разговаряхме с Митко Миков, който 15 години работи по поддръжката на закритото училище. 

"Жалко е за голямата материална база. Започнаха вече да чупят прозорците и това не може да продължи. Трябва да се измисли начин да не се случва повече."


Днес видинското училище "Христо Ботев" напомня за своето някогашно съществуване само с овехтялата си фасада, чиито прозорци все повече оредяват. Сред жителите на  квартал "Строител", където е школото, се заговори, че нещо ще се случва с бившето учебно заведение, където видяхме, че служителите на фирмата по озеленяване почистват двора му от треви и храсти. Потърсихме мненията на видинчани, живеещи в близост до закритото училище за случващото се днес. 

"Миналата седмица чистиха, но просто всичко е изоставено вече и пропада. Аз също работя в училище и виждам, че и при нас намаляват децата. Трябва нещо да се измисли и да се стопанисва сградата ... Много голяма сграда е, но нищо не се прави. Горе са локви и гълъбите се къпят там. Пълно е с гълъби ... беше много добро училище, но днес всичко пропада. Просто са минали, е така, да си намират работа" - коментираха видинчани. Съвсем случайно към заключения вход на седмо училище се приближи мъж, който ни обясни, че иска да оформи своите документи за пенсиониране. Според думите му, той е бивш служител на фирмата, охранявала през 90-те години на миналия век в учебното заведение. Беше хубаво, когато училището работеше, коментира Божин Божинов.


СнимкаОще един огромен общински имот във Видин днес тъне в мизерия и разруха. Постройката, разполагаща със собствено дворно място, в близост до блок "Лебед" някога е била красива детска градина. Над 17 години, обаче сградата на бившата забавачка е оставена да се руши и никой не предприема никакви действия и мерки тя да бъде съхранена и опазена от вандалски прояви. Разговаряхме с жители на Видин, живеещи в близост до руините на някогашното детско заведение. 

"Тук беше хубава детска градина, но днес е свърталище на наркомани и кучета ... За съжаление нищо няма да се случи." Теренът на бившата детска градина е с площ около 5 декара и сграда, която през последните години е забравена напълно от управляващи и жители на Крайдунавския град. Дограмите и касите на вратите отдавна липсват, а металната ограда на имота също изчезва ден след ден. Стените са в порутен вид. Днес хората казват, че състоянието на сградата вече е станало опасно за гражданите. Жителите на видинския квартал се питат кога най- сетне ще се вземат адекватни мерки, за да не се случи фатален инцидент.


Има ли някакво бъдещо предназначение на тези две сгради и за какво могат евентуално да бъдат използвани някога, за да престане тяхното рушене - това попитахме д-р Емил Лилов, бивш общински съветник във Видин.

"Трябва да сме по- скоро оптимисти, отколкото песимисти. Още наверемето имаше един проект за бившата детска градина, но той така и не се реализира. Мога да предложа тази постройка да бъде използвана като дом за възрастни хора. Според мен там има прекрасни условия за това" - коментира Емил Лилов.

Какво е позицията на Община Видин по темата? Ще бъдат ли отново използвани и за какво запустелите сгради на бившето седмо училище и детската градина до блок "Лебед"? Ето и отговора от общинската управа: 


"С  Решение № 179,  взето с протокол №7 от 26.07.2017 година на Общински съвет- Видин е възложено на кмета на Общината, в изпълнение на правомощията му по чл. 12, ал.2 от Закона за общинската собственост, управление на имот, публична общинска собственост- сградата на бившето СУ „Христо Ботев“ гр. Видин. Община Видин е предприела мерки за охраната на обекта, както и за неговото поддържане. Съгласно договор за отстъпено право на строеж от Министерство на здравеопазването, сградата на бившата детска градина до бл. "Лебед" е предоставена за Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребности от постоянна медицинска грижа." 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00