Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гара Орешец ще правят почивна станция за енергетици

7
Снимка: Радио ВИДИН

Безработицата в село Гара Орешец, община Димово, е причина за напускането на жителите през последните 30-ина години. Тези, които са останали, са предимно пенсионери. От над 2 000 души население, в село Гара Орешец са останали около 500 човека.

"Давам 60 лева за лекарства и 60-70 лева делим за дърва. От 200 лева прави сметка колко остават. Не може да се живее, а и аз не съм добре... Спокойно е, щом има работа- е, тук в дома, в Съвета, в читалището са две жени. Има си клуб за пенсионерите...Горе- долу добре се живее. Работя на 8 часа по програмата от една година. Метем, тесаме, каквото ни кажат работим. Всичко си е добре тук в село, има много хубави работи, но няма хора. Тук няма работа... Да има някакво предприятие, да може да работят младите хора. Като няма къде да работи какво да се прави? 32 предприятия е имало тука... 2240 човека, аз бях домакин на фурната и имах списък, толкова е било населението без приходящите...", коментираха жители на село Гара Орешец.

Местните хора се радват, че има много туристи, които посещават пещерата "Венеца" край селото. Те обаче не остават да нощуват и не спират в селото, затова и приходите са само от билетите за посещение на обекта.

В село Гара Орешец има Дом за възрастни хора, с капацитет 30 места, който също предлага заетост. Площадът в центъра е добре поддържан. Има фонтан- работещ, здрави пейки, детска площадка. Поддържана е и сградата на местното читалище "Народен будител- 1927".

Както в почти всички села, населението в село Гара Орешец е застаряващо. В местното основно училище се обучават малко деца от съседните села, повечето са предпочели Видин или Белоградчик. Има и детска градина.

СнимкаОт година и два месеца кмет на с. Гара Орешец е Юлиян Симеонов. Той има задачата да довърши мандата на предишния кмет. Кандидатирал се е за мястото с ясното съзнание, че хората имат нужда някой да ги закриля и прави всичко, което може, за да се чувстват добре:

"Разбрах, че има нужда от кмет, който да действа и да решава проблемите на селото и на хората. Обещах им, че винаги ще бъда отворен към тях. Заедно да превърнем това място в по- добро за живеене."

Община Димово работи с блокирани сметки, заради големи задължения и това допълнително утежнява работата на кметствата.

Не всичко обаче в село Гара Орешец е загубено, защото от няколко години е предпочитана туристическа дестинация- заради пещерата Венеца. Има и инвеститорски интерес- от Атомната електроцентрала са харесали мястото, за да изградят почивен дом за своите служители- с басейн и сладкарница. Ще има и свободен достъп за граждани:

"В старото село, бившето помощно училище е закупено миналата година от синдиката на АЕЦ "Козлодуй", които ще направят почивна станция за енергетици. Сега в момента са проучванията, разрешителните и проектите. Имотът ще се раздели на две, ще има свободен достъп за граждани",
допълни кметът на Гара Орешец.

Кметството е закупило косачка миналата година за косене на тревата на стадиона, която сега използва и за поддържане на парковете. Пет човека са наети по програми и други десетина отработват по 14 дни.

"За жалост няма деца. Обезлюдява се селото."

Според Юлиян Симеонов обаче, през последните години интересът на младите хора към Орешец се възвръща, не са малко хората, които работят в София, но през почивните дни идват в селото.

Огромна е нуждата от ремонт на улици. Тази година ще се подмени водопроводът на две улици, за да може следващата година да бъдат асфалтирани.

"Тази година сменихме тротоара на една от улиците и ремонтирахме основна улица, която да поеме трафика да не минава през центъра, улица "Христо Ботев" я ремонтирахме и доасфалтирахме един участък. Това бяха парите. Много малко са парите. 25 000 лева са улиците, ремонта и още толкова за тротоара."

Спасението на липите от посегателството на събирачи на цвят е едно от нещата, с които Юлиян Симеонов се похвали. Другото- нулевата престъпност. Отдава го на видеонаблюдението- с явни и скрити камери.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00