Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки от Видин: Ниската раждаемост е заради малките доходи

Снимка: Радио ВИДИН

Основните фактори за демографската картина в България са ниските нива на раждаемост, миграцията и смъртността. По данни на статистиката, към края на миналата година населението у нас е малко над 7 милиона и намалява с близо 52 000 спрямо 2016 година.

В доклада на Държавна агенция "Национална сигурност" за 2017 година е посочено, че хроничен проблем в здравеопазването е значителната задлъжнялост и влошаващото се финансово състояние на държавни и общински болници, както и регулярният отлив на квалифицирани кадри към частни, в т.ч. чуждестранни клиники. Неравномерното териториално разпределение на общопрактикуващи лекари и специалисти продължава да ограничава достъпа на част от населението до здравни услуги.

Основните проблеми в научната сфера остават трайният недостиг на кадри, остарялата материално-техническа база и неефективното разпределение на средствата за финансиране на дейностите, едновременно с устойчив чуждестранен интерес към постиженията на българските учени.

Видински майки посочват като причина за ниската раждаемост липсата на достатъчно доходи:

Снимка"Няма достатъчно и адекватни грижи за младите майки. Правителството нека се огледа в съседните държави да видят какво дават на майките за раждане на дете, за гледане на дете, какви са грижите за малките деца и тогава вече може нещо да стане. Младите хора си тръгват, защото не могат да отглеждат адекватно децата си... Много трудно се гледат деца. Аз съм с четири деца и ви казвам, специално за Видин, нито работа мога да намеря, защото се оказва, че непрекъснато трябва  хем да си на работа, хем да можеш и да гледаш децата... Майките намаляват поради простата причина, че няма работа, няма пари, не може да се отглеждат децата... В България младите майки не могат да оцеляват с децата си от финансова гледна точка, несигурност в работата. При добро желание от правителството могат да се променят нещата. Не стигат финансите за отглеждане на едно дете...", коментираха видински майки пред стажант- репортера Мартин Георгиев.

Радмила Петрова е майка на две деца, живее в Германия:

"Аз общувам с млади жени в България, тъй като и синът ми е във възраст да бъде родител, но още не е и винаги проблемът е финансов. Това е и причината да напускат държавата. За България получава добри пари, но споделя, че би му било трудно да има семейство."

Повече грижи ли се полагат в Германия за майките и децата?

"Не. Просто тук има някакво спокойствие и сигурност. Тук ситуацията с детската градина и с яслите е по абсолютно същия начин. По време на бременност децата си ги записват вече в коя ясла ще е. И там се чака. При детски от 194 евро, примерно яслата е от 300 нагоре."

Обезлюдяването на Северозапада е трайна тенденция през годините след 1990-а. По селата няма постоянно лични лекари, аптеки, по- труден е достъпът до медицинска помощ. За проблемите в здравеопазването в малките населени места говорим с д-р Жоро Николов- кардиолог от Белоградчик:

"Нашият регион е характерен с множество села. Транспорт няма. Хората са стари, болни и бедни. Всички млади са принудени да напускат не само селото, а и Белоградчик и Видин. Безработицата ги принуждава да отиват в София."

За да може да лекува своите пациенти, д-р Жоро Николов пътува до селата в региона:

"Днес съм в Салаш, утре съм в Рабиша, други ден съм в Раковица и така. Хората няма с какво да пътуват. Той, ако вземе такси, ще му вземе пенсията. А после за лекарства? Нещата са много сложни и сериозни."

СнимкаОбезлюдяването на региона води и до закриване на детски градини и училища. През 2008 година в община Ново село са закрити две основни училища- в Неговановци и Винарово. Причина- липса на деца. Учениците са насочени към СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село. Но механичният сбор от докладите не се превръща в реална цифра.

"Освен това един стар кмет казваше: "Тръгнат ли децата от селото, напускат и родителите." Кое е първичното и кое резултат- не мога да кажа. Но независимо, че училището в Ново село е със статут "средищно", че е осигурило професионално образование в гимназиален етап по професия "Куриер", че е включено в Списъка на иновативните училища през 2017 година, че има целодневна организация на учебния процес, столово хранене и осигурен превоз от съседните села, броят на учениците ежегодно намалява. През 2017 година Общинският съвет утвърждава СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село за средищно училище и допуска отклонение от минималния брой ученици в 9 паралелки. Така вместо 208 деца, през учебната 2017/2018 г. са се обучавали 170", каза Светла Бондова.

С решение на съветниците от днес, 30 юли, вместо 208 деца през новата учебна година ще се обучават 154.

Държавата да стимулира финансово майките, предлага видинчанинът Емил Левашки:

"Не е достатъчно да завършиш висшето си образование. Не това е най- задължителното. Да създадеш поколение е най- задължително. Защото, ако не си го направил това нещо, светът пропада. Ако една жена роди, аз, ако съм някакъв ръководител, ще ѝ дам, примерно 5 000 лева, за това, че е родила дете. Това ще го правя при тази, която е завършила средно образование. След като ти ги дам, ще започна да ти изплащам по 100 лева или по 200, или по 50 лева, колкото се прецени всеки месец. Като роди две деца и даде принадена стойност, аз втория път ще ѝ дам не тези 5 000, а още 10 000. А ако роди трето, направо я пенсионирам. И да видиш как ще се промени животът."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30