Ще променят ли младите хора облика на Северозапада

През юли бяха подписани договорите за изпълнение на одобрените проекти, които се финансират от Младежка банка- Видин.
Снимка: Сдружение Активно общество

От години говорим за тежкото състояние на Северозападa и за това как винаги сме в дъното но всички възможни класации- за съжаление, все негативни. Нещата не се променят и младите хора все по- често избират други дестинации, където да се опитат, макар и частично, да реализират мечтите си. В състояние ли са останалите във Видин млади хора да се опитат да спрат този процес? Поемат ли вече младежите нещата в свои ръце и какви са инициативите, които предприемат? 

Младежката банка към Сдружение „Активно общество“ във Видин е един уникален механизъм, в рамките на който млади хора, чрез провеждане на различни фондонабирателни мероприятия, събират дарения, с които след това се финансират проекти на други младежи от областта. През 2017 година беше сформиран сегашният екип на Младежка банка, който проведе редица успешни инициативи, като с подписването на договорите за финансиране на проекти се слага началото на заключителния етап. Пет идеи ще бъдат финансирани в третото поредно издание на Младежка банка - Видин. Това стана ясно в средата на юли, когато бяха подписани и договорите за изпълнение на одобрените проекти, каза в студиото на Радио ВИДИН Радослав Георгиев, председател на Сдружение "Активно общество. 

"В България съществуват около 14 Младежки банки, които са част от Световните младежки банки. Инициативите, които прави Младежка банка- Видин са решени тук, на място и по този начин се дава възможност на млади хора да трупат организационен опит и стимулира останалите млади хора да бъдат активни и да реализират своите идеи. Много от тях имат различни идеи, но не знаят как да намерят средства за това. Именно тук се намесва и Младежката банка. Нашата реакция е много бърза и в рамките на месец може да има и конкретни резултати" - обясни Радослав Георгиев

Един от проектите, който е надграждащ, е на читалището в село Майор Узуново. При първото издание на Младежка банка - Видин от читалището кандидатстваха с проект и впоследствие получиха финансиране за създаване на зала за тенис на маса, където всяка година се провежда турнир и залата се използва изключително активно. Сега намерението е това да се надгради, като се добавят и други спортни съоръжения, предвижда се провеждане и на турнир по шах и по джаги. 

"Има млади дечица, които биха се поинтересували от подобно нещо. Мисля, че добре ще се приеме от хората в селото, особено през лятото има много млади хора. В селските райони има нужда от много нещо" - коментира Дафин Ванков, представител на читалището в Майор Узуново. 


В читалището в с. Капитановци също ще бъде изградена зала за тенис на маса, където ще се организират турнири и това място ще се превърне в средище за младите хора в населеното място. В парка пред читалището ще бъде обособено лятно кино, с шатри, място за сядане и прожектиране на избрани филми. 

"За първи път кандидатстваме и много се радвам, че спечелихме. Има много младежи, които ще се възползват от новата придобивка. Ще направим и турнир по тенис и младите хора ще спортуват. Аз лично го приемам с голяма благодарност. Може парите и да са малко, но това е сериозна придобивка за младите хора в селото и трябва да се пази" - каза Даниела Борисова, секретар на Народно читалище "Самообразование" в село Капитановци. 


В село Подгоре, община Макреш, ще бъде обособено място за спорт на закрито с тенис маса и електронен дартс. Кандидатствала е инициативна група от млади хора, които искат да създадат единственото място в Подгоре, което ще бъде средище за младежите - там да спортуват и да общуват помежду си.

Попитахме и млади хора от Видин запознати ли са с дейността на Младежката банка и могат ли вече младите да вземат нещата в свои ръце: 

"Не съм запозната с дейността на Младежка банка и не съм наясно с тези инициативи. Мисля, че младите хора трябваше да поемат нещата в свои ръце доста отдавна, а не всеки да си мълчи ... Ако имат повече желание и хъс, мисля, че младите хора могат да променят нещата." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Митко Николов: Няма политическа воля да се решат проблемите ни

Майките на деца с увреждания излязоха отново на протест в цялата страна. Този път гневът им е насочен срещу вицепремиера Валери Симеонов, който ги нарече "кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд". Протест имаше и във Враца, като и на на централния площад във Видин...

публикувано на 23.10.18 в 14:47

Северозападна България с най-много деца на гурбетчии

Най- силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Поне единият родител на 43.8% от децата в Северозападна България е в чужбина. Тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България. Форумът бе организиран от Българско училище за политика. Северна България убедително изпреварва Южна..

публикувано на 22.10.18 в 14:43

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57