Ще променят ли младите хора облика на Северозапада

2
През юли бяха подписани договорите за изпълнение на одобрените проекти, които се финансират от Младежка банка- Видин.
Снимка: Сдружение Активно общество

От години говорим за тежкото състояние на Северозападa и за това как винаги сме в дъното но всички възможни класации- за съжаление, все негативни. Нещата не се променят и младите хора все по- често избират други дестинации, където да се опитат, макар и частично, да реализират мечтите си. В състояние ли са останалите във Видин млади хора да се опитат да спрат този процес? Поемат ли вече младежите нещата в свои ръце и какви са инициативите, които предприемат? 

Младежката банка към Сдружение „Активно общество“ във Видин е един уникален механизъм, в рамките на който млади хора, чрез провеждане на различни фондонабирателни мероприятия, събират дарения, с които след това се финансират проекти на други младежи от областта. През 2017 година беше сформиран сегашният екип на Младежка банка, който проведе редица успешни инициативи, като с подписването на договорите за финансиране на проекти се слага началото на заключителния етап. Пет идеи ще бъдат финансирани в третото поредно издание на Младежка банка - Видин. Това стана ясно в средата на юли, когато бяха подписани и договорите за изпълнение на одобрените проекти, каза в студиото на Радио ВИДИН Радослав Георгиев, председател на Сдружение "Активно общество. 

"В България съществуват около 14 Младежки банки, които са част от Световните младежки банки. Инициативите, които прави Младежка банка- Видин са решени тук, на място и по този начин се дава възможност на млади хора да трупат организационен опит и стимулира останалите млади хора да бъдат активни и да реализират своите идеи. Много от тях имат различни идеи, но не знаят как да намерят средства за това. Именно тук се намесва и Младежката банка. Нашата реакция е много бърза и в рамките на месец може да има и конкретни резултати" - обясни Радослав Георгиев

Един от проектите, който е надграждащ, е на читалището в село Майор Узуново. При първото издание на Младежка банка - Видин от читалището кандидатстваха с проект и впоследствие получиха финансиране за създаване на зала за тенис на маса, където всяка година се провежда турнир и залата се използва изключително активно. Сега намерението е това да се надгради, като се добавят и други спортни съоръжения, предвижда се провеждане и на турнир по шах и по джаги. 

"Има млади дечица, които биха се поинтересували от подобно нещо. Мисля, че добре ще се приеме от хората в селото, особено през лятото има много млади хора. В селските райони има нужда от много нещо" - коментира Дафин Ванков, представител на читалището в Майор Узуново. 


В читалището в с. Капитановци също ще бъде изградена зала за тенис на маса, където ще се организират турнири и това място ще се превърне в средище за младите хора в населеното място. В парка пред читалището ще бъде обособено лятно кино, с шатри, място за сядане и прожектиране на избрани филми. 

"За първи път кандидатстваме и много се радвам, че спечелихме. Има много младежи, които ще се възползват от новата придобивка. Ще направим и турнир по тенис и младите хора ще спортуват. Аз лично го приемам с голяма благодарност. Може парите и да са малко, но това е сериозна придобивка за младите хора в селото и трябва да се пази" - каза Даниела Борисова, секретар на Народно читалище "Самообразование" в село Капитановци. 


В село Подгоре, община Макреш, ще бъде обособено място за спорт на закрито с тенис маса и електронен дартс. Кандидатствала е инициативна група от млади хора, които искат да създадат единственото място в Подгоре, което ще бъде средище за младежите - там да спортуват и да общуват помежду си.

Попитахме и млади хора от Видин запознати ли са с дейността на Младежката банка и могат ли вече младите да вземат нещата в свои ръце: 

"Не съм запозната с дейността на Младежка банка и не съм наясно с тези инициативи. Мисля, че младите хора трябваше да поемат нещата в свои ръце доста отдавна, а не всеки да си мълчи ... Ако имат повече желание и хъс, мисля, че младите хора могат да променят нещата." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05