Ще променят ли младите хора облика на Северозапада

2
През юли бяха подписани договорите за изпълнение на одобрените проекти, които се финансират от Младежка банка- Видин.
Снимка: Сдружение Активно общество

От години говорим за тежкото състояние на Северозападa и за това как винаги сме в дъното но всички възможни класации- за съжаление, все негативни. Нещата не се променят и младите хора все по- често избират други дестинации, където да се опитат, макар и частично, да реализират мечтите си. В състояние ли са останалите във Видин млади хора да се опитат да спрат този процес? Поемат ли вече младежите нещата в свои ръце и какви са инициативите, които предприемат? 

Младежката банка към Сдружение „Активно общество“ във Видин е един уникален механизъм, в рамките на който млади хора, чрез провеждане на различни фондонабирателни мероприятия, събират дарения, с които след това се финансират проекти на други младежи от областта. През 2017 година беше сформиран сегашният екип на Младежка банка, който проведе редица успешни инициативи, като с подписването на договорите за финансиране на проекти се слага началото на заключителния етап. Пет идеи ще бъдат финансирани в третото поредно издание на Младежка банка - Видин. Това стана ясно в средата на юли, когато бяха подписани и договорите за изпълнение на одобрените проекти, каза в студиото на Радио ВИДИН Радослав Георгиев, председател на Сдружение "Активно общество. 

"В България съществуват около 14 Младежки банки, които са част от Световните младежки банки. Инициативите, които прави Младежка банка- Видин са решени тук, на място и по този начин се дава възможност на млади хора да трупат организационен опит и стимулира останалите млади хора да бъдат активни и да реализират своите идеи. Много от тях имат различни идеи, но не знаят как да намерят средства за това. Именно тук се намесва и Младежката банка. Нашата реакция е много бърза и в рамките на месец може да има и конкретни резултати" - обясни Радослав Георгиев

Един от проектите, който е надграждащ, е на читалището в село Майор Узуново. При първото издание на Младежка банка - Видин от читалището кандидатстваха с проект и впоследствие получиха финансиране за създаване на зала за тенис на маса, където всяка година се провежда турнир и залата се използва изключително активно. Сега намерението е това да се надгради, като се добавят и други спортни съоръжения, предвижда се провеждане и на турнир по шах и по джаги. 

"Има млади дечица, които биха се поинтересували от подобно нещо. Мисля, че добре ще се приеме от хората в селото, особено през лятото има много млади хора. В селските райони има нужда от много нещо" - коментира Дафин Ванков, представител на читалището в Майор Узуново. 


В читалището в с. Капитановци също ще бъде изградена зала за тенис на маса, където ще се организират турнири и това място ще се превърне в средище за младите хора в населеното място. В парка пред читалището ще бъде обособено лятно кино, с шатри, място за сядане и прожектиране на избрани филми. 

"За първи път кандидатстваме и много се радвам, че спечелихме. Има много младежи, които ще се възползват от новата придобивка. Ще направим и турнир по тенис и младите хора ще спортуват. Аз лично го приемам с голяма благодарност. Може парите и да са малко, но това е сериозна придобивка за младите хора в селото и трябва да се пази" - каза Даниела Борисова, секретар на Народно читалище "Самообразование" в село Капитановци. 


В село Подгоре, община Макреш, ще бъде обособено място за спорт на закрито с тенис маса и електронен дартс. Кандидатствала е инициативна група от млади хора, които искат да създадат единственото място в Подгоре, което ще бъде средище за младежите - там да спортуват и да общуват помежду си.

Попитахме и млади хора от Видин запознати ли са с дейността на Младежката банка и могат ли вече младите да вземат нещата в свои ръце: 

"Не съм запозната с дейността на Младежка банка и не съм наясно с тези инициативи. Мисля, че младите хора трябваше да поемат нещата в свои ръце доста отдавна, а не всеки да си мълчи ... Ако имат повече желание и хъс, мисля, че младите хора могат да променят нещата." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Защо песимизмът у нас надделява?

Всеки трети българин смята, че 2019-а ще бъде по-лоша от 2018 година . Други 31% са на мнение, че тази година ще бъде същата като миналата. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". В световен мащаб оптимизмът за бъдещето продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. "Данните са от изследване, наречено..

публикувано на 22.01.19 в 14:08

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17