Ще променят ли младите хора облика на Северозапада

През юли бяха подписани договорите за изпълнение на одобрените проекти, които се финансират от Младежка банка- Видин.
Снимка: Сдружение Активно общество

От години говорим за тежкото състояние на Северозападa и за това как винаги сме в дъното но всички възможни класации- за съжаление, все негативни. Нещата не се променят и младите хора все по- често избират други дестинации, където да се опитат, макар и частично, да реализират мечтите си. В състояние ли са останалите във Видин млади хора да се опитат да спрат този процес? Поемат ли вече младежите нещата в свои ръце и какви са инициативите, които предприемат? 

Младежката банка към Сдружение „Активно общество“ във Видин е един уникален механизъм, в рамките на който млади хора, чрез провеждане на различни фондонабирателни мероприятия, събират дарения, с които след това се финансират проекти на други младежи от областта. През 2017 година беше сформиран сегашният екип на Младежка банка, който проведе редица успешни инициативи, като с подписването на договорите за финансиране на проекти се слага началото на заключителния етап. Пет идеи ще бъдат финансирани в третото поредно издание на Младежка банка - Видин. Това стана ясно в средата на юли, когато бяха подписани и договорите за изпълнение на одобрените проекти, каза в студиото на Радио ВИДИН Радослав Георгиев, председател на Сдружение "Активно общество. 

"В България съществуват около 14 Младежки банки, които са част от Световните младежки банки. Инициативите, които прави Младежка банка- Видин са решени тук, на място и по този начин се дава възможност на млади хора да трупат организационен опит и стимулира останалите млади хора да бъдат активни и да реализират своите идеи. Много от тях имат различни идеи, но не знаят как да намерят средства за това. Именно тук се намесва и Младежката банка. Нашата реакция е много бърза и в рамките на месец може да има и конкретни резултати" - обясни Радослав Георгиев

Един от проектите, който е надграждащ, е на читалището в село Майор Узуново. При първото издание на Младежка банка - Видин от читалището кандидатстваха с проект и впоследствие получиха финансиране за създаване на зала за тенис на маса, където всяка година се провежда турнир и залата се използва изключително активно. Сега намерението е това да се надгради, като се добавят и други спортни съоръжения, предвижда се провеждане и на турнир по шах и по джаги. 

"Има млади дечица, които биха се поинтересували от подобно нещо. Мисля, че добре ще се приеме от хората в селото, особено през лятото има много млади хора. В селските райони има нужда от много нещо" - коментира Дафин Ванков, представител на читалището в Майор Узуново. 


В читалището в с. Капитановци също ще бъде изградена зала за тенис на маса, където ще се организират турнири и това място ще се превърне в средище за младите хора в населеното място. В парка пред читалището ще бъде обособено лятно кино, с шатри, място за сядане и прожектиране на избрани филми. 

"За първи път кандидатстваме и много се радвам, че спечелихме. Има много младежи, които ще се възползват от новата придобивка. Ще направим и турнир по тенис и младите хора ще спортуват. Аз лично го приемам с голяма благодарност. Може парите и да са малко, но това е сериозна придобивка за младите хора в селото и трябва да се пази" - каза Даниела Борисова, секретар на Народно читалище "Самообразование" в село Капитановци. 


В село Подгоре, община Макреш, ще бъде обособено място за спорт на закрито с тенис маса и електронен дартс. Кандидатствала е инициативна група от млади хора, които искат да създадат единственото място в Подгоре, което ще бъде средище за младежите - там да спортуват и да общуват помежду си.

Попитахме и млади хора от Видин запознати ли са с дейността на Младежката банка и могат ли вече младите да вземат нещата в свои ръце: 

"Не съм запозната с дейността на Младежка банка и не съм наясно с тези инициативи. Мисля, че младите хора трябваше да поемат нещата в свои ръце доста отдавна, а не всеки да си мълчи ... Ако имат повече желание и хъс, мисля, че младите хора могат да променят нещата." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02