Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще променят ли младите хора облика на Северозапада

2
През юли бяха подписани договорите за изпълнение на одобрените проекти, които се финансират от Младежка банка- Видин.
Снимка: Сдружение Активно общество

От години говорим за тежкото състояние на Северозападa и за това как винаги сме в дъното но всички възможни класации- за съжаление, все негативни. Нещата не се променят и младите хора все по- често избират други дестинации, където да се опитат, макар и частично, да реализират мечтите си. В състояние ли са останалите във Видин млади хора да се опитат да спрат този процес? Поемат ли вече младежите нещата в свои ръце и какви са инициативите, които предприемат? 

Младежката банка към Сдружение „Активно общество“ във Видин е един уникален механизъм, в рамките на който млади хора, чрез провеждане на различни фондонабирателни мероприятия, събират дарения, с които след това се финансират проекти на други младежи от областта. През 2017 година беше сформиран сегашният екип на Младежка банка, който проведе редица успешни инициативи, като с подписването на договорите за финансиране на проекти се слага началото на заключителния етап. Пет идеи ще бъдат финансирани в третото поредно издание на Младежка банка - Видин. Това стана ясно в средата на юли, когато бяха подписани и договорите за изпълнение на одобрените проекти, каза в студиото на Радио ВИДИН Радослав Георгиев, председател на Сдружение "Активно общество. 

"В България съществуват около 14 Младежки банки, които са част от Световните младежки банки. Инициативите, които прави Младежка банка- Видин са решени тук, на място и по този начин се дава възможност на млади хора да трупат организационен опит и стимулира останалите млади хора да бъдат активни и да реализират своите идеи. Много от тях имат различни идеи, но не знаят как да намерят средства за това. Именно тук се намесва и Младежката банка. Нашата реакция е много бърза и в рамките на месец може да има и конкретни резултати" - обясни Радослав Георгиев

Един от проектите, който е надграждащ, е на читалището в село Майор Узуново. При първото издание на Младежка банка - Видин от читалището кандидатстваха с проект и впоследствие получиха финансиране за създаване на зала за тенис на маса, където всяка година се провежда турнир и залата се използва изключително активно. Сега намерението е това да се надгради, като се добавят и други спортни съоръжения, предвижда се провеждане и на турнир по шах и по джаги. 

"Има млади дечица, които биха се поинтересували от подобно нещо. Мисля, че добре ще се приеме от хората в селото, особено през лятото има много млади хора. В селските райони има нужда от много нещо" - коментира Дафин Ванков, представител на читалището в Майор Узуново. 


В читалището в с. Капитановци също ще бъде изградена зала за тенис на маса, където ще се организират турнири и това място ще се превърне в средище за младите хора в населеното място. В парка пред читалището ще бъде обособено лятно кино, с шатри, място за сядане и прожектиране на избрани филми. 

"За първи път кандидатстваме и много се радвам, че спечелихме. Има много младежи, които ще се възползват от новата придобивка. Ще направим и турнир по тенис и младите хора ще спортуват. Аз лично го приемам с голяма благодарност. Може парите и да са малко, но това е сериозна придобивка за младите хора в селото и трябва да се пази" - каза Даниела Борисова, секретар на Народно читалище "Самообразование" в село Капитановци. 


В село Подгоре, община Макреш, ще бъде обособено място за спорт на закрито с тенис маса и електронен дартс. Кандидатствала е инициативна група от млади хора, които искат да създадат единственото място в Подгоре, което ще бъде средище за младежите - там да спортуват и да общуват помежду си.

Попитахме и млади хора от Видин запознати ли са с дейността на Младежката банка и могат ли вече младите да вземат нещата в свои ръце: 

"Не съм запозната с дейността на Младежка банка и не съм наясно с тези инициативи. Мисля, че младите хора трябваше да поемат нещата в свои ръце доста отдавна, а не всеки да си мълчи ... Ако имат повече желание и хъс, мисля, че младите хора могат да променят нещата." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00