Готови ли са видинските общини да отдадат язовирите, за които не могат да се грижат?

Снимка: РАДИО ВИДИН

В началото на седмицата във Видин беше проведена среща на областния управител Албена Георгиева  и ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор с кметовете на общини от областта. Основната цел беше специалистите от Агенцията да разяснят правилата за прехвърлянето на язовирите, за които общините не могат да се грижат, на специална държавна структура към Министерство на икономиката. Всичко това стана възможно благодарение на приетите промени в Закона за водите.

Успоредно с това, срещата беше повод да се види и какво е състоянието на общинските язовири в областта, дали кметовете са подготвили техническите им характеристики и дали са изпратили заявление към Агенцията за издаване на персонален код за включване в информационната система на хидротехническите съоръжения в страната. България има около 7 000 общински язовири- като точния им брой все още се изяснява. Почти всички съоръжения са строени в периода между 50-те и 60-те години на миналия век, а днес въпреки ползите от тях, те са и голям проблем за общинските бюджети, в които обикновено липсват средства за поддръжката им. Ето защо все по-често е поставян въпросът за прехвърлянето им към държавата. В същото време, ако общините решат да оставят някои от язовирите си на собствена издръжка, те трябва да се грижат за безопасното им състояние, защото проверките ще са безкомпромисни, а глобите вече са скочили от 1 000 на 10 000 лева. Крайният срок за подаване на предложението за отдаването на общински язовири на държавата, е 7-ми октомври.
 
СнимкаНужно е да бъде засилено вниманието към водоемите и всички заинтересовани страни ефективно да си сътрудничат, особено сега, когато са налице условия на често променящ се климат с явни тенденции към чести и поройни валежи, и опасност от наводнения. Това  каза по време на срещата областният управител на Видин Албена Георгиева.

На фона на нестабилния климат от последните седмици се оказва, че някои от язовирите представляват опасност за населението сега, заради което са нужни спешни мерки за ремонта им. В същото време общините не са в състояние да поемат тези ремонти. В област Видин има четири язовира, които се нуждаят от спешни ремонтни дейности. Това са Дедин дол и Върбово в община Чупрене, Дражинска бара в община Ружинци и язовир Големаново в община Кула.

Как ще бъде решен проблемът и каква роля ще изиграе създаването на новата държавна структура, как ще се финансира дейността ѝ, какво смятат кметовете на видинските общини по въпроса и отговорите на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор- Петър Горновски, можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02