Готови ли са видинските общини да отдадат язовирите, за които не могат да се грижат?

Снимка: РАДИО ВИДИН

В началото на седмицата във Видин беше проведена среща на областния управител Албена Георгиева  и ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор с кметовете на общини от областта. Основната цел беше специалистите от Агенцията да разяснят правилата за прехвърлянето на язовирите, за които общините не могат да се грижат, на специална държавна структура към Министерство на икономиката. Всичко това стана възможно благодарение на приетите промени в Закона за водите.

Успоредно с това, срещата беше повод да се види и какво е състоянието на общинските язовири в областта, дали кметовете са подготвили техническите им характеристики и дали са изпратили заявление към Агенцията за издаване на персонален код за включване в информационната система на хидротехническите съоръжения в страната. България има около 7 000 общински язовири- като точния им брой все още се изяснява. Почти всички съоръжения са строени в периода между 50-те и 60-те години на миналия век, а днес въпреки ползите от тях, те са и голям проблем за общинските бюджети, в които обикновено липсват средства за поддръжката им. Ето защо все по-често е поставян въпросът за прехвърлянето им към държавата. В същото време, ако общините решат да оставят някои от язовирите си на собствена издръжка, те трябва да се грижат за безопасното им състояние, защото проверките ще са безкомпромисни, а глобите вече са скочили от 1 000 на 10 000 лева. Крайният срок за подаване на предложението за отдаването на общински язовири на държавата, е 7-ми октомври.
 
СнимкаНужно е да бъде засилено вниманието към водоемите и всички заинтересовани страни ефективно да си сътрудничат, особено сега, когато са налице условия на често променящ се климат с явни тенденции към чести и поройни валежи, и опасност от наводнения. Това  каза по време на срещата областният управител на Видин Албена Георгиева.

На фона на нестабилния климат от последните седмици се оказва, че някои от язовирите представляват опасност за населението сега, заради което са нужни спешни мерки за ремонта им. В същото време общините не са в състояние да поемат тези ремонти. В област Видин има четири язовира, които се нуждаят от спешни ремонтни дейности. Това са Дедин дол и Върбово в община Чупрене, Дражинска бара в община Ружинци и язовир Големаново в община Кула.

Как ще бъде решен проблемът и каква роля ще изиграе създаването на новата държавна структура, как ще се финансира дейността ѝ, какво смятат кметовете на видинските общини по въпроса и отговорите на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор- Петър Горновски, можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

За марихуаната- да или не

Преди дни стотици хора се събраха пред сградата на Народното събрание и поискаха декриминилизиране на употребата на марихуана. "За" или "против" легализирането на марихуаната и "как" и "защо" се употребява? Каква е разликата с медицинската марихуана? Това са въпросите в "Посоките на делника". Велислава Цанкова е психолог от Общинския съвет по..

публикувано на 25.04.19 в 14:22

Как средата определя мисленето на младите хора

Икономическата криза в началото на века предизвика сътресения във всички аспекти на живота и се отрази върху съдбата и житейските перспективи на много хора. Последиците от кризата рефлектираха болезнено върху младите хора, като ги изправиха пред нови предизвикателства и неволи. Увеличи се рискa от отпадане от училище, появи се дългосрочна..

публикувано на 24.04.19 в 11:41

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12