Готови ли са видинските общини да отдадат язовирите, за които не могат да се грижат?

Снимка: РАДИО ВИДИН

В началото на седмицата във Видин беше проведена среща на областния управител Албена Георгиева  и ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор с кметовете на общини от областта. Основната цел беше специалистите от Агенцията да разяснят правилата за прехвърлянето на язовирите, за които общините не могат да се грижат, на специална държавна структура към Министерство на икономиката. Всичко това стана възможно благодарение на приетите промени в Закона за водите.

Успоредно с това, срещата беше повод да се види и какво е състоянието на общинските язовири в областта, дали кметовете са подготвили техническите им характеристики и дали са изпратили заявление към Агенцията за издаване на персонален код за включване в информационната система на хидротехническите съоръжения в страната. България има около 7 000 общински язовири- като точния им брой все още се изяснява. Почти всички съоръжения са строени в периода между 50-те и 60-те години на миналия век, а днес въпреки ползите от тях, те са и голям проблем за общинските бюджети, в които обикновено липсват средства за поддръжката им. Ето защо все по-често е поставян въпросът за прехвърлянето им към държавата. В същото време, ако общините решат да оставят някои от язовирите си на собствена издръжка, те трябва да се грижат за безопасното им състояние, защото проверките ще са безкомпромисни, а глобите вече са скочили от 1 000 на 10 000 лева. Крайният срок за подаване на предложението за отдаването на общински язовири на държавата, е 7-ми октомври.
 
СнимкаНужно е да бъде засилено вниманието към водоемите и всички заинтересовани страни ефективно да си сътрудничат, особено сега, когато са налице условия на често променящ се климат с явни тенденции към чести и поройни валежи, и опасност от наводнения. Това  каза по време на срещата областният управител на Видин Албена Георгиева.

На фона на нестабилния климат от последните седмици се оказва, че някои от язовирите представляват опасност за населението сега, заради което са нужни спешни мерки за ремонта им. В същото време общините не са в състояние да поемат тези ремонти. В област Видин има четири язовира, които се нуждаят от спешни ремонтни дейности. Това са Дедин дол и Върбово в община Чупрене, Дражинска бара в община Ружинци и язовир Големаново в община Кула.

Как ще бъде решен проблемът и каква роля ще изиграе създаването на новата държавна структура, как ще се финансира дейността ѝ, какво смятат кметовете на видинските общини по въпроса и отговорите на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор- Петър Горновски, можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45

Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще..

публикувано на 10.01.19 в 11:55

Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии , в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните..

публикувано на 09.01.19 в 12:08