Готови ли са видинските общини да отдадат язовирите, за които не могат да се грижат?

Снимка: РАДИО ВИДИН

В началото на седмицата във Видин беше проведена среща на областния управител Албена Георгиева  и ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор с кметовете на общини от областта. Основната цел беше специалистите от Агенцията да разяснят правилата за прехвърлянето на язовирите, за които общините не могат да се грижат, на специална държавна структура към Министерство на икономиката. Всичко това стана възможно благодарение на приетите промени в Закона за водите.

Успоредно с това, срещата беше повод да се види и какво е състоянието на общинските язовири в областта, дали кметовете са подготвили техническите им характеристики и дали са изпратили заявление към Агенцията за издаване на персонален код за включване в информационната система на хидротехническите съоръжения в страната. България има около 7 000 общински язовири- като точния им брой все още се изяснява. Почти всички съоръжения са строени в периода между 50-те и 60-те години на миналия век, а днес въпреки ползите от тях, те са и голям проблем за общинските бюджети, в които обикновено липсват средства за поддръжката им. Ето защо все по-често е поставян въпросът за прехвърлянето им към държавата. В същото време, ако общините решат да оставят някои от язовирите си на собствена издръжка, те трябва да се грижат за безопасното им състояние, защото проверките ще са безкомпромисни, а глобите вече са скочили от 1 000 на 10 000 лева. Крайният срок за подаване на предложението за отдаването на общински язовири на държавата, е 7-ми октомври.
 
СнимкаНужно е да бъде засилено вниманието към водоемите и всички заинтересовани страни ефективно да си сътрудничат, особено сега, когато са налице условия на често променящ се климат с явни тенденции към чести и поройни валежи, и опасност от наводнения. Това  каза по време на срещата областният управител на Видин Албена Георгиева.

На фона на нестабилния климат от последните седмици се оказва, че някои от язовирите представляват опасност за населението сега, заради което са нужни спешни мерки за ремонта им. В същото време общините не са в състояние да поемат тези ремонти. В област Видин има четири язовира, които се нуждаят от спешни ремонтни дейности. Това са Дедин дол и Върбово в община Чупрене, Дражинска бара в община Ружинци и язовир Големаново в община Кула.

Как ще бъде решен проблемът и каква роля ще изиграе създаването на новата държавна структура, как ще се финансира дейността ѝ, какво смятат кметовете на видинските общини по въпроса и отговорите на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор- Петър Горновски, можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19