За символите на Габровница и живота в селото днес

Автор:
10
Снимка: Радио Видин

Днес разказваме за Габровница, монтанското село, чиито символ е някогашната авиобаза и военният самолет в центъра на селото, както и часовниковата кула, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. По сведения на стари хора първоначалното му местонахождение е било в местността "Сухи дол", където имало кладенец за вода и гъста габърова гора. Хората забелязали че вечер свинете се прибират кални, проследили ги и открили извора на сегашната чешма, наречена "Долна", която се намира днес на селския стадион. Хората взели решение и така се образувало новото село, само на три километра от старото си място на склон с южно изложение и много вода.
До Габровница минава ж.п. линията Видин - София. И днес някои от влаковете по направлението спират на гарата, като осигурява на хората удобството и на ж.п. траспорта. Символ на селото е някогашната авиобаза- военното летище, което днес e изоставено, разграбено и в руини. За развитието на селото в днешни дни говорим с кмета четвърти мандат - Борис Цветков.

Снимка"Проблемът е образованието на хората, защото ние имаме доста неквалифицирана работна ръка. Борбата е да им търсим работа и доста добре се справяме. Имахме среща с фирми, те идват и си извозват работниците от тук. И в пътното, и във военния завод, и в кабелния имаме хора. При нас преобладава малцинството, около 800 души са, но виждам и при тях една наченка на развитие. Имаме няколко момичета записаха в учителския институт във Враца, има развитие. Другият ни проблем е битовата престъпност, не може да се скрие. Не е постоянна, но я има. Обрал доматите на бабата, откраднал кокошка, за полицията е маловажно, но за бабата е всичко", разказа за проблемите им кметът.

Борбата с безработицата е цел номер едно за кмета на Габровница. Облагородяването на селото е приоритет номер две, разказва той. Ремонти на основното училище, на детската градина и предстоящ на читалището- с тези успехи се похвали кметът. И още- с обновения медицински център, където в чисти и спретнати стаи лекари специалисти и стоматолози полагат грижи и за здравно неосигурените пациенти.

Село Габровница здравната служба"В този мандат съм много доволен, 500 хиляди лева се вкараха в селото. 370 хиляди са за ремонт на училището. Оправихме здравната служба, през седмицата тук идват специалисти лекари, гинеколози, вътрешни болести, стоматолог, грижат се за здравето и на осигурени, и на неосигурени"

Докато е било функциониращо, на някогашното военно летище са били базирани самолети МиГ-21 и МиГ-23, както и учебно-тренировъчни изтребители. Те са отговаряли за въздушната отбрана на цяла Северозападна България. Много български военни пилоти са започнали кариерата си именно на летище "Габровница". Тогава е бил и разцветът на селото, спомня си кметът, който е прекарал 25 години от живота си именно на това летище. Сега базата тъне в руини.

Символ на Габровница днес е военният самолет в центъра на селото. Поставен е тук по идея на кмета Борис Цветков, който 25 години е работел именно тук, в местната авиобаза, или както той го нарича аеродром. Моделът е МиГ 21 бис.  

Село Габровница часовниковият механизъмЧасовниковата кула също е един от символите на Габровница, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. След дълъг престой заработил отново през 2003 година по заслуга на кмета, който се амбицирал и повикали майстор да отремонтира повредения механизъм. Радио Видин разгледа отблизо отброяването на секундите от времето на габровчани.

"Отмерва минутите и бие на половин и на цял час. Поставен е тук през 1980 година, после се повредил. Поправихме го отново и тиктакането започна 2003 година в края. Успяхме!", гордее се кметът.  

В основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в Габровница кипи трескав ремонт. Бързат да освежат класните стаи, в които наесен ще влязат 150 деца. Срещаме се с дежурния учител Витка Йосифова.

"20 души е целият персонал в училището. Имаме компютърен кабинет, електронни уроци се използват, работим с иновативни методики. Има много добра дисциплина сред децата. В очакване сме на новата учебна година, всичко ще е готово до тогава, ще посрещнем около 150 деца от първи до седми клас. Децата ни са от нашето село, Вирове и Безденица", обясни учителят. Заедно с преподавателя по физическо възпитание Красимир Денов довършват ремонтите по класните стаи.

На финала на разказа ни за Габровница стигаме и до мястото, където се ггрижат за най-малките- детската градина, филиал на монтанската ЦДГ 8, където също правят ремонт.

"Имаме 13 деца в момента. Иначе до края на август градината ще бъде затворена, педагогическият и помощен персонал ще излезе в отпуска. Ще бъде ремонтирана градината за наесен", разказа Камелия Крумова.  

Още за Габровница може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Сланотрън очаква регистрацията на минералния извор

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" ни води във видинското село Сланотрън . В него живеят около 550 души, а проблемите им са като на хората в повечето малки населени места на Северозапада - безработица, застаряващо население, обезлюдяване. Това разказаха пред Генади Вельов жители на Сланотрън: "За да живееш, трябва да работиш, иначе какво...Ама..

публикувано на 22.02.19 в 11:49

Вярваме ли в магии и врачки

Вярва ли българинът в магии и нетрадиционни лечения и защо ходи на врачки, гледачки, гадателки и екстрасенси? Това е въпросът, на който търсим отговор днес в "Посоките на делника". Насочихме се към тази тема, защото не намаляват случаите, когато на хората се предлага "разваляне на черна магия" срещу солидна сума пари. Данните от..

публикувано на 21.02.19 в 11:10

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37