За символите на Габровница и живота в селото днес

Автор:
Снимка: Радио Видин

Днес разказваме за Габровница, монтанското село, чиито символ е някогашната авиобаза и военният самолет в центъра на селото, както и часовниковата кула, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. По сведения на стари хора първоначалното му местонахождение е било в местността "Сухи дол", където имало кладенец за вода и гъста габърова гора. Хората забелязали че вечер свинете се прибират кални, проследили ги и открили извора на сегашната чешма, наречена "Долна", която се намира днес на селския стадион. Хората взели решение и така се образувало новото село, само на три километра от старото си място на склон с южно изложение и много вода.
До Габровница минава ж.п. линията Видин - София. И днес някои от влаковете по направлението спират на гарата, като осигурява на хората удобството и на ж.п. траспорта. Символ на селото е някогашната авиобаза- военното летище, което днес e изоставено, разграбено и в руини. За развитието на селото в днешни дни говорим с кмета четвърти мандат - Борис Цветков.

Снимка"Проблемът е образованието на хората, защото ние имаме доста неквалифицирана работна ръка. Борбата е да им търсим работа и доста добре се справяме. Имахме среща с фирми, те идват и си извозват работниците от тук. И в пътното, и във военния завод, и в кабелния имаме хора. При нас преобладава малцинството, около 800 души са, но виждам и при тях една наченка на развитие. Имаме няколко момичета записаха в учителския институт във Враца, има развитие. Другият ни проблем е битовата престъпност, не може да се скрие. Не е постоянна, но я има. Обрал доматите на бабата, откраднал кокошка, за полицията е маловажно, но за бабата е всичко", разказа за проблемите им кметът.

Борбата с безработицата е цел номер едно за кмета на Габровница. Облагородяването на селото е приоритет номер две, разказва той. Ремонти на основното училище, на детската градина и предстоящ на читалището- с тези успехи се похвали кметът. И още- с обновения медицински център, където в чисти и спретнати стаи лекари специалисти и стоматолози полагат грижи и за здравно неосигурените пациенти.

Село Габровница здравната служба"В този мандат съм много доволен, 500 хиляди лева се вкараха в селото. 370 хиляди са за ремонт на училището. Оправихме здравната служба, през седмицата тук идват специалисти лекари, гинеколози, вътрешни болести, стоматолог, грижат се за здравето и на осигурени, и на неосигурени"

Докато е било функциониращо, на някогашното военно летище са били базирани самолети МиГ-21 и МиГ-23, както и учебно-тренировъчни изтребители. Те са отговаряли за въздушната отбрана на цяла Северозападна България. Много български военни пилоти са започнали кариерата си именно на летище "Габровница". Тогава е бил и разцветът на селото, спомня си кметът, който е прекарал 25 години от живота си именно на това летище. Сега базата тъне в руини.

Символ на Габровница днес е военният самолет в центъра на селото. Поставен е тук по идея на кмета Борис Цветков, който 25 години е работел именно тук, в местната авиобаза, или както той го нарича аеродром. Моделът е МиГ 21 бис.  

Село Габровница часовниковият механизъмЧасовниковата кула също е един от символите на Габровница, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. След дълъг престой заработил отново през 2003 година по заслуга на кмета, който се амбицирал и повикали майстор да отремонтира повредения механизъм. Радио Видин разгледа отблизо отброяването на секундите от времето на габровчани.

"Отмерва минутите и бие на половин и на цял час. Поставен е тук през 1980 година, после се повредил. Поправихме го отново и тиктакането започна 2003 година в края. Успяхме!", гордее се кметът.  

В основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в Габровница кипи трескав ремонт. Бързат да освежат класните стаи, в които наесен ще влязат 150 деца. Срещаме се с дежурния учител Витка Йосифова.

"20 души е целият персонал в училището. Имаме компютърен кабинет, електронни уроци се използват, работим с иновативни методики. Има много добра дисциплина сред децата. В очакване сме на новата учебна година, всичко ще е готово до тогава, ще посрещнем около 150 деца от първи до седми клас. Децата ни са от нашето село, Вирове и Безденица", обясни учителят. Заедно с преподавателя по физическо възпитание Красимир Денов довършват ремонтите по класните стаи.

На финала на разказа ни за Габровница стигаме и до мястото, където се ггрижат за най-малките- детската градина, филиал на монтанската ЦДГ 8, където също правят ремонт.

"Имаме 13 деца в момента. Иначе до края на август градината ще бъде затворена, педагогическият и помощен персонал ще излезе в отпуска. Ще бъде ремонтирана градината за наесен", разказа Камелия Крумова.  

Още за Габровница може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11