За символите на Габровница и живота в селото днес

Автор:
Снимка: Радио Видин

Днес разказваме за Габровница, монтанското село, чиито символ е някогашната авиобаза и военният самолет в центъра на селото, както и часовниковата кула, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. По сведения на стари хора първоначалното му местонахождение е било в местността "Сухи дол", където имало кладенец за вода и гъста габърова гора. Хората забелязали че вечер свинете се прибират кални, проследили ги и открили извора на сегашната чешма, наречена "Долна", която се намира днес на селския стадион. Хората взели решение и така се образувало новото село, само на три километра от старото си място на склон с южно изложение и много вода.
До Габровница минава ж.п. линията Видин - София. И днес някои от влаковете по направлението спират на гарата, като осигурява на хората удобството и на ж.п. траспорта. Символ на селото е някогашната авиобаза- военното летище, което днес e изоставено, разграбено и в руини. За развитието на селото в днешни дни говорим с кмета четвърти мандат - Борис Цветков.

Снимка"Проблемът е образованието на хората, защото ние имаме доста неквалифицирана работна ръка. Борбата е да им търсим работа и доста добре се справяме. Имахме среща с фирми, те идват и си извозват работниците от тук. И в пътното, и във военния завод, и в кабелния имаме хора. При нас преобладава малцинството, около 800 души са, но виждам и при тях една наченка на развитие. Имаме няколко момичета записаха в учителския институт във Враца, има развитие. Другият ни проблем е битовата престъпност, не може да се скрие. Не е постоянна, но я има. Обрал доматите на бабата, откраднал кокошка, за полицията е маловажно, но за бабата е всичко", разказа за проблемите им кметът.

Борбата с безработицата е цел номер едно за кмета на Габровница. Облагородяването на селото е приоритет номер две, разказва той. Ремонти на основното училище, на детската градина и предстоящ на читалището- с тези успехи се похвали кметът. И още- с обновения медицински център, където в чисти и спретнати стаи лекари специалисти и стоматолози полагат грижи и за здравно неосигурените пациенти.

Село Габровница здравната служба"В този мандат съм много доволен, 500 хиляди лева се вкараха в селото. 370 хиляди са за ремонт на училището. Оправихме здравната служба, през седмицата тук идват специалисти лекари, гинеколози, вътрешни болести, стоматолог, грижат се за здравето и на осигурени, и на неосигурени"

Докато е било функциониращо, на някогашното военно летище са били базирани самолети МиГ-21 и МиГ-23, както и учебно-тренировъчни изтребители. Те са отговаряли за въздушната отбрана на цяла Северозападна България. Много български военни пилоти са започнали кариерата си именно на летище "Габровница". Тогава е бил и разцветът на селото, спомня си кметът, който е прекарал 25 години от живота си именно на това летище. Сега базата тъне в руини.

Символ на Габровница днес е военният самолет в центъра на селото. Поставен е тук по идея на кмета Борис Цветков, който 25 години е работел именно тук, в местната авиобаза, или както той го нарича аеродром. Моделът е МиГ 21 бис.  

Село Габровница часовниковият механизъмЧасовниковата кула също е един от символите на Габровница, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. След дълъг престой заработил отново през 2003 година по заслуга на кмета, който се амбицирал и повикали майстор да отремонтира повредения механизъм. Радио Видин разгледа отблизо отброяването на секундите от времето на габровчани.

"Отмерва минутите и бие на половин и на цял час. Поставен е тук през 1980 година, после се повредил. Поправихме го отново и тиктакането започна 2003 година в края. Успяхме!", гордее се кметът.  

В основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в Габровница кипи трескав ремонт. Бързат да освежат класните стаи, в които наесен ще влязат 150 деца. Срещаме се с дежурния учител Витка Йосифова.

"20 души е целият персонал в училището. Имаме компютърен кабинет, електронни уроци се използват, работим с иновативни методики. Има много добра дисциплина сред децата. В очакване сме на новата учебна година, всичко ще е готово до тогава, ще посрещнем около 150 деца от първи до седми клас. Децата ни са от нашето село, Вирове и Безденица", обясни учителят. Заедно с преподавателя по физическо възпитание Красимир Денов довършват ремонтите по класните стаи.

На финала на разказа ни за Габровница стигаме и до мястото, където се ггрижат за най-малките- детската градина, филиал на монтанската ЦДГ 8, където също правят ремонт.

"Имаме 13 деца в момента. Иначе до края на август градината ще бъде затворена, педагогическият и помощен персонал ще излезе в отпуска. Ще бъде ремонтирана градината за наесен", разказа Камелия Крумова.  

Още за Габровница може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима..

публикувано на 09.11.18 в 16:55

Пациенти от Видин продължават да ходят на хемодиализа в Монтана

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум". От Здравното министерство..

публикувано на 08.11.18 в 12:11

Кое налага поредната смяна на касовите апарати

Предстои да посрещнем 2019 година с промени, касаещи обслужването на търговските обекти. От Националната агенция за приходите (НАП) изискват подмяна на касовите апарати и фискалните устройства, а бизнесът определи масовата подмяна като пореден удар върху легалната икономика. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март..

публикувано на 07.11.18 в 11:41