Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

Снимка: БГНЕС


"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника". Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков, депутат в Седмото Велико народно събрание.

"Велико народно събрание без жълти павета“. Това е един амбициозен проект, нарича се "Будни за България". Основите на тази кауза е чрез едноименната фейсбук група.

"Инициативата е за 6 септември 2018 година в Пловдив. Това не е протест, целта на това събитие е обединението ни като народ. На дневен ред е свикване на Велико Народно Събрание, което да лустрира трите власти, да промени партийната система в България и да има съд за прехода. Всеки българин и всяка формална или неформална група са поканени в Пловдив, за да представят за гласуване предложение за промяна в системата на управление. Не сме против правителството! Ние сме против самата система, защото се нагледахме на партии, на смяна на партии, партийният модел е изчерпан отдавна и няма кой какво да предложи. Инициативата се казва "Велико народно събрание без жълти павета“. Защо без жълти павета?! Защото на жълтите павета изобщо нищо не се решава за самия народ. Всяко едно решение е срещу народа. България отвън се вижда като едно прекрасно райско място, което се управлява от шайка некадърници, които грабят и крадат народа и обслужват чужди интереси, които разпродават България на концесионери, които дори не си плащат и таксите, доколкото знам. Това е много грозна гледка отвън. В България има много хора, които казват за тези в чужбина: "Вие избягахте, там ви е добре!" Не ни е добре там! Единственото, което  мога да кажа, че е добре, е че там човек има възможност да бъде себе си, има възможност за реализация, която в България липсва.", заяви Даниела Николова, която от 10 години живее във Великобритания.

Огнян Пищиков, депутат в Седмото Велико народно събрание коментира, че уважава мнението на всички хора, които се опитват да бъдат полезни на България:


"Опитвам се и да открия някакъв рационален елемент в това, което госпожата, представителка на тази група хора иска да ни внуши. За съжаление схванах, че основната цел е да се свика Велико народно събрание, но доколкото разбрах от госпожата, Великото народно събрание нито е Велико, нито е народно, нито е събрание. У нас, в България, великите народни събрания имат точно определени цели- обикновено това е било смяна на системата. Три пъти е извършена такава смяна на системата, останалото е било да се променя Търновската конституция или да се обявява Фердинанд ту за княз, ту за цар. Всеки път, когато е сменяна системата, историците твърдят, че е станала грешка. И каква е целта на сегашното Народно събрание, което ще се свика?! Целта е да се премахнат партиите, разбрах. Ами Великото народно събрание нали ще бъде направено от хора, които партиите ще излъчат и те ще бъдат техни представители, защото в момента има такава действаща система! Аз лично не искам да участвам в политическия живот на България, младите хора ако искат, да си направят своята революция. На всеки 25 години във всяка държава стават революции. Не разбира се с кръв. Сменят се поколенията. Това поколение тук чака наготово или чака да избяга в чужбина, за да си решава проблемите."

Още от дискусията по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13