Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 август 2018 година

Снимка: Община Враца

Община Враца осигури безплатна минерална вода на гражданите, заради високите летни температури. Пунктът бе разкрит в района на Централната поща в града. Освен това и основните улици се оросяват с вода, заради високите температури. Продцедурата, която извършва общинското предприятие "БКС“, ще намали запрашеността на въздуха в града и ще се извършва превантивно при сухо и горещо време.

Десислава Марковска е назначена за втори заместник кмет, който ще отговаря за ресора "Инвестиционна политика, проекти и обществени поръчки“ в Борован. В продължение на 6 години Марковска, която е родена в село Добролево, е работила като експерт „Обществени поръчки“ в общината.

„Забранени са престоят и паркирането“ на ул. "Река Лева“ във Враца. Забранителният знак обхваща участъка от Червения площад до кръстовището с ул. „Вратица“ в посока село Згориград. В момента, по ул. "Река Лева“ движението е двупосочно и паркиралите автомобили пречат на преминаващите пътни превозни средства. Временната организация на движението е във връзка със стартиралите строително-ремонтни дейности на част от ул. "Вратица". 


Врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ се включи за 22-а поредна година в световната седмица на кърменето. Кампанията е ежегодна и се реализира с различни прояви от 1 до 8 август. Във Враца тя беше отбелязана днес с показването на филм за смисъла от кърменето.

Община Козлодуй подписа споразумение за намаляване на финансовата корекция по водния цикъл, информираха от общинската пресслужба
. На 31 юли бе подписано тристранно споразумение между Община Козлодуй, Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите. С него се намалява дължимата сума за безлихвен заем по Проекта за воден цикъл. С това Споразумение на Община Козлодуй са спестени 3.4 млн. лева. Към момента ще бъдат платени около  924 000 лева. Кметът на Козлодуй Маринела Николова заяви, че не иска да коментира как и защо е наложена финансова корекция на предишното управление на общината, но благодари на екипа си за постигнатото споразумение. До края на август Община Козлодуй трябва да преведе сумата към МОСВ. „Сумата е налична в извънбюджетната сметка на Общината и ще се разплатим в срок. С това се надявам да се изчистят отношенията с държавата по приключилия преди години Проект за воден цикъл”, каза Галина Христова - директор Дирекция „Финансово-счетоводни дейности”.

Община Бойчиновци обяви процедура за набиране на кандидатури за финансиране от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи. Обща стойност на финансовата подкрепа за една инициатива е 2 500 лв, а общата стойност на фонда за 2018 г. е 10 000 лв. Крайният срок за подаване на предложенията е 20 август 2018 г.

До края на месец октомври в дирекциите "Социално подпомагане" се подават заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление
. Със заповед на министъра на труда и социалната политика е определен и месечният размер на помощта за отоплителния сезон 2018/2019 г.- 74,83 лв, или за петте месеца на зимата помощта е в размер общо на 374,15 лв. На някои от подадените заявления за отпускане на целева помощ за отопление има издадени откази като причините най-често са продажба на недвижими имоти, надвишаването на диференцирания минимален доход или недекларирани доходи, заяви директорът на РД "Социално подпомагане" във Видин Венцислав Боянов.

За първите седем месеца на годината са осиновени 24 деца от област Монтана, съобщиха от Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в града. 16 от тях са дадени на семейства в чужбина, а останалите 8 са намерили новите си родители в България. За осиновяване чакат още 5 деца от региона, чиито документи сега са в правосъдното министерство. Към момента в област Монтана работят 136 приемни семейства, които се грижат за общо 154 деца.

Ремонтът на детските заведения във Враца върви в срок. Очаква се в средата на септември почти навсякъде детските градини и яслите да са завършили предвидените дейности.

Доброволци от Видин, които помагаха с посрещане и настаняване на гости по време на Втория Фестивал "Летни вечери на операта и балета Баба Вида" получиха благодарствени адреси. Учениците от училищата "Св.св.Кирил и Методий и "Цар Симеон Велики" благодариха за гласуваното им доверие на среща с кмета Огнян Ценков.

С книга в ръка в парка в Дунавци


Международен майсторски клас за диригенти и солисти се провежда във Видин. Курсът, който се провежда в Симфониета-Видин, започна вчера и ще продължи две седмици. Тази вечер в 19 часа ще се състои концерт на участниците в майсторския клас, а един от солистите е цигулкарката Силвия Арамшън от САЩ.

Операцията на TISPOL за контрол на разрешената максимална скорост за движение продължава до 12 август. Обект на проверките ще бъде и наличието на задължителна застраховка "Гражданска отговорност", напомнят от полицията. Акцията се реализира на територията на всички държави- членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция- TISPOL. През 2017 г. по пътищата в област Видин униформените служители са установили общо 6188 случая на превишаване на максимално допустимата скорост на движение. В региона, през миналата година са станали 168 катастрофи с пет жертви и 30 ранени по вина на водачи, шофирали със скорости, надвишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия.

Общо 742 нарушения са установени от Пътна полиция Враца, за извършена контролна дейност за периода 30 юли- 05 август 2018 година. Съставените актове по Закона за движение по пътищата са 140, а издадените фишове- 528. Установено е, че 11 водачи на МПС са шофирали след употреба на алкохол. Регистрираните неправоспособни водачи за периода са трима. Регистрирани са и 10 ПТП с един загинал и 16 ранени. Регистрирани са и 4 нарушения на пешеходци.

Тридневен празник на Балкана ще има в Чипровци. От петък до неделя са предвидени концерти и спортни изяви.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г. , който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април , съобщават от културната институция. Началото на Маратона ще даде детската писателка Петя Александрова , която ще бъде специален гост в..

публикувано на 29.03.24 в 14:26

Финалният етап на националния конкурс "Малкият принц" ще се състои в Селановци

Вторият, заключителен етап на Националния конкурс за малките философи "Малкият принц" ще се проведе на 30 март, събота, в Селановци . Врачанското село организира проявата за 11 поредна година. Участниците във втория етап на съревнованието са ученици от цялата страна, които се включиха в първата част на конкурса и писаха на тема "Пустинята е хубава,..

публикувано на 29.03.24 в 14:00
Снимката е илюстративна.

Близо 130 000 къса нелегални цигари откриха на Дунав мост 2

Почти 130 000 къса цигари , скрити между хранителни стоки, откриха митническите служители  при проверка на товарен автомобила в района на Дунав мост при Видин . Митническите инспектори са извършили проверка на товарна композиция, управлявана от български гражданин. По документи в камиона са били превозвани хранителни стоки за Германия, Нидерландия..

публикувано на 29.03.24 в 10:32

Психично болен мъж нанесе побой на майка си във Видин

На 28 март на тел.112 постъпил сигнал за нанесен побой на жена от 38-годишния ѝ син в апартамента им в областния град, съобщават от полицията във Видин . Полицейски екип незабавно посетил адреса. Мъжът бил задържан и отведен в районното управление, след което незабавно е настанен в психиатричното отделение на МБАЛ-Видин. Пострадалата жена – с..

публикувано на 29.03.24 в 10:03
Николай Евгениев, ученик в 11 клас на ППМГ

Ученик от Видин се класира за националния кръг на олимпиадата по математика

Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класира за националния кръг на олимпиадата по математика. Той е единственият представител на Северозападна България, достигнал до националния етап, а в групата на единайсетокласниците от 20 допуснати математици е с шести резултат. Николай Евгениев е възпитаник на..

публикувано на 29.03.24 в 10:03

Със собствен бюджет ще разполага Клубът на инвалида в Белоградчик

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Белоградчик проведе своето годишно отчетно-изборно събрание. Румяна Асенова от организацията запозна всички присъстващи с дневния ред, който включваше изпълнение на бюджета и отчет за дейността на Клуба на инвалида през отминалата 2023 година, определяне на бюджета за 2024 година и..

публикувано на 29.03.24 в 09:55

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Производители от страната ще вземат участие във Фермерския пазар във Враца , съобщиха организаторите от общинската управа. На 30 март (събота) ще се проведе поредното издание на Фермерския пазар в града под Околчица. Към момента участие са потвърдили близо 30 търговци от страната. В изложението ще има богато разнообразие от:  млечни..

публикувано на 29.03.24 в 09:40