Листоминиращ молец унищожава кестените във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

Кестените от двете страни на улица "Академик Стефан Младенов", до видинския парк "Владикина бахча", са нападнати от вредител. Листата по дърветата съхнат и окапват.

"Това е патологичен момент, т.е. болестно състояние. За тези проблеми, които наблюдаваме, защото не е нормално да видим засъхнали листа и цели дървета, изглеждащи така неприятно, кафяво обагрени, причинителят е Cameraria Ohridella- листоминиращ молец", каза агрономът Иван Попов.

Вредителят за първи път е открит около Охридското езеро през 1985 година. Към днешна дата вече се е разпространил в цяла Европа. Възрастното насекомо снася яйца, от тях се излюпват ларвите, които нанасят щетата- те прояждат вътрешността на листата и затова придобиват кафяв цвят, съответно намалява фотосинтезата и страда цялото растение.

"Този причинител на вредата се появява рано напролет, около средата на април месец и най- големите щети се проявяват към средата на юли. Сега малко забави тази година поради много дъждове."


Молецът не унищожава напълно дърветата, рядко се стига до тотално изсъхване, но те отслабват като растеж и съответно това се отразява на декоративния ефект. Естествени неприятели на този вредител са някои оси и синигерът. През есента трябва да се събират окапалите листа и да се изгарят.

"Ние, използвайки химични препарати, извеждаме от равновесието, което ние тотално сме го изнесли встрани, равновесието на екосистемите. Така че, по- добре е да се постъпва по по-безобидни пътища, начини на противопоставяне. Най- малко събиране на листата и унищожаване. Всяка химическа операция няма как да не дава отражение и на нас", допълни Иван Попов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

Черно-бели фотоси представят бита на хората от Северозападна България

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов , бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича „ КОНТРАСТИ “ и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден..

публикувано на 20.05.19 в 13:56