Листоминиращ молец унищожава кестените във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

Кестените от двете страни на улица "Академик Стефан Младенов", до видинския парк "Владикина бахча", са нападнати от вредител. Листата по дърветата съхнат и окапват.

"Това е патологичен момент, т.е. болестно състояние. За тези проблеми, които наблюдаваме, защото не е нормално да видим засъхнали листа и цели дървета, изглеждащи така неприятно, кафяво обагрени, причинителят е Cameraria Ohridella- листоминиращ молец", каза агрономът Иван Попов.

Вредителят за първи път е открит около Охридското езеро през 1985 година. Към днешна дата вече се е разпространил в цяла Европа. Възрастното насекомо снася яйца, от тях се излюпват ларвите, които нанасят щетата- те прояждат вътрешността на листата и затова придобиват кафяв цвят, съответно намалява фотосинтезата и страда цялото растение.

"Този причинител на вредата се появява рано напролет, около средата на април месец и най- големите щети се проявяват към средата на юли. Сега малко забави тази година поради много дъждове."


Молецът не унищожава напълно дърветата, рядко се стига до тотално изсъхване, но те отслабват като растеж и съответно това се отразява на декоративния ефект. Естествени неприятели на този вредител са някои оси и синигерът. През есента трябва да се събират окапалите листа и да се изгарят.

"Ние, използвайки химични препарати, извеждаме от равновесието, което ние тотално сме го изнесли встрани, равновесието на екосистемите. Така че, по- добре е да се постъпва по по-безобидни пътища, начини на противопоставяне. Най- малко събиране на листата и унищожаване. Всяка химическа операция няма как да не дава отражение и на нас", допълни Иван Попов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00