Листоминиращ молец унищожава кестените във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Кестените от двете страни на улица "Академик Стефан Младенов", до видинския парк "Владикина бахча", са нападнати от вредител. Листата по дърветата съхнат и окапват.

"Това е патологичен момент, т.е. болестно състояние. За тези проблеми, които наблюдаваме, защото не е нормално да видим засъхнали листа и цели дървета, изглеждащи така неприятно, кафяво обагрени, причинителят е Cameraria Ohridella- листоминиращ молец", каза агрономът Иван Попов.

Вредителят за първи път е открит около Охридското езеро през 1985 година. Към днешна дата вече се е разпространил в цяла Европа. Възрастното насекомо снася яйца, от тях се излюпват ларвите, които нанасят щетата- те прояждат вътрешността на листата и затова придобиват кафяв цвят, съответно намалява фотосинтезата и страда цялото растение.

"Този причинител на вредата се появява рано напролет, около средата на април месец и най- големите щети се проявяват към средата на юли. Сега малко забави тази година поради много дъждове."


Молецът не унищожава напълно дърветата, рядко се стига до тотално изсъхване, но те отслабват като растеж и съответно това се отразява на декоративния ефект. Естествени неприятели на този вредител са някои оси и синигерът. През есента трябва да се събират окапалите листа и да се изгарят.

"Ние, използвайки химични препарати, извеждаме от равновесието, което ние тотално сме го изнесли встрани, равновесието на екосистемите. Така че, по- добре е да се постъпва по по-безобидни пътища, начини на противопоставяне. Най- малко събиране на листата и унищожаване. Всяка химическа операция няма как да не дава отражение и на нас", допълни Иван Попов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева . Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука,..

публикувано на 15.08.18 в 19:25

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма "Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59