Листоминиращ молец унищожава кестените във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Кестените от двете страни на улица "Академик Стефан Младенов", до видинския парк "Владикина бахча", са нападнати от вредител. Листата по дърветата съхнат и окапват.

"Това е патологичен момент, т.е. болестно състояние. За тези проблеми, които наблюдаваме, защото не е нормално да видим засъхнали листа и цели дървета, изглеждащи така неприятно, кафяво обагрени, причинителят е Cameraria Ohridella- листоминиращ молец", каза агрономът Иван Попов.

Вредителят за първи път е открит около Охридското езеро през 1985 година. Към днешна дата вече се е разпространил в цяла Европа. Възрастното насекомо снася яйца, от тях се излюпват ларвите, които нанасят щетата- те прояждат вътрешността на листата и затова придобиват кафяв цвят, съответно намалява фотосинтезата и страда цялото растение.

"Този причинител на вредата се появява рано напролет, около средата на април месец и най- големите щети се проявяват към средата на юли. Сега малко забави тази година поради много дъждове."


Молецът не унищожава напълно дърветата, рядко се стига до тотално изсъхване, но те отслабват като растеж и съответно това се отразява на декоративния ефект. Естествени неприятели на този вредител са някои оси и синигерът. През есента трябва да се събират окапалите листа и да се изгарят.

"Ние, използвайки химични препарати, извеждаме от равновесието, което ние тотално сме го изнесли встрани, равновесието на екосистемите. Така че, по- добре е да се постъпва по по-безобидни пътища, начини на противопоставяне. Най- малко събиране на листата и унищожаване. Всяка химическа операция няма как да не дава отражение и на нас", допълни Иван Попов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още
Д-р Димитър Цветков, специалист по репродуктивно здраве

Д-р Димитър Цветков: Над 150 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат на 2 ноември, петък, в град Козлодуй. Те са част от кампанията на столичната болница за женско здраве " Надежда" , която стартира миналата година от Видин. Прегледите и консултациите отново ще се водят от специалиста по репродуктивна медицина д-р Димитър Цветков . В..

обновено на 23.10.18 в 14:17

Брегово се включва в Националната седмица на четенето

С поредица от прояви в Националната седмица на четенето участва и бреговското Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий". Програмата започна с гостуване на журналист от Радио ВИДИН. Поканиха ме, за да разкажа на учениците за своята професия. От практическата част запознах присъстващите с това как се прави репортаж и анкета. Днес ви срещам с..

публикувано на 23.10.18 в 10:01

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа

От днес, 22 октомври, започва Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Тя се провежда всяка година през октомври. Организирана от информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на..

публикувано на 22.10.18 в 17:00

От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни"

Изложба на тема "16 фотоесета- другото лице на воините ни" ще бъде открита от 17 часа днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Подготвена е от кореспондента на БТА Ирена Данаилова и колегата ѝ от Варна Георги Генчев. Включена е в програмата за празника на града Димитровден. Изложбата е посветена на участвалите в Първата световна..

публикувано на 22.10.18 в 14:15

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между" . Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често..

публикувано на 22.10.18 в 11:50

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11