Видин посреща участниците в ТИД 2018

Снимка: Община Видин
Общините Ново село и Видин са готови да посрещнат участниците в 63-а водна регата ТИД. Първата спирка в българския участък е на брега на Ново село- на 11 август, тази събота, а в неделя са във Видин.


Международната регата по река Дунав започна на 23 юни от Инголщад, Германия. Видинските участници ще се включат от българския участък на реката:

"Тази година за първи път нямаме участие в някои от останалите страни преди българския участък. Имаме хора, които са пускали целия участък през други години. По принцип се пускаме по отделни етапи, защото нямаме такава отпуска- два месеца и нещо", каза Чавдар Гергов от клуба по воден туризъм към видинското туристическо дружество "Бонония" и дългогодишен участник в регатата.

СнимкаВ Ново село групата ще бъде посрещната от представител на федерацията по воден туризъм. На 12 и 13 август участниците в ТИД ще бъдат във Видин. Лагерът е до крепостта "Баба Вида". Организирана е и туристическа обиколка на забележителностите.

"От няколко години традиционно се приготвя рибена чорба от Лайънс клуба и смятаме това да стане традиция. Около стотина лодки ще има."

Повечето българи се вклюючват в участъка от Русе до Силистра. Най- дългият етап е от Свищов до Русе- 55 километра, които се изминават за един ден.

"Правим си една великолепна почивка по средата в село Стълпище с домашен обяд. Красиво е навсякъде, където има острови. Най-интересно е на опашката на остров Белене. На средата на Дунав се забиват чадърите, връзват се лодките и се прави плаж."

Засега 12 човека от видинското дружество ще участват във водния преход, всеки според възможностите си и свободното време. Две от лодките със сигурност ще се спуснат до Силистра.

"Безветрие и приятно плаване", пожела на участниците Чавдар Гергов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Измеренията на щастието

Само 4 % от българите са щастливи! Докато 31 % определят себе си като нещастни, останалата част не може да определи от коя категория са. Най-нещастни са възрастните и хората със завършено основно образование. Това показват резултатите от проучване за щастието на българина. Въпреки че България в икономическо отношение не може да се мери с най-богатите..

публикувано на 22.02.19 в 17:04

Над 13 000 души подпомогна БЧК-Видин през 2018 година

Годишното отчетно общо събрание на Областния съвет на Българския Червен кръст се проведе във Видин. Делегатите обсъдиха точките по дневния ред, сред които отчет за изминалата година, отчет за бюджета за 2018 година, както и проектобюджет за 2019 г.  Над 13 хиляди нуждаещи се са подпомогнати от БЧК-Видин през 2018 година, съобщи Цветелина..

публикувано на 22.02.19 в 16:15

Започна петиция срещу скитащите кучета в Лом

Петиция "Лом - град за хора или скитащи кучета?" е изготвена от Кирил Коцев и предложена за подкрепа от жители на град Лом . Тя е в резултат от разговори с граждани и поставянето на този въпрос на дневен ред. "Проблемът със скитащите кучета и безконтролното отглеждане на кучета, безотговорното отношение към тези животни става страшно голям,..

публикувано на 21.02.19 в 16:31

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка представители на регионални библиотеки преминаха обучение в Холандия, където неформалното образование заема..

публикувано на 20.02.19 в 10:07

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42