Видин посреща участниците в ТИД 2018

Снимка: Община Видин
Общините Ново село и Видин са готови да посрещнат участниците в 63-а водна регата ТИД. Първата спирка в българския участък е на брега на Ново село- на 11 август, тази събота, а в неделя са във Видин.


Международната регата по река Дунав започна на 23 юни от Инголщад, Германия. Видинските участници ще се включат от българския участък на реката:

"Тази година за първи път нямаме участие в някои от останалите страни преди българския участък. Имаме хора, които са пускали целия участък през други години. По принцип се пускаме по отделни етапи, защото нямаме такава отпуска- два месеца и нещо", каза Чавдар Гергов от клуба по воден туризъм към видинското туристическо дружество "Бонония" и дългогодишен участник в регатата.

СнимкаВ Ново село групата ще бъде посрещната от представител на федерацията по воден туризъм. На 12 и 13 август участниците в ТИД ще бъдат във Видин. Лагерът е до крепостта "Баба Вида". Организирана е и туристическа обиколка на забележителностите.

"От няколко години традиционно се приготвя рибена чорба от Лайънс клуба и смятаме това да стане традиция. Около стотина лодки ще има."

Повечето българи се вклюючват в участъка от Русе до Силистра. Най- дългият етап е от Свищов до Русе- 55 километра, които се изминават за един ден.

"Правим си една великолепна почивка по средата в село Стълпище с домашен обяд. Красиво е навсякъде, където има острови. Най-интересно е на опашката на остров Белене. На средата на Дунав се забиват чадърите, връзват се лодките и се прави плаж."

Засега 12 човека от видинското дружество ще участват във водния преход, всеки според възможностите си и свободното време. Две от лодките със сигурност ще се спуснат до Силистра.

"Безветрие и приятно плаване", пожела на участниците Чавдар Гергов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Натали Ангелова с нова песен и послание към публиката

Младата изпълнителка от Монтана Натали Ангелова записа втората си самостоятелна песен. Възпитаничката на вокалния педагог Миглена Георгиева от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" и на доц. Алис Боварян в Национална музикална академия "Панчо Владигеров" е заснела и видеоклип към песента "Не се съмнявай" . "Вярвай и не се съмнявай" е..

публикувано на 14.11.18 в 17:37

Как да избегнем нападение от бездомни кучета

През зимния сезон бездомните кучета се събират на глутници и често стават агресивни към минувачите. Според хора, които се занимават с обучение на четириногите, когато са в глутница животните са по-опасни, защото се водят по водача и го следват. Ако той е агресивен и те нападат. Повече за поведението на бездомните кучета ни разказва ветеринарят от Видин..

публикувано на 14.11.18 в 16:17

Общински съвет- Видин: присъстващи и отсъстващи

Общинският съвет (ОбС)  е колективен орган на местното самоуправление. Той се състои от общински съветници. Те са избрани от жителите на общината по законово определени условия и ред.  Сред основните дейности на един Общински съвет са определянето на политиката за изграждане и развитие на общината, приемането на годишния..

обновено на 14.11.18 в 15:54

Млади певци от Монтана обраха наградите на конкурс в САЩ

Млади певци от Монтана заеха призови места на конкурса "Pearl of New York“ в САЩ. Възпитаниците от класа по пеене при Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" към Народно читалище "Разум 1883" се завърнаха с Гран при, две първи, една втора и една трета награда. Отличията са за тяхното представяне в категориите "Поп пеене" и "Фолклор", обясни..

публикувано на 13.11.18 в 18:26

От пациентска организация се срещнаха с хора на хемодиализа във Видин

От Федерация "Български пациентски форум " се срещнаха с пациенти на диализа във Видин заради сигнал, че животоподдържащата за тях терапия в местната болница се извършва некачествено. Техниката, с която се работи е морално остаряла, не се провежда качествено диализа, а персоналът не предоставя адекватни грижи, обявиха пациенти...

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Инициативният комитет от Дунавци поиска защитна зона от свинеферма

В град Дунавци се проведе поредната среща на инициативния комитет, който се обяви против възстановяването на дейността на свинефермата в града. Поводът е решение от миналото събрание за ангажиране на депутатите от региона за законодателна промяна с цел връщането на защитната зона между обекти, излъчващи вредни емисии и жилищната среда...

обновено на 13.11.18 в 17:12