Ловците в Чупрене се готвят за Северозападния ловен събор

Снимка: Радио ВИДИН

Ловното сдружение в Чупрене започна подготовка за поредния ловен събор. Той ще се проведе за пета поредна година. В рамките на два дни- 8 и 9 септември- организаторите са планирали интересна програма.

"През първия ден ще  се осъществи откриване на събора, което се прави на площада в село Чупрене. Предстои киноложка изложба. След това започват атракциите- теглене на въже, стрелба с въздушна пушка. Ще бъде наредена трофейна изложба. Сръбски готвачи ще приготвят ястия от дивечово месо. Ще има разположени сергии с артикули на ловна тематика. Вечерта продължава с музикално- забавна програма. Всяка година традиционно организираме и томбола с много атрактивни награди. Наградите за момента ще ги оставим в тайна, за да е по-интригуващо ще ги обявим по-нататък", съобщи Владислав Антонов- ръководител на Ловно рибарско сдружение "Миджур"- Чупрене.

За втория ден са планирани две състезания- изпитания за кучета гончета в гатер и "Свети Хуберт"- за кучета, работещи на стойка. Хората могат да дойдат с каравани, има определено и място за разпъване на палатки.

В събота, 11 август, се открива ловният сезон на мигриращ дивеч. Интригуващ лов, когато е с кучета- птичари.

"Тези кучета работят със стойка. Когато забележат дивеча правят специфична за породата стойка, така ловецът забелязва, че има птица, с команди на кучето то вдига дивеча и ако ловецът е добре подготвен, няма как да няма резултат", обясни Владислав Антонов.

Всяка дружинка планира как да открие лова:

"Много от нашите дружинки си построиха навеси, закупиха си къщи, където строго индивидуално правят тези сбирки. Най- често денят започва рано сутрин, докато все още е хладно, най- много до 10-11 часа и след това се ориентират към откриването на сезона."

Преди началото на лова ловците са минали инструктаж, заради африканската чума по дивите свине и инструктаж за безопасност по време на ловуване. Такъв инструктаж се прави и преди всеки лов.

Сдружението има 14 ловни дружини, разделени в 19 ловни групи, има и две риболовни дружини. Около 600 са ловците и 130 са рибарите.

"Пожелавам на всички любители на ловния спорт наслука и на първо място най- важното е да се приберем всички при семействата си живи и здрави, без абсолютно никакви наранявания", каза още Владислав Антонов.  

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два центъра..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59

Какви са правата ни при пътуване със самолет?

Преди да решим да използваме услугите на авиопревозвачите, трябва да бъдем наясно с правата си. Какви са те обаче? Какво се случва, ако срещнем проблем - например с изгубен или повреден багаж? Какво трябва да знаем, ако откажат да ни качат на борда на самолет? Как трябва да реагираме и какво трябва да знаем, ако ни закъснее полета или бъде отменен?..

публикувано на 13.08.18 в 15:44