Ловците в Чупрене се готвят за Северозападния ловен събор

Снимка: Радио ВИДИН

Ловното сдружение в Чупрене започна подготовка за поредния ловен събор. Той ще се проведе за пета поредна година. В рамките на два дни- 8 и 9 септември- организаторите са планирали интересна програма.

"През първия ден ще  се осъществи откриване на събора, което се прави на площада в село Чупрене. Предстои киноложка изложба. След това започват атракциите- теглене на въже, стрелба с въздушна пушка. Ще бъде наредена трофейна изложба. Сръбски готвачи ще приготвят ястия от дивечово месо. Ще има разположени сергии с артикули на ловна тематика. Вечерта продължава с музикално- забавна програма. Всяка година традиционно организираме и томбола с много атрактивни награди. Наградите за момента ще ги оставим в тайна, за да е по-интригуващо ще ги обявим по-нататък", съобщи Владислав Антонов- ръководител на Ловно рибарско сдружение "Миджур"- Чупрене.

За втория ден са планирани две състезания- изпитания за кучета гончета в гатер и "Свети Хуберт"- за кучета, работещи на стойка. Хората могат да дойдат с каравани, има определено и място за разпъване на палатки.

В събота, 11 август, се открива ловният сезон на мигриращ дивеч. Интригуващ лов, когато е с кучета- птичари.

"Тези кучета работят със стойка. Когато забележат дивеча правят специфична за породата стойка, така ловецът забелязва, че има птица, с команди на кучето то вдига дивеча и ако ловецът е добре подготвен, няма как да няма резултат", обясни Владислав Антонов.

Всяка дружинка планира как да открие лова:

"Много от нашите дружинки си построиха навеси, закупиха си къщи, където строго индивидуално правят тези сбирки. Най- често денят започва рано сутрин, докато все още е хладно, най- много до 10-11 часа и след това се ориентират към откриването на сезона."

Преди началото на лова ловците са минали инструктаж, заради африканската чума по дивите свине и инструктаж за безопасност по време на ловуване. Такъв инструктаж се прави и преди всеки лов.

Сдружението има 14 ловни дружини, разделени в 19 ловни групи, има и две риболовни дружини. Около 600 са ловците и 130 са рибарите.

"Пожелавам на всички любители на ловния спорт наслука и на първо място най- важното е да се приберем всички при семействата си живи и здрави, без абсолютно никакви наранявания", каза още Владислав Антонов.  

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00