Ловците в Чупрене се готвят за Северозападния ловен събор

Снимка: Радио ВИДИН

Ловното сдружение в Чупрене започна подготовка за поредния ловен събор. Той ще се проведе за пета поредна година. В рамките на два дни- 8 и 9 септември- организаторите са планирали интересна програма.

"През първия ден ще  се осъществи откриване на събора, което се прави на площада в село Чупрене. Предстои киноложка изложба. След това започват атракциите- теглене на въже, стрелба с въздушна пушка. Ще бъде наредена трофейна изложба. Сръбски готвачи ще приготвят ястия от дивечово месо. Ще има разположени сергии с артикули на ловна тематика. Вечерта продължава с музикално- забавна програма. Всяка година традиционно организираме и томбола с много атрактивни награди. Наградите за момента ще ги оставим в тайна, за да е по-интригуващо ще ги обявим по-нататък", съобщи Владислав Антонов- ръководител на Ловно рибарско сдружение "Миджур"- Чупрене.

За втория ден са планирани две състезания- изпитания за кучета гончета в гатер и "Свети Хуберт"- за кучета, работещи на стойка. Хората могат да дойдат с каравани, има определено и място за разпъване на палатки.

В събота, 11 август, се открива ловният сезон на мигриращ дивеч. Интригуващ лов, когато е с кучета- птичари.

"Тези кучета работят със стойка. Когато забележат дивеча правят специфична за породата стойка, така ловецът забелязва, че има птица, с команди на кучето то вдига дивеча и ако ловецът е добре подготвен, няма как да няма резултат", обясни Владислав Антонов.

Всяка дружинка планира как да открие лова:

"Много от нашите дружинки си построиха навеси, закупиха си къщи, където строго индивидуално правят тези сбирки. Най- често денят започва рано сутрин, докато все още е хладно, най- много до 10-11 часа и след това се ориентират към откриването на сезона."

Преди началото на лова ловците са минали инструктаж, заради африканската чума по дивите свине и инструктаж за безопасност по време на ловуване. Такъв инструктаж се прави и преди всеки лов.

Сдружението има 14 ловни дружини, разделени в 19 ловни групи, има и две риболовни дружини. Около 600 са ловците и 130 са рибарите.

"Пожелавам на всички любители на ловния спорт наслука и на първо място най- важното е да се приберем всички при семействата си живи и здрави, без абсолютно никакви наранявания", каза още Владислав Антонов.  

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56