Ловците в Чупрене се готвят за Северозападния ловен събор

Снимка: Радио ВИДИН

Ловното сдружение в Чупрене започна подготовка за поредния ловен събор. Той ще се проведе за пета поредна година. В рамките на два дни- 8 и 9 септември- организаторите са планирали интересна програма.

"През първия ден ще  се осъществи откриване на събора, което се прави на площада в село Чупрене. Предстои киноложка изложба. След това започват атракциите- теглене на въже, стрелба с въздушна пушка. Ще бъде наредена трофейна изложба. Сръбски готвачи ще приготвят ястия от дивечово месо. Ще има разположени сергии с артикули на ловна тематика. Вечерта продължава с музикално- забавна програма. Всяка година традиционно организираме и томбола с много атрактивни награди. Наградите за момента ще ги оставим в тайна, за да е по-интригуващо ще ги обявим по-нататък", съобщи Владислав Антонов- ръководител на Ловно рибарско сдружение "Миджур"- Чупрене.

За втория ден са планирани две състезания- изпитания за кучета гончета в гатер и "Свети Хуберт"- за кучета, работещи на стойка. Хората могат да дойдат с каравани, има определено и място за разпъване на палатки.

В събота, 11 август, се открива ловният сезон на мигриращ дивеч. Интригуващ лов, когато е с кучета- птичари.

"Тези кучета работят със стойка. Когато забележат дивеча правят специфична за породата стойка, така ловецът забелязва, че има птица, с команди на кучето то вдига дивеча и ако ловецът е добре подготвен, няма как да няма резултат", обясни Владислав Антонов.

Всяка дружинка планира как да открие лова:

"Много от нашите дружинки си построиха навеси, закупиха си къщи, където строго индивидуално правят тези сбирки. Най- често денят започва рано сутрин, докато все още е хладно, най- много до 10-11 часа и след това се ориентират към откриването на сезона."

Преди началото на лова ловците са минали инструктаж, заради африканската чума по дивите свине и инструктаж за безопасност по време на ловуване. Такъв инструктаж се прави и преди всеки лов.

Сдружението има 14 ловни дружини, разделени в 19 ловни групи, има и две риболовни дружини. Около 600 са ловците и 130 са рибарите.

"Пожелавам на всички любители на ловния спорт наслука и на първо място най- важното е да се приберем всички при семействата си живи и здрави, без абсолютно никакви наранявания", каза още Владислав Антонов.  

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Д-р Димитър Цветков, специалист по репродуктивно здраве

Д-р Димитър Цветков: Над 150 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат на 2 ноември, петък, в град Козлодуй. Те са част от кампанията на столичната болница за женско здраве " Надежда" , която стартира миналата година от Видин. Прегледите и консултациите отново ще се водят от специалиста по репродуктивна медицина д-р Димитър Цветков . В..

обновено на 23.10.18 в 14:17

Брегово се включва в Националната седмица на четенето

С поредица от прояви в Националната седмица на четенето участва и бреговското Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий". Програмата започна с гостуване на журналист от Радио ВИДИН. Поканиха ме, за да разкажа на учениците за своята професия. От практическата част запознах присъстващите с това как се прави репортаж и анкета. Днес ви срещам с..

публикувано на 23.10.18 в 10:01

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа

От днес, 22 октомври, започва Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Тя се провежда всяка година през октомври. Организирана от информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на..

публикувано на 22.10.18 в 17:00

От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни"

Изложба на тема "16 фотоесета- другото лице на воините ни" ще бъде открита от 17 часа днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Подготвена е от кореспондента на БТА Ирена Данаилова и колегата ѝ от Варна Георги Генчев. Включена е в програмата за празника на града Димитровден. Изложбата е посветена на участвалите в Първата световна..

публикувано на 22.10.18 в 14:15

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между" . Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често..

публикувано на 22.10.18 в 11:50

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11