Проф. Георги Цанков: Мечтата ми е да видя нашия край добре развит

Снимка: Радио ВидинВ "Думата имат старейшините"- среща с проф. Георги Цанков, един от най-добрите учени в областта на горското стопанство. Посреща ни в родния си дом във видинското село Рабиша и бърза да ни разкаже за детството си, юношеските си години и професията на лесопатолог.

"Роден съм на нивата, под крушата, на 15 юли 1930 година. Детските и юношеските ми години преминаха при крайно бедни и трудни условия. Земята която имаше семейството ни даваше жито, което стигаше до нова година да консумираме пшеничен хляб. След това, до новата реколта беше качамак и просеник от царевично брашно. Основното ядене беше постен фасул с праз лук. При гости фасула се запържваше с лъжичка мас. Живеехме в една стая 5 души- майка ми, чичо ми, дядо ми, сестричката ми и аз. Тази стая служеше и за кухня, и за хол, и за спалня, и за баня. Някои казват, че в страната не е имало фашизъм. Благодарение на него останах 12 годишен без баща. Сестричката ми беше двегодишна. Хиляди деца оставаха без родители.

След 1944 година се създадоха общежития за сираци от фашизма. Последно, живеех в такова общежитие и завърших втора мъжка гимназия в София. През 1949 година ми беше предложена стипендия и заминах да уча в град Харков. Това бяха няколко години след разрушителната Втора световна война. Въпреки разрухата, руските хора помагаха за създаването както на свои кадри, така и на кадри за много други страни. Само нашето българско землячество от студенти, различни специалности, в Харков наброяваше повече от 300 души. Грижите и вниманието към студентите от различните страни бяха изключително добри. През 1954 г. завърших лесопатология.

Има хуманен лекар. Има ветеринарен лекар. В гората протичат също така патологични процеси. Тези процеси трябва добре да се познават. Да се разработват и прилагат мерки, които да поддържат здравословното състояние на гората. Тези и много други проблеми следва да решава лесопатолога така, че да подържа здравословното състояние на гората. С развитието на цивилизацията, все повече се разбира голямото значение на гората, както за икономиката, така и за живота на човека. Така, че това е една макар и не много известна специалност, но тя е важна и нужна, както понастоящем, така и в бъдеще при наличието на влошаващите се екологически условия."
, разказва проф. Цанков.

Проф. Георги Цанков още като студент проявява интерес към научни изследвания. Такива е имало само в Института за гората. Кандидатства и след конкурс го приемат за научен сътрудник, където работи повече от 40 години. Оказва се, че проф. Цанков владее и няколко чужди езика.

СнимкаРаботата му на лесопатолог отвежда проф. Георги Цанков в Куба. С него заминава и семейството му- съпругата и трите деца.

Повече от 12 години проф. Цанков работи като председател на постоянна комисия към Международната организация по биологическа борба. Отговаря за биологическата защита на Източноевропейските гори.

Освен в лесопатологията и лесозащитата проф. Георги Цанков работи и в областта на пчеларството. Председател е на Националната научна асоциация по пчеларство.

Той е един от малкото родили се в нашия край професори и деятели, които въпреки своите заетости в други области, отделя време и се стреми да помага за развитието на родния край. Професорът си спомня за благоустрояването на пещерата "Магурата", за залесяването на едноименния лесопарк, за първата в Северозападна България опитна орехова култура.

Разказва в каква насока са усилията му след пенсионирането и кои са нерешените проблеми на село Рабиша.

На финала на разговора с проф. Георги Цанков става дума и за мечтите, желанията и това, което го прави щастлив:

"Желанието ми е да видя нашия край добре развит и управляващите да полагат много по-големи грижи за неговото развитие. Много често си идвам в Рабиша, защото пчеличките ме привличат. Животът ме научи на всичко".

В края на срещата ни, в разговора се включва и неговата съпруга:

"Над 60 години сме заедно. Запознахме се в Харков, като студенти. С него се живее много добре. Винаги сме заедно!"
 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

Черно-бели фотоси представят бита на хората от Северозападна България

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов , бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича „ КОНТРАСТИ “ и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден..

публикувано на 20.05.19 в 13:56