Проф. Георги Цанков: Мечтата ми е да видя нашия край добре развит

Снимка: Радио ВидинВ "Думата имат старейшините"- среща с проф. Георги Цанков, един от най-добрите учени в областта на горското стопанство. Посреща ни в родния си дом във видинското село Рабиша и бърза да ни разкаже за детството си, юношеските си години и професията на лесопатолог.

"Роден съм на нивата, под крушата, на 15 юли 1930 година. Детските и юношеските ми години преминаха при крайно бедни и трудни условия. Земята която имаше семейството ни даваше жито, което стигаше до нова година да консумираме пшеничен хляб. След това, до новата реколта беше качамак и просеник от царевично брашно. Основното ядене беше постен фасул с праз лук. При гости фасула се запържваше с лъжичка мас. Живеехме в една стая 5 души- майка ми, чичо ми, дядо ми, сестричката ми и аз. Тази стая служеше и за кухня, и за хол, и за спалня, и за баня. Някои казват, че в страната не е имало фашизъм. Благодарение на него останах 12 годишен без баща. Сестричката ми беше двегодишна. Хиляди деца оставаха без родители.

След 1944 година се създадоха общежития за сираци от фашизма. Последно, живеех в такова общежитие и завърших втора мъжка гимназия в София. През 1949 година ми беше предложена стипендия и заминах да уча в град Харков. Това бяха няколко години след разрушителната Втора световна война. Въпреки разрухата, руските хора помагаха за създаването както на свои кадри, така и на кадри за много други страни. Само нашето българско землячество от студенти, различни специалности, в Харков наброяваше повече от 300 души. Грижите и вниманието към студентите от различните страни бяха изключително добри. През 1954 г. завърших лесопатология.

Има хуманен лекар. Има ветеринарен лекар. В гората протичат също така патологични процеси. Тези процеси трябва добре да се познават. Да се разработват и прилагат мерки, които да поддържат здравословното състояние на гората. Тези и много други проблеми следва да решава лесопатолога така, че да подържа здравословното състояние на гората. С развитието на цивилизацията, все повече се разбира голямото значение на гората, както за икономиката, така и за живота на човека. Така, че това е една макар и не много известна специалност, но тя е важна и нужна, както понастоящем, така и в бъдеще при наличието на влошаващите се екологически условия."
, разказва проф. Цанков.

Проф. Георги Цанков още като студент проявява интерес към научни изследвания. Такива е имало само в Института за гората. Кандидатства и след конкурс го приемат за научен сътрудник, където работи повече от 40 години. Оказва се, че проф. Цанков владее и няколко чужди езика.

СнимкаРаботата му на лесопатолог отвежда проф. Георги Цанков в Куба. С него заминава и семейството му- съпругата и трите деца.

Повече от 12 години проф. Цанков работи като председател на постоянна комисия към Международната организация по биологическа борба. Отговаря за биологическата защита на Източноевропейските гори.

Освен в лесопатологията и лесозащитата проф. Георги Цанков работи и в областта на пчеларството. Председател е на Националната научна асоциация по пчеларство.

Той е един от малкото родили се в нашия край професори и деятели, които въпреки своите заетости в други области, отделя време и се стреми да помага за развитието на родния край. Професорът си спомня за благоустрояването на пещерата "Магурата", за залесяването на едноименния лесопарк, за първата в Северозападна България опитна орехова култура.

Разказва в каква насока са усилията му след пенсионирането и кои са нерешените проблеми на село Рабиша.

На финала на разговора с проф. Георги Цанков става дума и за мечтите, желанията и това, което го прави щастлив:

"Желанието ми е да видя нашия край добре развит и управляващите да полагат много по-големи грижи за неговото развитие. Много често си идвам в Рабиша, защото пчеличките ме привличат. Животът ме научи на всичко".

В края на срещата ни, в разговора се включва и неговата съпруга:

"Над 60 години сме заедно. Запознахме се в Харков, като студенти. С него се живее много добре. Винаги сме заедно!"
 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Вижте още

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два центъра..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59

Какви са правата ни при пътуване със самолет?

Преди да решим да използваме услугите на авиопревозвачите, трябва да бъдем наясно с правата си. Какви са те обаче? Какво се случва, ако срещнем проблем - например с изгубен или повреден багаж? Какво трябва да знаем, ако откажат да ни качат на борда на самолет? Как трябва да реагираме и какво трябва да знаем, ако ни закъснее полета или бъде отменен?..

публикувано на 13.08.18 в 15:44