Проф. Георги Цанков: Мечтата ми е да видя нашия край добре развит

Снимка: Радио ВидинВ "Думата имат старейшините"- среща с проф. Георги Цанков, един от най-добрите учени в областта на горското стопанство. Посреща ни в родния си дом във видинското село Рабиша и бърза да ни разкаже за детството си, юношеските си години и професията на лесопатолог.

"Роден съм на нивата, под крушата, на 15 юли 1930 година. Детските и юношеските ми години преминаха при крайно бедни и трудни условия. Земята която имаше семейството ни даваше жито, което стигаше до нова година да консумираме пшеничен хляб. След това, до новата реколта беше качамак и просеник от царевично брашно. Основното ядене беше постен фасул с праз лук. При гости фасула се запържваше с лъжичка мас. Живеехме в една стая 5 души- майка ми, чичо ми, дядо ми, сестричката ми и аз. Тази стая служеше и за кухня, и за хол, и за спалня, и за баня. Някои казват, че в страната не е имало фашизъм. Благодарение на него останах 12 годишен без баща. Сестричката ми беше двегодишна. Хиляди деца оставаха без родители.

След 1944 година се създадоха общежития за сираци от фашизма. Последно, живеех в такова общежитие и завърших втора мъжка гимназия в София. През 1949 година ми беше предложена стипендия и заминах да уча в град Харков. Това бяха няколко години след разрушителната Втора световна война. Въпреки разрухата, руските хора помагаха за създаването както на свои кадри, така и на кадри за много други страни. Само нашето българско землячество от студенти, различни специалности, в Харков наброяваше повече от 300 души. Грижите и вниманието към студентите от различните страни бяха изключително добри. През 1954 г. завърших лесопатология.

Има хуманен лекар. Има ветеринарен лекар. В гората протичат също така патологични процеси. Тези процеси трябва добре да се познават. Да се разработват и прилагат мерки, които да поддържат здравословното състояние на гората. Тези и много други проблеми следва да решава лесопатолога така, че да подържа здравословното състояние на гората. С развитието на цивилизацията, все повече се разбира голямото значение на гората, както за икономиката, така и за живота на човека. Така, че това е една макар и не много известна специалност, но тя е важна и нужна, както понастоящем, така и в бъдеще при наличието на влошаващите се екологически условия."
, разказва проф. Цанков.

Проф. Георги Цанков още като студент проявява интерес към научни изследвания. Такива е имало само в Института за гората. Кандидатства и след конкурс го приемат за научен сътрудник, където работи повече от 40 години. Оказва се, че проф. Цанков владее и няколко чужди езика.

СнимкаРаботата му на лесопатолог отвежда проф. Георги Цанков в Куба. С него заминава и семейството му- съпругата и трите деца.

Повече от 12 години проф. Цанков работи като председател на постоянна комисия към Международната организация по биологическа борба. Отговаря за биологическата защита на Източноевропейските гори.

Освен в лесопатологията и лесозащитата проф. Георги Цанков работи и в областта на пчеларството. Председател е на Националната научна асоциация по пчеларство.

Той е един от малкото родили се в нашия край професори и деятели, които въпреки своите заетости в други области, отделя време и се стреми да помага за развитието на родния край. Професорът си спомня за благоустрояването на пещерата "Магурата", за залесяването на едноименния лесопарк, за първата в Северозападна България опитна орехова култура.

Разказва в каква насока са усилията му след пенсионирането и кои са нерешените проблеми на село Рабиша.

На финала на разговора с проф. Георги Цанков става дума и за мечтите, желанията и това, което го прави щастлив:

"Желанието ми е да видя нашия край добре развит и управляващите да полагат много по-големи грижи за неговото развитие. Много често си идвам в Рабиша, защото пчеличките ме привличат. Животът ме научи на всичко".

В края на срещата ни, в разговора се включва и неговата съпруга:

"Над 60 години сме заедно. Запознахме се в Харков, като студенти. С него се живее много добре. Винаги сме заедно!"
 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Д-р Димитър Цветков, специалист по репродуктивно здраве

Д-р Димитър Цветков: Над 150 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми ще се проведат на 2 ноември, петък, в град Козлодуй. Те са част от кампанията на столичната болница за женско здраве " Надежда" , която стартира миналата година от Видин. Прегледите и консултациите отново ще се водят от специалиста по репродуктивна медицина д-р Димитър Цветков . В..

обновено на 23.10.18 в 14:17

Брегово се включва в Националната седмица на четенето

С поредица от прояви в Националната седмица на четенето участва и бреговското Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий". Програмата започна с гостуване на журналист от Радио ВИДИН. Поканиха ме, за да разкажа на учениците за своята професия. От практическата част запознах присъстващите с това как се прави репортаж и анкета. Днес ви срещам с..

публикувано на 23.10.18 в 10:01

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа

От днес, 22 октомври, започва Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Тя се провежда всяка година през октомври. Организирана от информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд и нейните партньори, всяка Европейска седмица има конкретна тема на кампанията и цели повишаване на..

публикувано на 22.10.18 в 17:00

От Видин започва изложба "16 фотоесета- другото лице на воините ни"

Изложба на тема "16 фотоесета- другото лице на воините ни" ще бъде открита от 17 часа днес в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Подготвена е от кореспондента на БТА Ирена Данаилова и колегата ѝ от Варна Георги Генчев. Включена е в програмата за празника на града Димитровден. Изложбата е посветена на участвалите в Първата световна..

публикувано на 22.10.18 в 14:15

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между" . Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често..

публикувано на 22.10.18 в 11:50

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11