Проф. Георги Цанков: Мечтата ми е да видя нашия край добре развит

Снимка: Радио ВидинВ "Думата имат старейшините"- среща с проф. Георги Цанков, един от най-добрите учени в областта на горското стопанство. Посреща ни в родния си дом във видинското село Рабиша и бърза да ни разкаже за детството си, юношеските си години и професията на лесопатолог.

"Роден съм на нивата, под крушата, на 15 юли 1930 година. Детските и юношеските ми години преминаха при крайно бедни и трудни условия. Земята която имаше семейството ни даваше жито, което стигаше до нова година да консумираме пшеничен хляб. След това, до новата реколта беше качамак и просеник от царевично брашно. Основното ядене беше постен фасул с праз лук. При гости фасула се запържваше с лъжичка мас. Живеехме в една стая 5 души- майка ми, чичо ми, дядо ми, сестричката ми и аз. Тази стая служеше и за кухня, и за хол, и за спалня, и за баня. Някои казват, че в страната не е имало фашизъм. Благодарение на него останах 12 годишен без баща. Сестричката ми беше двегодишна. Хиляди деца оставаха без родители.

След 1944 година се създадоха общежития за сираци от фашизма. Последно, живеех в такова общежитие и завърших втора мъжка гимназия в София. През 1949 година ми беше предложена стипендия и заминах да уча в град Харков. Това бяха няколко години след разрушителната Втора световна война. Въпреки разрухата, руските хора помагаха за създаването както на свои кадри, така и на кадри за много други страни. Само нашето българско землячество от студенти, различни специалности, в Харков наброяваше повече от 300 души. Грижите и вниманието към студентите от различните страни бяха изключително добри. През 1954 г. завърших лесопатология.

Има хуманен лекар. Има ветеринарен лекар. В гората протичат също така патологични процеси. Тези процеси трябва добре да се познават. Да се разработват и прилагат мерки, които да поддържат здравословното състояние на гората. Тези и много други проблеми следва да решава лесопатолога така, че да подържа здравословното състояние на гората. С развитието на цивилизацията, все повече се разбира голямото значение на гората, както за икономиката, така и за живота на човека. Така, че това е една макар и не много известна специалност, но тя е важна и нужна, както понастоящем, така и в бъдеще при наличието на влошаващите се екологически условия."
, разказва проф. Цанков.

Проф. Георги Цанков още като студент проявява интерес към научни изследвания. Такива е имало само в Института за гората. Кандидатства и след конкурс го приемат за научен сътрудник, където работи повече от 40 години. Оказва се, че проф. Цанков владее и няколко чужди езика.

СнимкаРаботата му на лесопатолог отвежда проф. Георги Цанков в Куба. С него заминава и семейството му- съпругата и трите деца.

Повече от 12 години проф. Цанков работи като председател на постоянна комисия към Международната организация по биологическа борба. Отговаря за биологическата защита на Източноевропейските гори.

Освен в лесопатологията и лесозащитата проф. Георги Цанков работи и в областта на пчеларството. Председател е на Националната научна асоциация по пчеларство.

Той е един от малкото родили се в нашия край професори и деятели, които въпреки своите заетости в други области, отделя време и се стреми да помага за развитието на родния край. Професорът си спомня за благоустрояването на пещерата "Магурата", за залесяването на едноименния лесопарк, за първата в Северозападна България опитна орехова култура.

Разказва в каква насока са усилията му след пенсионирането и кои са нерешените проблеми на село Рабиша.

На финала на разговора с проф. Георги Цанков става дума и за мечтите, желанията и това, което го прави щастлив:

"Желанието ми е да видя нашия край добре развит и управляващите да полагат много по-големи грижи за неговото развитие. Много често си идвам в Рабиша, защото пчеличките ме привличат. Животът ме научи на всичко".

В края на срещата ни, в разговора се включва и неговата съпруга:

"Над 60 години сме заедно. Запознахме се в Харков, като студенти. С него се живее много добре. Винаги сме заедно!"
 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00