Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Цанков: Мечтата ми е да видя нашия край добре развит

Снимка: Радио Видин



В "Думата имат старейшините"- среща с проф. Георги Цанков, един от най-добрите учени в областта на горското стопанство. Посреща ни в родния си дом във видинското село Рабиша и бърза да ни разкаже за детството си, юношеските си години и професията на лесопатолог.

"Роден съм на нивата, под крушата, на 15 юли 1930 година. Детските и юношеските ми години преминаха при крайно бедни и трудни условия. Земята която имаше семейството ни даваше жито, което стигаше до нова година да консумираме пшеничен хляб. След това, до новата реколта беше качамак и просеник от царевично брашно. Основното ядене беше постен фасул с праз лук. При гости фасула се запържваше с лъжичка мас. Живеехме в една стая 5 души- майка ми, чичо ми, дядо ми, сестричката ми и аз. Тази стая служеше и за кухня, и за хол, и за спалня, и за баня. Някои казват, че в страната не е имало фашизъм. Благодарение на него останах 12 годишен без баща. Сестричката ми беше двегодишна. Хиляди деца оставаха без родители.

След 1944 година се създадоха общежития за сираци от фашизма. Последно, живеех в такова общежитие и завърших втора мъжка гимназия в София. През 1949 година ми беше предложена стипендия и заминах да уча в град Харков. Това бяха няколко години след разрушителната Втора световна война. Въпреки разрухата, руските хора помагаха за създаването както на свои кадри, така и на кадри за много други страни. Само нашето българско землячество от студенти, различни специалности, в Харков наброяваше повече от 300 души. Грижите и вниманието към студентите от различните страни бяха изключително добри. През 1954 г. завърших лесопатология.

Има хуманен лекар. Има ветеринарен лекар. В гората протичат също така патологични процеси. Тези процеси трябва добре да се познават. Да се разработват и прилагат мерки, които да поддържат здравословното състояние на гората. Тези и много други проблеми следва да решава лесопатолога така, че да подържа здравословното състояние на гората. С развитието на цивилизацията, все повече се разбира голямото значение на гората, както за икономиката, така и за живота на човека. Така, че това е една макар и не много известна специалност, но тя е важна и нужна, както понастоящем, така и в бъдеще при наличието на влошаващите се екологически условия."
, разказва проф. Цанков.

Проф. Георги Цанков още като студент проявява интерес към научни изследвания. Такива е имало само в Института за гората. Кандидатства и след конкурс го приемат за научен сътрудник, където работи повече от 40 години. Оказва се, че проф. Цанков владее и няколко чужди езика.

СнимкаРаботата му на лесопатолог отвежда проф. Георги Цанков в Куба. С него заминава и семейството му- съпругата и трите деца.

Повече от 12 години проф. Цанков работи като председател на постоянна комисия към Международната организация по биологическа борба. Отговаря за биологическата защита на Източноевропейските гори.

Освен в лесопатологията и лесозащитата проф. Георги Цанков работи и в областта на пчеларството. Председател е на Националната научна асоциация по пчеларство.

Той е един от малкото родили се в нашия край професори и деятели, които въпреки своите заетости в други области, отделя време и се стреми да помага за развитието на родния край. Професорът си спомня за благоустрояването на пещерата "Магурата", за залесяването на едноименния лесопарк, за първата в Северозападна България опитна орехова култура.

Разказва в каква насока са усилията му след пенсионирането и кои са нерешените проблеми на село Рабиша.

На финала на разговора с проф. Георги Цанков става дума и за мечтите, желанията и това, което го прави щастлив:

"Желанието ми е да видя нашия край добре развит и управляващите да полагат много по-големи грижи за неговото развитие. Много често си идвам в Рабиша, защото пчеличките ме привличат. Животът ме научи на всичко".

В края на срещата ни, в разговора се включва и неговата съпруга:

"Над 60 години сме заедно. Запознахме се в Харков, като студенти. С него се живее много добре. Винаги сме заедно!"
 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50