Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са правата ни при пътуване със самолет?

Снимка: БГНЕС


Преди да решим да използваме услугите на авиопревозвачите, трябва да бъдем наясно с правата си. Какви са те обаче? Какво се случва, ако срещнем проблем - например с изгубен или повреден багаж? Какво трябва да знаем, ако откажат да ни качат на борда на самолет? Как трябва да реагираме и какво трябва да знаем, ако ни закъснее полета или бъде отменен? Темата е винаги актуална. Не бива да забравяме, че освен права, ние имаме и задължения.

Директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов разясни повече пред Радио Видин за възможни казуси, които практиката познава. Пътниците на територията на Европейския съюз са едни от най-добре защитените в света като права, уточнява Игнат Арсенов.

"Наше наблюдение е, че не винаги пътниците са запознати с правата си. Освен права, ние имаме и задължения. На първо място трябва да бъдем внимателни към багажа - какви вещи можем да сложим в него. Има два вижда багаж - ръчен и чекиран. Ръчният багаж е този, който носим в самолета и е под наш надзор. Там слагаме всички вести, които са ни ценни. За този багаж полагаме постоянен надзор. По друг начин е въпросът с регистрирания багаж, който предаваме, когато се регистрираме за полет. Той седи отдолу в самолета. В този багаж не трябва да държим ценности - пари, бижута, скъпоценни камъни, всякакви подобни неща като скъпа техника. Тези неща можем да ги запазим в ръчния багаж. Не всяка компания изплаща обезщетения, ако се загуби или повреди такава вещ", обяснява Игнат Арсенов за багажа, който подготвяме, когато предприемаме пътуване със самолет.

Какви са превантивните мярки, които да спомогнат предотвратяването на щетите по багаж или в ситуация, в която багажът ни е изгубен?

"Неприятно е да отидеш на почивка, пък да се окаже, че чакаме багажа на лентата, а той така и не се показва. Тук първата стъпка е да отидем на гише "Рекламация на багажи" на гишето на летището. Там попълваме протокол за забавен или загубен багаж. На всяко едно летище в целия свят има такова гише. Летищните власти попълват документите, а ние описваме загубеното или забавеното. След това можем да предявим претенции за обезщетение за забавяне или за изгубване на багаж", пояснява правата ни в подобна ситуация Игнат Арсенов.

Каква е следващата процедура - кога ще разберем какво се случва с багажа ни?

"Първите 21 дена багажът се счита само за забавен. Тоест авиокомпанията го издирва в това време. Когато попълваме протокола, даваме и адрес, на който ще отседнем, за да ни пратят багажа там. Правата на пътника включват максимално обезщетение до 1200 евро. При забавен багаж то правото е за закупуване на вещи от първа необходимост - бельо, тоалетни принадлежности и подобни неща. Трябва да пазим касовите бележки, защото се представят пред компанията. По-лошият вариант е, че ако багажът не пристигне, тогава след 21 дни претендираме за цялата стойност на куфара. Отново максималното обезщетение е 1200 евро", информира Игнат Арсенов.

Какво още друго знаем за ситуация, в която срещнем проблем с авиокомпания? Самите авиокомпании имат задължение да информират пътниците относно правата, подсеща Игнат Арсенов.

"Има доста информация както в интернет, така и в нашите приложения. Самите летища при поискване са длъжни да дадат информация за правата на пътника, като това става на хартиен носител обикновено. Достатъчно е пътникът да пожелае да разбере какви права има. Самите авиокомпании при възникване на проблем имат задължение да ни информират за правата ни. От друга страна, ние самите трябва да ги търсим".

Сред най-често срещаните проблеми, които се случват на летище, е закъснението. Какво трябва да знаем, за да потърсим правата си и веднага ли се проявяват, ако самолетът не излети в посочения час?

"Най-често срещаният случай. Ако самолетът не излети в дадения час, трябва да знаем, че нашите права възникват след втория час. Те не са веднага, а след вторият час. Имаме право на храна и напитки. Ако полетът е на следващия ден или след два дни, имаме право на закуска, обяд и всичко това, което ще чакаме, докато излетим най-сетне. Ако престоят ще се удължи няколко дни, правата ни включват безплатно настаняване и транспорт от летището и хотела. Компанията трябва да го осигури, но ако не го направи, можем да претендираме за тези разходки, пазейки документите. Предявява се писмена претенция пред компанията, а тя е задължена да ни ги предостави без значение причината за отлагане на полета. Ние имаме право на грижи - храна, напитки и настаняване. Ако полетът закъснее над три часа, може да имаме право за допълнително парично обезщетение. То е от 250 до 600 евро и зависи от разстоянието на полета. Когато закъснението е по-голямо от три часа, значи е по вина на авиокомпанията", обясни Игнат Арсенов.

Попаднем ли в ситуация, която ни остава в средата на летището, то трябва да сме запознати с нашите права. На първо място е правото на информация - авиокомпанията трябва да ни даде информация за очакваното закъснение, кога ще излети самолета и кога ще пристигнем. На второ място, ако закъснението се очаква да продължи повече от 2 часа, авиокомпанията е длъжна да предостави храни и напитки на пътниците, съответстващи на периода на изчакването, съответните закуска, обяд и вечеря трябва да бъдат предоставени безплатно, включително, ако е за следващия ден полета и безплатна нощувка за пътниците, когато те са извън града, където обичайно живеят, и съответно транспорт от летището до хотела и обратно, доколкото, разбира се, това е възможно. Пътниците, на които не е предоставена тази помощ, имат право да ги претендират след това, ако са направили разноски за това. Трябва да се пазят всички документи, да се харчи разумно, не да се настаняваме в 5 звезден хотел. Няма нужда от спане на летището или на открито. От друга страна, пътниците имат право и на допълнително парично обезщетение, което варира от 250 до 600 евро. Но това парично обезщетение е обвързано с това до колко има вина авиокомпанията за закъснението на полета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50