Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между училище и църква

Храмът в Дунавци остана без ток

Снимка: Венцислав Величков


Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града.

Храмът се намира в двора на ОУ "Христо Ботев". Построен е през 1863 г. по молбата на местните жители до Високата порта в Цариград и е осветен през май 1864 г. Свещеници даряват църковния двор за построяването на училището. Каменната ограда също е позволено да бъде разрушена, за да се осъществи строежа. Консумативите за електрическата енергия винаги са се поемали от училището, в знак на благодарност за дарението. Повече от година, храмът се отваря всеки ден, благодарение не свещеника Максим, който започва мисията по съживяване на църковното място. В момента текат и ремонтни дейности, което допринася за по-високите сметки за ток от обикновеното. Училището е с делегиран бюджет и в момента има оздравителен финансов план.

Според директорът Цеца Ценкова разходите са увеличени значително и финансово не може да позволи през летните и зимните месеци да има натоварване на бюджета на училището:

"От месец март разговаряме и устно, и писмено с отец Максим за тока. Отворена съм за конструктивни предложения. На празниците храмът ще има осветление, тъй като и аз съм православен християнин... На празника, на 15-ти, ще има осветление, ще бъде пуснато... Проблем е, че няма ток в момента там, но очаквам предложенията от председателя на храма... До 5 август трябваше по някакъв начин да проведем преговори, да подпишем някакъв документ... До този момент не е възниквал проблем. От миналата година тече проблемът, тъй като вътре се извършва ремонт и на месец токът стига до 90 лева, които за мен са неправомерен разход... Аз ще продължа да си плащам ел. енергията, стига да имаме някакво решение от страна на църковното настоятелство."

Потърсихме за коментар и потърпевшото от спирането на тока лице - йеромонах Максим, който отслужва литургиите в храма:

"Получихме писмо от г-жа Ценкова, че поради делегиран бюджет на училището няма възможност да плаща тока на църквата. Токът на църквата се плаща от училището... Предложих тя да си плаща това, което е плащала и до момента, а горницата да поема храмът... Сумата, която тя иска да се плати е от началото на моето председателство, от края на месец юли, 2017-а година до началото на август, тази година. Всичко възлиза на 285 лева. Отговорих и, че след ремонтните дейности през август, ще събера сумата и ще платя. Миналата седмица, на 9-и август, тя оставя писмо в църквата, в което пише, че заради делегиран бюджет ел. захранването ще бъде изключено от 10-и август. Ние за половин ден трябваше да съберем тази сума, за да не се стига до тук, да нямаме ток... Тя не иска училището да поема никаква част... Аз не искам и не се молим на никой да поема нещо..."


Свещеник Максим заяви още, че проблемът ще се реши и вече са събрани пари от дарения за пускането на тока:

"Дори днес се обаждаха хора, които са от Дунавци, но живеят в други градове и чужбина. До 15-ти август ние ще пуснем тока, за да го посрещнем, както подобава празника... Няма да искаме училището да поема нищо. Миналата седмица предприех необходимото за вадене на скица, данъчна оценка и всичко необходимо за вадене на нотариален акт на църквата. След това веднага ще събера дарители да обсъдим прокарването на отделна партида и вече да сме отделно, за да не е църквата източник на проблеми..."

Според кмета на града Димо Скорчев, действията на директора на училището Цеца Цанкова са необмислени, той ще проведе разговор с нея по този въпрос, след което очаква проблемът да бъде решен:

"Не е нормално това. Виновни винаги има. Аз не мога да определя точно, но не е виновен свещеникът. Всички са доволни, че този млад човек се появи в нашия храм. Ще проведа разговор с г-жа Ценкова, мисля, че тя е избързала с действията..."


Според местна жителка  е неуместно да се стига дотук:

"Не е нормално, независимо кой плаща тока. Не е правилно, защото един храм без ток, значи нищо."

До какво решение са стигнали кметът на града и директорът на учебното заведение в Дунавци след проведената среща, ще разберем скоро. За успокоение на жителите- ток в храма ще има и няма да остане без осветление на 15 август за Голяма Богородица.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50