Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 август 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета БогородицаВъпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители. 


Над 200 000 aвтoмoбилa в Бългapия ocтaвaт бeз зaдължитeлнaтa зacтpaxoвĸa "Гpaждaнcĸa oтгoвopнocт" oт тoзи пeтъĸ, 17 aвгycт. Toвa cтaвa яcнo oт cъoбщeниe нa интepнeт cтpaницaтa нa ĸипъpcĸoтo зacтpaxoвaтeлнo дpyжecтвo "Oлимпиĸ".


348 лева ще е линията на бедност през 2019 г., реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година. Сумата е определена на база на Методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. Линията на бедност се използва като референтна стойност при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище на населението.


Агенцията по заетостта стартира второто за 2018 г. проучване на потребностите от работна сила. Целта е да се получи информация за търсените от бизнеса професии, компетентности и умения на работната сила. Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри, професионални направления или области на висшето и средното образование. Проучването ще продължи до 17 септември, обобщените резулти от него се очаква да бъдат изнесени през първата половина на октомври.

Пожар унищожи читалището в козлодуйското село Гложене. Според първоначалната оценка, щетите са за близо 1 милион лева. Огънят, който е избухнал рано сутрината, е тръгнал от съседната сграда на потребителска кооперация. Тя е изгоряла напълно. Най-вероятната причина за пожара е проблем в електрическата инсталация на кооперацията.


Служители на Звено „Инспекторат“ към Община Враца съставиха акт за нарушаване на Наредба 1 за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и имуществото на територията на общината.

Тази вечер в Лом ще пръскат срещу гъсеници. Третирането ще започне в 19.30 ч., като ще бъдат обработени засегнати дървета по ул. „Славянска“ и ул. „Дунавска“. Пръскането ще се извърши срещу гъсеници (бяла американска пеперуда) с биологичен инсектицид „Циклон“, който е препоръчителен за употреба срещу гъсениците и е безопасен за здравето на хората.


От 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния Национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Тези години ни научиха да бъдем търпеливи и толерантни, каза в "Посоките на делника" Младен Младенов, президент на клуба.  В двете концертни вечери по време на мотосъбора ще свирят групите Elizabeth's Roses, Мегахерц, Епизод, Ер Голям и Северозападняците, а за посетителите са подсигурени и много награди.

На 15 август се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Преки документални данни има от 1896 година, когато тук се провежда първата земеделско-скотовъдна изложба. От тогава панаирът започва да се организира ежегодно, каза за Радио Видин историкът Анюта Борин, която е автор на научен труд, посветен на пазарите и панаирът във Видин. Сведенията показват, че панаирът се е посещавал от български и чуждестранни изложители на манифактурни, колониални и занаятчийски стоки. През 1938 година панаирът е обявен за юбилеен по решение на Общината.

За 22 пореден път Оряхово ще събере духови оркестри от цялата страна, за да прозвучат отново любимите произведения на чародея на българското хоро Дико Илиев. Тази година отбелязваме 120 години от рождението на големия композитор. 

С решение на ОбС-Брегово, тази година на 18- и  и 19- и август ще се проведе Бреговският традиционен събор. Програмата за празника на града започва от днес, 15 август. 


Първа самостоятелна изложба ще представи Надежда Иванова в търговския център във Видин. Картините ще бъдат представени с кратка информация за обектите, които са изобразени на тях. Самата художничка ще бъде облечена в дрехи с фолклорни мотиви при откриването на експозицията, носеща името "Наследство". Изложбата ще бъде открита днес в 19 часа, на вторият етаж на търговския център на Видин.


1300- а поредна фото изложба откри днес във Видин фотографът Богомил Петров. Темата на експозицията е "Кан Тервел- спасителат на Европа". С нея се почитат 1300 години от битката при Константинопол.  От екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" във Видин са написали писма до всички европейски институции с призив името на Кан Тервел да бъде обозначено на някое знаково място в Брюксел като човекът, който преди 1300 години е съумял да помисли, че Европа след време ще бъде обединена, допълни Богомил Петров.


Тази вечер във Враца писателката Искра Уремова представя трилогията си  „Откраднато“, “Обречено” и “Опазено”. Приказната трилогия разказва история за чудеса- наши, български. Идеята на автора е да предостави на читателите възможността да се докоснат до приказния сюжет за самодиви и юнаци. Представянето на книгата и от 18.30 часа в конферентнта зала на хотел във Враца.


Десетки миряни посетиха манастир „Св. Йоан Пусти“ навръх християнския празник Успение Богородично. По традиция в светата обител бе раздаден курбан за здраве, приготвен от жители на врачанските квартали  „Бистрец“ и „Кулата“.


В Народно читалище "Просвета 1897 Долна Кремена" почетоха подобаващо днешния празник в присъствието на деца и възрастни. Беседа за празника на Света Богородица изнесе пенсионираната учителка Марияна Йорданова.


Многобройни са имениците, които днес празнуват в община  Враца. Справка от общината показва, че най-много са именичките, носещи името Мария- 975, следвани от Мариана- 230, 256 са Марияните, 159 са Марио-вците, името Марин носят 134 господа, Мариела имат имен ден 158 дами, 77 Преслав и 60 Преслав-и.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 април 2024 година

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  Предстои изграждането на още един паркинг във Враца , съобщиха от общинската управа...

публикувано на 17.04.24 в 18:00

Две общински избирателни комисии в Монтанско са с нови председатели

Смениха председателя на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм . Промени има и в избирателната комисия в Бойчиновци . Валери Димитров е новият председател на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм, реши Централната избирателна комисия. Промяната е направена след постъпило заявление до ЦИК от областния координатор на ГЕРБ – СДС в..

публикувано на 17.04.24 в 17:12

Дискусия за отношението към уязвимите общности се състоя във Видин

Дискусия за ролята на гражданските организации на уязвими общности за противодействие на дискриминацията се проведе във Видин . Инициатор е сдружение „Организация Дром“. Представени са резултатите от проучване за образа на малцинствените и уязвимите групи в българските медии, каза Таня Кълцева от организацията. "Днешната среща е част от..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

Експерт по кариерно ориентиране се срещна с ученици в Мездра

Експерт от Центъра за кариерно ориентиране във Враца  гостува на СУ „Иван Вазов” в Мездра .   Ерика Йончовска представи пред седмокласници полезна информация за предстоящите изпити и в какви паралелки могат да продължат образованието си. Темата на срещата беше ''А сега накъде? Какво трябва да зная за себе си преди да взема решение?”. Учениците се..

публикувано на 17.04.24 в 15:55

Ясна е програмата за великденските празници във Видин

Община Видин обяви програмата за предстоящите великденски празници . Проявите започват от 22 април и продължават до 6 май, включително. Програмата включва: 22 април (понеделник) 17:30 ч. - Музикален салон, НЧ „Цвят- 1870“ гр. Видин  22 април (понеделник) до 26 април (петък) 14:00 - 16:00 ч. - Изработване на 3D великденска украса,..

публикувано на 17.04.24 в 15:29

Липсват работници за отварянето на шивашки цех в Дреновец

Има проблем с набирането на работници за шивашката фирма от София, която прави предварителни проучвания за възможностите за откриване на производство в село Дреновец в община Ружинци.  "След много разговори и писмени въпроси относно дейността на бъдещата шивашка фирма в общината, има подредени само 6 автобиографии, за да бъда полезен ще ми..

публикувано на 17.04.24 в 15:14

Информационна среща за болестта на Бехтерев ще се проведе във Видин

Ден на информираност относно симптомите и начините на лечение на болестта на Бехтерев ще се състои на 20 април (събота) във Видин . Събитието е част от информационна кампания за хората, които имат ставни проблеми, обясни Боряна Първанова от Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев: "Целта на нашето сдружение е да се подпомагат..

публикувано на 17.04.24 в 14:36