Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Снимка: Радио ВИДИН

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място. 

"Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с телена мрежа и колчета, и там събираме. Направихме ги с приятели от село. Правим разделно събиране на отпадъците. Също така и стъкла на едно място събирам отделно", разказа кметът на Синаговци.

Иван Иванов казва, че отначало хората били скептични, но като видели, че това е удобство за тях, вече изхвърлят бутилките разделно. С бус се извозват пластмасовите шишета до пункт за отпадъци и там ги предават:

Снимка"Ние си ги ползваме средствата, те са символични, по 10-12 лева, но за нас пак си е нещо. Ето тази беседка, която строихме по проекта "Местни инициативи", примерно, за монтажа ни искаха 200 лева, а ние ги спестихме. От шишетата имах събрани пари, купихме бетон, имахме желязо старо, с приятели се събрахме и отляхме постамента. И тия хора, с тия 200 лева ни направиха още една пейка и едно кошче."

С парите от предадените бутилки кметът Иван Иванов купува и вар, за да белосва бордюрите.

"Помагаме си с тези пари. Пак е нещо, може да са 50 лева на година. Най- вече, че няма шишета по площада, които да разнася вятърът."

През август са зачестили проверките, които правят доброволните сътрудници от Кула към Агенцията по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Проверяващите отчитат по- малко нарушения.

Снимка"Отпускарски сезон е и любителите риболовци стават повече. Проверките са по- засилени заради това, че има повече риболовци на водоемите, които ние следим. За този месец до момента имаме само четирима нарушители. Което е много добре, защото през изминалите два месеца имаме над 100 хванати нарушители. От тези четирима нарушители, трима са за задържане на маломерна риба в живарниците си и един любител риболовец без задължителен риболовен билет", каза доброволният сътрудник към ИАРА Станислав Кръстев в предаването "Еко Свят".

Продължава кампанията по събиране на средства за зарибяване на язовир "Кула". В кутията на пазара във Видин има едва двайсет лева:

"Да припомня, че в момента се провежда четвърта кампания за набиране на парични средства чрез дарения. Надяваме се на съпричастност от всички наши колеги. Имаме поставена кутия за дарения в град Видин в риболовен магазин, който се намира на пазара. Собственикът се казва Пламен. Тук, в града ги събираме лично, нашият екип от четирима души. За съжаление до момента дава много слаб резултат."

Ако не се събере нужната сума за купуване на зарибителен материал за язовир "Кула" до есента, кампанията ще продължи до пролетта.

Снимка: Ирена СтанкуловаТретата тема в предаването е за предстоящото почистване на бреговата ивица на река Дунав край село Остров в община Оряхово, което ще се проведе тази неделя, 19 август. Идеята е на Анелия Кръстева, която се обърнала за съдействие към кмета Ирена Станкулова.

"Тя дойде, защото е негативно настроена към хората, които си хвърлят боклуците там, където всички почиваме и търсим прохладата на реката- крайбрежната ивица на река Дунав. Иска да направи кампания, да събере достатъчно хора, които искат да почистят и които ги интересува чистотата на природата. При нас, както знаете, вече има доста празници, които провеждаме на брега на реката. Отиде в читалището, където подготвиха брошури и с тези брошури дойде да ме покани, за да участвам в нейната инициатива, която аз подкрепям на 100%", разказа кметът на село Остров Ирена Станкулова.

Почистването започва в 7:00 сутринта в неделя. Ще се чисти цялата крайречна ивица.

Днес, 16 август, Остров посреща участниците в международната речна регата ТИД, които спират всяка година при тях. Село Остров ще е спирка и на велотуристите, които ще се включат в "Дунав ултра" тази година:

"На 7 септември ще посрещнем "Дунав ултра", отново на пристанището в село Остров. Миналата година минаха през Остров, но не спираха при нас, но тази година изявиха желание да спрат и при нас."

СнимкаПоредните два прехода организира Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан"- традиционният "Боровинков преход" на 25-26 август и на 1 септември, по повод Международния ден на лешоядите.

"Самият маршрут е град Враца – хижа Горски дом- хижа Пършевица - село Очин дол и отново връщане в град Враца. Часът на тръгване е 8:00, сборен пункт е Природозащитен център "Натура". През първия ден ще се премине през врачанската екопътека, през водопада "Боров камък". В село Очин дол туристите ще преспят в младежкия еколагер", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Базата разполага със стаи със собствен санитарен възел, кухня и столова с телевизор. Предвидено е свободно време за почивка, кафе, посещение на комплекса "Дядо Йоцо" и др. През втория ден е предвидено посещение на Вазовата екопътека и водопад "Бовска Скакля", обяд в село Заселе, разходка в селото и кафе в Комплекс "Божиловото". Прибирането е с влак от гара Бов в 18:20 часа.

Следващият преход е на 1 септември (събота), когато е Международният ден на лешоядите. Организирано е и наблюдение на птици по пътеката на "Белоглавия лешояд в ПП Врачански Балкан". Тръгването е в 8:00 часа от центъра на село Долно Озирово. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави лешояди в района на площадката за подхранване, адаптационната клетка и скалните масиви над с. Долно Озирово.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50