Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучват потребностите от кадри в Северозапада

Снимка: Радио Видин
Започна второто за годината проучване на потребностите от работна сила в страната. То се провежда от Агенцията по заетостта с цел да се получи информация за търсените от бизнеса професии. Работодателите могат да посочат и очакванията си за кадрите, които ще са им необходими след 3 години. Проучването се извършва онлайн, но работни групи подпомагат провеждането му по области, обясни директорът на Регионалната служба по заетостта в Монтана Даниела Накова:

"Проучването отново се провежда чрез онлайн анкетен формуляр, който е публикуван на официалния сайт на Агенцията по заетостта в рубриката "Проучване за потребностите от работна сила". Линк към електронния формуляр може да се намери в сайтовете на областните администрации. Първата стъпка, която се прави, е всеки областен управител със заповед да сформира или актуализира състава на работна група, защото вече е правено за първото 6-месечие такова проучване. Тези работни групи следва да организират, координират и проведат набирането на информация. Новото през този период е, че ще бъдат анкетирани целенасочено определени работодатели, които да формулират статистическа извадка по определени признаци, характерни за всяка област. Към тези работодатели членовете на работните групи ще насочат своите усилия да осъществят контакт с тях, да ги мотивират да се включат, както и да им помогнат да попълнят анкетата. Успоредно с това анкетата е отворена за всички останали работодатели, които желаят да отразят потребностите си от кадри."

В анкетните карти са включени общо 10 въпроса. Три от тях касаят професиите, компетентностите и уменията на работната сила, които бизнесът ще търси през следващите 12 месеца. По останалите въпроси работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите им след 3 години кадри. Получената информация ще послужи на самите работодатели, на Министерството на образованието и на Агенцията по заетостта, обясни Даниела Накова:


"От проучването се очаква се де получи съвсем реална и конкретна информация за обхвата, професиите, знанията и уменията на търсените кадри, която да послужи при планиране на потребностите от работна сила на работодателите и най-вече планиране на професионалното обучение от страна на Министерството на образованието и науката, както и от страна на Агенцията по заетостта в обучението на възрастни. Чисто практически пример мога да ви дам, информацията от първото проучване се използва от страна на Агенцията, за да установим контакти с нови работодатели и да им предложим услугите на дирекциите "Бюра по труда", резултатите се използват и за кариерно консултиране, професионално ориентиране, както и анализът на заявените потребности и изведените тенденции, и прогнози са основание за правилно насочване на усилия и ресурси към краткосрочни и средносрочни мерки за по-реална и ефективна връзка между бизнеса и образованието. В този смисъл ние сме насочили към работодатели, които са посочили необходимост от обучение на техни служители или на хора, които тепърва ще бъдат наети, но да бъдат обучени, с включване в обучение в различни мерки, активни на пазара на труда."
Даниела Накова, директор на Регионална служба по заетостта - Монтана. Снимка: Архив
Проучването ще продължи до 17 септември, обобщените резултати се очакват през месец октомври.

Представители на бизнеса от Видин, Враца и  Монтана участваха активно в първото допитване за потребностите от работна сила, проведено през месец февруари тази година. От област Видин анкетни карти са попълнили 125 работодатели, от Враца - 170, от Монтана - 152.

"Около половината от анкетираните работодатели са отбелязали, че ще търсят нов персонал през следващите 6 месеца. Това е добър показател на пазара на труда. По-голяма заетост има и търсене на кадри в секторите, свързани с търговия, ремонти, хотелиерство и ресторантьорство. Недостиг се очертава на средно професионално ниво работна сила,  а именно: шивачи, заварчици, стругари, фрезисти, шофьори, продавач-консултанти, техници, монтьори. По отношение на специалистите с висше образование: лекари, учители, инженери и счетоводители. За работодателите най-важното е кадрите да бъдат преди всичко мотивирани, с изградени трудови навици и позитивни личностни качества. Професионалните им умения се поставят леко на малко по-заден план."

След 3 до 5 години потребностите от работна сила в Северозапада няма да се променят съществено, работодателите са посочили, че най-търсените професии ще са продавач-консултант, специалист по здравни грижи, шофьор, шивач, сервитьор и барман. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50