Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 август 2018 година

Снимка: Община Враца

С празнично шествие, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Никола Войводов, във Враца бяха отбелязани 176 години от рождението и 151 години от неговата гибел. Ученици от СУ „Никола Войводов“ преминаха по алеята, започваща от пл. „Македония“, за да стигнат до гаровия площад, където се състоя възпоменателното тържество. По време на честването пред монумента на видния врачанин, директорът на СУ „Никола Войводов“ Снежанка Каменова обяви, че училището поема отговорността да поддържа двора на къщата музей „Никола Войводов“.

Най-големият дарител на община Лом в нейната история - д-р Андрей Георгиев, да бъде обявен за почетен гражданин посмъртно, решиха общинските съветници в Лом по предложение на местната администрация. Д-р Георгиев дарил на своето училище - Професионална гимназия "Найден Геров" в Лом, 2,5 милиона долара, а на община Лом 500 000 долара. Дарението е получено преди около месец в сметките на двете институции, а по предложение на кмета Пенка Пенкова е създаден обществен съвет, който да реши как да бъдат похарчени дарените на общината средства. Засега преобладава мнението, че те трябва да отидат за възстановяване на спортна зала "Балканиада" в Лом. За целта са нужни повече средства, които ще се търсят от други източници.

Община Берковица гласува концесия за добив на индустриални минерали.

Публично обсъждане на отчета за изпълнение на бюджет 2017 година се проведе в Община Мездра. Това съобщиха от общинската администрация. При планувани малко над 14 млн. лева са изпълнени 12 736 309 лв., или около 86% реализирана приходна част, което е много добър резултат, каза кметът на Общината инж. Генади Събков. Близо 120 хиляди лв. са преизпълнените собствени приходи, а над 1 500 000 лв. са получените средства повече от държавата. Задълженията на Община Мездра за 2 години са намалели наполовина - от 8,5 млн., сега са малко над 4 млн лв., стана ясно още от отчета.  Предсрочно е погасено и старо задължение по договори с фонд ФЛАГ, от което са спестени 27 000 лв. лихви.

Около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната, като всички свободни работни места се обявяват в сайтовете на Регионалните управления по образованието и в Агенцията по заетостта. Общо учителите в страната са над 90 000 и очакваме тези места да бъдат заети, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза, че най-голям недостиг на учители традиционно има по предметите физика, математика, химия, информатика, по чужди езици, търсят се и ресурсни учители.

Кампания по безплатно консултиране и изследване с бързи тестове за ХИВ/СПИН се провежда в крайдунавския парк във Видин.

Кампанията "Търсим цветята" направи дарение за децата във Вършец

Градският бит и култура от 20-те и 30-те години на миналия век показват в Оряхово. Експозицията е част от новооткритата къща-музей на композитора Дико Илиев. Тя беше открита преди дни и предизвиква интереса на посетителите и жителите на града. Това каза за Радио Видин Деница Петрова, уредник в Историческия музей. Междувременно, в Оряхово приключиха панаирните дни с Балканска вечер. На сцената се представиха женския хор „Оряховски напеви“ и „Оряховски ритми“, ТС “Дунавски вълни“, ТК “Жива вода“. След това се изявиха гости от Румъния - ансамбъл „Трендафил“, от Сърбия - група „Антистрес“ и от Македония - фолклорен ансамбъл „Охридски бисер“. Кулминация на вечерта бе закриването на Панаирни дни „Оряхово 2018“ със стихотворение, написано от секретаря на Община Оряхово - Христина Цонева. 87-ият празник на града завърши с празнична заря.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават се популациите на дивеча в Монтанско

Кафява мечка забелязаха в Балкана над Чипровци. Увеличават се дивите животни на територията на ловно-рибарско сдружение „Огоста" Монтана Да се види мечка, в тази част на Западна Стара планина, в района на Чипровци, е голяма рядкост. Десетилетия ловци не са натъквали.  „Мечката е забелязана при таксацията, съобщи Ася Тодорова , специалист „Ловно..

публикувано на 16.04.24 в 07:50
Изворът в село Градец

Снимката на 15 април 2024 година

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес .  Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции. Простреляното с пневматична пушка дете от Враца..

публикувано на 15.04.24 в 18:05

Нови социални жилища във Видин посрещнаха първите си обитатели

Ключовете на нови социални жилища в комплекс "Христо Ботев"   във Видин връчи кметът Цветан Ценков. 37 апартамента са изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“. Финансирането е  за над  2 240 000 лв., от които 1 905 000 лв. са безвъзмездната помощ. Новите социални жилища са на мястото на бивша детска ясла, която е преустроена. Кметът Цветан..

публикувано на 15.04.24 в 16:29
Народно читалище

Два литературни конкурса събират творби на ученици от Врачанско

Два литературни конкурса за ученици организира библиотеката при Народно читалище "Развитие-1869" - Враца . Единият е насочен къде деца от трети до шести клас и е по повод 11 май - Ден на светите братя Кирил и Методий и професионален празник на българските библиотекари, обясни библиотекарят Владислава Иванчева : "Предизвикваме малчуганите от..

публикувано на 15.04.24 в 14:00

Панорама на образованието ще се проведе във Враца

На 18 април училища, професионални гимназии, филиали на висши учебни заведения от Враца ще представят възможностите, които предлагат за обучение и професионална и профилирана подготовка . Тази, станала традиционна инициатива, има за цел да даде поле за изява на всички училища на територията на общината да се представят пред обществеността...

публикувано на 15.04.24 в 13:00

Стабилизирано е простреляното с пушка дете от Враца

Простреляното с пневматична пушка дете от Враца е оперирано в "Пирогов", лекарите от екипа на проф. Николай Габровски са извадили сачма от мозъка му, съобщиха от Института по спешна помощ. Към момента детето е в стабилно състояние и остава за лечение и активно наблюдение в детската реанимация на болницата. То е на 1,5 години и беше транспортирано в..

публикувано на 15.04.24 в 11:55

Среща в памет на поетесата Валентина Панова ще се състои във Враца

Библиотеката при Народно читалище „Развитие - 1869" във Враца и Конфедерация на българските писатели - клон Враца организират литературна среща в памет на Валентина Панова . На събитието ще бъде представена и последната книга на известната врачанска поетеса, обясни библиотекарят Владислава Иванчева :  "В памет на Валентина Панова и представянето..

публикувано на 15.04.24 в 11:47