Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се предпазим от домова кражба?

Снимка: Pravatami.bg

Лятото е повод да пътуваме далеч от дома си. Случва се обаче, когато се приберем, да намерим вратата разбита. Когато не сме вкъщи, нашият дом е потенциална цел на крадците. Независимо дали става въпрос за отсъствие от няколко часа или за дълга ваканция, понякога и най-сериозните мерки за сигурност не са пречка за престъпниците.

Въпреки това, ние сме длъжни да предприемем мерки, ако ще отсъстваме от вкъщи, за да не улесняваме недоброжелателите. В подобна ситуация трябва да осигурим максимална сигурност за нашето жилище и да бъдем достатъчно подготвени за евентуална заплаха. Всеки трябва да е запознат с няколкото стъпки, които спомагат за предотвратяването на проникване в жилището. Дори най-обикновените от тях не бива да бъдат подценявани.

Опазването на личната собственост може да се осигури само със съвместни усилия от страна на полицията и на гражданите. Една от основните стъпки, когато предстои да отсъстваме, е да осигурим някой, който да наглежда жилището, съветва старши комисар Петър Коцин, директор на Областна Дирекция на МВР-Видин:


"Бих посъветвал гражданите, които отсъстват, да намерят доверен човек, който да наглежда имота им. Ако има проникване или злом в имота, своевременно собствениците ще бъдат уведомени, а след това те ще се свържат с полицията".

Злосторниците често набелязват необитаеми жилища или такива, които според тях "са пълни с пари", отбелязва старши комисар Петър Коцин:

"Практиката показва, че най-много се крадат необитаеми жилища - т.е такива, които не се обитават целогодишно. От гледна точка на това, че получавайки по-късно информация за извършената кражба, извършителите на въпросното престъпление са наясно, че се ограничава възможността на полицията за достигане до самите тях. Другите жилища, които се разбиват най-често, са такива, в които извършителите смятат, че ще намерят нещо, от което да изкарат доста пари".

Най-важната стъпка, която трябва да предприем, е да укрепим максимално добре апартамента си.

"Най-добрият начин за упкрепване е подходящото заключващо устройство. То в никакъв случай обаче не е непреодолимо. Ако извършителите са достатъчно мотивирани, винаги могат да проникнат в даден имот", обясни Петър Коцин.

Ако забележим нещо съмнително, веднага трябва да сигнализираме полицията.

"Това, което трябва да се направи, ако забележите нещо съмнително, е да сигнализирате на полицията. Тя ще отиде на място за оглед", препоръчва ст. комисар Коцин

Най-важното, което трябва да знаем, е в никакъв случай да не влизаме в жилището си, ако го заварим разбито, напомнят от полицията. Завареният в ограниченото пространство престъпник е опасен, затова трябва да се повикат служителите на реда.

"Задължително не се пипа нищо. Остават се нещата така, както са заварени. Сигнализирате на 112, заявявате това, което сте констатирали и е установено. Може да направите връзка с районния инспектор", разяснява директорът на Областната дирекция на МВР-Видин и описва част от най-срещаните случаи, които практиката познава:

"Най-често допускаме грешката, че разгласяваме на прекалено голям кръг от хора, че няма да ни има, къде ще бъдем, колко ще отсъстваме. Сами трябва да ограничаваме тази информация, защото не знаем до кого може да стигне. Другото е качването на снимки в социалните мрежи. Съветавам снимките да се качват тогава, когато вече сме се върнали".

От Главна дирекция "Национална полиция" съветват още да се проявява възможно най-голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение. Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периодът между 09.00 и 12.00 ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. За да предпазим дома си от кражба, трябва да обърнем внимание и на здравината на пантите, да осигурим осветление пред вратата си, да монтираме шпионка с широкоъгълна оптика. Друг важен съвет, който получаваме от полицията, е да "избягваме да държим големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения".

Жилищата, от които се краде най-често, са апартаменти с лошо укрепени врати. Втората категория жилища, които са обект на кражби, са апартаментите, в които има значително количество материални ценности. Третата категория жилища са вилите, в които присъствието на стопаните е сезонно, а през по-голямата част от годината са необитаеми.
От Главна дирекция "Национална полиция" обръщат внимание и на поставянето на здрава сигурна външна врата от метал или масивно дърво с най-малко три окачвания в пантите. Бравите също са специфични. Секретните им патрони в никакъв случай не бива да се подават над повърхността на вратата, тъй като тогава крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ, след което с рязък удар ги пречупват в най-тънката им част. Отключването след това със специален шперц е елементарно. Не трябва да се разчита на допълнителни брави със скосено езиче. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави. Здравината на пантите е от съществено значение.

Практиката показва, че крадците набелязват апартаментите нощем. Затова оставянето на някоя лампа да свети е препоръчително. Включеното радио също е вариант, защото така се имитира присъствието на хора в апартамента. Никога не бива да оставяме ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под изтривалката пред вратата.

Ако забележите съмнителни следи от взломяване или усетите подобно намерение, незабавно позвънете на тел. 112.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50