Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев, политолог: Спешно е необходима нова политическа линия на правителството

2
Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Днес в Народното събрание се открива новият политически сезон. На коалиционен съвет снощи управляващите обсъдиха взаимоотношенията в управлението на страната. Напрежението в управляващата коалиция ескалира, след като председателят на НФСБ Валери Симеонов се обяви против оставките на трима министри след трагедията край Своге. От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък поиска оставката на Симеонов.

Коалиционният съвет продължи до късно снощи. След 4-часово заседание управляващата коалиция обяви, че остава стабилна и продължава напред. Идният понеделник лидерите на ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще обсъдят евентуални промени в Кабинета. След заседанието председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че комуникацията в управляващата коалиция не е на най-високо ниво, но изрази увереност, че тя ще се подобри през новия политически сезон.

"Трябваше ръководството на НФСБ да си изясни ситуацията с ГЕРБ, защото има доста неясноти. Ние сме против тези необосновани промени и под натиск от 20 души да се сменяват министри. В коалиционното споразумение е договорено да изкараме пълен мандат. Не мисля, че ще има сериозни колизии и проблеми. Когато има добра комуникация и се спазват договореностите, има и сериозно управление", каза за Радио ВИДИН народният представител от "Обединени патриоти" Росен Живков.

Опозицията в лицето на БСП обаче поиска оставка на цялото правителство.

"Правителството показа своята "стабилност". Вижда се, че то не е стабилно и че малкият коалиционен партньор не е стабилен дори вътре в себе си. Има тежки проблеми и с големия партньор- ГЕРБ. Случаят със загиналите хора в автобуса беше само поредният пример, който преля чашата на търпението на хората. Постоянни гафове се случиха в това правителство във всяка една сфера. Това, ако се случваше в една наистина демократична държава, която не е окупирана от ГЕРБ във всичките си нива, оставката на цялото правителство би било най-малкото, което би могло да поемат, като отговорност. За съжаление, обаче, живеем в друга реалност, в която управляващата партия ГЕРБ вече 10 години дерибейства. На всички нива корупцията е завладяла всичко, което говори за качеството на управление. Категорично новият сезон стартира с тази криза, тя е правителствена криза, защото няма как трима министри да подадат оставка и да няма правителствена криза. Очевидно е, че тази трапезна коалиция вече започва да изчерпва своя ресурс", заяви народният представител от социалистите Филип Попов.

Задават ли се предсрочни избори или управлението ще се стабилизира? С анализ на обществено-политическата обстановка в "Посоките на делника" се включи и Димитър Ганев, политолог в Изследователски център "Тренд".

"Здравата политическа логика сочи, че не би трябвало да очакваме предсрочни парламентарни избори по няколко причини. Първо, че "Обединени патриоти" в тази конфигурация, в която се намират в момента, много трудно биха могли да имат по-добра алтернатива в едно ново Народно събрание, защото електоралните нагласи сочат, че съществена структурна промяна няма да има. Ако влезем все пак в хипотезата, че някой от партньорите напусне коалицията, не означава непременно предсрочни парламентарни избори, защото ако Валери Симеонов напусне с неговите депутати, веднага може да започнат преговори с партия "Воля", например. Очаквам да има по-голямо преструктуриране в Министерския съвет, като не се ограничат само с трите оставки. При всички случаи на властта ѝ е необходим позитивен разказ или някаква посока, перспектива, защото сега изглежда, че само се гасят пожари, а няма някакъв силен тласък в управлението. Струва ми се, че властта е длъжна в рамките на следващата една седмица да даде някаква позитивна перспектива, за да не останат тези кадрови промени само като отговор на общественото напрежение. Спешно е необходима нова политическа линия на правителството. То започна своя мандат без определен сюжет, беше критикувано, че просто е на власт. Европейското председателство успя да запълни този вакуум, но с края на председателството този сюжет е изчерпан и оттук нататък трябва да се търси нов сюжет, нова политическа линия, която да зареди това управление с някаква перспектива и посока", обясни Димитър Ганев.

Държавният глава също взе отношение по темата. Президентът Румен Радев направи обръщение към нацията в навечерието на започващия днес нов политически сезон. Той заяви, че правителството не полага достатъчно усилия за справяне с най-важните проблеми на обществото, но подчерта, че предсрочни избори няма да променят обстановката.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30