Кметът на Ружинци: Проблемите са и повод да ги решим

Александър Александров, кмет на община Ружинци
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

В петъчната рубрика "Добро утро, кмете!" изнесеното студио на Радио ВИДИН е в Ружинци. Повод е предстоящият празник на видинското село- традиционният фолклорен събор, който официално се открива днес от 15 часа. 
Проблемите в Ружинци са като навсякъде в малките населени места, каза кметът на общината Александър Александров:
"Броят на населението е малък, 8 населени места и един център- Ружинци, разпръснати на една голяма територия с почти никаква връзка между тях. Нямаме обществен транспорт все още. Населението е застаряващо, предимно самотни хора. Това създава проблеми, но и възможности да ги решим."
Кметът посочва, че от години най-големият проблем в общината е безработицата:
"Когато постъпих като кмет, в началото на 2016 година процентът безработни беше 71. На първо място бяхме тогава в България по брой безработни... И тук започна голямата борба на моя екип и нашата администрация, успявайки през тези години чувствително да променим, бих казал, и съдбата на тези хора."
Общината успява тази година да назначи на работа по програми 100 младежи, част от които вече са искали да напуснат Ружинци. 
Още за това как се живее в малкото населено място, където работодатели почти няма, какви са проблемите според местните хора и какво предстои да бъде направено от общинската администрация, за да се подобри животът им, каква дейност развива читалището и състоянието на спортните имоти в общината- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Ще задължат ли работодателите да назначават хора с увреждания

Квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания , според който работодатели с 20 до 49 работници трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав - това са част от готвените промени в Закон за хората с увреждания. Ако не се изпълнят тези квоти,..

публикувано на 26.09.18 в 11:24

Специалисти бият тревога: Децата страдат от липса на спорт

Министерството на младежта и спорта организира за четвърта поредна година Европейска седмица на спорта в България, която се провежда от 23 до 30 септември в 12 български града. Това е инициатива на Европейската комисия за насърчаване на заниманията със спорт и двигателната активност сред населението в Европа. Затова в "Посоките на делника" говорим за..

публикувано на 25.09.18 в 16:34

Колани и видеонаблюдение в автобусите- как се приемат новите мерки?

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за всеки пътник и с устройство за видеонаблюдение. Проверихме как ще се отразят промените в една по- малка община- Белоградчик. "Да, колани има... По някой път ги слагаме...Ще ги слагаме, определено", коментираха пътници. Борис Цветков е превозвач. Смята, че няма как да накара..

публикувано на 24.09.18 в 16:48
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34