Кметът на Ружинци: Проблемите са и повод да ги решим

11
Александър Александров, кмет на община Ружинци
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

В петъчната рубрика "Добро утро, кмете!" изнесеното студио на Радио ВИДИН е в Ружинци. Повод е предстоящият празник на видинското село- традиционният фолклорен събор, който официално се открива днес от 15 часа. 
Проблемите в Ружинци са като навсякъде в малките населени места, каза кметът на общината Александър Александров:
"Броят на населението е малък, 8 населени места и един център- Ружинци, разпръснати на една голяма територия с почти никаква връзка между тях. Нямаме обществен транспорт все още. Населението е застаряващо, предимно самотни хора. Това създава проблеми, но и възможности да ги решим."
Кметът посочва, че от години най-големият проблем в общината е безработицата:
"Когато постъпих като кмет, в началото на 2016 година процентът безработни беше 71. На първо място бяхме тогава в България по брой безработни... И тук започна голямата борба на моя екип и нашата администрация, успявайки през тези години чувствително да променим, бих казал, и съдбата на тези хора."
Общината успява тази година да назначи на работа по програми 100 младежи, част от които вече са искали да напуснат Ружинци. 
Още за това как се живее в малкото населено място, където работодатели почти няма, какви са проблемите според местните хора и какво предстои да бъде направено от общинската администрация, за да се подобри животът им, каква дейност развива читалището и състоянието на спортните имоти в общината- чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56