Кметът на Ружинци: Проблемите са и повод да ги решим

Александър Александров, кмет на община Ружинци
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

В петъчната рубрика "Добро утро, кмете!" изнесеното студио на Радио ВИДИН е в Ружинци. Повод е предстоящият празник на видинското село- традиционният фолклорен събор, който официално се открива днес от 15 часа. 
Проблемите в Ружинци са като навсякъде в малките населени места, каза кметът на общината Александър Александров:
"Броят на населението е малък, 8 населени места и един център- Ружинци, разпръснати на една голяма територия с почти никаква връзка между тях. Нямаме обществен транспорт все още. Населението е застаряващо, предимно самотни хора. Това създава проблеми, но и възможности да ги решим."
Кметът посочва, че от години най-големият проблем в общината е безработицата:
"Когато постъпих като кмет, в началото на 2016 година процентът безработни беше 71. На първо място бяхме тогава в България по брой безработни... И тук започна голямата борба на моя екип и нашата администрация, успявайки през тези години чувствително да променим, бих казал, и съдбата на тези хора."
Общината успява тази година да назначи на работа по програми 100 младежи, част от които вече са искали да напуснат Ружинци. 
Още за това как се живее в малкото населено място, където работодатели почти няма, какви са проблемите според местните хора и какво предстои да бъде направено от общинската администрация, за да се подобри животът им, каква дейност развива читалището и състоянието на спортните имоти в общината- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Държавата е всеки от нас"

Масовото недоволството от ниските доходи и високите цени доведе до протести в много градове през последните дни и седмици и блокиране на пътища на територията на цялата страна. Протести имаше и в Северозапада. Снощи отново протестираха в Лом и Монтана, като за 2 часа бе блокирано движението по главния път Е-79. Във Видин и Враца протестираха в..

публикувано на 20.11.18 в 12:24

Млади хора оцениха прехода и начертаха приоритети

На 10 ноември- дата, емблематична за новата история на страната ни, младежки организации от различни региони потърсиха отговор на въпроса "Ако днес е краят на прехода, какви са приоритетите на България за следващите 20 години ?". 13 организации се включиха във форума, в който участваха и Росен Плевнелиев , президент на Република България в периода..

публикувано на 19.11.18 в 13:03

Репляна- селото без кражби

Село от Северозапада твърди, че в него няма престъпност и кражби. Селото е Репляна и се намира в община Чупрене. " За три години имаме само една кражба от частен дом, престъпността е нулева ", обяснява кметският наместник, Евгени Еленков. " Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В..

публикувано на 16.11.18 в 17:30

Да направим добро

За повечето хора самата дума "добро" звучи донякъде абстрактно и твърде символично, доколкото е абстрактен и символичен самият живот на отделния човек. Казват, че научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко! Правим ли добри дела и склонен ли е българинът на добротворство? Това е темата в "Посоките на делника".  Лео Кадели е..

публикувано на 15.11.18 в 11:53

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02