Кметът на Ружинци: Проблемите са и повод да ги решим

11
Александър Александров, кмет на община Ружинци
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

В петъчната рубрика "Добро утро, кмете!" изнесеното студио на Радио ВИДИН е в Ружинци. Повод е предстоящият празник на видинското село- традиционният фолклорен събор, който официално се открива днес от 15 часа. 
Проблемите в Ружинци са като навсякъде в малките населени места, каза кметът на общината Александър Александров:
"Броят на населението е малък, 8 населени места и един център- Ружинци, разпръснати на една голяма територия с почти никаква връзка между тях. Нямаме обществен транспорт все още. Населението е застаряващо, предимно самотни хора. Това създава проблеми, но и възможности да ги решим."
Кметът посочва, че от години най-големият проблем в общината е безработицата:
"Когато постъпих като кмет, в началото на 2016 година процентът безработни беше 71. На първо място бяхме тогава в България по брой безработни... И тук започна голямата борба на моя екип и нашата администрация, успявайки през тези години чувствително да променим, бих казал, и съдбата на тези хора."
Общината успява тази година да назначи на работа по програми 100 младежи, част от които вече са искали да напуснат Ружинци. 
Още за това как се живее в малкото населено място, където работодатели почти няма, какви са проблемите според местните хора и какво предстои да бъде направено от общинската администрация, за да се подобри животът им, каква дейност развива читалището и състоянието на спортните имоти в общината- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18