Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умеем ли да си почиваме през отпуските?

Снимка: Красимир Каменов

Активният почивен сезон приключи. Умее ли българинът да почива и успява ли да го направи през летните месеци? Може ли да си осигури почивка и в по- близка дестинация в рамките на областта, в която живее? Това са въпросите, на които потърсихме отговори. 

"Българинът все още се учи да почива по време на отпуската си", коментира за Радио ВИДИН Николай Антов, който е собственик на туроператорска фирма.


"Културата на пътуване на българина обаче се повишава много бързо... Вече всеки, който има възможности, има достъп до всички курорти... Има и едно завръщане по нашето Черноморие на туристите. Нашите хотелиери се научиха да работят... Предпочитани са турските курорти... Българинът пътува, за да каже после: "И аз бях на Бали, като съседа". Трябва да се научим да избираме правилното за нас място за почивка..."


Ани Георгиева и семейството ѝ това лято избират една по- различна дестинация- остров Корсика и са много доволни от решението си. Коренно различен е корсиканският плаж от нашия. Там няма каравани, няма музика. Цари тишина и спокойствие. Това е представата за почивка на хората които отиват там. Ани всяка година избира различно място за почивка на семейството, за да им е интересно.


"Там е прекрасно. Цари тишина и спокойствие. Няма каравани, царевица и силна музика. Дори и на децата си не се карат... Човек може да почива и тук в района. Аз прекарах много хубава почивка в къща за гости в Чипровци... Дори на село на реката да отидеш за няколко дни пак е релакс... Всяка година избираме различни неща... Обичаме да пътуваме... Човек и с малко пари може да си почине, но трябва да се откъсне от грижите си..."


Анкета сред хората във Видин, Монтана и Враца показа, че който желае намира време и средства за почивка. Някои обаче използват отпуската за ремонти и така прекарват това време отредено за почивка. Замислете се и вие. Умеете ли да почивате?


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30