Готов ли е Северозападът за новата учебна година

На прага сме на откриването на новата учебна 2018/2019 година. Дните преди това обикновено са изпълнени с трепети и вълнение, особено за малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на родното школо. Време е и за нови предизвикателства. Готови ли са училищата в българския Северозапад да посрещнат своите ученици и ще могат ли да им създадат нужния комфорт за нормалното протичане на учебните занятия? 


Започнахме училищната ни проверка от община Видин. Каква е готовността на видинските училища за първия учебен ден- това попитахме Емилия Николова,  директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин. 


"В общинските детски градини и училища, както и в професионалните гимназии са извършени текущи ремонти, като боядисване на фоайета, кабинетите, корпусите, помещенията за хранене, където се хранят и учениците на целодневно обучение. В Гимназията с преподаване на чужди езици вече започна ремонтът, като е изготвен и техническият проект. Ще бъдат приложени мерки за енергийната ефективност и сградата ще бъде санирана. Ремонтите няма да пречат на учебния процес, като всичко е съобразено с нормалното протичане на учебните занятия. Това е училище, в което от години не е правен ремонт... Във всички детски градини вече са на финала ремонтните дейности, извършени със заложени средства от капиталовите разходи на Община Видин... Със средства по капиталови разходи на Община Видин за тази година е извършен и ремонтът на покрива на ОУ "Св. Климент Охридски", известно в миналото като "зеленото училище", чиято сграда е една от най- старите в крайдунавския град" - обобщи Емилия Николова и допълни:


"Много ученици пътуват всеки ден до и от училищата си в община Видин и въпросът с транспорта за новата учебна година е уреден. Имаше промяна в Закона за предучилищната и училищна подготовка. При нас транспортната схема се осъществява чрез специализиран превоз и с транспорта на превозвачите. В момента Община Видин е в процес на събиране на информация от всички учебни заведения и ще бъде изготвена транспортната схема, която е много важна част от учебния процес." 


Посетихме едно малко видинско училище, което пред години размени сградата си с Природоматематическата гимназия в града. Днес Основното училище "Св. Климент Охридски" се помещава в една от най- старите училищни сгради във Видин- тази на някогашното "зелено училище", в близост до катедралния храм "Свети Димитър". Постройката се нуждаеше от спешен ремонт на покривната конструкция и днес, няколко дни преди началото на учебната година, разговаряхме с директора на училището Теодора Ганчева:


"През миналата календарна година бяха предвидени капиталови разходи за ремонта на покрива на училището, който в началото на тази календарна година бе извършен и проблемите бяха отстранени. Поискахме от Община Видин и сме одобрени за капиталови разходи за ремонт на санитарните възли и чакаме това да се случи. За съжаление, влизаме в новата учебна година с неремонтирани санитарни възли... Свидетели сме отново на вандалски прояви през лятото от неизвестни извършители. Беше надраскана част от фасадата на училището със спрей, но ние сме задружен колектив и ще отстраним и този проблем"
- коментира Теодора Ганчева.


От Видин се отправихме към Монтана. Сътрудникът ни Любо Андреев разговаря с Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образованието. Заради огромния ремонт, който тече в сградата на математическата и езиковата гимназии в центъра на Монтана, учениците ще стартират учебната година в други училища. Сградата се ремонтира по Оперативна програма “Региони в растеж” за 3 милиона лева. 


“До 15 октомври учениците се местят в други сгради”, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образованието в Монтана: 


Снимка"Според създадената организация до 15 октомври учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици ще се обучават втора смяна в Шесто основно училище в Монтана, а учениците от Природоматематическата гимназия до 10-ти клас, включително ще се обучават в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Големите ученици от 11-и и 12-и клас ще се обучават в Професионалната гимназия по техника и електротехника" - уточни Трайка Трайкова. Гимназистите ще открият учебната година на централния площад "Жеравица". В ломски училища също текат ремонти по Оперативна програма "Региони в растеж".


 
Във всички учебни заведения на територията на община Враца учебната година ще започне нормално. На 17 септември ще отворят врати 3 начални училища, 3 основни, 3 обединени и 5 средни училища. Учебният процес ще стартира също в 2 профилирани и 2 професионални гимназии, това обобщи ресорният заместник-кмет Петя Долапчиева:


"За първи път училищния праг ще прекрачат 550 първокласници. В професионалните гимназии своето обучение ще започнат 210 бъдещи специалисти, от тях 92-ма ученици са записани в дуална форма на обучение. Във всички учебни заведения летните ремонти ще приключат до 17 септември, така че учебната година да започне нормално. През 2018 г., като част от Инвестиционната програма на Община Враца, стартира ремонт в Профилирана природо-математическа гимназия (ППМГ) „Акад. Иван Ценов“. Стойността на строително-монтажните работи (СМР) е 995 хил. лв. с ДДС. Дейностите включват реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на училищния корпус, спортната зала и площадка в двора на гимназията. До 17 септември училищната сграда ще бъде изцяло завършена, така че в ППМГ учебният процес да стартира нормално. Очаква се до края на септември, да завърши и ремонтът на спортната зала. Тази година стартира и изграждането на още една спортна зала - в Средно училище "Христо Ботев", където със старта на учебната година, дейностите ще продължат без да възпрепятстват учебния процес. Стойността на СМР е 1 815 179 лв. с ДДС." 


Със средства, отпуснати с постановление на Министерски съвет бе подменена дограмата в Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ и извършена вертикална планировка в СУ „Никола Войводов“. Предстои подмяна на дограма на южната фасада на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, като учебният процес няма да бъде нарушаван. В двора на СУ „Козма Тричков“ е изградено ново спортно игрище с изкуствена настилка и е поставено ново осветление. 


В 14 училища от Врачанско продължават ремонтите, но за началото на учебната година повечето от тях ще приключат- в това увери Галина Евденова, началник на Регионалното управление на образованието.


"След 17 септември, когато ще удари първият звънец, обаче, ще има още няколко учебни заведения, в които ще се работи. Това са училищата „Христо Ботев“ във Враца, Мездра и Галиче. Отделно от това се очаква да започне подмяната на дограмата на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство в града под Околчица, където е създадена необходимата организация да се провеждат учебни занятия и по време на ремонтите" - увери още Евденова. През лятото 46 училища, от които 7 основни, са били ремонтирани. В две детски градини на територията на Козлодуй и в момента вървят подобни дейности. За първи път училищния праг ще прекрачат 550 първокласници. В професионалните гимназии своето обучение ще започнат 210 бъдещи специалисти, от тях 92-ма ученици са записани в дуална форма на обучение. Във всички учебни заведения летните ремонти ще приключат до 17 септември, така че учебната година да започне нормално. 


На 17 септември учебният процес ще стартира и в детските градини. На територията на общината функционират 16 детски градини, в които са записани близо 2 300 деца. На повечето места, летните ремонти и обновяването на базата ще приключат до първия учебен ден. На 100% е изпълнена Детска градина „Европейчета“, където бе извършена реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност - част от Инвестиционната програма на Община Враца. Строително-ремонтните дейности са на стойност 245 235 лв. В ДГ „Зора“ и ДГ „Дъга“, които също са част от проектите, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ строителните дейности ще приключат до края на септември. Двата проекта са изпълнени на 70 % и до края на месеца се очаква да бъдат завършени. Предстои ремонт на ДГ „Знаме на мира“. Дейностите отново се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж“ като част от Инвестиционната програма на Община Враца. Общата стойност на строително-монтажните работи е в размер 1 355 014 лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител ще бъде сключен договор за строителство. Предстои обсъждане и утвърждаване на транспортна схема на училищните автобуси. Тази година Министерство на образованието отпусна на Община Враца един нов училищен автобус. 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11