За добро ли са промените в ТЕЛК?

| обновено на 14.09.18 в 16:23
Автор:

Дойде времето отново да повдигнем темата за промените и новите правила в системата на ТЕЛК. Тази тема, за съжаление, идва на дневен ред периодично, защото почти всички правителства предприемат мерки за преструктуриране на начините за отпускане на пенсиите за инвалидност. Как ще се отразят на хората последните реформи в определянето на степента инвалидност от ТЕЛК- комисиите? Отговорът на този въпрос търсим от Ваньо Диков, председателят на "Клуб на инвалидите" във Видин. Опитваме се да видим какво е влиянието, което оказват върху хората и дали ще бъде отчетено то от законодателя. Оказва се, че отново има онеправдани и промените не са за добро. Хубавото е, че все пак законодателят е дал 6-месечен период за мониторинг на въведените новости и нередностите се отчитат в столицата.

"Възприемането на новите промени зависят от гледната точка. Ако гледаме тези хора, дето са измислили тези неща, за тях това е правилното. Те са убедени, че ще постигнат някакви резултати. Но притесненията на нашите хора идват именно от подготвените промени, които ще настъпят. Ще бъде оценявано основното заболяване и ако то е под 80 %, значи няма да може да се добавят и допълнителните заболявания, за които се точкуваха до сега. Има уверения на Министерството на здравеопазването, че в тези рамки, в тези 6 месеца ще има наблюдение дали ще има спад на процентите на хората с увреждания, които минават на ТЕЛК сега, дали ще има спад на групите, знаем че са първа, втора и трета. Ние ще имаме възможност, предупредили сме нашите членове, тези които минават на ТЕЛК и имат разлика от старото експертно решение и новото, ние ще ги събираме, ще ги описваме и ще ги изпращаме тези случаи в нашия съюз. Работата е доста притеснителна, защото така, на пръв поглед, както е записано, ще има ощетяване на хората. Това не трябва да се допусне", е мнението на Ваньо Диков.   

В предаването "Заедно" говорим и за дейността на Клуба на инвалидите във Видин. Предстои им отбелязване на 30-годишнината от създаването на организацията, за което те вече се готвят - повече подробности чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата..

публикувано на 11.06.19 в 18:30

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин . Традиционно ще бъдат наградени и най-големите дарители за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен архив във Видин, съобщава Габриела Стойчева от институцията. "На организираното днес събитие, посветено на Международния ден на архивите,..

публикувано на 10.06.19 в 11:56

Църковна венчавка в носии избраха да направят Джулия и Иван

Една интересна венчавка се състоя в църквата "Света Троица" във видинското село Кошава. Там отец Емил Николов венча Джулия и Иван Иванови . Какво направи обаче тази венчавка по- различна от другите? На 11 май Джулия и Иван подписват брак си в ритуалната зала на Видин, а църковният брак оставят за седмица по- късно на 18 май. И там те и..

публикувано на 09.06.19 в 14:37

"Неделник" от 9 юни 2019 година

"Неделник" брой 261- ви вече е на сайта. Който е пропуснал може да го чуе. Старите вестници преглеждаме за начало. След това Борис Бегъмов ни разказва за последните новини около предизвикателството "Дунав Ултра" . В понеделник е премиерата на Видинското "Дунав Ултра" видео , посветено на крепостта "Баба Вида". Отделно са подали за..

публикувано на 09.06.19 в 14:07
Дунав мост 2

6 години Дунав мост 2- промени ли се нещо за Видин?

Съвсем скоро се навършват 6 години от откриването на "Дунав мост 2 Видин-Калафат". Още по време на строежа имаше очаквания важният инфраструктурен проект да допринесе за това във Видин да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори. За съжаление, Видин все още чака големия си инвеститор. Градът все така си остава на последните места в страната по..

публикувано на 07.06.19 в 17:30

80 състава участват на турлашкия събор в Чупрене

1 500 самодейци пристигат за участие в 14-тото издание на турлашкия фолклорен събор "Када към прасе и ти вречу"  в село Чупрене. Общо 80 състава ще излязат на сцената, каза секретарят на местното читалище Венеция Рангеловска: "Започваме в петък от 15 ч. с участието на 20 колектива. Официалното откриване ще е в 19 ч. Колективите са ни с..

публикувано на 07.06.19 в 09:00