За добро ли са промените в ТЕЛК?

| обновено на 14.09.18 в 16:23
Автор:

Дойде времето отново да повдигнем темата за промените и новите правила в системата на ТЕЛК. Тази тема, за съжаление, идва на дневен ред периодично, защото почти всички правителства предприемат мерки за преструктуриране на начините за отпускане на пенсиите за инвалидност. Как ще се отразят на хората последните реформи в определянето на степента инвалидност от ТЕЛК- комисиите? Отговорът на този въпрос търсим от Ваньо Диков, председателят на "Клуб на инвалидите" във Видин. Опитваме се да видим какво е влиянието, което оказват върху хората и дали ще бъде отчетено то от законодателя. Оказва се, че отново има онеправдани и промените не са за добро. Хубавото е, че все пак законодателят е дал 6-месечен период за мониторинг на въведените новости и нередностите се отчитат в столицата.

"Възприемането на новите промени зависят от гледната точка. Ако гледаме тези хора, дето са измислили тези неща, за тях това е правилното. Те са убедени, че ще постигнат някакви резултати. Но притесненията на нашите хора идват именно от подготвените промени, които ще настъпят. Ще бъде оценявано основното заболяване и ако то е под 80 %, значи няма да може да се добавят и допълнителните заболявания, за които се точкуваха до сега. Има уверения на Министерството на здравеопазването, че в тези рамки, в тези 6 месеца ще има наблюдение дали ще има спад на процентите на хората с увреждания, които минават на ТЕЛК сега, дали ще има спад на групите, знаем че са първа, втора и трета. Ние ще имаме възможност, предупредили сме нашите членове, тези които минават на ТЕЛК и имат разлика от старото експертно решение и новото, ние ще ги събираме, ще ги описваме и ще ги изпращаме тези случаи в нашия съюз. Работата е доста притеснителна, защото така, на пръв поглед, както е записано, ще има ощетяване на хората. Това не трябва да се допусне", е мнението на Ваньо Диков.   

В предаването "Заедно" говорим и за дейността на Клуба на инвалидите във Видин. Предстои им отбелязване на 30-годишнината от създаването на организацията, за което те вече се готвят - повече подробности чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Евангелието ни призовава да бъдем бдителни в нашия социален и духовен живот, а не лекомислени

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да..

публикувано на 18.11.18 в 08:00
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37