За добро ли са промените в ТЕЛК?

| обновено на 14.09.18 в 16:23
Автор:

Дойде времето отново да повдигнем темата за промените и новите правила в системата на ТЕЛК. Тази тема, за съжаление, идва на дневен ред периодично, защото почти всички правителства предприемат мерки за преструктуриране на начините за отпускане на пенсиите за инвалидност. Как ще се отразят на хората последните реформи в определянето на степента инвалидност от ТЕЛК- комисиите? Отговорът на този въпрос търсим от Ваньо Диков, председателят на "Клуб на инвалидите" във Видин. Опитваме се да видим какво е влиянието, което оказват върху хората и дали ще бъде отчетено то от законодателя. Оказва се, че отново има онеправдани и промените не са за добро. Хубавото е, че все пак законодателят е дал 6-месечен период за мониторинг на въведените новости и нередностите се отчитат в столицата.

"Възприемането на новите промени зависят от гледната точка. Ако гледаме тези хора, дето са измислили тези неща, за тях това е правилното. Те са убедени, че ще постигнат някакви резултати. Но притесненията на нашите хора идват именно от подготвените промени, които ще настъпят. Ще бъде оценявано основното заболяване и ако то е под 80 %, значи няма да може да се добавят и допълнителните заболявания, за които се точкуваха до сега. Има уверения на Министерството на здравеопазването, че в тези рамки, в тези 6 месеца ще има наблюдение дали ще има спад на процентите на хората с увреждания, които минават на ТЕЛК сега, дали ще има спад на групите, знаем че са първа, втора и трета. Ние ще имаме възможност, предупредили сме нашите членове, тези които минават на ТЕЛК и имат разлика от старото експертно решение и новото, ние ще ги събираме, ще ги описваме и ще ги изпращаме тези случаи в нашия съюз. Работата е доста притеснителна, защото така, на пръв поглед, както е записано, ще има ощетяване на хората. Това не трябва да се допусне", е мнението на Ваньо Диков.   

В предаването "Заедно" говорим и за дейността на Клуба на инвалидите във Видин. Предстои им отбелязване на 30-годишнината от създаването на организацията, за което те вече се готвят - повече подробности чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Божията подкрепа и грижа към нас, подпомага да открием нашето призвание в живота

В Първа Неделята след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас. В днешното Евангелско четиво чухме странните и страшни думи на св. ап. Петър: "Иди си от мене, Господи…", с които..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

90-годишнина празнуват читалищата в Гъмзово и Неговановци

90 години от своето основаване отбелязва днес Народно читалище "Просвета - 1928" - село Гъмзово, община Брегово. Голям концерт и книга за историята на културното средище са подготвени по повод годишнината. Акцент в програмата ще бъдат местните хора, които са вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи..

публикувано на 22.09.18 в 10:05

До дни местят учениците от математическата гимназия във Видин, родители недоволстват

В ново училище ще изкарат учебната година учениците от Профилираната природо математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Причината- предстоящият мащабен ремонт в гимназията. Очаква се ремонтът да започне до дни, а на родителска среща снощи е съобщено, че учебният процес ще се провежда в СУ "Любен Каравелов". Недоволството на родителите е заради..

публикувано на 21.09.18 в 18:51

От Враца започват Националните информационни седмици за осиновяването

Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО) за пета поредна година инициира Национални информационни седмици за осиновяването под мотото „Осиновяването - сбъднато семейство“. Инициативата ще се проведе в периода от 24 септември до 5 октомври в цялата страна. Тази година участниците се фокусират върху промяната на член 105 от Семейния кодекс,..

публикувано на 21.09.18 в 14:40

Успешна година за детската градина в Ново село

На Обединено детско заведение (ОДЗ) „Акад. Стефан Младенов“ във видинското село Ново село определено му върви тази година. Измерено в цифри. 68 деца на възраст от годинка и половина до шест ще посещават четири групи в детските градини на четирите села от общината и една яслена група в Ново село. За пръв път от няколко години групите..

публикувано на 21.09.18 в 10:00

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51