За добро ли са промените в ТЕЛК?

| обновено на 14.09.18 в 16:23
Автор:

Дойде времето отново да повдигнем темата за промените и новите правила в системата на ТЕЛК. Тази тема, за съжаление, идва на дневен ред периодично, защото почти всички правителства предприемат мерки за преструктуриране на начините за отпускане на пенсиите за инвалидност. Как ще се отразят на хората последните реформи в определянето на степента инвалидност от ТЕЛК- комисиите? Отговорът на този въпрос търсим от Ваньо Диков, председателят на "Клуб на инвалидите" във Видин. Опитваме се да видим какво е влиянието, което оказват върху хората и дали ще бъде отчетено то от законодателя. Оказва се, че отново има онеправдани и промените не са за добро. Хубавото е, че все пак законодателят е дал 6-месечен период за мониторинг на въведените новости и нередностите се отчитат в столицата.

"Възприемането на новите промени зависят от гледната точка. Ако гледаме тези хора, дето са измислили тези неща, за тях това е правилното. Те са убедени, че ще постигнат някакви резултати. Но притесненията на нашите хора идват именно от подготвените промени, които ще настъпят. Ще бъде оценявано основното заболяване и ако то е под 80 %, значи няма да може да се добавят и допълнителните заболявания, за които се точкуваха до сега. Има уверения на Министерството на здравеопазването, че в тези рамки, в тези 6 месеца ще има наблюдение дали ще има спад на процентите на хората с увреждания, които минават на ТЕЛК сега, дали ще има спад на групите, знаем че са първа, втора и трета. Ние ще имаме възможност, предупредили сме нашите членове, тези които минават на ТЕЛК и имат разлика от старото експертно решение и новото, ние ще ги събираме, ще ги описваме и ще ги изпращаме тези случаи в нашия съюз. Работата е доста притеснителна, защото така, на пръв поглед, както е записано, ще има ощетяване на хората. Това не трябва да се допусне", е мнението на Ваньо Диков.   

В предаването "Заедно" говорим и за дейността на Клуба на инвалидите във Видин. Предстои им отбелязване на 30-годишнината от създаването на организацията, за което те вече се готвят - повече подробности чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета" , две и тригодишни деца , се запознаха с любопитни подробности за насекомите . Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя , който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия , каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова :..

публикувано на 11.02.19 в 13:48