Снимката на 14 септември 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Откриха новата академична 2018/2019 година във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев“ във Видин.

Засилват полицейското присъствие пред училищата и детските градини в Монтанско за първия учебен ден.

Първокласниците, които ще прекрачат за първи път прага на Второ основно училище "Иван Вазов" в град Вълчедръм получиха покани от училището да присъстват на тържеството за откриване на новата учебна година.

Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца днес, след светата Божествена литургия за Кръстовден, отслужиха тържествен молебен за успешна нова учебна година.

Две съоръжения бяха монтирани днес на новата скейт площадка в Крайдунавския парк на Видин. Предстои монтажът на още едно.

Книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога Ваня Ставрева бе представена във видинската библиотека.

Въздвижение на св. Кръст Господен, Кръстовден, е днес, 14 септември.

Нова камбана озвучи на Кръстовден село Остров в община Оряхово. Празничната света литургия и церемонията по освещаване на новата камбана бяха в църквата "Св. Троица". Раздаден бе и курбан за здраве на хората.

"Фестивал на надеждата" ще зарадва младите хора в Кула.

Фолклорният фестивал „Да съхраним българското“ ще бъде част от културната програма на юбилейното издание на Врачанския есенен панаир.

На 14 септември честваме професионалния празник на българските огнеборци. Денят на пожарникаря се отбелязва по решение на Министерския съвет от 1995 година. Професионалният празник на служителите от структурите за пожарна безопасност и защита на населението при Министерството на вътрешните работи, е повод Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин да организира традиционната Седмица на пожарната безопасност, която ще продължи до 16 септември.

Фестивалът на занаятите и изкуствата започна в Козлодуй. Той се провежда в "Ботев парк", където има изложение- базар на занаятчии, отворени врати на работилници и майсторски ателиета. Разходки с каруци привличат малки и големи.

Проектиране ще покаже каква е цялата сума, необходима за основен ремонт и оборудване на спортната зала "Балканиада" в Лом. Това каза кметът на общината Пенка Пенкова, след като проучване установи, че ломчани искат дарението от половин милион долара от емигранта д-р Андрей Георгиев да бъде инвестирано в обновяване на съоръжението. Резултатите от допитването ще бъдат внесени в Общинския съвет на редовното му заседание в края на месеца, а гражданите ще бъдат информирани за всички действия, които предстои да бъдат предприети, добави кметът.

Стотици жители на Северозападна България са потърсили работа с помощта на мрежата за сътрудничество между Европейската комисия и обществените служби по заетостта - "Юрес" (EURES). Най-голям интерес има към нискоквалифицирана работа в селското стопанство, обясни началникът на Регионалната служба по заетостта- Монтана Даниела Накова. Всеки може да се възползва от услугите на европейската мрежа за сътрудничество, като се обърне към бюрата по труда, където работят обучени юрес съветници.

8 200 лева ще получи видинската библиотека от Министерството на културата. Финансирането е по програма "Българските  библиотеки  - съвременни центрове за четене и информиране", обясни библиотекарят Мануела Миткова. За участие в програмата са одобрени и 12 читалищни библиотеки от област Видин.

Една година от кончината на видинския митрополит Дометиан ще бъде отбелязана утре, 15 септември.

Вижте още

Снимката на 21 септември 2018 година

Петима са новите почетни граждани на Видин , реши Общинският съвет . Това са Видинският митрополит и първи български екзарх Антим, д-р Бърни Бончев, кмет на града през 30-е години на миналия век, настоящият ректор на Русенския университет проф. Христо Белоев и предишният проф. Велизара Пенчева, и народният певец Любен Петров. Отличията ще бъдат връчени..

публикувано на 21.09.18 в 17:50

Отворена е офертата за археологически проучвания по трасето на Мездра - Ботевград

В Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) беше отворена постъпилата оферта в откритата процедура за определяне на изпълнител за извършване на археологически проучвания по трасето на път Е-79, участъка Мездра – Ботевград . Индикативната стойност на поръчката е 550 хил. лв. без ДДС. Постъпилата оферта е на Националния археологически институт с..

публикувано на 21.09.18 в 16:59

Започна инициатива за храм в село Владиченци

Започна процедура по изграждане на православен параклис във видинското село Владиченци . Идеята възниква при работата по проект на студенти от Пловдивския университет, обясни техният преподавател по теология Ивелина Николова : "Един от обектите беше село Владиченци, това е моето село. И предвид заглавието на проекта- "Трансформиращото се село",..

публикувано на 21.09.18 в 16:56

Доброволци ще почистват брега на язовир "Кула"

Почистване на язовир "Кула" организира доброволният отряд сътрудници към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в град Кула. Сборният пункт е на големия мост на съоръжението, в посока село Големаново, в 15.00 часа. "На 22 септември ще направим почистване на язовир "Кула", защото е много замърсен. Това ще е поредното почистване на..

публикувано на 21.09.18 в 15:31

Съветници попитаха за отсечени дървета и зелените площи във Видин

От групата на БСП в Общинския съвет във Видин поискаха отговор защо са отсечени дървета в центъра на града. Питане дали има разрешение за изсичането им и можеха ли да бъдат спасени беше отправено в началото на заседанието. То е след сигнали от граждани, каза Димитър Велков , председател на областната организация на БСП, както и на група в..

публикувано на 21.09.18 в 15:30

Предложение за добив на минерали разтревожи жители на Мало Пещене

Жители на врачанското село Мало Пещене са обезпокоени от инвестиционно намерение за разработване на находището за глауконитови пясъчници, което се намира на 300 метра от населеното място. От какво е породено безпокойството на хората, обясни Милен Стоянов , жител на селото: "Това е добив по открит способ и вероятно, даже е почти сигурно, че ще бъде..

публикувано на 21.09.18 в 15:17