Снимката на 14 септември 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Откриха новата академична 2018/2019 година във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев“ във Видин.

Засилват полицейското присъствие пред училищата и детските градини в Монтанско за първия учебен ден.

Първокласниците, които ще прекрачат за първи път прага на Второ основно училище "Иван Вазов" в град Вълчедръм получиха покани от училището да присъстват на тържеството за откриване на новата учебна година.

Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца днес, след светата Божествена литургия за Кръстовден, отслужиха тържествен молебен за успешна нова учебна година.

Две съоръжения бяха монтирани днес на новата скейт площадка в Крайдунавския парк на Видин. Предстои монтажът на още едно.

Книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога Ваня Ставрева бе представена във видинската библиотека.

Въздвижение на св. Кръст Господен, Кръстовден, е днес, 14 септември.

Нова камбана озвучи на Кръстовден село Остров в община Оряхово. Празничната света литургия и церемонията по освещаване на новата камбана бяха в църквата "Св. Троица". Раздаден бе и курбан за здраве на хората.

"Фестивал на надеждата" ще зарадва младите хора в Кула.

Фолклорният фестивал „Да съхраним българското“ ще бъде част от културната програма на юбилейното издание на Врачанския есенен панаир.

На 14 септември честваме професионалния празник на българските огнеборци. Денят на пожарникаря се отбелязва по решение на Министерския съвет от 1995 година. Професионалният празник на служителите от структурите за пожарна безопасност и защита на населението при Министерството на вътрешните работи, е повод Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин да организира традиционната Седмица на пожарната безопасност, която ще продължи до 16 септември.

Фестивалът на занаятите и изкуствата започна в Козлодуй. Той се провежда в "Ботев парк", където има изложение- базар на занаятчии, отворени врати на работилници и майсторски ателиета. Разходки с каруци привличат малки и големи.

Проектиране ще покаже каква е цялата сума, необходима за основен ремонт и оборудване на спортната зала "Балканиада" в Лом. Това каза кметът на общината Пенка Пенкова, след като проучване установи, че ломчани искат дарението от половин милион долара от емигранта д-р Андрей Георгиев да бъде инвестирано в обновяване на съоръжението. Резултатите от допитването ще бъдат внесени в Общинския съвет на редовното му заседание в края на месеца, а гражданите ще бъдат информирани за всички действия, които предстои да бъдат предприети, добави кметът.

Стотици жители на Северозападна България са потърсили работа с помощта на мрежата за сътрудничество между Европейската комисия и обществените служби по заетостта - "Юрес" (EURES). Най-голям интерес има към нискоквалифицирана работа в селското стопанство, обясни началникът на Регионалната служба по заетостта- Монтана Даниела Накова. Всеки може да се възползва от услугите на европейската мрежа за сътрудничество, като се обърне към бюрата по труда, където работят обучени юрес съветници.

8 200 лева ще получи видинската библиотека от Министерството на културата. Финансирането е по програма "Българските  библиотеки  - съвременни центрове за четене и информиране", обясни библиотекарят Мануела Миткова. За участие в програмата са одобрени и 12 читалищни библиотеки от област Видин.

Една година от кончината на видинския митрополит Дометиан ще бъде отбелязана утре, 15 септември.

Вижте още

В община Ружинци ще има обществен транспорт

В община Ружинци, където поне от 15 години са без обществен транспорт, са на път да решат проблема. Тъй като линиите не са рентабилни, превозвачи отказват да пътуват. Затова обществен превоз ще извършва автобусът, който извозва учителите на работа. Готова е транспортната схема и предстои да бъде утвърдена, каза кметът на община Ружинци Александър..

публикувано на 17.11.18 в 10:56

Доброволци ремонтират къщата на самотна майка от Бело поле

Лео Кадели и доброволци от фейсбук платформата "Приятели, Помагайте!" започнаха ремонт на къщата на 26- годишна майка от видинското село Бело поле, която гледа двете си деца без доходи в полуразрушена къща. "Започнахме рано ремонта. Повечето материали закупих с мои средства...За два дни ще успеем да направим ремонта...Очаквам още доброволци да се..

публикувано на 17.11.18 в 08:54

Снимката на 16 ноември 2018 година

Видинското училище "Любен Каравелов" отбеляза Световния ден в памет на жертвите от пътно-транспортни злополуки , който е на 18 ноември. Програмата започна с изложба на детски рисунки и предаване по училищното радио. Ученици от 2-ри и 3-ти клас, учители и родители излязоха след това на шествие от кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и „Широка“ до..

обновено на 16.11.18 в 17:48

11 златни сватби в Мездра за Деня на християнското семейство

Община Мездра организира златни сватби за Деня на християнското семейство – 21 ноември. Инициативата е първа по рода си, в която 11 двойки от Мездра ще подновят брачните си клетви след 50 години съвместен живот, съобщават от местната управа. Тържеството ще се проведе в Ритуалната зала от 10.30 ч., където съпрузите ще могат отново да си..

публикувано на 16.11.18 в 16:18

Ломчани излизат на протест

Жители на град Лом излизат на протест  утре срещу високите цени на горивата, високите данъци и цялостната политика на правителството. Това каза за Радио ВИДИН един от организаторите на недоволството  Анатоли Цветанов :  "Протестът е насочен срещу високите цени на горивата, високите данъци и искаме да се вдигне минималната заплата... Северозападна..

публикувано на 16.11.18 в 16:01

Започна монтирането на коледния базар във Враца

Започна монтирането на първите къщички за коледния базар във Враца . За поредна година той ще бъде позициониран на площад „Христо Ботев“. Кметът на Враца Калин Каменов : „Очаква се да бъде открит в края на ноември. Той ще работи до 31 декември, а в началото на новата година, при подходящи атмосферни условия, ще започне ремонтът на..

обновено на 16.11.18 в 15:56