Снимката на 14 септември 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Откриха новата академична 2018/2019 година във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев“ във Видин.

Засилват полицейското присъствие пред училищата и детските градини в Монтанско за първия учебен ден.

Първокласниците, които ще прекрачат за първи път прага на Второ основно училище "Иван Вазов" в град Вълчедръм получиха покани от училището да присъстват на тържеството за откриване на новата учебна година.

Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца днес, след светата Божествена литургия за Кръстовден, отслужиха тържествен молебен за успешна нова учебна година.

Две съоръжения бяха монтирани днес на новата скейт площадка в Крайдунавския парк на Видин. Предстои монтажът на още едно.

Книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога Ваня Ставрева бе представена във видинската библиотека.

Въздвижение на св. Кръст Господен, Кръстовден, е днес, 14 септември.

Нова камбана озвучи на Кръстовден село Остров в община Оряхово. Празничната света литургия и церемонията по освещаване на новата камбана бяха в църквата "Св. Троица". Раздаден бе и курбан за здраве на хората.

"Фестивал на надеждата" ще зарадва младите хора в Кула.

Фолклорният фестивал „Да съхраним българското“ ще бъде част от културната програма на юбилейното издание на Врачанския есенен панаир.

На 14 септември честваме професионалния празник на българските огнеборци. Денят на пожарникаря се отбелязва по решение на Министерския съвет от 1995 година. Професионалният празник на служителите от структурите за пожарна безопасност и защита на населението при Министерството на вътрешните работи, е повод Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин да организира традиционната Седмица на пожарната безопасност, която ще продължи до 16 септември.

Фестивалът на занаятите и изкуствата започна в Козлодуй. Той се провежда в "Ботев парк", където има изложение- базар на занаятчии, отворени врати на работилници и майсторски ателиета. Разходки с каруци привличат малки и големи.

Проектиране ще покаже каква е цялата сума, необходима за основен ремонт и оборудване на спортната зала "Балканиада" в Лом. Това каза кметът на общината Пенка Пенкова, след като проучване установи, че ломчани искат дарението от половин милион долара от емигранта д-р Андрей Георгиев да бъде инвестирано в обновяване на съоръжението. Резултатите от допитването ще бъдат внесени в Общинския съвет на редовното му заседание в края на месеца, а гражданите ще бъдат информирани за всички действия, които предстои да бъдат предприети, добави кметът.

Стотици жители на Северозападна България са потърсили работа с помощта на мрежата за сътрудничество между Европейската комисия и обществените служби по заетостта - "Юрес" (EURES). Най-голям интерес има към нискоквалифицирана работа в селското стопанство, обясни началникът на Регионалната служба по заетостта- Монтана Даниела Накова. Всеки може да се възползва от услугите на европейската мрежа за сътрудничество, като се обърне към бюрата по труда, където работят обучени юрес съветници.

8 200 лева ще получи видинската библиотека от Министерството на културата. Финансирането е по програма "Българските  библиотеки  - съвременни центрове за четене и информиране", обясни библиотекарят Мануела Миткова. За участие в програмата са одобрени и 12 читалищни библиотеки от област Видин.

Една година от кончината на видинския митрополит Дометиан ще бъде отбелязана утре, 15 септември.

Вижте още

Ученици от Лом рецитираха стихове от Вапцаров

Поетичен рецитал, посветен на 110 години от рождението Никола Й. Вапцаров, представиха ученици от Лом. Възпитаници на училищата "Никола Първанов", "Константин Фотинов", "Христо Ботев", "Димитър Маринов", "Отец Паисий" и Професионалната гимназия по производствени технологии, зарадваха родители, учители и съученици с рецитации на стихове от..

публикувано на 17.02.19 в 08:41

Четири общини представиха възможностите за туризъм в област Видин

Четири общини от област Видин участваха в най- престижния туристически форум у нас- Международното изложение "Ваканция и СПА Експо". На общ щанд се представиха общините Видин, Белоградчик, Кула и Чупрене. "Заглавието на представянето беше "Област Видин разбива клишетата- защото е и остава най- красивото място". На щанда се представяха рекламни..

публикувано на 16.02.19 в 17:05

В Козлодуй и Мездра започна плащането на местните данъци и такси

Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Козлодуй започна събирането на данък недвижими имоти, такса "битови отпадъци" и данъкът на превозни средства. Сроковете за плащане са следните: За данък недвижими имоти и такса битови отпадъци: - до 30 юни - първа вноска; - до 31 октомври - втора вноска. Платилите за цялата година до 30 април ще ползват 5%..

публикувано на 16.02.19 в 16:58

Мъж от Попица загина на Е-79

Мъж на 47 години от белослатинското село Попица загина на място при катастрофа между Ботевград и Мездра. Тежкият инцидент стана днес, събота и затрудни трафика по международен път Е-79. До катастрофата се стигна, след като шофьор на ТИР, пътуващ към Видин, предприел рисково изпреварване. При прибирането в своята лента за движение ремаркето му е помело..

публикувано на 16.02.19 в 16:19

Начално училище "Васил Левски" отбелязва патронния си празник

Учениците и учителите от начално училище "Васил Левски" в град Белоградчик се готвят да отпразнуват 146-та годишнина от обесването на Апостола. В коридорите на училището са изготвени кътове, посветени на Васил Левски . В тях са изложени тематични рисунки и други материали, които децата са изработвали специално за този ден. В понеделник от 11.00 часа..

публикувано на 16.02.19 в 15:12

На Трифон Зарезан в Покрайна

За втора поредна година читалището и кметството на видинското село Покрайна отбелязаха празника на лозарите Трифон Зарезан. Жителите и гостите на празника се отправиха с народни хора към лозовия масив на Филип Маринов, където ритуално зарязаха лозите. Проведе се конкурс на най- добър винар. За втора година спечели Венелин Крумов. Той взе и трите..

публикувано на 16.02.19 в 14:39

В Оряхово отбелязаха годишнини на именити българи

121 години от рождението на композитора Дико Илиев - чародея на българското хоро и 99 години от рождението на големия български актьор Андрей Чапразов бяха отбелязани в Оряхово на 15 февруари. Пред барелефите на двамата именити българи бяха поднесени цветя от Община Оряхово, Общински съвет- Оряхово, Историческия музей, Центърът за подкрепа на..

публикувано на 16.02.19 в 13:39