Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата на българското шампанско- проф. д-р Трифон Иванов

Снимка: Личен архив

Видната личност от Българския Северозапад днес живее в Пловдив. Роден е на 7 февруари 1918 година в село Раброво.

Проф. Иванов е един от основателите на Университета по хранителни технологии в града под тепетата, асистент, хонорован преподавател, заместник декан и заместник ректор там, участник във Втората световна война, а в главата му завинаги остават парчета от куршум и от каската му, които лекарите не успяват да извадят.

Майка му умира след епидемия от холера, баща му- на фронта по време на Първата световна война и така той остава кръгъл сирак още на 6-месечна възраст, когато го осиновяват неговите близки- чичо му- дядо Димитър и жена му- баба Станка, които нямат свои деца.

Професорът започва да учи в родното си село, завършва видинската гимназия, а през 1943 година завършва Агрономическия факултет на Софийския държавен университет.

Година по-късно заминава на фронта и е назначен за заместник командир по политическата част на тежко-картечна рота.

За Втората световна война, където участва в 59 пехотен Пирински полк на 16 дивизия, разказва с гордост и накратко:

„Тежка война."

Ветеранът е награден с орден за храброст и с медал от Президиума на Върховния съвет на СССР.

С радост и вълнение проф. Трифон Иванов разказва, че и днес се радва на почит и уважение от представители на държавни и висши институции, както и от широката общественост.

Пловдивският университет по хранителни технологии му присъжда почетното звание "Доктор хонорис кауза", по случай 90-ия му юбилей.

На учебника по технология на виното стои неговото име, претърпял 5 издания. Той е съавтор и на практикум по винарска технология. Гордее се със своите 6 авторски свидетелства за направени изобретения.

За 40 години научноизследователска работа и 35 години преподавателска дейност, е автор на стотици статии, научни и научнопопулярни публикации.

"Публикувал съм 1 монография, над 75 научни и научнопопулярни труда, от които 4 на френски, 1 на немски и 2 на руски езици."

Бащата на българското шампанско- на бяла и червена "Искра" е съавтор и на първото българско пенливо вино-"Биляна".

След пенсионирането си проф. д-р Трифон Иванов става секретар на партийната организация на БСП в Пловдив, сега е член на партията столетница.

"И на тези години, и в това състояние да бъда полезен на партията и народа", обещава си дядо Трифон.

И днес той не пропуска гласуване, интересува се от политика и от всичко, което се случва в България.

Любими за него си остават разходките. Професорът се радва  на голямо семейство- син и дъщеря, 5 внуци и 8 правнуци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50