Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

2
Снимка: Радио Видин

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните цигари. Завърна ли се с пълна сила инфлацията в края на 2018-а и как го усещаме всички ние?
Преди дни БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити се повишават, а банкерите от месеци предупреждават, че лихвите са стигнали дъното и занапред ще вървят нагоре. Задава се и увеличение на природния газ от октомври, което ще доведе до поскъпване на парното и топлата вода. Държавното предприятие "Булгаргаз" поиска вдигане на цената с повече от 14%, а председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че поскъпването е неизбежно. Бензинът и дизелът вече са доста по-скъпи от миналата година, а цената на петрола ще продължи да се увеличава и ще доведе до ново поскъпване на природния газ. Това прогнозира в интервю за БНР енергийният експерт Еленко Божков. Той потвърди, че от октомври парното и топлата вода ще поскъпнат заради повишение на цената на природния газ. Според думите му през лятото "Булгаргаз" е предлагала цената на природния газ да бъде повишена с 18%, но е била намалена чрез "техническа хватка". Енергийният експерт изрази опасение, че е възможно увеличението да не е с прогнозираното от Комисията за енергийно и водно регулиране 15%, а между 23 - 25%, тъй като възможностите за задържане на цените са изчерпани, след което топлинната енергия и топлата вода ще поскъпнат с около 10%. Освен това, задължително ще се увеличи и такса "задължения към обществото" - една от определящите крайната цена на електрическата енергия за битовите потребители и за бизнеса. 
"Формалното предложение на "Булгаргаз" е внесено някъде около 10-и септември. Две седмици преди това започнаха да говорят за това увеличение, включително Иван Иванов. Това са някакви предупредителни мерки, за да бъде подготвено обществото за това увеличение. За да бъде по-евтина електроенергията, от ключово значение е да бъдат прекратени договорите с американските централи" - обясни енергийният експерт Еленко Божков.
През последните дни се заговори за допълнителна вноска за здравеопазване. Според експерти от Министерството на здравеопазването трябва да бъде въведена задължителна допълнителна осигуровка от 12 лв., която е 2% от доходите на осигуряващите се. През миналата седмица се проведоха интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели и институции. 
"Ако  това предложение влезе в сила, хората ще стоят по къщите си и поради липса на средства ще си умират тихичко, защото никой не може да извади такива суми" - това каза в интервю за БНР д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на работниците в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, по повод идеите за нов здравен модел.
СнимкаВ унисон с есенното поскъпване на стоки и услуги е и цената на хляба. Във видинската търговска мрежа тя вече е повишена с около 10 стотинки. Само преди седмица търговците продаваха белия хляб под 1 лев, а днес вече той надхвърля левчето. Потърсихме за коментар Костадин Георгиев, хлебопроизводител от Монтана, който потвърди, че увеличението на цената на насъщния, вече е факт в цяла Северозападна България:
"Това е въпрос, който тревожи целия български народ. В нашия район цената на най- евтиното брашно се вдигна с близо 60 лева на тон и на черното, и на бялото брашно. Ние се снабдяваме предимно от регион Монтана. По наша информация житото е с 10-15% по- висока цена тази година. Брашното също е с над 10% по- висока цена ... През последните 2 години нямаше подобни увеличения в цената на хляба. Тук не говорим за измами и производителите не са хора, които желаят това повишение. Всяко повишение носи след себе си сътресение. Мисля, че всичко е съвсем реално и така трябва да се постъпи, иначе няма как" - коментира Костадин Георгиев.
Какво се случва с цените на хранителните стоки в магазинната мрежа във Видин? Гена Николова е дългогодишен собственик на хранителен магазин в крайдунавския град. Тя посочи, че цените на селскостопанските стоки са с по- високи цени от миналата година, а качеството им не е добро. Обикновено през летния сезон инфлацията намалява и цените на плодовете и зеленчуците вървят надолу. Но сега се случва обратното. През този юли потребителските цени са били с цели 3.5% по-високи в сравнение със същия месец на 2017 г., отчете националната статистика. Дъждове и градушки удариха реколтата на много места в страната. В резултат на това има по-малко и по-скъпи български домати. Годината не беше добра и за прасковите, които също са по-скъпи от миналата година. В момента е сезонът на гроздето и наша проверка показа, че цената му е малко по- висока от миналогодишната. Разговаряхме с Венислав Каменов, производител на грозде от видинското село Бела Рада. 
"Много пъти пръскахме тази година, заради дъждовното време. Цената е почти същата или има минимално повишение с около 10 стотинки" - каза Венислав Каменов.
Видинчани са критично настроени към поредното есенно повишение на цени и услуги. Според някои от тях за част от домакинствата ще бъде доста трудно да се справят финансово през предстоящия есенно-зимен сезон. Шофьорските неволи също са включени в поскъпването на застраховката "Гражданска отговорност". Преди дни застрахователните компании повишиха полиците средно с 50 лева. И те, и Комисията за финансов надзор са единодушни, че поскъпването ще продължава поетапно и значително, защото сега приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните обезщетения, особено за катастрофи, причинени в чужбина. Голямото есенно поскъпване ще засегне и пушачите. Депутатите вече решиха да вдигнат акциза за бездимните цигари, чийто пазар в България главоломно се разширява. Противоречиви са прогнозите за поскъпването на жилищата. Според някои брокери цените на апартаментите и наемите вече са стигнали пика си, но според други ще растат още. А ако депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в Закона за местните данъци и такси, от догодина българите ще плащат двойно по-висок "сграден данък" за основното си жилище. 
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30