Ин витро процедури- условия за кандидатстване

Автор:

В рубриката ни "Моите права" днес говорим за едно от основните човешки права - това да имаме дете. И заради все по- разпространените проблеми със зачеването при двойките, ще обърнем внимание на ин витро процедурата.

Процедурите се финансират от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Те включват т.нар. стимулация, контрола на стимулационния процес и ин витро метода. За тях могат да кандидатстват жени до 43-годишна възраст, които са с българско гражданство или статут на постоянно пребиваваща в държавата и отговарят на изискванията според индикациите за получаване на финансова помощ за асистирана репродукция.

Радина Велчева е основател на Фондация "Искам бебе":

"Държавният фонд ин витро догодина ще навърши 10 години от своето успешно съществуване, успешна работа. Хиляди вече са семействата, които успяха да се сдобият с мечтана рожба, и две, и повече. Много, над 25% и повече от успелите семейства, вече кандидатстват за второ или трето детенце. Огромен успех, защото цифрата, която през 2013 - 2014 година преброихме е 145 000 двойки в България искат, но не могат да имат деца. За нас това наистина беше стряскащо.   
Нашата фондация от една година се опитва и успяваме да направим много неща в Северозападна България. Това за нас е голям успех, тъй като организацията ни е създадена от 12 и повече години, а този район на страната наистина ни беше много труден, много проблемен. Слава Богу, вече се намериха доброволци, пациенти с репродуктивни проблеми от града и региона. Вече имаме координатори в Козлодуй и във Враца. Така че задействаме нещата там и след много кратко време ще могат семействата, двойките с проблеми да се обръщат и към хора от региона, а не да се стига чак до София, за да се коментират тези проблеми, което е много важно за тях."


Медицинската документация се подготвя от избраното лечебно заведение, а останалите документи се подготвят от заявителката /жената, която кандидатства за процедурата/. Техните образци могат да се намерят и изтеглят от сайта на Центъра за асистирана репродукция. Подадените документи се разглеждат от Комисията към Центъра. Тя изготвя месечен график, който се утвърждава с мнозинство не по-малко от половината от присъствалите на заседанието.

Въз основа на решението на комисията, Центърът издава Заповед за организационно и финансово подпомагане на заявилите, в която посочва размера на отпуснатата парична сума и избраното от нея лечебно заведение. Заявителката подписва лично заповедта. В рамките на една календарна година от датата на подписване, ин витро процедурата трябва да бъде започната, иначе се губи правото на финансиране.

Вижте още

Лори - папагалът беглец

Да имаш домашен любимец е приключение, но и отговорност. Ако въпросният любимец се изгуби или избяга, то оцеляването му е под въпрос, особено ако е папагал и то Африканско кралско жако. Точно това се е случило на Тихомир Тодоров от Монтана и на неговият папагал Лори. Преди 7 месеца Тихомир решава да си вземе папагал и избира Лори . Имат си..

публикувано на 19.07.19 в 15:45

В градината на един озеленител

В "Еко Свят" ще ви разходим из градината на Валентина Асенова от Кула- пълна с цветя и предмети от миналото, използвани в бита. Работила е като озеленител на града, сега е пенсионер и има време да отглежда цветя и вкъщи. В двора на семейната къща е направен битов кът, кът за усамотение, водопад и фонтанче. "Един ден синът ми изкопа този трап и..

публикувано на 18.07.19 в 17:01

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00