Ин витро процедури- условия за кандидатстване

Автор:

В рубриката ни "Моите права" днес говорим за едно от основните човешки права - това да имаме дете. И заради все по- разпространените проблеми със зачеването при двойките, ще обърнем внимание на ин витро процедурата.

Процедурите се финансират от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Те включват т.нар. стимулация, контрола на стимулационния процес и ин витро метода. За тях могат да кандидатстват жени до 43-годишна възраст, които са с българско гражданство или статут на постоянно пребиваваща в държавата и отговарят на изискванията според индикациите за получаване на финансова помощ за асистирана репродукция.

Радина Велчева е основател на Фондация "Искам бебе":

"Държавният фонд ин витро догодина ще навърши 10 години от своето успешно съществуване, успешна работа. Хиляди вече са семействата, които успяха да се сдобият с мечтана рожба, и две, и повече. Много, над 25% и повече от успелите семейства, вече кандидатстват за второ или трето детенце. Огромен успех, защото цифрата, която през 2013 - 2014 година преброихме е 145 000 двойки в България искат, но не могат да имат деца. За нас това наистина беше стряскащо.   
Нашата фондация от една година се опитва и успяваме да направим много неща в Северозападна България. Това за нас е голям успех, тъй като организацията ни е създадена от 12 и повече години, а този район на страната наистина ни беше много труден, много проблемен. Слава Богу, вече се намериха доброволци, пациенти с репродуктивни проблеми от града и региона. Вече имаме координатори в Козлодуй и във Враца. Така че задействаме нещата там и след много кратко време ще могат семействата, двойките с проблеми да се обръщат и към хора от региона, а не да се стига чак до София, за да се коментират тези проблеми, което е много важно за тях."


Медицинската документация се подготвя от избраното лечебно заведение, а останалите документи се подготвят от заявителката /жената, която кандидатства за процедурата/. Техните образци могат да се намерят и изтеглят от сайта на Центъра за асистирана репродукция. Подадените документи се разглеждат от Комисията към Центъра. Тя изготвя месечен график, който се утвърждава с мнозинство не по-малко от половината от присъствалите на заседанието.

Въз основа на решението на комисията, Центърът издава Заповед за организационно и финансово подпомагане на заявилите, в която посочва размера на отпуснатата парична сума и избраното от нея лечебно заведение. Заявителката подписва лично заповедта. В рамките на една календарна година от датата на подписване, ин витро процедурата трябва да бъде започната, иначе се губи правото на финансиране.

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме KAZKA

Това са те- Саша, Дима и Никита – музикантите, които стоят зад артистичния псевдоним Kazka. Музиката им е с поп звучене и електро-фолк елементи, а текстовете на песните им са на украински език.  Те са в музикалния бизнес едва от две години, но това не им пречи вече да са световноизвестни. Само една песен стои в основата на този успех...

публикувано на 22.04.19 в 09:46

"Неделник" от 21 април 2019 година

Честит празник на всички. "Неделник" брой 254- ти започва с преглед на старите вестници с едни интересни теми от преди много години. Следва материала на Любо Андреев за едно интернет приложение, което показва природни и културни забележителности в Румъния и Северозападна България. Мобилното приложение включва туристически пакети и маршрути..

публикувано на 21.04.19 в 16:14

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02