Хората от Добри дол: Живеем в напукани къщи, прах и мирис на оборска тор

Автор:
7
Снимка: Радио Видин


Започна ремонт на пътя между ломските села Добри дол, Сливата и Орсоя. Компрометираният участък е с дължина около 8 километра, за лошото състояние на който преди време протестираха жителите на трите села. От понеделник са започнали ремонтните дейности, но трафикът от тежкотоварни камиони пречи на работата на строителните групи, казват и хората, и работниците, които обаче не пожелаха да коментират условията в които работят - облаци от прах, вибрации и няколко тонни тежки машини, които преминават на сантиметри от тях. Докато багерите копаят пътя, периодично се пропуска трафика, който не спира през целия ден, видя екип на Радио Видин.

"Tрябва да се спре трафика, за да може всичко да стане по-бързо. Като започне да вали дъжд и сняг какво правим тогава, ами Орсоя? Чакат някой да загине там с кола или с ТИР и тогава да ни обърнат внимание ли?!"
, недоволстват и хората и работниците.


Жителите на Добри дол настояват спешно изпълнителят и пътното управление да изготвят обходен маршрут и да изведат тежкия трафик от населените места. Според тях, няма начин в тези условия, при които се ремонтира пътя, работниците да успеят навреме до идването на зимата. Това е мнението на Тошко Георгиев:

"Идват, обещават, казват, има маршрут, по който ще се отбие натоварването и превозните средства оттам да минават. Да се затвори и от двете страни да имат строителите фронт да работят. Започна се ремонтът, керванът от коли си върви, при това положение не може да се работи, а сме пред навечерието на зимата, почват снегове и работата ще се блокира. Искаме от Орсоя, през Добри дол до разклона да не се минава, да се пренасочи движението"
 


"Щом като има подсигурен обходен път през Димово, макар и да е по-дълго разстоянието за пътуващите, да го ползват, нас не ни интересува това. Къщите ни ще паднат от вибрациите"
, казва Райна Димитрова, жителка на Добри дол.


От вибрациите на тежките коли крайпътните къщи се пукат, мазилката пада, не е спокойно да се живее, казват и други потърпевши от селото:

"Преди две години си санирахме къщата, то мазилката падна, къщата се напука. Когато падне и моята къща тогава ли ще ни оправят пътя?! Не може да се отворят прозорците, прах, пясък по банкета, за да избегнат дупките се качват на банкета и вдигат пушилка. Керемидите, тревата и дърветата покрай пътя са бели като покрай някой циментов завод. Не може прането навън да се просне, всичко е мръсотия. Отделно от фермата наблизо мирише. Положението е трагично, искаме не само обещания, а някакви действия", настояват жителите на Добри дол.  

СнимкаПредставители на инициативният комитет от село Добри дол се събраха при кмета на селото Младенка Младенова. Хората са решени, че ако трафикът продължава да пречи на ремонта, ще се пристъпи отново към крайни действия и пътя до Лом ще бъде блокиран от недоволни жители на трите села Добри дол, Сливата и Орсоя.

"Всички други обходни пътища, които трябваше да са отворени след началото на нашия ремонт, са затворени и се работи по тях, Обясниха, че много време ще отнеме документално, за да се направят скици и да се затвори пътя. Хората не могат да работят, те се пазят от камионите. Отделно от близо три месеца градският автобус не пътува, който се използва най-вече от пенсионерите да отидат на лекар или до болница. разговарят с тях, но хората казват, че не могат да си чупят автобусите и не искат да пътуват в нашия район. Имам е социален дом, до който пътуват хора, и ферма, и предприятие за дърводобив. Оставени сме на произвола на съдбата"
,  каза кметът на Добри дол Младенка Младенова. Показва и пукнатините в сградата на кметството, намиращо се в непосредствена близост до пътя, тресяща се при всяко преминаване на камион. В същото положение са и зъболекарското помещение и приемната на полицията, които са в същата сграда.

Решена да си върши работата като отговорник на селото, както се нарече кметицата Младенка Младенова, взела нещата в свои ръце и започнала да звъни по всички институции, които носят отговорност за ремонта на пътя до Лом и организацията на движение по него. За отговор защо се бави отбиването на движението през Добри дол, докато тече ремонта, потърси и Областното пътно управление в Монтана. Отговорът оттам беше - необходимо е техническо време да се изготвят транспортните схеми и да се изготвят пътните знаци, за да се спре преминаването през селото.

"Изпълнителят не си е мръднал пръста да си изготви организацията на движение, трябда да го внесе за одобрение при нас и в КАТ, и чак след това да се поставят табелите и да се отбие движението. Не е наша вината, на Областно пътно управление, че не е отбито движението. Сложни са нещата- затворен е пътят 114, както и 112, сега ще затворим и софийско, II-81. Кажете ми, откъде да мине това движение",
обясниха пред кмета от пътното управление в Монтана.

Единствената алтернатива е движението да се пренасочи към Димово, но оттам заобикалянето би било много голямо. Този отговор хората не приемат и са решени, ако не се изпълнят техните искания, ще покажат недоволството си публично отново, за пореден път, като блокират пътя към Лом.

Още мнения може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56