Хората от Добри дол: Живеем в напукани къщи, прах и мирис на оборска тор

Автор:
7
Снимка: Радио Видин


Започна ремонт на пътя между ломските села Добри дол, Сливата и Орсоя. Компрометираният участък е с дължина около 8 километра, за лошото състояние на който преди време протестираха жителите на трите села. От понеделник са започнали ремонтните дейности, но трафикът от тежкотоварни камиони пречи на работата на строителните групи, казват и хората, и работниците, които обаче не пожелаха да коментират условията в които работят - облаци от прах, вибрации и няколко тонни тежки машини, които преминават на сантиметри от тях. Докато багерите копаят пътя, периодично се пропуска трафика, който не спира през целия ден, видя екип на Радио Видин.

"Tрябва да се спре трафика, за да може всичко да стане по-бързо. Като започне да вали дъжд и сняг какво правим тогава, ами Орсоя? Чакат някой да загине там с кола или с ТИР и тогава да ни обърнат внимание ли?!"
, недоволстват и хората и работниците.


Жителите на Добри дол настояват спешно изпълнителят и пътното управление да изготвят обходен маршрут и да изведат тежкия трафик от населените места. Според тях, няма начин в тези условия, при които се ремонтира пътя, работниците да успеят навреме до идването на зимата. Това е мнението на Тошко Георгиев:

"Идват, обещават, казват, има маршрут, по който ще се отбие натоварването и превозните средства оттам да минават. Да се затвори и от двете страни да имат строителите фронт да работят. Започна се ремонтът, керванът от коли си върви, при това положение не може да се работи, а сме пред навечерието на зимата, почват снегове и работата ще се блокира. Искаме от Орсоя, през Добри дол до разклона да не се минава, да се пренасочи движението"
 


"Щом като има подсигурен обходен път през Димово, макар и да е по-дълго разстоянието за пътуващите, да го ползват, нас не ни интересува това. Къщите ни ще паднат от вибрациите"
, казва Райна Димитрова, жителка на Добри дол.


От вибрациите на тежките коли крайпътните къщи се пукат, мазилката пада, не е спокойно да се живее, казват и други потърпевши от селото:

"Преди две години си санирахме къщата, то мазилката падна, къщата се напука. Когато падне и моята къща тогава ли ще ни оправят пътя?! Не може да се отворят прозорците, прах, пясък по банкета, за да избегнат дупките се качват на банкета и вдигат пушилка. Керемидите, тревата и дърветата покрай пътя са бели като покрай някой циментов завод. Не може прането навън да се просне, всичко е мръсотия. Отделно от фермата наблизо мирише. Положението е трагично, искаме не само обещания, а някакви действия", настояват жителите на Добри дол.  

СнимкаПредставители на инициативният комитет от село Добри дол се събраха при кмета на селото Младенка Младенова. Хората са решени, че ако трафикът продължава да пречи на ремонта, ще се пристъпи отново към крайни действия и пътя до Лом ще бъде блокиран от недоволни жители на трите села Добри дол, Сливата и Орсоя.

"Всички други обходни пътища, които трябваше да са отворени след началото на нашия ремонт, са затворени и се работи по тях, Обясниха, че много време ще отнеме документално, за да се направят скици и да се затвори пътя. Хората не могат да работят, те се пазят от камионите. Отделно от близо три месеца градският автобус не пътува, който се използва най-вече от пенсионерите да отидат на лекар или до болница. разговарят с тях, но хората казват, че не могат да си чупят автобусите и не искат да пътуват в нашия район. Имам е социален дом, до който пътуват хора, и ферма, и предприятие за дърводобив. Оставени сме на произвола на съдбата"
,  каза кметът на Добри дол Младенка Младенова. Показва и пукнатините в сградата на кметството, намиращо се в непосредствена близост до пътя, тресяща се при всяко преминаване на камион. В същото положение са и зъболекарското помещение и приемната на полицията, които са в същата сграда.

Решена да си върши работата като отговорник на селото, както се нарече кметицата Младенка Младенова, взела нещата в свои ръце и започнала да звъни по всички институции, които носят отговорност за ремонта на пътя до Лом и организацията на движение по него. За отговор защо се бави отбиването на движението през Добри дол, докато тече ремонта, потърси и Областното пътно управление в Монтана. Отговорът оттам беше - необходимо е техническо време да се изготвят транспортните схеми и да се изготвят пътните знаци, за да се спре преминаването през селото.

"Изпълнителят не си е мръднал пръста да си изготви организацията на движение, трябда да го внесе за одобрение при нас и в КАТ, и чак след това да се поставят табелите и да се отбие движението. Не е наша вината, на Областно пътно управление, че не е отбито движението. Сложни са нещата- затворен е пътят 114, както и 112, сега ще затворим и софийско, II-81. Кажете ми, откъде да мине това движение",
обясниха пред кмета от пътното управление в Монтана.

Единствената алтернатива е движението да се пренасочи към Димово, но оттам заобикалянето би било много голямо. Този отговор хората не приемат и са решени, ако не се изпълнят техните искания, ще покажат недоволството си публично отново, за пореден път, като блокират пътя към Лом.

Още мнения може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05