Хората от Добри дол: Живеем в напукани къщи, прах и мирис на оборска тор

Автор:
Снимка: Радио Видин


Започна ремонт на пътя между ломските села Добри дол, Сливата и Орсоя. Компрометираният участък е с дължина около 8 километра, за лошото състояние на който преди време протестираха жителите на трите села. От понеделник са започнали ремонтните дейности, но трафикът от тежкотоварни камиони пречи на работата на строителните групи, казват и хората, и работниците, които обаче не пожелаха да коментират условията в които работят - облаци от прах, вибрации и няколко тонни тежки машини, които преминават на сантиметри от тях. Докато багерите копаят пътя, периодично се пропуска трафика, който не спира през целия ден, видя екип на Радио Видин.

"Tрябва да се спре трафика, за да може всичко да стане по-бързо. Като започне да вали дъжд и сняг какво правим тогава, ами Орсоя? Чакат някой да загине там с кола или с ТИР и тогава да ни обърнат внимание ли?!"
, недоволстват и хората и работниците.


Жителите на Добри дол настояват спешно изпълнителят и пътното управление да изготвят обходен маршрут и да изведат тежкия трафик от населените места. Според тях, няма начин в тези условия, при които се ремонтира пътя, работниците да успеят навреме до идването на зимата. Това е мнението на Тошко Георгиев:

"Идват, обещават, казват, има маршрут, по който ще се отбие натоварването и превозните средства оттам да минават. Да се затвори и от двете страни да имат строителите фронт да работят. Започна се ремонтът, керванът от коли си върви, при това положение не може да се работи, а сме пред навечерието на зимата, почват снегове и работата ще се блокира. Искаме от Орсоя, през Добри дол до разклона да не се минава, да се пренасочи движението"
 


"Щом като има подсигурен обходен път през Димово, макар и да е по-дълго разстоянието за пътуващите, да го ползват, нас не ни интересува това. Къщите ни ще паднат от вибрациите"
, казва Райна Димитрова, жителка на Добри дол.


От вибрациите на тежките коли крайпътните къщи се пукат, мазилката пада, не е спокойно да се живее, казват и други потърпевши от селото:

"Преди две години си санирахме къщата, то мазилката падна, къщата се напука. Когато падне и моята къща тогава ли ще ни оправят пътя?! Не може да се отворят прозорците, прах, пясък по банкета, за да избегнат дупките се качват на банкета и вдигат пушилка. Керемидите, тревата и дърветата покрай пътя са бели като покрай някой циментов завод. Не може прането навън да се просне, всичко е мръсотия. Отделно от фермата наблизо мирише. Положението е трагично, искаме не само обещания, а някакви действия", настояват жителите на Добри дол.  

СнимкаПредставители на инициативният комитет от село Добри дол се събраха при кмета на селото Младенка Младенова. Хората са решени, че ако трафикът продължава да пречи на ремонта, ще се пристъпи отново към крайни действия и пътя до Лом ще бъде блокиран от недоволни жители на трите села Добри дол, Сливата и Орсоя.

"Всички други обходни пътища, които трябваше да са отворени след началото на нашия ремонт, са затворени и се работи по тях, Обясниха, че много време ще отнеме документално, за да се направят скици и да се затвори пътя. Хората не могат да работят, те се пазят от камионите. Отделно от близо три месеца градският автобус не пътува, който се използва най-вече от пенсионерите да отидат на лекар или до болница. разговарят с тях, но хората казват, че не могат да си чупят автобусите и не искат да пътуват в нашия район. Имам е социален дом, до който пътуват хора, и ферма, и предприятие за дърводобив. Оставени сме на произвола на съдбата"
,  каза кметът на Добри дол Младенка Младенова. Показва и пукнатините в сградата на кметството, намиращо се в непосредствена близост до пътя, тресяща се при всяко преминаване на камион. В същото положение са и зъболекарското помещение и приемната на полицията, които са в същата сграда.

Решена да си върши работата като отговорник на селото, както се нарече кметицата Младенка Младенова, взела нещата в свои ръце и започнала да звъни по всички институции, които носят отговорност за ремонта на пътя до Лом и организацията на движение по него. За отговор защо се бави отбиването на движението през Добри дол, докато тече ремонта, потърси и Областното пътно управление в Монтана. Отговорът оттам беше - необходимо е техническо време да се изготвят транспортните схеми и да се изготвят пътните знаци, за да се спре преминаването през селото.

"Изпълнителят не си е мръднал пръста да си изготви организацията на движение, трябда да го внесе за одобрение при нас и в КАТ, и чак след това да се поставят табелите и да се отбие движението. Не е наша вината, на Областно пътно управление, че не е отбито движението. Сложни са нещата- затворен е пътят 114, както и 112, сега ще затворим и софийско, II-81. Кажете ми, откъде да мине това движение",
обясниха пред кмета от пътното управление в Монтана.

Единствената алтернатива е движението да се пренасочи към Димово, но оттам заобикалянето би било много голямо. Този отговор хората не приемат и са решени, ако не се изпълнят техните искания, ще покажат недоволството си публично отново, за пореден път, като блокират пътя към Лом.

Още мнения може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19