Хората от Добри дол: Живеем в напукани къщи, прах и мирис на оборска тор

Автор:
7
Снимка: Радио Видин


Започна ремонт на пътя между ломските села Добри дол, Сливата и Орсоя. Компрометираният участък е с дължина около 8 километра, за лошото състояние на който преди време протестираха жителите на трите села. От понеделник са започнали ремонтните дейности, но трафикът от тежкотоварни камиони пречи на работата на строителните групи, казват и хората, и работниците, които обаче не пожелаха да коментират условията в които работят - облаци от прах, вибрации и няколко тонни тежки машини, които преминават на сантиметри от тях. Докато багерите копаят пътя, периодично се пропуска трафика, който не спира през целия ден, видя екип на Радио Видин.

"Tрябва да се спре трафика, за да може всичко да стане по-бързо. Като започне да вали дъжд и сняг какво правим тогава, ами Орсоя? Чакат някой да загине там с кола или с ТИР и тогава да ни обърнат внимание ли?!"
, недоволстват и хората и работниците.


Жителите на Добри дол настояват спешно изпълнителят и пътното управление да изготвят обходен маршрут и да изведат тежкия трафик от населените места. Според тях, няма начин в тези условия, при които се ремонтира пътя, работниците да успеят навреме до идването на зимата. Това е мнението на Тошко Георгиев:

"Идват, обещават, казват, има маршрут, по който ще се отбие натоварването и превозните средства оттам да минават. Да се затвори и от двете страни да имат строителите фронт да работят. Започна се ремонтът, керванът от коли си върви, при това положение не може да се работи, а сме пред навечерието на зимата, почват снегове и работата ще се блокира. Искаме от Орсоя, през Добри дол до разклона да не се минава, да се пренасочи движението"
 


"Щом като има подсигурен обходен път през Димово, макар и да е по-дълго разстоянието за пътуващите, да го ползват, нас не ни интересува това. Къщите ни ще паднат от вибрациите"
, казва Райна Димитрова, жителка на Добри дол.


От вибрациите на тежките коли крайпътните къщи се пукат, мазилката пада, не е спокойно да се живее, казват и други потърпевши от селото:

"Преди две години си санирахме къщата, то мазилката падна, къщата се напука. Когато падне и моята къща тогава ли ще ни оправят пътя?! Не може да се отворят прозорците, прах, пясък по банкета, за да избегнат дупките се качват на банкета и вдигат пушилка. Керемидите, тревата и дърветата покрай пътя са бели като покрай някой циментов завод. Не може прането навън да се просне, всичко е мръсотия. Отделно от фермата наблизо мирише. Положението е трагично, искаме не само обещания, а някакви действия", настояват жителите на Добри дол.  

СнимкаПредставители на инициативният комитет от село Добри дол се събраха при кмета на селото Младенка Младенова. Хората са решени, че ако трафикът продължава да пречи на ремонта, ще се пристъпи отново към крайни действия и пътя до Лом ще бъде блокиран от недоволни жители на трите села Добри дол, Сливата и Орсоя.

"Всички други обходни пътища, които трябваше да са отворени след началото на нашия ремонт, са затворени и се работи по тях, Обясниха, че много време ще отнеме документално, за да се направят скици и да се затвори пътя. Хората не могат да работят, те се пазят от камионите. Отделно от близо три месеца градският автобус не пътува, който се използва най-вече от пенсионерите да отидат на лекар или до болница. разговарят с тях, но хората казват, че не могат да си чупят автобусите и не искат да пътуват в нашия район. Имам е социален дом, до който пътуват хора, и ферма, и предприятие за дърводобив. Оставени сме на произвола на съдбата"
,  каза кметът на Добри дол Младенка Младенова. Показва и пукнатините в сградата на кметството, намиращо се в непосредствена близост до пътя, тресяща се при всяко преминаване на камион. В същото положение са и зъболекарското помещение и приемната на полицията, които са в същата сграда.

Решена да си върши работата като отговорник на селото, както се нарече кметицата Младенка Младенова, взела нещата в свои ръце и започнала да звъни по всички институции, които носят отговорност за ремонта на пътя до Лом и организацията на движение по него. За отговор защо се бави отбиването на движението през Добри дол, докато тече ремонта, потърси и Областното пътно управление в Монтана. Отговорът оттам беше - необходимо е техническо време да се изготвят транспортните схеми и да се изготвят пътните знаци, за да се спре преминаването през селото.

"Изпълнителят не си е мръднал пръста да си изготви организацията на движение, трябда да го внесе за одобрение при нас и в КАТ, и чак след това да се поставят табелите и да се отбие движението. Не е наша вината, на Областно пътно управление, че не е отбито движението. Сложни са нещата- затворен е пътят 114, както и 112, сега ще затворим и софийско, II-81. Кажете ми, откъде да мине това движение",
обясниха пред кмета от пътното управление в Монтана.

Единствената алтернатива е движението да се пренасочи към Димово, но оттам заобикалянето би било много голямо. Този отговор хората не приемат и са решени, ако не се изпълнят техните искания, ще покажат недоволството си публично отново, за пореден път, като блокират пътя към Лом.

Още мнения може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Ще дарим ли отново на празниците

През годините благотворителността навлезе в живота на българите не само кампанийно, но сякаш тя се превърна в част от мисленето ни и все по-често налага добрината, и помощта като важни ценности в живота ни. Трудните условия, при които живеят голяма част от нашите сънародници не пречат на това, да дарят под различни форми пари, вещи или просто един..

публикувано на 19.12.18 в 12:59

Не е изпълнен нито един стратегически проект за развитието на област Видин през последните години

Междинната оценка за реализирането на Областната стратегия за развитие в периода 2014-2020 година бе представена пред Областния съвет за регионално развитие във Видин. Стратегията е приета преди пет години и определя средносрочните цели и приоритети за развитие на област Видин. Какво обаче е изпълнено от определените тогава цели? Оценката е направена..

публикувано на 18.12.18 в 14:38

Документална изложба възражда паметта за Виден Табаков- българинът, допринесъл за първия космически полет до Луната

Знаем ли кой е човекът, без откритията на когото през 1969 година американският астронавт Нийл Армстронг надали би кацнал на луната. Кой е българинът, разработил необходимите сплави и дал конструктивните решения, че ракетите да издържат на високите температури при космически полет. Кой е Виден Табаков и знаем ли, че известният учен, променил човешката..

публикувано на 17.12.18 в 18:15

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56