Видинските архивисти отбелязват празника си

| обновено на 10.10.18 в 09:36
5
Снимка: Радио Видин

Служителите на "Държавен архив" - Видин ще отбележат Деня на българските архивисти - 10 октомври, с представяне на документална изложба и награждаване на дарители. Експозицията "В изгнание" на Държавна агенция "Архиви" е посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски. В нея са използвани основно документи, дарени лично от Симеон Сакскобургготски на Националния архивен фонд, обясни началникът на "Държавен архив" - Видин Светлана Кръстева:

"Изложбата включва снимки и документи, които проследяват живота на Симеон II и неговото семейство преди изгнанието през 1946 година, детството, отбелязването на пълнолетието му през 1955 година и моменти от обучението му през 1958 година във военната академия "Вали фордж" в Пенсилвания, САЩ. Има снимки и материали от сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 година. С поредица от важни документи е подчертан стремежът му да обедини българската емиграция. Особено място е отделено на благотворителната му дейност..."

 
"Държавен архив" - Видин ще представи документи и снимки от лични и учрежденски фондове, добави Светлана Кръстева:

"Ще могат да се видят поздравителни писма и телеграми, разменяни между княз Фердинанд, цар Борис III и видинчани... Включили сме и летописна книга, в която е записано повишаването на успеха на всички ученици в царството по повод раждането на Симеон II, и завършваме изложбата със снимки от най-новата ни история с посещенията на Симеон II във Видин през периода 1996 - 2014 година."


По повод Деня на българските архивисти ще бъдат отличени някои от последните дарители на видинския архив. Събитието е днес, от 17 часа, в залата на "Държавен архив"-Видин.

Повече за изложбата и кои са отличените дарители може да чуете този следобед в "Цветовете на деня" по Радио Видин.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52

Ще бъде ли достъпен централният площад на Видин за хората с увреждания

Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна . В момента се извършва реконструкция на централната пешеходна зона на Видин. Ще бъдат ли достъпни след ремонта площадът и обществените сгради за хората с различни увреждания? "Не..

публикувано на 19.06.19 в 16:33