Видинските архивисти отбелязват празника си

| обновено на 10.10.18 в 09:36
5
Снимка: Радио Видин

Служителите на "Държавен архив" - Видин ще отбележат Деня на българските архивисти - 10 октомври, с представяне на документална изложба и награждаване на дарители. Експозицията "В изгнание" на Държавна агенция "Архиви" е посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски. В нея са използвани основно документи, дарени лично от Симеон Сакскобургготски на Националния архивен фонд, обясни началникът на "Държавен архив" - Видин Светлана Кръстева:

"Изложбата включва снимки и документи, които проследяват живота на Симеон II и неговото семейство преди изгнанието през 1946 година, детството, отбелязването на пълнолетието му през 1955 година и моменти от обучението му през 1958 година във военната академия "Вали фордж" в Пенсилвания, САЩ. Има снимки и материали от сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 година. С поредица от важни документи е подчертан стремежът му да обедини българската емиграция. Особено място е отделено на благотворителната му дейност..."

 
"Държавен архив" - Видин ще представи документи и снимки от лични и учрежденски фондове, добави Светлана Кръстева:

"Ще могат да се видят поздравителни писма и телеграми, разменяни между княз Фердинанд, цар Борис III и видинчани... Включили сме и летописна книга, в която е записано повишаването на успеха на всички ученици в царството по повод раждането на Симеон II, и завършваме изложбата със снимки от най-новата ни история с посещенията на Симеон II във Видин през периода 1996 - 2014 година."


По повод Деня на българските архивисти ще бъдат отличени някои от последните дарители на видинския архив. Събитието е днес, от 17 часа, в залата на "Държавен архив"-Видин.

Повече за изложбата и кои са отличените дарители може да чуете този следобед в "Цветовете на деня" по Радио Видин.


Галерия

Вижте още

Започна петиция срещу скитащите кучета в Лом

Петиция "Лом - град за хора или скитащи кучета?" е изготвена от Кирил Коцев и предложена за подкрепа от жители на град Лом . Тя е в резултат от разговори с граждани и поставянето на този въпрос на дневен ред. "Проблемът със скитащите кучета и безконтролното отглеждане на кучета, безотговорното отношение към тези животни става страшно голям,..

публикувано на 21.02.19 в 16:31

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка представители на регионални библиотеки преминаха обучение в Холандия, където неформалното образование заема..

публикувано на 20.02.19 в 10:07

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30