Видинските архивисти отбелязват празника си

| обновено на 10.10.18 в 09:36
Снимка: Радио Видин

Служителите на "Държавен архив" - Видин ще отбележат Деня на българските архивисти - 10 октомври, с представяне на документална изложба и награждаване на дарители. Експозицията "В изгнание" на Държавна агенция "Архиви" е посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски. В нея са използвани основно документи, дарени лично от Симеон Сакскобургготски на Националния архивен фонд, обясни началникът на "Държавен архив" - Видин Светлана Кръстева:

"Изложбата включва снимки и документи, които проследяват живота на Симеон II и неговото семейство преди изгнанието през 1946 година, детството, отбелязването на пълнолетието му през 1955 година и моменти от обучението му през 1958 година във военната академия "Вали фордж" в Пенсилвания, САЩ. Има снимки и материали от сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 година. С поредица от важни документи е подчертан стремежът му да обедини българската емиграция. Особено място е отделено на благотворителната му дейност..."

 
"Държавен архив" - Видин ще представи документи и снимки от лични и учрежденски фондове, добави Светлана Кръстева:

"Ще могат да се видят поздравителни писма и телеграми, разменяни между княз Фердинанд, цар Борис III и видинчани... Включили сме и летописна книга, в която е записано повишаването на успеха на всички ученици в царството по повод раждането на Симеон II, и завършваме изложбата със снимки от най-новата ни история с посещенията на Симеон II във Видин през периода 1996 - 2014 година."


По повод Деня на българските архивисти ще бъдат отличени някои от последните дарители на видинския архив. Събитието е днес, от 17 часа, в залата на "Държавен архив"-Видин.

Повече за изложбата и кои са отличените дарители може да чуете този следобед в "Цветовете на деня" по Радио Видин.


Вижте още

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи..

публикувано на 19.10.18 в 16:08

Социален център във Видин зарадва клиентите си с разнообразни прояви

Тази седмица беше доста активна за специалистите и клиентите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), който е към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин . Националния ден на благотворителността отбелязаха днес в ЦСРИ- Видин. Трима от специалистите в Центъра - психологът Катя Райчева, логопедът и специален педагог Даниела..

публикувано на 19.10.18 в 15:59
Бившата учебна работилница в Ново село

Как се стопанисват закритите училища в община Ново село

В Новоселска община остана само едно училище –„Св. Св. Кирил и Методий“ в общинския център. Школото, обаче, ревниво пазеше статута си на средно училище и успя да възобнови обучението до 12 клас, като създаде и професионална паралелка. А как се стопанисват училищните здания след закриването на учебните заведения в останалите села на общината?..

публикувано на 19.10.18 в 10:02

Учителят, човекът, другарят Димитров

Да отдадеш живота си на професията учител . "Човекът, когото обичам и уважавам" е заглавието на контролна работа на ученичка от 9 клас от училище в Перник . Или поне тогава, преди 40 години е била в този клас . "Класът ще има час по математика и всички са развълнувани. Не защото обичат предмета, а защото ще имат час при другаря Димитров,..

публикувано на 18.10.18 в 17:00

"Врачански Балкан" ще работи за подобряване състоянието на природни местообитания и видове птици

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще работи за подобряване природозащитното състояние на типове природни местообитания и видове от мрежата "Натура 2000". Предвидените дейности са по проект по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Отпуснати са 883 340, 00 лв., от които 750 839 лв. европейско и 132 501 лв. национално съфинансиране...

публикувано на 18.10.18 в 16:56

Книга събира историята на пристанище Лом

Книга-албум "180 години Пристанище Лом“ представят днес в Лом, в рамките на програмата за отбелязване на 180-та годишнина от създаването на пристанището. Автор на книгата е Зоя Апостолова - историк-изследовател. Книгата е разделена на пет глави, свързани с периодите от развитието на пристанището. Началото е поставено през 1838 година, с което започва..

публикувано на 18.10.18 в 15:40