Видинските архивисти отбелязват празника си

| обновено на 10.10.18 в 09:36
5
Снимка: Радио Видин

Служителите на "Държавен архив" - Видин ще отбележат Деня на българските архивисти - 10 октомври, с представяне на документална изложба и награждаване на дарители. Експозицията "В изгнание" на Държавна агенция "Архиви" е посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски. В нея са използвани основно документи, дарени лично от Симеон Сакскобургготски на Националния архивен фонд, обясни началникът на "Държавен архив" - Видин Светлана Кръстева:

"Изложбата включва снимки и документи, които проследяват живота на Симеон II и неговото семейство преди изгнанието през 1946 година, детството, отбелязването на пълнолетието му през 1955 година и моменти от обучението му през 1958 година във военната академия "Вали фордж" в Пенсилвания, САЩ. Има снимки и материали от сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 година. С поредица от важни документи е подчертан стремежът му да обедини българската емиграция. Особено място е отделено на благотворителната му дейност..."

 
"Държавен архив" - Видин ще представи документи и снимки от лични и учрежденски фондове, добави Светлана Кръстева:

"Ще могат да се видят поздравителни писма и телеграми, разменяни между княз Фердинанд, цар Борис III и видинчани... Включили сме и летописна книга, в която е записано повишаването на успеха на всички ученици в царството по повод раждането на Симеон II, и завършваме изложбата със снимки от най-новата ни история с посещенията на Симеон II във Видин през периода 1996 - 2014 година."


По повод Деня на българските архивисти ще бъдат отличени някои от последните дарители на видинския архив. Събитието е днес, от 17 часа, в залата на "Държавен архив"-Видин.

Повече за изложбата и кои са отличените дарители може да чуете този следобед в "Цветовете на деня" по Радио Видин.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 16 декември 2018 година

"Неделник" брой 236- ти вече е на сайта.   За начало преглеждам отново старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това ще си поговорим за "Таласъмски истории” - вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи. Това е един материал на колегата от Радио България Десислава Семковска . Ще чуете..

публикувано на 16.12.18 в 12:44

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели . Той е казал: " Който иска да върви след Мене… ", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна,..

публикувано на 16.12.18 в 08:00
Благотворителен коктейл

Обществен дарителски фонд събра близо 3 хиляди лева за зони за четене във Враца

Общо 2 823 лева са събрани на благотворителна вечер, организирана от Обществен дарителски фонд за Враца. Със средствата ще бъдат обособени зони за четене във всяко училище от общината. Това е и първата дарителска акция на Обществения дарителски Фонд за Враца, каза за Радио Видин Емилиян Кадийски от организаторите. "Това е първата ни инициатива и..

публикувано на 14.12.18 в 15:00

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Преди прожекцията четиримата участници в емблематичния филм, сниман в града под Околчица през 1972-а година , ще разкажат интересни моменти от знаковите киноснимки и ще споделят спомени от престоя си в града. Филмът ще бъде излъчен от 17:30 часа, днес, в Кино „Метропол“ , когато е рождената дата на режисьра Людмил Кирков, а входът е свободен ...

публикувано на 14.12.18 в 13:58

Семейна среща на ловците в Ново село

Не знам откога е започнала тази традиция. Може би от социалистическо време, когато не се празнуваха светците и именните дни, а хората правеха празници на професията и хобитата. Оттогава датира спортният празник на общината, но вечерта на спортиста отмря, поради липса на такива. Ловците в Ново село, обаче, са жилав народ, пък и..

публикувано на 14.12.18 в 12:09

Да пуснем коледната елха на свобода

Празничното дърво носи атмосфера и има важната задача да крие подаръците . Елхите в България най-често са от иглолистните видове- ела, смърч или бор . Отсечено дърво, пластмасова негова имитация, отделни клонки, или жива елхичка в саксия , какъв вариант избрахте Вие? Разнопосочни са мненията на видинчани, повечето от тях мислят за..

публикувано на 14.12.18 в 11:52