Селановци посреща събора си с богата програма

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Днес започва програмата (виж по-долу) за отбелязване на традиционния селановски събор. Кметството, читалището и двата спортни клуба в оряховскто село са подготвили поредица от културни и спортни прояви, които ще продължат до празника на Селановци - 14 октомври - Петковден. Програмата започна със спортен празник, тази вечер ще има театрално представление, обясни председателят на местното читалище "Самообразование" Петя Русинова
"Срещи в сряда"- това е театрален спектакъл на монтанския театър и трябваше да бъде в четвъртък, но понеже започваме в сряда, решихме, че "Срещи в сряда" е много подходяща постановка. На 11 октомври, четвъртък, за пръв път ще имаме турнир по тенис на маса, от 13:30 часа, а вечерта имаме две събития. Стоян Николов- Торлака ще представи втората си книга "Иваил цар"... От 18 часа е откриване на изложбата "Вдъхновени от живота"..."
На 12 октомври, петък, ще бъде открит 13-ият Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Над 60 състава и индивидуални участници ще се представят през двата фестивални дни, обясни Петя Русинова. На традиционния селановски събор ще прозвучи и нова песен, която домакините се надяват да се превърне в химн на фестивала "Кукурузени усмивки". Текстът и музиката са на Юлия Игнатова, бивш преподавател в училището по изкуствата във Враца, която в момента работи с талантливите деца от Селановци.
СнимкаВижте още

Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху..

публикувано на 24.05.19 в 11:36

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05