Селановци посреща събора си с богата програма

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Днес започва програмата (виж по-долу) за отбелязване на традиционния селановски събор. Кметството, читалището и двата спортни клуба в оряховскто село са подготвили поредица от културни и спортни прояви, които ще продължат до празника на Селановци - 14 октомври - Петковден. Програмата започна със спортен празник, тази вечер ще има театрално представление, обясни председателят на местното читалище "Самообразование" Петя Русинова
"Срещи в сряда"- това е театрален спектакъл на монтанския театър и трябваше да бъде в четвъртък, но понеже започваме в сряда, решихме, че "Срещи в сряда" е много подходяща постановка. На 11 октомври, четвъртък, за пръв път ще имаме турнир по тенис на маса, от 13:30 часа, а вечерта имаме две събития. Стоян Николов- Торлака ще представи втората си книга "Иваил цар"... От 18 часа е откриване на изложбата "Вдъхновени от живота"..."
На 12 октомври, петък, ще бъде открит 13-ият Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Над 60 състава и индивидуални участници ще се представят през двата фестивални дни, обясни Петя Русинова. На традиционния селановски събор ще прозвучи и нова песен, която домакините се надяват да се превърне в химн на фестивала "Кукурузени усмивки". Текстът и музиката са на Юлия Игнатова, бивш преподавател в училището по изкуствата във Враца, която в момента работи с талантливите деца от Селановци.
СнимкаВижте още

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи..

публикувано на 19.10.18 в 16:08

Социален център във Видин зарадва клиентите си с разнообразни прояви

Тази седмица беше доста активна за специалистите и клиентите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), който е към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин . Националния ден на благотворителността отбелязаха днес в ЦСРИ- Видин. Трима от специалистите в Центъра - психологът Катя Райчева, логопедът и специален педагог Даниела..

публикувано на 19.10.18 в 15:59
Бившата учебна работилница в Ново село

Как се стопанисват закритите училища в община Ново село

В Новоселска община остана само едно училище –„Св. Св. Кирил и Методий“ в общинския център. Школото, обаче, ревниво пазеше статута си на средно училище и успя да възобнови обучението до 12 клас, като създаде и професионална паралелка. А как се стопанисват училищните здания след закриването на учебните заведения в останалите села на общината?..

публикувано на 19.10.18 в 10:02

Учителят, човекът, другарят Димитров

Да отдадеш живота си на професията учител . "Човекът, когото обичам и уважавам" е заглавието на контролна работа на ученичка от 9 клас от училище в Перник . Или поне тогава, преди 40 години е била в този клас . "Класът ще има час по математика и всички са развълнувани. Не защото обичат предмета, а защото ще имат час при другаря Димитров,..

публикувано на 18.10.18 в 17:00

"Врачански Балкан" ще работи за подобряване състоянието на природни местообитания и видове птици

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще работи за подобряване природозащитното състояние на типове природни местообитания и видове от мрежата "Натура 2000". Предвидените дейности са по проект по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Отпуснати са 883 340, 00 лв., от които 750 839 лв. европейско и 132 501 лв. национално съфинансиране...

публикувано на 18.10.18 в 16:56

Книга събира историята на пристанище Лом

Книга-албум "180 години Пристанище Лом“ представят днес в Лом, в рамките на програмата за отбелязване на 180-та годишнина от създаването на пристанището. Автор на книгата е Зоя Апостолова - историк-изследовател. Книгата е разделена на пет глави, свързани с периодите от развитието на пристанището. Началото е поставено през 1838 година, с което започва..

публикувано на 18.10.18 в 15:40