Селановци посреща събора си с богата програма

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Днес започва програмата (виж по-долу) за отбелязване на традиционния селановски събор. Кметството, читалището и двата спортни клуба в оряховскто село са подготвили поредица от културни и спортни прояви, които ще продължат до празника на Селановци - 14 октомври - Петковден. Програмата започна със спортен празник, тази вечер ще има театрално представление, обясни председателят на местното читалище "Самообразование" Петя Русинова
"Срещи в сряда"- това е театрален спектакъл на монтанския театър и трябваше да бъде в четвъртък, но понеже започваме в сряда, решихме, че "Срещи в сряда" е много подходяща постановка. На 11 октомври, четвъртък, за пръв път ще имаме турнир по тенис на маса, от 13:30 часа, а вечерта имаме две събития. Стоян Николов- Торлака ще представи втората си книга "Иваил цар"... От 18 часа е откриване на изложбата "Вдъхновени от живота"..."
На 12 октомври, петък, ще бъде открит 13-ият Международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Над 60 състава и индивидуални участници ще се представят през двата фестивални дни, обясни Петя Русинова. На традиционния селановски събор ще прозвучи и нова песен, която домакините се надяват да се превърне в химн на фестивала "Кукурузени усмивки". Текстът и музиката са на Юлия Игнатова, бивш преподавател в училището по изкуствата във Враца, която в момента работи с талантливите деца от Селановци.
СнимкаВижте още

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета" , две и тригодишни деца , се запознаха с любопитни подробности за насекомите . Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя , който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия , каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова :..

публикувано на 11.02.19 в 13:48

В „Музикална зона“ днес: Пеещото френско кино

Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. А ние ще го посветим на жените и момичетата в изкуството. И то не кое да е, а френското изкуство. Затова от града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“,..

публикувано на 11.02.19 в 09:46

"Неделник" от 10 февруари 2019 година

"Неделник" брой 244-ти е готов. Преглед на старите видински вестници ще направим за начало. Гостува ни и Десислава Недялкова , която се занимава с дърворезба в Трявна. Нейните дърворезби са оцветени в пъстри бои и от тях лъха освен българско и много топлина. Те са като приказки. Чуйте нейната история за да разберете за магията на дървото...

публикувано на 10.02.19 в 14:02