Международна конференция за геопарковете започва в Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

От днес, 11 октомври, Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. След настаняването гостите ще имат възможността да направят пътуване по маршрута Белоградчик – пещера „Магура” – Видин – с. Кладоруб, където ще разгледат земни пластове, очертаващи границата между две епохи. В петък – 12 октомври, започва същинската работа на конференцията. В началото гостите ще бъдат приветствани от кмета на община Белоградчик Борис Николов, Нено Димов – министър на околната среда и водите, проф. Александро Андрашани – ментор на ЮНЕСКО за Белоградчишките скали, проф. Димитър Синьовки – от научния комитет „Ранна история на инициативата ЮНЕСКО – Геопарк" и други. Първата секция, с която започва работа на конференцията е „Идентификация на геодиверсификацията в средата на геопарковете – презентации и оценка на отделни сайтове в документацията на геопарковете”. Тук участниците в конференцията ще имат възможността да се запознаят с някои от най – интересните и атрактивни кътчета на различни геопаркове по света. Следобед конференцията продължава своята работа по втората секция - „Дневният ред на геопарковете – връзката между геологическото наследство и всички аспекти на природното и културното наследство – интерпретация, обучение и връзка между отделните геопаркове”. Ще се промотират традиции, обичаи и местни особености, включени в регионите на геопарковете.  В съботния ден – 13 октомври, е третата секция – „Опит в установяване на водещи геопаркове. Интегриран мениджмънт на геопарковете.” Следобед е последната тема – „Геопарковете в помощ на устойчивото развитие на туризма”. Участниците ще проведат още едно пътуване, което ще започне от крепостта „Калето” – „Боров камък” край с. Боровица – в Горни и Долни Лом ще имат възможността отново да наблюдават земни пластове, граница на две ери. Пътуването ще завърши с посещение на пещерата „Венец”. 

В продължение на повече от 10 години руски студенти от университета „Ломоносов” провеждат лятна практика в Белоградчик и проучват района, за да кандидатства за геопарк. Регионът обхваща общините Белоградчик, Димово и Макреш. В момента Общината е в процедура по изпълнение на препоръките от страна на ЮНЕСКО, за да отговори на изискванията на световната мрежа от геопаркове към световната организацията. Целта на идеята за "Геопарк Белоградчик" е представянето и съхраняването на уникалната геологична структура, изразена не само в природните феномени като Белоградчишките скали и пещерите от района, но и на изключително разнообразните гео-морфологични форми, които са на възраст до 650 милиона години. 


Вижте още

Ансамбъл "Дунав" и ученици с благотворителен концерт във Видин

Благотворителният коледен концерт "Коледари - с блага вест и здраве" ще представят ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" и видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" . Основен акцент в съвместния спектакъл са коледарските песни и танци, обясни ръководителят на Ансамбъла  Деян Славчев : " Ансамбъл "Дунав" ще изпълни мъжки..

публикувано на 19.12.18 в 11:27

Два златни медала и купа- изненадващият спортен успех за първокласник от Видин

Седемгодишният Константин Иванов от първи "б" клас на видинското училище "Цар Симеон Велики" стана двукратен медалист от проведения преди дни Коледен турнир по лека атлетика. Повече от 150 деца се включиха в състезанието, което за втора поредна година е организирано от Спортен клуб "Радуканови". За малкия победител успехът е бил съвсем неочакван:..

публикувано на 18.12.18 в 15:14

Богата коледна украса впечатлява видинчани в Крайова

Празничната украса се оказва една от причините десетки видинчани да посетят румънския град Крайова преди най-светлите празници в годината. Улиците и сградите в централната част на града са богато украсени, като всяка година изглеждат по различен начин. Попитахме студенти от Видин , които учат там, може ли да се сравнява украсата с тази във..

публикувано на 18.12.18 в 15:13

Внимавайте с пиратките по празниците

Декември е. Месецът на коледните и новогодишните празници, на пазаруването и подаръците, на украсата и пукотевицата. Празниците, обаче, лесно могат да бъдат помрачени от невнимателното използване на богатия арсенал от пиротехнически средства, с които пазарът изобилства. Едва ли можете ли да си представите първите минути на Новата година без..

публикувано на 17.12.18 в 16:47

Базар с арт картички откриват в Монтана

Благотворителен коледен базар ще бъде открит днес в Монтана, организиран от Младежка банка- Монтана . Той ще се провежда до петък, 21 декември, във фоайето на Общинския младежки дом. На базара ще бъдат предложени картички с коледни мотиви, изработени ръчно посредством използването на т. нар. „квилинг“ техника, както и единствения до момента по..

публикувано на 17.12.18 в 13:45

В „Музикална зона” слушаме български снежни песни за зимата

Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек! Или просто една пъртина в снега, по която да се разходиш, докато снежинките се сипят над главата ти! Точно това ще направим днес- музикална зимна разходка по снега с най- хубавите български песни за зимата.    Зима е, студено е, не е от най-приятните дни... Но, защо трябва да звучи негативно и..

публикувано на 17.12.18 в 09:56