Международна конференция за геопарковете започва в Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

От днес, 11 октомври, Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. След настаняването гостите ще имат възможността да направят пътуване по маршрута Белоградчик – пещера „Магура” – Видин – с. Кладоруб, където ще разгледат земни пластове, очертаващи границата между две епохи. В петък – 12 октомври, започва същинската работа на конференцията. В началото гостите ще бъдат приветствани от кмета на община Белоградчик Борис Николов, Нено Димов – министър на околната среда и водите, проф. Александро Андрашани – ментор на ЮНЕСКО за Белоградчишките скали, проф. Димитър Синьовки – от научния комитет „Ранна история на инициативата ЮНЕСКО – Геопарк" и други. Първата секция, с която започва работа на конференцията е „Идентификация на геодиверсификацията в средата на геопарковете – презентации и оценка на отделни сайтове в документацията на геопарковете”. Тук участниците в конференцията ще имат възможността да се запознаят с някои от най – интересните и атрактивни кътчета на различни геопаркове по света. Следобед конференцията продължава своята работа по втората секция - „Дневният ред на геопарковете – връзката между геологическото наследство и всички аспекти на природното и културното наследство – интерпретация, обучение и връзка между отделните геопаркове”. Ще се промотират традиции, обичаи и местни особености, включени в регионите на геопарковете.  В съботния ден – 13 октомври, е третата секция – „Опит в установяване на водещи геопаркове. Интегриран мениджмънт на геопарковете.” Следобед е последната тема – „Геопарковете в помощ на устойчивото развитие на туризма”. Участниците ще проведат още едно пътуване, което ще започне от крепостта „Калето” – „Боров камък” край с. Боровица – в Горни и Долни Лом ще имат възможността отново да наблюдават земни пластове, граница на две ери. Пътуването ще завърши с посещение на пещерата „Венец”. 

В продължение на повече от 10 години руски студенти от университета „Ломоносов” провеждат лятна практика в Белоградчик и проучват района, за да кандидатства за геопарк. Регионът обхваща общините Белоградчик, Димово и Макреш. В момента Общината е в процедура по изпълнение на препоръките от страна на ЮНЕСКО, за да отговори на изискванията на световната мрежа от геопаркове към световната организацията. Целта на идеята за "Геопарк Белоградчик" е представянето и съхраняването на уникалната геологична структура, изразена не само в природните феномени като Белоградчишките скали и пещерите от района, но и на изключително разнообразните гео-морфологични форми, които са на възраст до 650 милиона години. 


Вижте още

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи..

публикувано на 19.10.18 в 16:08

Социален център във Видин зарадва клиентите си с разнообразни прояви

Тази седмица беше доста активна за специалистите и клиентите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), който е към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин . Националния ден на благотворителността отбелязаха днес в ЦСРИ- Видин. Трима от специалистите в Центъра - психологът Катя Райчева, логопедът и специален педагог Даниела..

публикувано на 19.10.18 в 15:59
Бившата учебна работилница в Ново село

Как се стопанисват закритите училища в община Ново село

В Новоселска община остана само едно училище –„Св. Св. Кирил и Методий“ в общинския център. Школото, обаче, ревниво пазеше статута си на средно училище и успя да възобнови обучението до 12 клас, като създаде и професионална паралелка. А как се стопанисват училищните здания след закриването на учебните заведения в останалите села на общината?..

публикувано на 19.10.18 в 10:02

Учителят, човекът, другарят Димитров

Да отдадеш живота си на професията учител . "Човекът, когото обичам и уважавам" е заглавието на контролна работа на ученичка от 9 клас от училище в Перник . Или поне тогава, преди 40 години е била в този клас . "Класът ще има час по математика и всички са развълнувани. Не защото обичат предмета, а защото ще имат час при другаря Димитров,..

публикувано на 18.10.18 в 17:00

"Врачански Балкан" ще работи за подобряване състоянието на природни местообитания и видове птици

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще работи за подобряване природозащитното състояние на типове природни местообитания и видове от мрежата "Натура 2000". Предвидените дейности са по проект по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Отпуснати са 883 340, 00 лв., от които 750 839 лв. европейско и 132 501 лв. национално съфинансиране...

публикувано на 18.10.18 в 16:56

Книга събира историята на пристанище Лом

Книга-албум "180 години Пристанище Лом“ представят днес в Лом, в рамките на програмата за отбелязване на 180-та годишнина от създаването на пристанището. Автор на книгата е Зоя Апостолова - историк-изследовател. Книгата е разделена на пет глави, свързани с периодите от развитието на пристанището. Началото е поставено през 1838 година, с което започва..

публикувано на 18.10.18 в 15:40