Международна конференция за геопарковете започва в Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

От днес, 11 октомври, Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. След настаняването гостите ще имат възможността да направят пътуване по маршрута Белоградчик – пещера „Магура” – Видин – с. Кладоруб, където ще разгледат земни пластове, очертаващи границата между две епохи. В петък – 12 октомври, започва същинската работа на конференцията. В началото гостите ще бъдат приветствани от кмета на община Белоградчик Борис Николов, Нено Димов – министър на околната среда и водите, проф. Александро Андрашани – ментор на ЮНЕСКО за Белоградчишките скали, проф. Димитър Синьовки – от научния комитет „Ранна история на инициативата ЮНЕСКО – Геопарк" и други. Първата секция, с която започва работа на конференцията е „Идентификация на геодиверсификацията в средата на геопарковете – презентации и оценка на отделни сайтове в документацията на геопарковете”. Тук участниците в конференцията ще имат възможността да се запознаят с някои от най – интересните и атрактивни кътчета на различни геопаркове по света. Следобед конференцията продължава своята работа по втората секция - „Дневният ред на геопарковете – връзката между геологическото наследство и всички аспекти на природното и културното наследство – интерпретация, обучение и връзка между отделните геопаркове”. Ще се промотират традиции, обичаи и местни особености, включени в регионите на геопарковете.  В съботния ден – 13 октомври, е третата секция – „Опит в установяване на водещи геопаркове. Интегриран мениджмънт на геопарковете.” Следобед е последната тема – „Геопарковете в помощ на устойчивото развитие на туризма”. Участниците ще проведат още едно пътуване, което ще започне от крепостта „Калето” – „Боров камък” край с. Боровица – в Горни и Долни Лом ще имат възможността отново да наблюдават земни пластове, граница на две ери. Пътуването ще завърши с посещение на пещерата „Венец”. 

В продължение на повече от 10 години руски студенти от университета „Ломоносов” провеждат лятна практика в Белоградчик и проучват района, за да кандидатства за геопарк. Регионът обхваща общините Белоградчик, Димово и Макреш. В момента Общината е в процедура по изпълнение на препоръките от страна на ЮНЕСКО, за да отговори на изискванията на световната мрежа от геопаркове към световната организацията. Целта на идеята за "Геопарк Белоградчик" е представянето и съхраняването на уникалната геологична структура, изразена не само в природните феномени като Белоградчишките скали и пещерите от района, но и на изключително разнообразните гео-морфологични форми, които са на възраст до 650 милиона години. 


Вижте още

Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху..

публикувано на 24.05.19 в 11:36

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05