Международна конференция за геопарковете започва в Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

От днес, 11 октомври, Белоградчик посреща над 50 учени от цял свят, които ще участват в международна конференция на тема „Геопарковете и модерното общество”. След настаняването гостите ще имат възможността да направят пътуване по маршрута Белоградчик – пещера „Магура” – Видин – с. Кладоруб, където ще разгледат земни пластове, очертаващи границата между две епохи. В петък – 12 октомври, започва същинската работа на конференцията. В началото гостите ще бъдат приветствани от кмета на община Белоградчик Борис Николов, Нено Димов – министър на околната среда и водите, проф. Александро Андрашани – ментор на ЮНЕСКО за Белоградчишките скали, проф. Димитър Синьовки – от научния комитет „Ранна история на инициативата ЮНЕСКО – Геопарк" и други. Първата секция, с която започва работа на конференцията е „Идентификация на геодиверсификацията в средата на геопарковете – презентации и оценка на отделни сайтове в документацията на геопарковете”. Тук участниците в конференцията ще имат възможността да се запознаят с някои от най – интересните и атрактивни кътчета на различни геопаркове по света. Следобед конференцията продължава своята работа по втората секция - „Дневният ред на геопарковете – връзката между геологическото наследство и всички аспекти на природното и културното наследство – интерпретация, обучение и връзка между отделните геопаркове”. Ще се промотират традиции, обичаи и местни особености, включени в регионите на геопарковете.  В съботния ден – 13 октомври, е третата секция – „Опит в установяване на водещи геопаркове. Интегриран мениджмънт на геопарковете.” Следобед е последната тема – „Геопарковете в помощ на устойчивото развитие на туризма”. Участниците ще проведат още едно пътуване, което ще започне от крепостта „Калето” – „Боров камък” край с. Боровица – в Горни и Долни Лом ще имат възможността отново да наблюдават земни пластове, граница на две ери. Пътуването ще завърши с посещение на пещерата „Венец”. 

В продължение на повече от 10 години руски студенти от университета „Ломоносов” провеждат лятна практика в Белоградчик и проучват района, за да кандидатства за геопарк. Регионът обхваща общините Белоградчик, Димово и Макреш. В момента Общината е в процедура по изпълнение на препоръките от страна на ЮНЕСКО, за да отговори на изискванията на световната мрежа от геопаркове към световната организацията. Целта на идеята за "Геопарк Белоградчик" е представянето и съхраняването на уникалната геологична структура, изразена не само в природните феномени като Белоградчишките скали и пещерите от района, но и на изключително разнообразните гео-морфологични форми, които са на възраст до 650 милиона години. 


Вижте още

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета" , две и тригодишни деца , се запознаха с любопитни подробности за насекомите . Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя , който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия , каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова :..

публикувано на 11.02.19 в 13:48

В „Музикална зона“ днес: Пеещото френско кино

Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. А ние ще го посветим на жените и момичетата в изкуството. И то не кое да е, а френското изкуство. Затова от града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“,..

публикувано на 11.02.19 в 09:46

"Неделник" от 10 февруари 2019 година

"Неделник" брой 244-ти е готов. Преглед на старите видински вестници ще направим за начало. Гостува ни и Десислава Недялкова , която се занимава с дърворезба в Трявна. Нейните дърворезби са оцветени в пъстри бои и от тях лъха освен българско и много топлина. Те са като приказки. Чуйте нейната история за да разберете за магията на дървото...

публикувано на 10.02.19 в 14:02