Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Снимка: Радио ВИДИН

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница  Николова, областният управител на Видин Албена Георгиева, кметове на общини и председатели на общински съвети, представители на държавни, образователни и културни институции, на бизнеса и неправителствения сектор, граждани.

Кметът на Видин Огнян Ценков определи дискусията като ключова, защото резултатите от кохезионната политика на Европейския съюз са видими и сближаването между регионите чрез инвестиции във всички сфери ще продължи и през следващия програмен период, но същевременно спецификата на местните потребности също трябва да се отчете.

Попитахме и видинчани къде, според тях, трябва да бъдат вложени евросредствата през следващия програмен период:

"Трябва да оправят Крайдунавския парк. Той не е пипан от 50 години. Вместо да разрушават площада, който беше само за частичен ремонт, трябваше да направят парка... Освен обещания, трябва да има и нещо по-реално, хората да усетят, че нещата вървят към по-добро... Парите трябва да бъдат насочени за благоустрояване на града и за откриване на нови работни места..."

През следващия програмен период- 2021-2027 година, за България са предвидени повече средства, освен това приоритетно ще е развитието на изоставащите региони, какъвто е видинският, и ще се следи за полезността на реализираните проекти.

Снимка"Важно е да се каже, че до месец юни 2019 година България трябва да подготви процеса за финансиране на регионите за следващия програмен период. Регламентите на новата многогодишна финансова рамка показват, че бюджетът е изключително амбициозен, гъвкав и дава големи възможности за т.нар. регионална дименсия, което е особено важно за изоставащите региони. Със специфичната цел, която е заложена, за устойчиво градско развитие на региони като нашия се дава възможност на държавите членки да обърнат сериозно внимание точно на регионите, които са в периферията, които са силно засегнати от индустриален преход и имат ниска гъстота на населението. На края на този дебат обобщихме, че местната инициатива е изключително важна и че основното решение за по-добрата ефективност на инвестициите от еврофондовете е те да достигнат възможно най-близо до самите местни общности. До 2025 година поне 60% от бюджета за България трябва да бъде договорен и изпълнен, така че да може да се направи оценка за въздействието на тези инвестиции. Все повече и повече ще се говори за въздействието на тези инвестиции, защото се вижда, че има неуспешни. Вече все повече и повече ще чуваме реални оценки за това какъв е икономическият ефект от тези средства, по какъв начин е намалена безработицата, по какъв начин е повишено социалното включване, как е подобрена свързаността, по какъв начин са участвали гражданите. Върховенството на закона също е пряко включено в темата за финансирането. Изключително трудно е да се обърнат негативните тенденции в изоставащите региони и е свързано основно и единствено с инвестиции", каза за Радио ВИДИН Мариела Савкова, управител на Областен информационен център- Видин.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19