Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Снимка: Радио ВИДИН

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница  Николова, областният управител на Видин Албена Георгиева, кметове на общини и председатели на общински съвети, представители на държавни, образователни и културни институции, на бизнеса и неправителствения сектор, граждани.

Кметът на Видин Огнян Ценков определи дискусията като ключова, защото резултатите от кохезионната политика на Европейския съюз са видими и сближаването между регионите чрез инвестиции във всички сфери ще продължи и през следващия програмен период, но същевременно спецификата на местните потребности също трябва да се отчете.

Попитахме и видинчани къде, според тях, трябва да бъдат вложени евросредствата през следващия програмен период:

"Трябва да оправят Крайдунавския парк. Той не е пипан от 50 години. Вместо да разрушават площада, който беше само за частичен ремонт, трябваше да направят парка... Освен обещания, трябва да има и нещо по-реално, хората да усетят, че нещата вървят към по-добро... Парите трябва да бъдат насочени за благоустрояване на града и за откриване на нови работни места..."

През следващия програмен период- 2021-2027 година, за България са предвидени повече средства, освен това приоритетно ще е развитието на изоставащите региони, какъвто е видинският, и ще се следи за полезността на реализираните проекти.

Снимка"Важно е да се каже, че до месец юни 2019 година България трябва да подготви процеса за финансиране на регионите за следващия програмен период. Регламентите на новата многогодишна финансова рамка показват, че бюджетът е изключително амбициозен, гъвкав и дава големи възможности за т.нар. регионална дименсия, което е особено важно за изоставащите региони. Със специфичната цел, която е заложена, за устойчиво градско развитие на региони като нашия се дава възможност на държавите членки да обърнат сериозно внимание точно на регионите, които са в периферията, които са силно засегнати от индустриален преход и имат ниска гъстота на населението. На края на този дебат обобщихме, че местната инициатива е изключително важна и че основното решение за по-добрата ефективност на инвестициите от еврофондовете е те да достигнат възможно най-близо до самите местни общности. До 2025 година поне 60% от бюджета за България трябва да бъде договорен и изпълнен, така че да може да се направи оценка за въздействието на тези инвестиции. Все повече и повече ще се говори за въздействието на тези инвестиции, защото се вижда, че има неуспешни. Вече все повече и повече ще чуваме реални оценки за това какъв е икономическият ефект от тези средства, по какъв начин е намалена безработицата, по какъв начин е повишено социалното включване, как е подобрена свързаността, по какъв начин са участвали гражданите. Върховенството на закона също е пряко включено в темата за финансирането. Изключително трудно е да се обърнат негативните тенденции в изоставащите региони и е свързано основно и единствено с инвестиции", каза за Радио ВИДИН Мариела Савкова, управител на Областен информационен център- Видин.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Ще дарим ли отново на празниците

През годините благотворителността навлезе в живота на българите не само кампанийно, но сякаш тя се превърна в част от мисленето ни и все по-често налага добрината, и помощта като важни ценности в живота ни. Трудните условия, при които живеят голяма част от нашите сънародници не пречат на това, да дарят под различни форми пари, вещи или просто един..

публикувано на 19.12.18 в 12:59

Не е изпълнен нито един стратегически проект за развитието на област Видин през последните години

Междинната оценка за реализирането на Областната стратегия за развитие в периода 2014-2020 година бе представена пред Областния съвет за регионално развитие във Видин. Стратегията е приета преди пет години и определя средносрочните цели и приоритети за развитие на област Видин. Какво обаче е изпълнено от определените тогава цели? Оценката е направена..

публикувано на 18.12.18 в 14:38

Документална изложба възражда паметта за Виден Табаков- българинът, допринесъл за първия космически полет до Луната

Знаем ли кой е човекът, без откритията на когото през 1969 година американският астронавт Нийл Армстронг надали би кацнал на луната. Кой е българинът, разработил необходимите сплави и дал конструктивните решения, че ракетите да издържат на високите температури при космически полет. Кой е Виден Табаков и знаем ли, че известният учен, променил човешката..

публикувано на 17.12.18 в 18:15

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56