Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Снимка: Радио ВИДИН

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница  Николова, областният управител на Видин Албена Георгиева, кметове на общини и председатели на общински съвети, представители на държавни, образователни и културни институции, на бизнеса и неправителствения сектор, граждани.

Кметът на Видин Огнян Ценков определи дискусията като ключова, защото резултатите от кохезионната политика на Европейския съюз са видими и сближаването между регионите чрез инвестиции във всички сфери ще продължи и през следващия програмен период, но същевременно спецификата на местните потребности също трябва да се отчете.

Попитахме и видинчани къде, според тях, трябва да бъдат вложени евросредствата през следващия програмен период:

"Трябва да оправят Крайдунавския парк. Той не е пипан от 50 години. Вместо да разрушават площада, който беше само за частичен ремонт, трябваше да направят парка... Освен обещания, трябва да има и нещо по-реално, хората да усетят, че нещата вървят към по-добро... Парите трябва да бъдат насочени за благоустрояване на града и за откриване на нови работни места..."

През следващия програмен период- 2021-2027 година, за България са предвидени повече средства, освен това приоритетно ще е развитието на изоставащите региони, какъвто е видинският, и ще се следи за полезността на реализираните проекти.

Снимка"Важно е да се каже, че до месец юни 2019 година България трябва да подготви процеса за финансиране на регионите за следващия програмен период. Регламентите на новата многогодишна финансова рамка показват, че бюджетът е изключително амбициозен, гъвкав и дава големи възможности за т.нар. регионална дименсия, което е особено важно за изоставащите региони. Със специфичната цел, която е заложена, за устойчиво градско развитие на региони като нашия се дава възможност на държавите членки да обърнат сериозно внимание точно на регионите, които са в периферията, които са силно засегнати от индустриален преход и имат ниска гъстота на населението. На края на този дебат обобщихме, че местната инициатива е изключително важна и че основното решение за по-добрата ефективност на инвестициите от еврофондовете е те да достигнат възможно най-близо до самите местни общности. До 2025 година поне 60% от бюджета за България трябва да бъде договорен и изпълнен, така че да може да се направи оценка за въздействието на тези инвестиции. Все повече и повече ще се говори за въздействието на тези инвестиции, защото се вижда, че има неуспешни. Вече все повече и повече ще чуваме реални оценки за това какъв е икономическият ефект от тези средства, по какъв начин е намалена безработицата, по какъв начин е повишено социалното включване, как е подобрена свързаността, по какъв начин са участвали гражданите. Върховенството на закона също е пряко включено в темата за финансирането. Изключително трудно е да се обърнат негативните тенденции в изоставащите региони и е свързано основно и единствено с инвестиции", каза за Радио ВИДИН Мариела Савкова, управител на Областен информационен център- Видин.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56