Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Снимка: Радио ВИДИН

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница  Николова, областният управител на Видин Албена Георгиева, кметове на общини и председатели на общински съвети, представители на държавни, образователни и културни институции, на бизнеса и неправителствения сектор, граждани.

Кметът на Видин Огнян Ценков определи дискусията като ключова, защото резултатите от кохезионната политика на Европейския съюз са видими и сближаването между регионите чрез инвестиции във всички сфери ще продължи и през следващия програмен период, но същевременно спецификата на местните потребности също трябва да се отчете.

Попитахме и видинчани къде, според тях, трябва да бъдат вложени евросредствата през следващия програмен период:

"Трябва да оправят Крайдунавския парк. Той не е пипан от 50 години. Вместо да разрушават площада, който беше само за частичен ремонт, трябваше да направят парка... Освен обещания, трябва да има и нещо по-реално, хората да усетят, че нещата вървят към по-добро... Парите трябва да бъдат насочени за благоустрояване на града и за откриване на нови работни места..."

През следващия програмен период- 2021-2027 година, за България са предвидени повече средства, освен това приоритетно ще е развитието на изоставащите региони, какъвто е видинският, и ще се следи за полезността на реализираните проекти.

Снимка"Важно е да се каже, че до месец юни 2019 година България трябва да подготви процеса за финансиране на регионите за следващия програмен период. Регламентите на новата многогодишна финансова рамка показват, че бюджетът е изключително амбициозен, гъвкав и дава големи възможности за т.нар. регионална дименсия, което е особено важно за изоставащите региони. Със специфичната цел, която е заложена, за устойчиво градско развитие на региони като нашия се дава възможност на държавите членки да обърнат сериозно внимание точно на регионите, които са в периферията, които са силно засегнати от индустриален преход и имат ниска гъстота на населението. На края на този дебат обобщихме, че местната инициатива е изключително важна и че основното решение за по-добрата ефективност на инвестициите от еврофондовете е те да достигнат възможно най-близо до самите местни общности. До 2025 година поне 60% от бюджета за България трябва да бъде договорен и изпълнен, така че да може да се направи оценка за въздействието на тези инвестиции. Все повече и повече ще се говори за въздействието на тези инвестиции, защото се вижда, че има неуспешни. Вече все повече и повече ще чуваме реални оценки за това какъв е икономическият ефект от тези средства, по какъв начин е намалена безработицата, по какъв начин е повишено социалното включване, как е подобрена свързаността, по какъв начин са участвали гражданите. Върховенството на закона също е пряко включено в темата за финансирането. Изключително трудно е да се обърнат негативните тенденции в изоставащите региони и е свързано основно и единствено с инвестиции", каза за Радио ВИДИН Мариела Савкова, управител на Областен информационен център- Видин.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05