Общините посрещат с "Отворени врати" празника си

Снимка: Радио ВИДИН

Общински администрации в Северозапада организират Ден на отворени врати по случай Деня на българската община, 12 октомври, петък. 

Част от услугите за гражданите във Видин, които се предлагат като обикновени, ще се извършват в Информационния център в рамките на работния ден. От 11.30 ч., в залата на Общинския съвет ще се проведе "Открит урок с кмета", в който ще вземат участие ученици от средни училища и профилирани и професионални гимназии.
Общинската администрация в Мездра ще посрещне деца от градските училища. Учениците ще научат повече за условията на работа, ангажиментите и отговорностите на служителите, ще имат възможност да се запознаят с историята на родния град и да получат информация за дейността на различните отдели и дирекции. Те ще бъдат посрещнати от Генади Събков и ще могат да се потопят в работната атмосфера и динамика на местното самоуправление. В личен разговор с кмета ще разберат как се вземат трудните управленски решения. Всички посетители на Информационния център ще получат свитък с информация за Деня на българската община. Инициативата „Ден на отворени врати“ цели да покаже общината не само като територия, но и като общност от хора, посочват от местната управа в железничарския град.
От 10.00 часа Община Козлодуй ще отвори врати и ще посрещне граждани, за да получат информация за дейността на отделните дирекции и отдели. Деца и младежи от училища и детски градини ще бъдат приветствани от кмета, Маринела Николова. Те ще имат възможност да видят ключа на Козлодуй, огърлицата на кмета и златния печат на Община Козлодуй. Всички граждани, които проявяват интерес към работата на администрацията, могат да посетят Общината от 10.00 до 17.00 часа.

След обяд пред НЧХП „Христо Ботев” от 17:00 часа специално за децата ще има програма с любими детски песни, изпълнени от обичаната от всички Росица Кирилова, с игри, конкурси и награди, с клоуни и много изненади.

В 18.30 часа концерт по случай празника ще изнесе бургаската група „Петте сезона”.

На 12 октомври през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. Именно затова, честването на Деня на българската община на 12 октомври с различни по мащаб местни и национални инициативи се е превърнало в традиция, придобиваща все по-голямо значение в историята на българските общини.

На този ден по традиция Община Козлодуй организира Ден на отворените врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с естеството на работа на общинските служители и на Общинския съвет.

Денят на българската община се отбелязва от 1998 г. по решение на Националното сдружение на общините в България. На 12 октомври е и годишнина от публикуването /1882/ на първия закон за общините и градското управление в България.
Вижте още

Двама видинчани влязоха в ареста при акция срещу наркоразпространението

Двама видинчани били задържани в хода на предприети полицейски действия, насочени срещу наркоразпространението в региона.  Разследващите иззели свежи канабисови растения, отглеждани в домашна мини лаборатория, съобщават от полицията. В петък, 19 октомври, криминалисти извършили претърсване в два частни имота в Ново село . На..

публикувано на 22.10.18 в 11:39

В Белоградчик говориха за ранните бракове

„Превенция на ранните бракове” – това е темата, по която обществените възпитатели от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик проведоха беседа с момичета от квартал „Карловица” в града. На срещата бяха разяснени биологичните промени в организма на младежите и половото съзряване...

публикувано на 22.10.18 в 11:29

Откраднаха 10 таблета от училището в Брегово

Във времето от 17.30 часа на 18 октомври до 07.30 часа на 19 октомври неизвестно лице проникнало през прозорец в кабинет на първия етаж в сградата на средното общообразователно училище в град Брегово. От помещението била извършена кражба на 10 таблета-училищна собственост. По случая работи Районно управление-Видин, образувано е досъдебно..

публикувано на 22.10.18 в 10:49

Лесото в Берковица се включва в седмицата на четенето

Днес,  22 октомври, Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица ще стартира своето участие в Националната седмица на четенето .  От 16:00 ч. в Градската художествена галерия учениците от професионалната ще покажат, че книгата не е непозната територия  за тях .  Темата, която са избрали преподавателите по литература в учебното..

публикувано на 22.10.18 в 10:01

Майки на деца с увреждания ще протестират с искане за оставка на Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Началният час на протеста, организиран във Фейсбук, е 12:30 часа. Повод за реакцията на майките са думи на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания.  Освен в София, протести ще има във Варна, Враца, Стара Загора,..

публикувано на 22.10.18 в 09:48

Авария забави влака от Видин за София

Авария в контактната мрежа между Криводол и Бели извор предизвика огромно закъснение на вечерния влак от Видин за София. Тренът, който по разписание спира на жп гарата във Враца в 20.27 часа и заминава за столицата в 20.30 ч., се забави с над 120 минути в неделната вечер и предизвика негодуванието на пасажерите. Те бяха помолени да се качат на..

публикувано на 22.10.18 в 08:00